FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 december 2022

Japan stunt opnieuw op WK door van Spanje te winnen en is groepswinnaar , ook Spanjaarden door

Japan is de verassende groepswinnaar van Groep E. Tegen de Spanjaarden wonnen de Aziaten met 2-1 en gaan samen met Spanje door naar de volgende ronde. Duitsland wist met 4-2 te winnen van Costa Rica, maar op doelsaldo liggen de Duitsers eruit op het WK.

Voorafgaand aan de laatste groepswedstrijden was alles mogelijk in de deze groep en gedurende de wedstrijd zou dat ook blijken. Bij rust was er weinig aan de hand voor Spanje en Duitsland. Beide landen stonden bij rust met 1-0 voor en bij die stand zouden Spanje en Duitsland doorgaan.

Na rust draaide Japan de wedstrijd volledig om tegen Spanje. Binnen tien minuten stond Japan met 2-1 voor en in de andere groepswedstrijd draaide ook Costa Rica de wedstrijd om. tegen Duitsland. Met nog twintig minuten te gaan waren zowel Spanje als Duitsland uitgeschakeld.

Gelukkig voor Spanje herstelde Duitsland zich en zou uiteindelijk met 4-2 winnen van Costa Rico, waardoor Costa Rica was uitgeschakeld voor de volgende ronde. Voor Duitsland was er nog een klein beetje hoop, als Spanje tegen Japan de 2-2 zou maken was Japan uitgeschakeld, maar de Aziaten wisten de voorsprong vast te houden, waardoor Japan doorgaat als groepswinnaar. Spanje gaat op doelsaldo door en daarmee zit het WK erop voor Duitsland.

Spanje speelt in de achtste finales tegen Marokko, die eerder op de avond zich wist te plaatsen voor de volgende. Japan treft Kroatië.

We hebben ook een topic over de wedstrijd Japan - Spanje en Duitsland - Costa Rica op ons WK-forum.

Gaat Marokkaans tuig wederom de civiele infrastructuur beschadigen?

Gaat Russisch Marokkaans tuig wederom de civiele infrastructuur in Europa schade toebrengen nu er door hun voetbalploeg een wedstrijdje is gewonnen op het omstreden WK in Qatar?

Rondtoerende scooters Mercatorplein Amsterdam

Meer voet(bal)volk in Haagse Schilderswijk

In Amersfoort was het moeilijk om te wachten tot oud & Nieuw om met illegaal vuurwerk te strooien. Politie liep in de weg tijdens gooien 'strooigoed'. Nog niemand gewond.

Ook in Brussel wordt de traditie van het Marokkaanse tuig in ere gehouden, hoewel er wat conservatieve Marokkaanse ouderlingen tevergeefs proberden om het tuig te behoeden voor al te buitensporig 'vieren' van de overwinning, bericht HLN. Onduidelijk of de tranen van feestvreugde of het traangas zijn.

TV West weet te melden dat er in de Haagse Schilderswijk een agent gewond is geraakt tijdens het Marokkaanse tuigfeestje eehhhh onrust (nee, niet Gooische kopschopper Lucas). TV West noemt de feestvreugde onrust, als dat maar goed gaat... Wel zes 'feestvierders' aangehouden.

België uitgeschakeld op WK; Marokko als groepswinnaar door na winst tegen Canada

België is donderdag uitgeschakeld in de groepsfase van het WK voetbal in Qatar. 'De Rode Duivels' speelde met 0-0 gelijk tegen Kroatië, waardoor de Belgen klaar zijn na de groepsfase. Marokko won in de andere groepswedstrijd van Canada, waardoor de Marokanen samen met Kroatië doorgaan naar de achtste finales van het WK.

België stond derde in groep na de nederlaag tegen Marokko en wist dat het eigenlijk moest winnen van Kroatië om door te gaan naar de volgende ronde van het WK. Voor rust was er weinig overtuiging bij de Belgen, maar in de tweede helft kregen de 'de Rode Duivels' de nodige kansen via Romelu Lukaku, maar de ingevallen spits was nogal ongelukkig in de afwerking. Door het 0-0 gelijkspel is België klaar op het WK voetbal.

