Smit Tak krijgt opdracht US Marine

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Tak gaat het Japanse visserij-opleidingsschip Ehime Maru lichten dat vier maanden geleden voor de kust van Hawaii is gezonken na een aanvaring met de Amerikaanse onderzeeër USS Greenville en nu op een diepte van ruim 600 meter ligt.

De Nederlandse berger zal het scheepswrak in augustus van de oceaanbodem takelen en het vaartuig naar ondieper water slepen vlak voor de kust bij Honoloeloe.

Vervolgens zullen duikers in het wrak op zoek gaan naar de lichamen van de negen leerlingen en bemanningsleden die sinds de ramp zijn vermist, om deze te bergen. De vissersboot zal na deze operatie ver uit de kust op de zeebodem worden achtergelaten.

Alhoewel de marine er zeker van is dat de operatie met succes kan worden uitgevoerd, is de lichting niet zonder risico en kan succes niet worden gegarandeerd", aldus een uitgegeven verklaring van de Amerikaanse Pacifische Vloot. Mocht het lichten niet lukken, dan zal het opleidingsschip blijven liggen op zijn huidige plaats.