FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 december 2022

AI Picture Gallery #63

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #801

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NS verwelkomt reizigers weer op de Hanzelijn

Vanaf 11 december rijden de treinen weer tussen Lelystad Centrum en Dronten. De afgelopen tijd was hier geen treinverkeer doordat een hoogspanningskabel van netbeheerder TenneT in de buurt van Swifterbant op de bovenleiding terecht kwam. ProRail heeft hard gewerkt om de aangerichte schade te herstellen. Daarnaast bestaat de Hanzelijn deze maand tien jaar: een extra reden om verheugd te zijn!

Tijdens de herstelwerkzaamheden zette NS vervangend busvervoer in tussen Lelystad Centrum en Dronten. Ook was het voor reizigers uit/naar het noorden naar/uit de Randstad mogelijk om gebruik te maken van de alternatieve route Zwolle – Amersfoort Centraal. Hierdoor kregen reizigers te maken met langere reistijden en drukkere treinen. NS vindt het vervelend voor reizigers die hier de afgelopen tijd mee te maken kregen. "We zijn blij dat reizigers weer met ons kunnen reizen op de manier die ze van ons gewend zijn."

‘’Vanaf zondag ontvangen we de reizigers op de Hanzelijn weer met open armen. Deze lijn is een belangrijke verbinding tussen het noorden en de Randstad. Ondanks dat ProRail hard aan het werk was om de schade te herstellen, was het een pittige tijd voor onze reizigers en collega’s. We zijn blij dat de werkzaamheden zaterdag zijn afgerond en dat we op het traject dat noord en west verbindt, weer treinen kunnen rijden.’’, aldus Irma Winkenius, regiodirecteur NS Randstad-Noord.

Schade door incident
Begin september kwam een hoogspanningskabel van netbeheerder TenneT terecht op de bovenleiding in de buurt van Swifterbant. Volgens ProRail zorgde het incident ervoor dat in korte tijd een enorme hoeveelheid stroom door de systemen raasde. Dit bracht grote schade toe aan de infra: kabels en schakelaars brandden door, relaiskasten raakten defect en ook ondergronds ontstond veel schade.

Tien jaar Hanzelijn
De NS is niet alleen blij dat er weer treinen over de Hanzelijn rijden, ook om een andere reden is het feest: de Hanzelijn bestaat 10 jaar! December 2012 reden de eerste treinen tussen Lelystad Centrum en Zwolle. Vanaf dat moment was het mogelijk om met de trein door heel Flevoland naar het noorden en oosten van Nederland te reizen. De reistijd tussen de Randstad en het noorden van Nederland werd door de komst van de Hanzelijn flink korter.

Maarten Haverkamp, regiodirecteur NS Noord-Oost, zegt hierover het volgende: ‘’De afgelopen maanden werd het weer ontzettend duidelijk hoe belangrijk deze verbinding voor Nederland is. De Hanzelijn heeft de regio volop kansen gebracht en ook in de toekomst zal dit, ook door de verwachte toename van het aantal inwoners, niet anders zijn. Op naar de komende tien jaar!’’ En, wie jarig is trakteert: reizigers die op 11 en 12 december in de ochtend met de Hanzelijn reizen, krijgen iets lekkers.

Gevangenisstraffen tot 18 jaar in zaak over poging tot moord en 7 voorgenomen moorden

De rechtbank Amsterdam heeft in een strafzaak over een poging tot moord in 2014 en zeven voorgenomen moorden tussen 2014 en 2016, zes van de negen verdachten veroordeeld. Zij kregen gevangenisstraffen opgelegd van 3 tot 18 jaar. Van drie verdachten is hun betrokkenheid onvoldoende vast komen te staan. Zij zijn vrijgesproken.

De achtergrond van deze zaak ligt in een vete tussen twee criminele groeperingen in de jaren 2012 tot 2016. Het onderzoek betrof een poging tot moord in 2014 waarbij een bom ontplofte onder een scooter en twee mannen gewond raakten. Ook ging het onderzoek over zeven voorgenomen moorden tussen 2014 en 2016, waaronder een poging om één of meerdere personen, de ‘tattoos’ genoemd, uit te lokken tot het plegen van twee liquidaties in 2015.

Sturende en coördinerende rol
Drie van de veroordeelde mannen worden door de rechtbank gezien als belangrijke en grote spelers binnen de criminele organisatie en vervulden een coördinerende en sturende rol. Zij maakten actief deel uit van gesprekken over op handen zijnde liquidaties en bepaalden onder andere welke bedragen zouden worden betaald voor het liquideren van doelwitten.

De hoogste straf, een gevangenisstraf van 18 jaar, werd opgelegd aan een 33-jarige man. Hij werd veroordeeld voor een poging tot moord, voorbereidingshandelingen voor het plegen van drie moorden en het uitlokken van anderen om twee moorden te plegen.

Een andere man (38) is veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Zijn straf viel hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank neemt het hem bijzonder kwalijk dat hij, terwijl hij een straf uitzat voor medeplichtigheid aan een moord, vanuit de gevangenis zogenaamde ‘hitters’ ronselde, moordopdrachten gaf en prijsafspraken maakte voor het plegen van moorden.

Een 36-jarige man kreeg 10 jaar gevangenisstraf opgelegd. Naast de sturende en coördinerende rol die hij vervulde, was hij tevens boekhouder binnen de criminele organisatie. Hij heeft onder andere anderen uitgelokt om twee moorden te plegen.

Overige opgelegde straffen
Voor zijn uitvoerende rol binnen de criminele organisatie kreeg een 32-jarige man 9 jaar gevangenisstraf opgelegd. Hij verrichtte samen met anderen voorbereidingshandelingen voor meerdere moorden. Hij werd op pad gestuurd om vuurwapens te halen, schoon te maken en te vullen met munitie. Bovendien zorgde hij voor een huurauto en voor kentekenplaten voor op gestolen auto’s.

Ook twee andere 32-jarige mannen werden veroordeeld. Eén van hen voor poging tot uitlokking van moord, hij kreeg 4 jaar gevangenisstraf opgelegd. De ander kreeg 3 jaar gevangenisstraf voor het voor handen hebben van een enorme wapenvoorraad van 34 automatische vuurwapens. Op aanvraag stelde hij wapens aan de criminele organisatie ter beschikking.

Vrijspraak voor 3 mannen
Het bewijs in deze strafzaak bestond met name uit PGP (‘Pretty Good Privacy’) berichten van de Ennetcom server. Versleutelde berichten, waartoe justitie toegang heeft weten te krijgen. Hierbij was het nodig om de gebruikers van bepaalde accounts te kunnen identificeren. Voor een 34-jarige man kon geen link worden vastgesteld tussen hem en het betreffende PGP-account. Hij is vrijgesproken van alle aan hem tenlastegelegde feiten.

Een 39-jarige man was wel aan een PGP-account te linken, maar er kon niet worden vastgesteld dat hij ook degene was die de belastende berichten heeft verstuurd. Van een 44-jarige man kon worden vastgesteld dat hij een foto heeft verstuurd van een beoogd doelwit, maar de rechtbank kon niet vaststellen dat die foto bestemd was om te worden gebruikt bij de uitlokking tot liquidatie. Bovendien kon niet worden bewezen dat beide mannen hebben deelgenomen aan een crimineel samenwerkingsverband. Ook voor hen volgde vrijspraak.

