Malaria mogelijk in 3 dagen te genezen

DiRadical had ons via de nieuws-submit te melden:

Een groep Australische wetenschappers denkt dat ze één van de 'heilige gralen' van de medische wetenschap te hebben gevonden: een werkend medicijn tegen malaria.

In een artikel in 'Nature' stellen zij dat ze een manier gevonden hebben om mensen in een tijdsbestek van drie dagen te genezen, met een medicijn dat voor minder dan één Australische dollar(ca. 60 eurocent) per dagdosis is te produceren. Ook zou bij het nu gevonden medicijn, dat gewonnen wordt uit Chinese kruiden, geen resistentie optreden bij de malaria-parasiet, wat voorheen vaak wel het geval was.

Het nu gevonden medicijn is in laboratoriumtesten en bij dierproeven al succesvol gebleken. Het medicijn wordt nu verder getest in het Verenigd Koninkrijk en zou in 3 jaar op de markt kunnen komen.

Malaria is een ziekte die één van de voornaamste doodsoorzaken is de derde wereld. Malaria wordt overgebracht op mensen en dieren door beten van de malariamug, ook wel muskiet genoemd, en treft naar schatting 300 tot 400 miljoen mensen per jaar. Zo'n 1,5 tot 3,5 miljoen mensen (ook daarover lopen de schattingen uiteen) overlijden jaarlijks aan de gevolgen van een malariabesmetting. Lees hier meer over deze ziekte.