In de andere groepswedstrijd won Marokko met 2-1 van Canada. Na vier minuten opende Hakim Ziyech de score na een blunder van de doelman van Canada. Halverwege de eerste helft verdubbelde Youssef En Nesyri de voorsprong. Marokko leek op weg naar een eenvoudige overwinning, maar voor rust kwam Canada dankzij een eigen doelpunt terug in de wedstrijd. In de tweede helft werd er niet meer gescoord, waardoor Marokko als groepswinnaar doorgaat naar de volgende ronde.

Marokko speelt dinsdag tegen de nummer twee van groep E. Alle vier de pouledeelnemers kunnen de tegenstander worden: Spanje, Japan, Costa Rica of Duitsland. Kroatië speelt tegen de groepswinnaar van groep E.

We hebben ook een topic over de wedstrijd België -Kroatië en Marokko - Canada op ons WK-forum.

Enkele gemeenten sluiten voortijdig aanvraagloket energietoeslag

Zo'n 100.000 Nederlanders hebben nog recht op de 1300 euro energietoeslag vanwege hun lage inkomens. Maar ze kunnen daarvoor niet meer in alle gemeenten terecht.

Bij zes gemeenten is het loket voor deze aanvraag al dicht, anderen gemeenten sluiten de deuren (tijdelijk) na vandaag. Dit terwijl men de energietoeslag voor lage inkomens nog een halfjaar uitgekeerd mag worden.

Als men in de bijstand zit, of een IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering heeft, is het geld automatisch bijgeschreven op de bankrekening.

Inwoners die daar niet toe behoren maar wel een inkomen hebben van 120 procent of minder dan het sociaal minimum moeten de toeslag zelf aanvragen.

In sommige gemeenten heeft men recht op de energietoeslag bij een inkomen tot 130 of zelfs 150 procent van het sociaal minimum. In totaal hebben zo'n miljoen huishoudens recht op de energietoeslag. Meer bijzonderheden vind je bij RTLNieuws

'Vernietiging van civiele infrastructuur is nieuwe Russische militaire doctrine'

Volgens het Britse Ministerie van Defensie maken de massale Russische raketaanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur deel uit van een nieuwe pijler van de Russische militaire doctrine.

Het is waarschijnlijk de eerste keer dat Rusland probeert de vernietiging van kritieke civiele infrastructuurdoelen als een strategisch concept te gebruiken, volgens het ministerie van Defensie donderdag in Londen, daarbij verwijzend naar bevindingen van inlichtingendiensten.

Hierbij worden langeafstandsraketten op kritieke infrastructuur afgeschoten om de bevolking te demoraliseren en de regering tot capitulatie te dwingen. "Russische aanvallen blijven stroomuitval veroorzaken en veroorzaken willekeurig, wijdverspreid humanitair leed in heel Oekraïne", volgens de Britten. 

De effectiviteit van de aanvallen is echter al afgenomen, aangezien Rusland al een groot deel van zijn geschikte raketten tegen tactische doelen heeft verbruikt. Bovendien is het psychologische effect beduidend minder dan wanneer deze tactiek aan het begin van de oorlog zou zijn aangewend. 

Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne eind februari publiceert het Britse Ministerie van Defensie dagelijks informatie over het verloop van de oorlog, daarbij verwijzend naar informatie van diverse inlichtingendiensten. Daarmee wil de Britse regering zowel het Russische beeld tegengaan als bondgenoten in het gareel houden. Moskou beschuldigt Londen van een desinformatiecampagne.

Tim Burton onder vuur vanwege 'racistische serie' Wednesday

De Netflix serie Wednesday, die draait om de dochter uit The Addams Family, breekt momenteel alle streamingrecords en wordt door zowel critici als kijkers alomgeprezen.