Supermarkt mag toch alcohol blijven verkopen na verbod burgemeester

Een supermarkt in Huizen mag voorlopig toch zogenoemde zwak-alcoholhoudende dranken verkopen, ondanks een opgelegd verbod van de burgemeester. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist. Het opgelegde verbod zat niet goed in elkaar.

Testkoper kocht drank
Half september lukte het een testkoper, van wie niet duidelijk was of deze persoon 18 jaar was, om alcohol te kopen in de supermarkt. Bij het afrekenen is niet naar legitimatie van de testkoper gevraagd. Dit was voor deze supermarkt de derde keer in twaalf maanden tijd dat een toezichthouder van de gemeente vaststelde dat de verkoop van alcohol niet volgens de regels ging. Bij de eerdere overtredingen is aan de supermarkteigenaar een boete opgelegd. Na de laatste keer legde de burgemeester een verkoopverbod van alcohol op voor zes weken. Daarnaast heeft de burgemeester de supermarkteigenaar verplicht om voor die zes weken alle zwak-alcoholhoudende dranken uit de schappen te halen. Ook schrijft de burgemeester dat de verkoop van alcohol uit de supermarkt niet mag worden verplaatst naar de slijterij in de supermarkt.

Onzorgvuldig
Tussen de supermarkteigenaar en de gemeente staat niet ter discussie dat er (opnieuw) een overtreding van de Alcoholwet plaatsvond. Volgens die wet kan een burgemeester een verkoopverbod van alcohol opleggen als bij een bedrijf binnen twaalf maanden drie keer een overtreding is vastgesteld. Maar de manier waarop de burgemeester van Huizen dat deed is niet zorgvuldig, terwijl een ontzegging een zware, bestraffende sanctie is. Het is niet goed duidelijk gemaakt waarom het algehele verkoopverbod nodig was, en ook niet waarom het verbod zes weken moet duren. Bij zijn beslissing heeft de voorzieningenrechter ook de belangen van de supermarkteigenaar betrokken, die stelt dat het verbod leidt tot omzetverlies, imago- en reputatieschade en dat klanten niet meer terug zullen komen. De burgemeester moet opnieuw kijken naar het opgelegde verbod. In de tussentijd mag de supermarkt zwak-alcoholhoudende dranken blijven verkopen.

Opmerkelijke opmerking supermarkteigenaar
De opmerking van de supermarkteigenaar dat haar geen enkel verwijt kan worden gemaakt gaat er bij de voorzieningenrechter overigens niet in. Bij een winkelier die alles in het werk stelt om geen alcohol aan minderjarigen te verkopen zal namelijk niet snel drie keer een overtreding worden vastgesteld. De opmerking tijdens de zitting dat de medewerkers wel worden getraind maar “dat sommigen soms net pubers zijn" die dan niet luisteren, vindt de voorzieningenrechter opmerkelijk en in tegenspraak met de stelling dat de supermarkt er alles aan doet om overtredingen te voorkomen.

Mogelijke staatsgreep Duitsland voorkomen, 25 arrestaties

De Duitse veiligheidsdiensten hebben vandaag mogelijk eeen staatsgreep verijdeld zo meldt onder andere het Algemeen Dagblad. Hierbij werd één persoon, Prins Heinrich Reuss XIII, in het bijzonder in de gaten gehouden. Na een geslaagde coup had de adellijke vastgoedondernemer uit Frankfurt het keizerschap van Duitsland willen opeisen.

Afgelopen dag hielden zo'n 3.000 commando's en rechercheurs behoorlijk huis in ons buurland. Vanaf 06:00 uur vanmorgen vonden er doorzoekingen plaats bij 137 woningen en kantoren in 11 Duitse deelstaden. In totaal werden er 25 arrestaties verricht. Het grote brein achter de geplande staatsgreep zou dus Prins Heinrich Reuss XII zijn, die als doel had het rehabiliteren van het oude Duitse Keizerrijk uit 1871. 

Alle 52 verdachten zijn volgens het AD gelieerd aan de terroristische Reichsbürger-beweging. Dit is een extreemrechts clubje dat dat de Duitse Bondsrepubliek veracht en beweert dat ze bestuurd wordt door de geallieerden en dus geen soevereine staat is. Reuss zou de 'gedroomde keizer' van het koninkrijk Pruisen zijn. 

Actie tegen wildlife crime: tientallen illegaal ingevoerde dieren, planten en producten van dieren in beslag genomen

De NVWA, Politie en de Douane hebben in oktober van dit jaar 5 kilo vlees van de grote kroonslak, ruim 4 kilo vlees van Pecaris (navelzwijn), 30 levende dieren zoals papegaaien, zangvogels, slangen, een vogelspin en schildpadden, pleisters met als ingrediënt zeepaardjes, beelden van ivoor, horlogebandjes van krokodillenleer, thee en koffie met beschermde planten en tientallen andere producten van beschermde planten en dieren in beslag genomen. De Nederlandse inzet is onderdeel van de jaarlijkse internationale operation Thunder, die zich richt op de aanpak van wildlife crime. Wereldwijd doen ruim 100 landen mee aan operation Thunder, gecoördineerd door Interpol.

Alert bij aankoop
Uit de Nederlandse deelname dit jaar aan operation Thunder blijkt dat veel consumenten niet weten dat ze illegale producten bezitten. Ze hebben zich niet verdiept in regels over het kopen en meenemen van beschermde dieren of planten of producten daarvan. Consumenten weten daarnaast vaak ook niet dat ze producten hebben van dieren of planten die beschermd zijn. “Pas daarom altijd op als u dierlijke of plantaardige producten uit het buitenland meeneemt of online bestelt”, zegt Jamie Bouhuys van de NVWA. “Dat een bepaald product in het land van herkomst te koop is, wil niet zeggen dat het op een legale manier verkregen is en het zo maar meegenomen of geïmporteerd kan worden. Het is vaak ook erg lastig om aan een product te zien dat er beschermde dieren of planten in zijn verwerkt.” Mensen worden zo, vaak onbedoeld, onderdeel van de illegale handel in dieren en planten. Op de website van de NVWA staat informatie hierover.

Risico's en aanpak wildlife crime
De illegale handel in beschermde plant- en diersoorten of producten ervan vormt een serieuze bedreiging voor de wereldwijde biodiversiteit. Dieren en planten worden illegaal in het wild gevangen of geplukt en levend, dood of verwerkt in producten naar landen over de hele wereld gesmokkeld. Bovendien is het dierenwelzijn in het geding en is er een risico op de import van planten- en dierziektes. Illegaal in het wild gevangen vogels kunnen bijvoorbeeld vogelgriep met zich meebrengen. Ook kan het illegaal importeren van vlees van in het wild gevangen dieren behoorlijke risico’s met zich meebrengen voor de voedselveiligheid en de volksgezondheid.

