IMF: NL loopt risico op daling huizenprijzen

Icoon EconomieVolgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) behoort Nederland samen met Ierland, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk tot de landen die het meeste risico lopen op een daling van de huizenprijzen. Dit staat in het onlangs gepubliceerde rapport World Economic Outlook.

Het IMF baseert zich op de ontwrichte verhouding tussen de stijging van het inkomen en de stijging van de huizenprijzen. Huizenprijzen blijken veel sterker te stijgen dan het inkomen en ook de huurprijzen. De stijging wordt mede veroorzaakt door een tekort aan nieuwe woningen in Nederland. Hierdoor zijn huizenprijzen hoger dan de normale onderliggende economische factoren rechtvaardigen.

Het IMF waarschuwt voor een mogelijke neergang van de huizenmarkt in de genoemde landen. Dit risico is nog groter dan in de Verenigde Staten, die inmiddels zijn getroffen door een crisis op de huizenmarkt. "De ramingen laten zien dat de huizenmarkt van een aantal welvarende landen buiten de Verenigde Staten ook kwetsbaar is voor een correctie", aldus het IMF.