Depressies behandelen via internet

Heb je last van een depressie? Laat deze dan behandelen via internet. Een nieuwe methode hiervoor is sneller dan de gangbare methoden, en is ook nog eens succesvoller en goedkoper. Na een geslaagde proef in Amsterdam wordt de therapie nu landelijk ingevoerd.

De nieuwe therapie is ontwikkeld door psychologen van de Universiteit van Amsterdam, de Stichting Mentrum GGZ Amsterdam en Interapy en duurt twaalf weken. De cliënt kan het volgen op momenten die hem het beste uitkomen, in een vertrouwde omgeving. De therapie start met een test om te kijken hoe ernstig de depressie is. Via een website heeft men twee keer per week contact met een hulpverlener.

De internettherapie is in principe voor iedereen geschikt, zo stelt prof.dr. A. Lange, bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. "Huisartsen schrijven nogal gemakkelijk antidepressiva voor. Met deze behandelmogelijkheid hebben zij een snel toegankelijk alternatief." Volgens hem zijn pillen in veel gevallen te vermijden. Daarbij zou de internettherapie beter zijn dan de behandelmethoden waarbij de cliënt bij een hulpverlener op gesprek komt.