Welke dieren en planten internationaal beschermd zijn en onder welke voorwaarden ze verhandeld mogen worden, is vastgelegd in de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Daarnaast kunnen er ook extra nationale beschermingsregels gelden. Naast de legale handel is er ook een grote illegale markt. Met deze vorm van criminaliteit is internationaal veel geld gemoeid. Wildlife crime gaat vaak gepaard met fraude, corruptie, bedreiging en geweld.

De NVWA, Politie en de Douane werken bij de aanpak van wildlife crime nauw samen met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze organisaties bestrijden gezamenlijk wildlife crime het hele jaar door. Overtredingen worden via het bestuursrecht of strafrecht aangepakt.

NFL: Cowboys halen uit in vierde kwart, Vikings bijna in playoffs na moeizame zege

Een dagje later dan gebruikelijk, maar dat mag de pret niet drukken: de dertiende speelweek van de NFL is achter de rug en de playoffs beginnen in de buurt te komen. Nog geen enkele ploeg heeft het ticket definitief in de handen, maar dat gaat niet lang meer duren.

Dallas Cowboys - Indianapolis Colts
De Cowboys naderen de playoffs, maar thuis tegen de Colts hadden quarterback Dak Prescott en co het aanvankelijk zeker niet makkelijk. Onder meer een touchdown van Ashton Dulin na een 14-yard pass van quarterback Matt Ryan brachten de Colts op voorsprong en hoewel de Cowboys ook in de wedstrijd kwamen, werd een groot verschil niet gemaakt: Alec Pierce werd in Q3 bereikt door Ryan en zorgde voor 21-19.

Met twee punten voorsprong kwamen de Cowboys op gang in het vierde kwart en dat ging bepaald niet voorzichtig. Prescott bereikte Michael Gallup voor een 3-yard touchdown, in de eerstvolgende drive van de Colts pikte Malik Hooker de bal op voor een 38-yard fumble return en een paar minuten later tekende Tony Pollard voor een 30-yard rushing touchdown. Ezekiel Elliott en Malik Davis scoorden ook nog en zo stond het ineens 54-19, na maar liefst 33 punten in het laatste kwart voor de Cowboys.

Minnesota Vikings - New York Jets
De Vikings staan er ook lekker voor in het playoffplaatje, maar tegen de Jets was het toch lastiger dan gedacht. De thuisploeg begon nog wel erg lekker: twee field goals van Greg Joseph en tussendoor nog touchdowns van Dalvin Cook en Alexander Mattison. Jets-kicker Greg Zuerlein trapte in Q1 en Q2 een keertje raak, waardoor de schade bij rust nog meeviel voor de bezoekers: 20-6.

Van touchdowns hadden de Jets geen kaas gegeven, maar met nog eens twee rake trappen van Zuerlein in Q3, één in Q4 en geen antwoord van de Vikings kwamen de Jets toch terug naar 20-15. Vikings-quarterback Kirk Cousins wist Justin Jefferson dan toch te bedienen voor een touchdown, en een late score van Mike White namens de Jets kon de ommekeer niet meer compleet maken: 27-22 en de Vikings zijn nog één zege verwijderd van een playoffplekje en winst in de NFC North.

Uitslagen NFL week 13
New England Patriots - Buffalo Bills 10-24
Atlanta Falcons - Pittsburgh Steelers 16-19
Chicago Bears - Green Bay Packers 19-28
Detroit Lions - Jacksonville Jaguars 40-14
Minnesota Vikings - New York Jets 27-22
New York Giants - Washington Commanders 20-20 OT
Philadelphia Eagles - Tennessee Titans 35-10
Baltimore Ravens - Denver Broncos 10-9
Houston Texans - Cleveland Browns 14-27
Los Angeles Rams - Seattle Seahawks 23-27
San Francisco 49ers - Miami Dolphins 33-17
Cincinnati Bengals - Kansas City Chiefs 27-24
Las Vegas Raiders - Los Angeles Chargers 27-20
Dallas Cowboys - Indianapolis Colts 54-19
Tampa Bay Buccaneers - New Orleans Saints 17-16

Supersweep voor Oostenrijkse rodelaars bij start World Cup-seizoen: acht uit acht

Op de bobslee- en rodelbaan van het Oostenrijkse Innsbruck is het World Cup-seizoen ook voor de rodelaars van start gegaan, waarmee elke olympische wintersport inmiddels onderweg is met het nieuwe, post-olympische seizoen. De massaal aanwezige thuisfans konden juichen, want Oostenrijk deed het extreem goed voor eigen publiek.

Vrouwendubbels
Het was flink spannend in de eerste echte World Cup-run voor de vrouwendubbels ooit, waarin Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk de snelste waren. Het Duitse duo Jessica Degenhardt/Cheyenne Rosenthal volgde op 0,101 seconden, één duizendste voor Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië en met Anda Upite en Sanija Ozolina uit Letland op 0,155 seconden verder nog als voornaamste uitdaagsters.

Upite en Ozolina behielden in run twee in elk geval ruimschoots hun positie, waarna Vötter en Oberhofer er 0,073 seconden onderdoor doken. Met 0,057 seconden waren de vanuit de junioren al ervaren dubbelrodelaarsters Degenhardt en Rosenthal nog wat sneller, met nog één slee te gaan. Egle en Kipp lieten er geen gras over groeien en met 0,176 seconden pakten ze een historische eerste zege.

Vrouwen
Op haar thuisbeen was de Oostenrijkse Madeleine Egle in de eerste run de snelste met een prima voorsprong, maar achter haar was het razendspannend. De Duitse Julia Taubitz stond op 0,140 seconden, vier duizendsten voor de Amerikaanse Emily Sweeney. Ook het Duitse duo Dajana Eitberger en Anna Berreiter (beiden +0,193) en het Amerikaanse duo Summer Britcher (+0,201) en Ashley Farquharson (+0,210) zaten nog bovenop de podiumplekken.

Farquharson leverde haar plekje in run twee in bij de Oostenrijkse Hannah Prock, Britcher verloor zelfs vier plekken en met 0,020 seconden kwam ook Berreiter tekort. Eitberger zakte zes plekken terug op het slechter wordende ijs, maar Sweeney kreeg het wél voor elkaar en pakte met 0,170 de leiding, waarna ze zag dat Taubitz 0,032 seconden trager was. Op Egle stond echter geen maat en met 0,216 seconden voorsprong pakte ze de winst en kon het massaal aanwezige publiek wéér aan het feest, nadat haar zusje bij de dubbels al won.

Mannendubbels
Hier maakten de Oostenrijkers de dienst uit: Thomas Steu en Lorenz Koller waren het snelst, hun landgenoten Juri Gatt en Riccardo Schöpf volgden op 0,083 seconden. De Duitse topduo's Sascha Eggert/Toni Benecken (+0,117) en Tobias Wendl/Tobias Arlt (+0,120) zaten er ook vlak achter, net als Martins Bots/Roberts Plume uit Estland (+0,132) en de Italianen Ivan Nagler/Fabian Malleier (+0,138).

