Tong's TV-recensie # 5

Afgelopen week weer zo'n 'kijk ons eens deugen' TV-programma op NPO-1. Omroep MAX ditmaal. Iets met hersenaandoeningen. In de gids staat: 'Met veel aandacht voor de hersenen. Veel bijzondere optredens, boeiende fragmenten en BNers die hun steentje bijdragen.' Dit alles in één uurtje. Hebben ze hun keutel weer gelegd.

De dag erna weer over tot de orde van de dag en kijken hoe de kijkcijfers waren. Ik heb vorige week een MRI-scan gehad. De neuroloog belde mij persoonlijk op om te zeggen dat alles ok was. Daarna liet ik een traantje. M'n favoriete muziek gedraaid.

Nu ben ik in afwachting van 3 mei. Afspraak met uroloog in het Jeroen Bosch. Krijg ik te horen of de 35 bestralingen zijn aangeslagen. Eigenlijk krijg ik te horen hoe de rest van m'n leven er uit gaat zien. M'n al jarenlang begeleidster, Marianne, van de Iris-zorg, gaat met me mee. Iemand die goud waard is. Niet in de schijnwerpers staat. Zoals zovelen in de gezondheidszorg en hulpverlening. Ik klink misschien cynisch. Dat ben ik dan ook.

Vanavond tussen 20:30 en 21:30, is er weer iemand die buiten beeld een bejaarde naar bed brengt of in een hospice iemands hand vasthoudt. Die kijken morgen niet hoe de kijkcijfers waren. Die kijken morgen weer wat ze die dag kunnen bijdragen. Dan heb ik het nog niet gehad over de mantelzorgers. Die vaak nodig zijn door de bezuinigingen in de gezondheidszorg. Onbetaalbaar, onvervangbaar en onmisbaar. Ik ben dankbaar voor deze onterecht, onbekende Nederlanders.

Herman/tong80. Onbekende BNer.

Ware zorg!  (@rawpixel.com on Freepik)
Ware zorg! (@rawpixel.com on Freepik)