Tongs voetbalverhalen en columns WK 2022 topic #9

Messi, de meest overschatte voetballer ooit. Veel te weinig prijzen gewonnen en de uitstraling van een zwangere schildpad. Natuurlijk TOP-tien allertijden, door zijn doelpunten en Ballon d'ors. Maar in seizoenen waar ie niet schitterde werd hij toch gekozen tot de beste speler. Puur door zijn naam. Robert Lewandoski en Virgil van Dijk werden "groot" onrecht aangedaan.

Ronaldo, niet de echte, profiteerde ook al van zijn status. Twee geweldige voetballers, maar ook twee overgewaardeerde spelers, in twee matige voetbal-decennia. Waarin fucking Miroslav Klose zomaar topscorer allertijden op een WK kon worden. En in een tijd waar je eerst VIDEO en daarna de VAR had. Pelé en Maradona werden tijdens een WK, onder het toeziend oog van de scheidsrechters, de wedstrijd of toernooien uitgeschopt. Tijdens de halve finale WK-74 Nederland-Brazilië, zou tegenwoordig de helft van de spelers rood krijgen. Een Neijmar zou huilend de kantine hebben opgezocht. Opzoek naar zijn troostende rietje in de Ranja. Zijn kniepleister koesterend.

Doordat-ie het geluk had in een gouden generatie van Barcelona te spelen kon deze goede voetballer schitteren. Cruijff maakte Ajax en Oranje groot. Barcelona maakte Messi groot. Met Argentinië moest deze geweldige slofferaar genoegen nemen met één prijs in 20 jaar. Maradona maakte van het kleine Napoli een topclub. Buiten zijn prestaties bij Ajax, maakte Cruijff op z'n ouwe dag, ook sloffend, Feijenoord landskampioen.

Vrijdag wordt het een simpele overwinning voor Oranje. Timber neutraliseert, blindelings Lional. "Is it me your looking for?" En Dennis wordt na afloop gevraagd of het wonderdoelpunt van Gakpo te vergelijken is met zijn legendarische treffer tegen de Argentijnen. Dennis Bergkamp stoïcijns: "Ach, ik ben nooit wereldvoetballer van het jaar geweest, ik heb geen recht van spreken."

tong80