Nagler en Malleier kwamen in run twee 0,095 seconden achter de Oostenrijkers Müller/Frauscher terecht en op 0,070 seconden redden ook Bots en Plume het niet. Zelfs Wendl en Arlt kwamen tekort, het Duitse topduo zat er precies vijf honderdsten achter, waarna landgenoten Eggert en Benecken de Oostenrijkers tot op 0,023 naderden - niet genoeg, en zo was een Oostenrijkse zege met twee teams te gaan al zeker. Gatt en Schöpf wisten met 0,083 seconden voorsprong wél de leiding te pakken en dat leverde de winst op: Steu en Koller eindigden op 0,079 seconden op plek twee in een geheel Oostenrijks podium.

Mannen
De Oostenrijkse dominantie werd er bepaald niet minder op: Nico Gleirscher voerde het veld na één run aan, voor Jonas Müller (+0,032), Wolfgang Kindl (+0,100) en David Gleirscher (+0,111), die de Oostenrijkse top-4 completeerde. Op 0,194 seconden bleef alleen de Italiaan Dominik Fischnaller een beetje in de buurt, de rest zat al op ruim meer dan drie tienden van een seconde achter Gleirscher.

In de tweede run maakte Fischnaller grote indruk en behield hij ruimschoots zijn positie, waarna David Gleirscher met 0,019 seconden toch voor de Italiaan bleef. Kindl ging nog een stuk harder en gleed met 0,172 seconden naar de leiding, waarna hij Müller met 0,051 bleek te passeren. Nico Gleirscher hield het echter vol en met 0,044 seconden pakte hij de zege en voerde hij de indrukwekkende Oostenrijkse top-4 aan.

Sprint mannendubbels
Het was bepaald niet net zo'n dominante vertoning voor de Oostenrijkers, maar goed deden ze het wel: Müller en Frauscher waren het snelst, met de Letten Bots/Plume op 0,015 seconden en de Duitsers Hannes Orlamünder en Paul Gubitz op 0,036 seconden. Ook Gatt/Schöpf (+0,044), Eggert/Benecken (+0,066) en Nagler/Malleier (+0,068) waren snel, maar net niet snel genoeg voor het podium.

Sprint vrouwendubbels
Net als in de regulierewedstrijd konden thuisfavorieten Selina Egle en Lara Kipp juichen: ze klopten Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië met 0,082 seconden. Anda Upite en Sanija Ozolina uit Letland werden op 0,113 seconden derde en hielden de Amerikaanse dames Summer Britcher/Emily Sweeney (+0,165) zo van het podium.

Sprint vrouwen
Het Oostenrijkse Egle-feestje werd op indrukwekkende wijze afgesloten: Madeleine pakte de sprintzege door Sweeney 0,019 seconden achter zich te laten. Het was uiterst spannend, want de Duitse Julia Taubitz volgde op slechts 0,029 seconden, voor de Oostenrijkse Hannah Prock (+0,048) en de jonge Duitse ster Merle Fräbel (+0,086).

Sprint mannen
Acht wedstrijden en ook de achtste en laatste leverde Oostenrijkse winst op: Nico Gleirscher maakte de indrukwekkende sweep compleet voor het thuisland, hij versloeg landgenoot Wolfgang Kindl met 0,012 seconden. Dominik Fischnaller zat er op 0,034 seconden tussen, maar met David Gleirscher (+0,067) en Jonas Müller (+0,128) was de top-5 stevig Oostenrijks gekleurd.

Coldcase: de moord op 'Bolle Chris'

Chris Boelsen, ook wel ‘Bolle Chris’ genoemd, was actief in de illegale loterij in Rotterdam. Hij had vaak veel geld op zak. Dat werd hem noodlottig in de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 januari 1989. Die zaterdagavond was Chris Boelsen (38) op bezoek geweest bij één van zijn ‘lopers’ om geld te innen en prijzengeld uit te keren. Bij het verlaten van de woning aan de Berkelstraat werd hij neergeschoten en raakte daarbij dodelijk gewond.

Chris Boelsen, die ook een bekende was in het Rotterdamse glazenwasserscircuit, verdiende flink geld aan de illegale loterij. Bovendien was de concurrentie in dit illegale circuit groot. Het is dus goed denkbaar dat de schutter of schutters uit het gokmilieu afkomstig waren. Of hield Chris zich wellicht ook nog met andere duistere praktijken bezig en moeten de daders daar worden gezocht? De politie heeft vooralsnog geen antwoord op die vragen.

Chris Boelsen was vader van twee kinderen. Het zou hen en ook de rest van zijn familie ontzettend veel waard zijn wanneer na al die jaren de zaak wordt opgelost. Heeft u tips die daaraan bij kunnen dragen? Bel de opsporingstiplijn via 0800-6070 of vul het tipformulier op de website in. 

De hoofdofficier van justitie in Rotterdam heeft een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding en vervolging van een verdachte. 

Neem ook eens een kijkje in het subforum Misdaad en True Crime! 

Bolle Chris (Afbeelding: Politie)
Bolle Chris (Afbeelding: Politie)

DLC River of Blood en gratis PVE-modus uit voor Back 4 Blood

Warner Bros. Games en Turtle Rock Studios hebben de volgende grote downloadable content-uitbreiding voor Back 4 Blood, River of Blood uitgebracht.

De uitbreiding bevat een nieuwe verhaalcampagne en een nieuwe Cleaner, Tala. Dit voormalig sektelid dat wordt vergezeld door Jeff, een vriendelijke, lange Ridden. Spelers kunnen Jeff oproepen door middel van een fluitsignaal, mits Tala deel uitmaakt van het team. River of Blood bevat bovendien acht exclusieve personageskins en 12 exclusieve wapenskins, naast nieuwe wapens, accessoires en kaarten. De uitbreiding is nu beschikbaar als onderdeel van de Back 4 Blood Annual Pass, Back 4 Blood: Deluxe Edition, Back 4 Blood: Ultimate Edition, maar is ook los verkrijgbaar en volgt de eerder uitgebrachte DLC-uitbreidingen Children of the Worm en Tunnels of Terror.

Bovendien is Trial of the Worm, een nieuwe coöperatieve PvE-modus, beschikbaar als gratis update voor alle eigenaren van Back 4 Blood. In Trial of the Worm bepalen spelers hun weg langs vier kaarten en verdienen onderweg voorraadpunten. Voeg corruptiemodificaties toe of kies de actievere wegen om nog meer voorraadpunten te verdienen. Wie op zoek is naar een uitdaging of een aangepaste moeilijkheidsgraad kan proberen Trial of the Worm met een hoge score te voltooien om de top van het online klassement te bereiken.

Tot slot keert het Back 4 Blood-kerstevenement in het spel vanaf vandaag terug tot 4 januari 2023 met kerstversieringen in Fort Hope en kerstliedjes in de jukebox. Verdien emblemen, wapenskins, sprays en kerstskins, inclusief rendierdiademen voor Holly, een lelijke trui voor Mom, elfjesoren voor Evangelo en nog veel meer.

Back 4 Blood is beschikbaar voor Xbox Series X|S, Xbox One-consoles, PlayStation 5 en PlayStation 4-consoles en pc.

Opnieuw 4 jaar cel en tbs na brandstichtingen, bedreiging en bezit kinderporno

Een 61-jarige man is door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij heeft in Grave auto’s in brand gestoken, zijn buurvrouw bedreigd, onnodig 112 gebeld en hij had kinderporno in zijn bezit. De rechtbank Oost-Brabant kwam eerder tot hetzelfde oordeel. 

