Tong's voetbalverhalen en columns WK 2022 #5

Ik word sowieso al strontziek van het negativisme over het Nederlands elftal. Net zoals ik een aversie heb tegen het overdreven chauvinisme voor het WK. Gruwelijke beelden van in Oranje uitgedoste Tokkies in oranje Tokkie-wijken. Ok, het voetbal is niet sprankelend. Maar gewoon met twee vingers in de van Gaal neus geplaatst voor de tweede ronde. Iedere keus van van Gaal wordt bekritiseerd, terwijl-ie al 18 wedstrijden achter elkaar ongeslagen is met Oranje.

Kijk eens naar andere grote voetballanden. Met hangen en wurgen is Argentinië door. Messi faalt al drie wedstrijden. Mist bovendien twee strafschoppen. Frankrijk verliest. van een B-land. Natuurlijk met hun tweede. Maar het ontkracht wel de opmerkingen dat ze wel twee wereld-elftallen kunnen opstellen. Allemaal gelul. Brazilië is zonder Neijmar niet om aan te gluren. Frankrijk zonder Mbapé hetzelfde laken van het voetbalpak.

Duitsland en Belgische supporters liggen momenteel woelend in het zweet hun nachtmerries te dromen. Na twee miserabele wedstrijden tegen vooraf kansloze tegenstanders afhankelijk van hun laatste wedstrijd in de voorronde. In Nederland vroegen we ons af met welke grote uitslag we de volgende ronde in zouden gaan. Een geweldenaar steelt momenteel de show. Gakpo is een genot om te zien. Buiten zijn doelpunten speelt-ie geweldig. Noppert is de beste doelman van het toernooi.

Zaterdag tegen het middelmatige Amerika. Volgens velen moet we plots bang zijn voor de V.S. Alsof ze in Amerika tegen een Nederlands Amerikaans Football team bang zullen zijn. Wees reëel. Amerika heeft met passie gevoetbald. Maar met alleen passie win je geen wedstrijden. Wij zijn Nederland. Zonder problemen de volgende ronde gehaald. We laten de Amerikanen razen. Wij gaan voetballen. We zijn zo slecht nog niet. En we doen het zo slecht nog niet.

tong80