Tussen november 2018 en mei 2019 stak de man in Grave vier auto’s in brand en bedreigde hij zijn buurvrouw met de woorden ‘ik maak jou kapot, en ik kom nog een keer naar je toe en ram je helemaal in elkaar in de auto’. Verder belde hij in totaal 26 keer onnodig naar 112. Toen de politie hem aanhield, werden op zijn laptop verschillende kinderpornografische foto’s en een video aangetroffen die hij jarenlang heeft verzameld, bewaard en verspreid.

De man is onderzocht door deskundigen van het Pieter Baan Centrum. Omdat de man niet heeft meegewerkt aan de onderzoeken, kunnen zij geen geïndividualiseerde risicoschatting maken. Wel is duidelijk dat er sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en een alcoholstoornis. Ondanks het feit dat de man niet heeft meegewerkt, concluderen deskundigen dat de kans op herhaling groot is als hij geen behandeling krijgt. 

Het hof is van oordeel dat het rapport van de deskundigen op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen en volgt de conclusies en het advies.

Met het oog op de gebrekkige ontwikkeling en de alcoholstoornis en het daaruit voortkomende gedrag van de man vindt het hof het onverantwoord om de man onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Het hof heeft het strafblad van de man ook meegewogen. Daaruit blijkt dat hij vele malen eerder is veroordeeld, deels voor vergelijkbare feiten. Hij kreeg eerder ook al tbs opgelegd. 

Het hof legt de man net als de rechtbank een celstraf van 4 jaar en tbs met dwangverpleging op. Hij moet daarnaast een schadevergoeding van ruim 9.000 euro betalen aan de buurvrouw die hij heeft bedreigd.

Onafhankelijk onderzoek naar het Huis Oranje-Nassau en de koloniale geschiedenis

Koning Willem-Alexander laat onafhankelijk onderzoek doen naar de rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis. Het onderzoek neemt drie jaar in beslag en omvat de periode van de late zestiende eeuw tot het postkoloniale heden.  

De Koning over het onderzoek naar zijn familiegeschiedenis: “Diepgaande kennis van het verleden is essentieel om historische feiten en ontwikkelingen te kunnen begrijpen en de impact daarvan op mensen en gemeenschappen zo scherp en eerlijk mogelijk onder ogen te kunnen zien. Ik vind het belangrijk dat deze kennis ook beschikbaar komt ten aanzien van de rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis. Dit dient te gebeuren op basis van grondig, kritisch en onafhankelijk onderzoek, waartoe ik opdracht heb gegeven.”

Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de Universiteit Leiden. Een onafhankelijke commissie begeleidt het onderzoek en draagt zelf met expertise bij. De commissie kiest en benoemt zelfstandig en onafhankelijk onderzoekers die aan het project zullen meewerken.

De commissie bestaat uit de volgende leden:

Prof. dr. G. (Gert) Oostindie (voorzitter en hoofdonderzoeker), emeritus hoogleraar Koloniale en postkoloniale geschiedenis aan het Instituut voor Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Tot eind 2021 was hij directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zuidoost-Aziatische en Caribische Studies (KITLV). In 2006 heeft hij een terreinverkenning van de historische rol van het Huis Oranje-Nassau in de koloniale geschiedenis gepubliceerd met het boek De parels en de kroon.  

Dr. E. (Esther) Captain, historicus en senior onderzoeker en staflid bij het (KITLV) in Leiden. Zij heeft als specialisme postkoloniaal Nederland, in relatie tot Indonesië en het Caribisch gebied. Zij werkte mee aan de onderzoeken naar slavernij en kolonialisme in Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Drs. K. (Kathleen) Ferrier, deskundige op het gebied van internationale betrekkingen, mensenrechten, diversiteit en inclusie. Zij adviseerde de gemeente Amsterdam over de komst van een slavernijmuseum en was daarnaast tien jaar lang Tweede Kamerlid (CDA) met als portefeuilles onder meer internationale samenwerking, onderwijs, gezondheidszorg en sociale zaken.

Prof. dr. H. (Henk) te Velde, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan het Instituut voor Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij voorzitter van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).

Na de afronding van het onderzoek, in 2026, worden de bevindingen vastgelegd in een openbare publicatie.

Afpersing eigenaar koffiehuis door gokbedrijf

Betalen, anders zouden er problemen komen. Met dat dreigement werd de eigenaar van een Rotterdams koffiehuis gedwongen tot de afgifte van 20.000 euro. Twee verdachten, die in beeld kwamen in een groter Haags onderzoek, stonden dinsdag voor de rechter.

De mannen, 50-jarige Hagenaar en een 43-jarige Rotterdammer, zijn volgens het Openbaar Ministerie op 24 september 2019 naar het koffiehuis gegaan om de eigenaar te bedreigen en te dwingen tot het betalen van een flinke som geld. In totaal zou het gaan om zo'n 80.000 die de man hen "verschuldigd" was.

De eigenaar van het koffiehuis was in zee gegaan met een gokbedrijf. Dat bedrijf had alles geïnstalleerd zodat mensen in het koffiehuis konden gokken, een deel van de winsten mocht de eigenaar dan houden. Maar in de zomer van 2019 ging er volgens hem iets mis met de software, waardoor plots een schuld ontstond. Volgens het gokbedrijf kon er met de software helemaal niets mis gaan, en was de eigenaar hen simpelweg geld verschuldigd. Er werd een groepje mannen op af gestuurd om orde op zaken te stellen, onder wie de twee verdachten.

Bedreiging
Toen de verdachten naar het koffiehuis gingen, werden zij al afgeluisterd in een ander onderzoek van de Haagse recherche. Zo kreeg de politie mee dat er werd afgesproken om het koffiehuis te bezoeken en daar geld op te gaan halen.

Later verklaarde de eigenaar van het koffiehuis dat zo'n vijf of zes man onverwacht zijn koffiehuis binnen kwamen. Er werd op de bar geslagen en gezegd dat hij gewoon moest gaan betalen. "Je gaat betalen, anders heb je een groot probleem."

Maffiose incasso
In de maanden die volgden heeft het slachtoffer zeker 20.000 euro betaald. Dat blijkt uit lijstjes die zijn aangetroffen, waaruit blijkt dat de schuld van het koffiehuis met dit bedrag verminderde. De officier van justitie noemde het "niets minder dan maffiose incasso". De verdachten zeiden in de afgeluisterde gesprekken zelf ook dat ze een soort incassoploeg wilden worden van het gokbedrijf.

Andere verdachten worden vanaf januari vervolgd binnen het Haagse onderzoek Taxus, dat draait om een criminele organisatie die zich bezig hield met wereldwijde drugshandel.

Strafeisen
De verdachten van vandaag moesten voor de rechter komen voor de afpersing in Rotterdam. Daarnaast wordt de Hagenaar nog verdacht van een andere poging afpersing en het voorhanden hebben van een vuurwapen. Tegen hem eiste het Openbaar Ministerie 22 maanden cel.

De Rotterdammer wordt naast de afpersing nog verdacht van het witwassen van ruim 11.000 euro. Tegen hem eiste het Openbaar Ministerie 10 maanden cel.

Tragisch ongeluk kostte 7-jarige het leven

Al het ongeluk kwam op 5 juni 2021 samen op één plek in Leiden. Toen een Franse man uit een taxi stapte, stootte hij met het portier een meisje van haar fiets, die onder een bus viel die net op dat moment passeerde. Het meisje overleed ter plekke. Dinsdag stond de 28-jarige Fransman voor de rechter.

Het 7-jarige meisje fietste die middag over de Steenstraat vanaf het station richting het centrum van Leiden. Haar vader fietste voor haar, haar moeder achter haar. Op dat moment werd verdachte met een taxi afgezet langs de Steenstraat. De taxi stond half op de stoep, maar verdachte kwam uit het ziekenhuis na een operatie en kon niet over de achterbank schuiven om aan de trottoir-zijde uit te stappen. In plaats daarvan opende hij het portier aan de straatkant, precies op het moment dat daar het meisje passeerde.

Het stuur van de fiets werd door het portier geraakt, waardoor het meisje op straat viel. Precies op dat moment reed vanuit tegenovergestelde richting een bus langs de taxi, waar het meisje onder viel. Ze overleefde het ongeluk niet.

Dood door schuld
Het Openbaar Ministerie verwijt verdachte dat hij zijn deur heeft geopend zonder daarbij goed op de rest van het verkeer te letten. De chauffeur van de taxi en zijn moeder die naast hem zat hadden nog gezegd dat hij het beste aan de stoepzijde kon uitstappen, maar toch deed hij dat niet. Door de operatie kon hij zich slechts moeizaam over de achterbank verplaatsen. De taxichauffeur waarschuwde verdachte dat hij niet moest uitstappen aan de straatkant en zijn moeder zei hem goed op te letten bij het uitstappen.

Dat hij de fietsers en de lijnbus niet heeft gezien, kan niets anders betekenen dan dat hij niet of slechts heel vluchtig om zich heen heeft gekeken en dus niet heeft opgelet. Hoewel verdachte niet deze opzet heeft gehad, heeft hij wel schuld aan het dodelijk ongeluk omdat hij onvoldoende aandacht heeft gehad voor de verkeerssituatie en andere verkeersdeelnemers. Dat levert het strafbare feit dood door schuld in het verkeer op, meent het Openbaar Ministerie.

Zwarte rand
Door het ongeval is een meisje van 7 jaar op tragische wijze uit het leven gerukt. Dat is in de eerste plaats traumatisch voor haar familie, die nota bene alles voor hun ogen hebben zien gebeuren. "Hun leven zal niet meer hetzelfde zijn," zei de officier van justitie. "Hun toekomst heeft een grote en blijvende zwarte rand. Hun wanhoop en verslagenheid zijn meer dan voelbaar."

Ook op andere betrokkenen heeft het ongeluk een onuitwisbare indruk gemaakt. De buschauffeur, de taxichauffeur, de verdachte. "Hij heeft een zware last te dragen," zei de officier van justitie. "Voor hem geldt evenzeer dat hij in een nachtmerrie is terechtgekomen. De nachtmerrie van de gevoelde verantwoordelijkheid voor het overlijden van een kind. Een nachtmerrie waar je wanhopig graag uit wakker wilt worden. Ook hij zal met het ongeval en de gevolgen daarvan moeten leren leven en is voor altijd getekend."

Maximale straf
Bij een dodelijk ongeval waarbij sprake is van aanmerkelijke schuld is de richtlijn een taakstraf van maximaal 240 uur. Het Openbaar Ministerie ziet geen reden af te wijken van de maximale straf. De officier van justitie eiste om verdachte een taakstraf van 240 uur op te leggen.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Nieuw seizoen voor Rainbow Six Siege introduceert crossplay ťn crossprogressie

Operation Solar Raid, het vierde seizoen van het zevende jaar van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, is nu speelbaar op alle beschikbare platformen. Dit seizoen introduceert tal van features, waaronder crossplay en crossprogressie, een nieuwe en verbeterde Battle Pass, een nieuwe map, een nieuwe Colombiaanse Operator, Ranked 2.0 en de mogelijkheid voor spelers om de stand van hun reputatie te raadplegen.

In Operation Solar Raid ontdekken spelers een gloednieuwe Operator. Solis, de nieuwe verdediger uit Colombia, is uitgerust met de SPEC-IO Electro-Sensor gadget waarmee zij informatie verzamelt die kan helpen bij het bepalen van een gecoördineerde strategie. Solis kan heel gemakkelijk aanvalsapparatuur analyseren en identificeren, waaronder drones, inbraakapparaten en meer. Ook kan ze met haar handschoenen communiceren met de gadget en een clusterscan uitvoeren. Solis is tevens uitgerust met een P90 of ITA 12L als primair wapen en een SMG-11 als secundair wapen.

Daarnaast brengt het vierde seizoen nieuwe langverwachte features naar de game, waaronder crossplay en crossprogressie. Spelers op console kunnen vanaf nu een team vormen met vrienden die spelen op andere consoles via Ubisoft Connect. Spelers die geen crossplay willen, kunnen deze feature uitschakelen in het optiemenu. Nadat spelers inloggen op hun Ubisoft Connect-accounts wordt hun voortgang, valuta en items op alle platformen gedeeld. Bovendien krijgen ze met hun Ubisoft Connect-account één gratis Alpha Pack.

Solar Raid introduceert niet alleen een nieuwe Operator, maar ook een nieuwe map: Nighthaven Labs. De open zee, groene kliffen en heldere hemel vormen een uitbreiding van het hoofdkwartier van Nighthaven. Door de vele toegangspunten is het zowel voor aanvallers als verdedigers een uitdagende map, want ze kunnen gemakkelijk worden geflankeerd en zo hun positie verliezen. Deze R&D-faciliteit, gebouwd voor creatieve strategieën, daagt spelers uit om gebruik te maken van ongewone mogelijkheden, zoals het luik net buiten de vergaderzaal.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 5, Playstation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en Windows PC via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Ook is Tom Clancy’s Rainbow Six Siege onderdeel van Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice.

Demo op Xbox voor Clash: Artifacts of Chaos

Tijdens het ID@Xbox Winter Game Demo Event, maakten de Franse uitgever NACON en de Chileense ontwikkelstudio ACE Team bekend dat er nu een demo beschikbaar is voor Clash: Artifacts of Chaos op Xbox Series X|S.

In Clash: Artifacts of Chaos speel je als Pseudo, een ervaren vechter die als kluizenaar leeft. Na je ontmoeting met de Boy ga je op avontuur in een surrealistische wereld om hem te beschermen tegen Gémini, de Mistress of the Artefacts, die aast op de mysterieuze krachten van dit wezentje.

De gameplay draait vooral om third-person gevechten, waarbij spelers moeten vertrouwen op de vuisten van het hoofdpersonage, Pseudo. In de demo zijn vijf gevechtsstijlen beschikbaar, van een traditionele bokshouding tot originele stijlen, zoals de Claw. Daarnaast zijn er diverse special moves, die spelers kunnen ontgrendelen door formidabele wezens te verslaan. Wanneer tijdens een gevecht aan bepaalde voorwaarden is voldaan, kunnen spelers overschakelen naar een first-person view en een reeks verwoestende klappen uitdelen om te eindigen met een fatale move.

Naast de eigen stijl van verkennen en vechten, onderscheidt Clash: Artifacts of Chaos zich van andere action-adventures met een unieke mechanic: de Ritual. Dit oude ritueel is gebaseerd op een dobbelspel, waarbij elke deelnemer artefacten met unieke eigenschappen gebruikt. De uitkomst bepaalt onder welke regels wordt gevochten.

De demo van Clash: Artifacts of Chaos is nu verkrijgbaar in de Microsoft Store. De volledige versie van de game komt in februari 2023 beschikbaar voor Xbox Series X|S, Xbox One PlayStation 4, PlayStation 5, Steam en Epic.

'Making of' de muziek van Hogwarts Legacy

Warner Bros. Games en Avalanche Software hebben een behind the scenes video vrijgegeven, "Making the Music", voor "Overture to the Unwritten" en andere composities die voorkomen in het aankomende spel Hogwarts Legacy dat op 10 februari 2023 zal verschijnen.

In "Making the Music" neemt het team van componisten en geluidsproducenten van Hogwarts Legacy fans mee achter de schermen van hun besluitvormingsproces en de complexiteit van het creëren van nieuwe orkeststukken die zich afspelen in de tovenaarswereld van 1800. Componist Chuck E. Myers "Sea" beschrijft zijn ervaring met het werken aan Hogwarts Legacy gedurende de afgelopen vier jaar als een 'once in a lifetime' project. Audio Producer Nathan Ayoubi bespreekt hoe de muziek in Hogwarts Legacy de algemene ervaring voor de speler versterkt, omdat het tegelijkertijd nieuw en fris is en nostalgisch. Componist Peter Murray vertelt hoe het team deze nieuwe originele compositie in evenwicht bracht met de muziek van de films, terwijl componist J. Scott Rakozy de muziek beschrijft als kinderlijk ontzag en verwondering.

Hogwarts Legacy komt uit voor PlayStation 5 en PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One, Nintendo Switch en pc via de Steam en Epic Games Store.

Cuphead nu fysiek in de winkel

Studio MDHR en iam8bit, in samenwerking met distributiepartner Skybound Games, hebben de complete, fysieke versie van de game Cuphead uitgebracht. De fysieke editie wordt standaard geleverd inclusief de Delicious Last Course DLC-uitbreiding op disc, zes verzamelbare Cuphead-funnies, een Cuphead Club lidmaatschapskaart en artwork in de binnenkant van de hoes van Studio MDHR.

Het is vijf jaar geleden dat spelers voor het eerst met Cuphead en Mugman de Inkwell Isles konden verkennen. Sinds zijn release in 2017 werd Cuphead uitgebreid met meer, waaronder een onlangs verschenen tekenfilmserie op Netflix. En nu komen daar een fysieke editie en Collector’s Edition bij.

De fysieke versie van Cuphead is beschikbaar voor Playtation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

Extra aandacht voor ongeoorloofde gokactiviteiten

Nu de oranjekoorts de kop verder opsteekt, is de Kansspelautoriteit (Ksa) extra alert op ongeoorloofde activiteiten van kansspelaanbieders. De regels zijn helder, maar aanbieders van gokactiviteiten blijken toch de grens hier en daar op te zoeken.

De Ksa heeft twee aanbieders aangesproken op het maken van reclame in een game waarin mensen een WK-pool kunnen aanmaken. Dit is niet toegestaan. Dit is om te voorkomen dat mensen die geïnteresseerd zijn in games, veelal jongeren, door reclame worden verleid tot deelname aan kansspelen. De gokaanbieders zijn hiermee gestopt.

De afgelopen week is opnieuw een aantal kansspelaanbieders aangesproken op het verboden gebruik van rolmodellen in reclame-uitingen of bij sponsoring. De naam of logo van een gokbedrijf mag niet in dezelfde uiting staan als de afbeelding, stem of naam van een rolmodel. Dit geldt ook bij sponsoring van een evenement of tv-programma. Deze aanbieders zijn gesommeerd de overtreding te stoppen en hebben hieraan gehoor gegeven.

Daarnaast heeft de Ksa een partij aangesproken op het maken van reclame voor weddenschappen op een wedstrijd terwijl die wedstrijd gaande was. Dat is niet toegestaan om impulsief gedrag bij kijkers naar die wedstrijden te voorkomen. De aanbieder heeft de overtreding direct gestopt. Een plaatselijk café waar weddenschappen georganiseerd werden rond de wedstrijden van het Nederlands elftal kreeg ook met de Ksa te maken. Deze vorm van weddenschappen betreft namelijk een illegaal kansspel, en dat is niet toegestaan. Het café is direct gestopt met het aanbieden van de weddenschappen.

In totaal zijn rond het WK voetbal 14 waarschuwingen gedurende de afgelopen weken uitgedeeld.

Aanhoudingen bij rellen voetbalfeesten na winst Marokko

In enkele grote steden in Nederland is het dinsdagavond onrustig geweest. Op veel plaatsen in het land waren voetbalfans vooral aan het feesten. Maar de ME moest ingrijpen bij rellen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Een agent in Rotterdam liep gehoorschade op. Op verschillende plaatsen zijn relschoppers gearresteerd, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

In Den Haag zijn dinsdagavond tien aanhoudingen verricht. Politiemensen en andere hulpverleners werden daar bekogeld met zwaar vuurwerk en bakstenen. Een personenauto reed in op politiemensen. Zij konden op tijd wegspringen en bleven hierdoor ongedeerd. Ook werd een motorrijder van de politie belaagd. Na half elf werd het in Den Haag rustiger op straat.

Vuurwerk
In Amsterdam zag de politie hoe relschoppers op auto’s dansten en vuurwerk gooiden naar hulpverleners, trams en bussen. In de hoofdstad zijn dinsdagavond tien mensen aangehouden. Ook in Utrecht was de sfeer onder de voetbalfans aanvankelijk nog goed, maar sloeg die rond negen uur dinsdagavond om. In de wijk Lombok werd de politie te paard ingezet.

Beheersbaar
De meeste voetbalfans in Rotterdam waren vooral aan het feesten. Het was druk, maar beheersbaar. Een klein aantal mensen koos ervoor om zich toch te misdragen. Een agent heeft gehoorschade opgelopen nadat een vuurwerkbom werd afgestoken. Bij station Rotterdam Centraal is zwaar vuurwerk gegooid naar omstanders. Hiervoor heeft de politie zeven personen aangehouden. Verspreid over de avond zijn in de stad Rotterdam in totaal zo'n 35 mensen aangehouden voor onder andere gooien met vuurwerk, het niet tonen van een legitimatiebewijs en belediging.

Feesten
In verschillende andere steden, zoals Breda, waren veel voetbalfans op de been die het bij feesten hielden. Ook in Amersfoort was de sfeer, ondanks aanhoudingen, goed en is de ME niet ingezet. Het feestelijke verloop was voor een groot deel te danken aan het goede werk van buurtvaders en jongerenwerkers. Tussen de grote groep feestvierders probeerden wel enkele mensen de orde te verstoren. Zij gooiden vuurwerk richting politiemensen. Vier verdachten zijn meteen aangehouden voor het gooien van vuurwerk en bezit van vuurwerk.

Politiemensen
Portefeuillehouder geweld tegen politieambtenaren (GTPA) Frank Paauw: ‘We begrijpen het dat mensen feest willen vieren als hun team wint. Maar vernielingen en geweld tegen politiemensen hoort daar niet bij. Dat er in diverse steden zwaar vuurwerk is gegooid naar collega’s en hulpverleners is totaal onacceptabel. We zullen als politie moeten werken aan nieuwe tactieken en middelen om dit beter aan te kunnen pakken.’

DLC Lost Between Worlds voor Far Cry 6 is uit

Lost Between Worlds, de nieuwe expansie voor Far Cry 6, is vanaf nu verkrijgbaar voor Xbox Series X|S, PlayStation 5, Xbox One, PlayStation 4 en Windows pc, via de Ubisoft Store en de Epic Games Store. De uitbreiding is ook speelbaar voor pc via Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice.

In Far Cry 6: Lost Between Worlds beginnen spelers aan een nieuw hoofdstuk van de verhaallijn van Dani Rojas, dat zich afspeelt in een gebroken versie van Yara. Nadat spelers de mysterieuze plaats van een meteorietinslag hebben verkend, bevinden ze zich in een verwrongen omgeving tussen twee werelden in gezelschap van een niet-lichamelijke levensvorm genaamd Fai. Spelers moeten Fai’s kapotte ruimteschip repareren door vijf verloren scherven te verzamelen, waardoor Dani’s overlevingskansen toenemen en ze een stap dichter bij hun ontsnapping komen.

Om de ontbrekende scherven terug te vinden, moeten spelers vertrouwen op hun guerrillavaardigheden om door 15 uitdagende en intense proeven te navigeren, genaamd Rifts. In elke Rift, van een zwevend fort tot een onderwaterbasis vol met vallen, komen spelers verschillende gevaren en buitenaardse obstakels tegen. Spelers ontdekken tijdens de beproevingen krachtige wapens en tools, die ze kunnen gebruiken om de proeven op hun eigen manier te benaderen. Ook kunnen ze energiefragmenten verzamelen waarmee ze, indien nodig, een Rift opnieuw kunnen proberen. Na het voltooien van de missie ontvangen spelers de krachtige uitrusting van Fai, die ze kunnen meenemen naar Yara voor een voorsprong in de voortdurende strijd tegen het regime.

Tot slot introduceert Far Cry 6 een gratis proefversie voor nieuwe spelers op Xbox Series X|S, PlayStation 5, Xbox One, PlayStation 4 en Windows pc, via de Ubisoft Store en de Epic Games Store. Spelers verkennen de Isla Santuario-regio en behouden hun progressie als ze de game aanschaffen.

Alzheimer Nederland en NS schenken treinonderdelen aan verpleeghuizen voor treincoupť

Alzheimer Nederland en NS schenken 22 verpleeghuizen treinonderdelen om hun eigen Hoofdreiscoupé voor bewoners met dementie te maken. Een Hoofdreiscoupé biedt mensen met dementie de mogelijkheid om weer met de trein te reizen, zonder daarvoor de deur uit te hoeven. Het is namelijk een nagemaakte treincoupé met echte treinbanken, een treintafeltje, bagagerek en een kantelprullenbak.

Vorig jaar introduceerden Alzheimer Nederland en NS de Hoofdreiscoupé. Deze treincoupé reisde in 2021 en 2022 langs verschillende verpleeghuizen en bezocht alle provincies. Inmiddels heeft de Hoofdreiscoupé een vaste plek gekregen in een verpleeghuis. Nu krijgt de Hoofdreiscoupé een vervolg: op dinsdag 20 december bieden we treinonderdelen aan verpleeghuizen om een eigen treincoupé te bouwen.

Treincoupé in verpleeghuis
Bijna iedereen houdt van reizen. Maar wat als je door dementie niet meer kúnt reizen? Met de treincoupés willen we mensen met dementie in verpleeghuizen de mogelijkheid geven om weer met de trein te reizen. Zonder dat ze daarvoor de deur uit hoeven. De treincoupés bieden de mogelijk om herinneringen op te halen én contact te maken.

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS
Tijdens het werk krijgen NS’ers af en toe te maken met reizigers met dementie. Een reiziger die in de trein zijn vrouw kwijt is of een reiziger die plotseling niet meer weet hoe hij in moet checken. Daarom zijn Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. ‘Samen dementievriendelijk’ ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan. De training is inmiddels ruim 1250 keer gevolgd. Met de treincoupés willen Alzheimer Nederland en NS opnieuw aandacht vragen voor deze online training.

Dementie in Nederland
In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op het leven van de persoon met dementie, maar ook op dat van zijn of haar naasten.

Hergebruiken van oude treinonderdelen
De onderdelen voor de treincoupés komen uit oude dubbeldekkers (type DDM1). Dit wordt mogelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers van NS die zich inzetten voor de stichting KaNS Centraal. NS streeft naar 100% circulaire treinen en kijkt daarom goed of treinmateriaal hergebruikt kan worden of ergens anders een nieuwe bestemming kan krijgen. Ter illustratie, de dubbeldekkers (type VIRM) worden momenteel gemoderniseerd waardoor ze nog eens 20 jaar mee kunnen. Maar liefst 99 procent van al het materiaal, komt terug in de nieuwe trein, krijgt een tweede leven of wordt gerecycled.

Hoe werkt het?
Verpleeghuizen kunnen zich via het formulier op www.ns.nl/hoofdreiscoupe inschrijven. Uit alle aanmeldingen selecteren we 22 verpleeghuizen die de treinonderdelen op dinsdag 20 december gratis mogen ophalen bij de NS-werkplaats in Amersfoort. Met deze treinonderdelen bouwen verpleeghuizen zelf hun eigen Hoofdreiscoupé. Met als doel: 22 prachtige treincoupés verspreid over verpleeghuizen in Nederland. Zie voor meer informatie: www.ns.nl/hoofdreiscoupe

FOK! Wat een weer: enkele buitjes

winterbanner

Goede morgen!

Vandaag komen er over het hele land buien voor, het is zo'n 5 graden bij een matige tot vrij krachtige wind uit het noordwesten. Deze wind laat het nog altiijd kouder aanvoelen dan het is, zeker tijdens de buien. Er leek sprake van sneeuw en winter de komende week waar ik het over wilde hebben, echter is deze kans alweer wat geslonken, als ik de nieuwste uitdraai zie van het ECMWF. 

Wel blijft het vrij koud de komende tijd, zeker in en rond het weekend vriest het licht en komt de maximumtemperatuur maar net boven het vriespunt. Ook is de kans op mist dan aanwezig en hiermee de kans op een code geel. Maar als dat zo ver is, zal je dat hier lezen.

Tot een volgende keer!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
special
Random Pics van de Dag #1306
special
Random Pics van de Dag #1305
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
©FOK.nl e.a.