Behalve bij een groepje mensen dat zich enorm gekwetst voelt. De serie, die bestaat uit een zeer diverse cast, zou namelijk racistisch zijn. Zo zouden de antagonisten zwart zijn, of pestkoppen, of mensen met een zwak moreel kompas.

Zo wordt het als onbegrijpelijk en racistisch gezien dat een zwart personage een museum exploiteert over kolonisme. Daarnaast zouden de zwarte personages in de serie te 'wit' zijn en zijn kijkers verbijsterd over hoe gemeen Wednesday is tegen zwarte personages.

Ondertussen is Wednesday in de eerste week meer bekeken dan welke andere Netflix serie ook in de eerste week, en is een scene uit een van de afleveringen inmiddels viral en een heuse challenge op Tiktok.

Heb jij Wednesday al gezien? En wat vind jij over de ophef? Terecht of niet?

We hebben ook een topic over Wednesday op ons Films & Seriesforum.

High On Life, LEGO Star Wars, Hot Wheels en meer naar Xbox Game Pass

Tussen vandaag en 15 december komen er weer elf nieuwe games naar Xbox Game Pass, drie daarvan zijn direct bij launch speelbaar via de service.

De volgende elf games zijn binnenkort speelbaar via Xbox Game Pass:

 • (01-12) Eastward (Xbox, PC en cloud)
 • (01-12) The Walking Dead: The Final Season (Xbox, PC en cloud)
 • (01-12) Totally Reliable Delivery Service (PC) - reeds beschikbaar voor Xbox
 • (06-12) LEGO Star Wars: The Skywalker Saga (Xbox, PC en cloud)
 • (06-12) Hello Neighbor 2 (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (08-12) Chained Echoes (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (08-12) Metal: Hellsinger (Xbox One) - reeds beschikbaar voor Xbox Series X|S, PC en cloud
 • (13-12) High On Life (Xbox, PC en cloud) - Day One release
 • (13-12) Potion Craft (Xbox en PC)
 • (15-12) Hot Wheels Unleashed - Game of the Year Edition (Xbox, PC en cloud)
 • (15-12) Rainbow Billy: The Curse of the Leviathan (Xbox, PC en cloud)

Een flinke lijst, helaas gaat hetzelfde aantal games Xbox Game Pass verlaten. Je hebt tot 15 december om de volgende games te spelen via Xbox Game Pass:

 • Aliens: Fireteam Elite
 • Breathedge
 • Dragon Quest XI Echoes of An Elusive Age
 • Firewatch
 • Lake
 • One Piece: Pirate Warriors 4
 • Neoverse
 • Race With Ryan
 • Record of Lodoss War: Deedlit in Wonder Labyrinth
 • Rory McIlroy PGA Tour - via EA Access
 • Transformers: Battlegrounds

Nieuwe FvD-app zo lek als een mandje, ledenadministratie op straat

Door een datalek in de nieuwe Forum voor Democratie  app die afgelopen weekend werd gelanceerd ligt de gehele ledenadministratie op straat. Dat meldt RTL Nieuws. Volgens de zender gaat het om de privégegevens van 92.901 leden en oud-leden, waaronder namen, woonadressen, telefoonnummers en rekeningnummers.

Het lek is naast gevoelig ook erg ongemakkelijk omdat het niet alleen om zeer (fraude)gevoelige privé gegevens gaat, maar ook omdat het van tienduizenden Nederlanders het lidmaatschap van Fvd bloot legt.

Van Forum-voorman Baudet en zijn kamerleden staan de privémail, 06-nummer, huisadres en Iban zichtbaar in het lek. 

RTL Nieuws is op het datalek geattendeerd door een anonieme tipgever en heeft het lek en de gelekte gegevens geverifieerd. Het is niet duidelijk wie er allemaal in de gegevens hebben kunnen rondneuzen. 

Na melding van RTL Nieuws heeft Forum het lek gedicht, en plaatsten op fvd.nl onderstaand bericht:

"Op 1 december 2022 wezen journalisten van RTL Nieuws ons erop dat er mogelijk een vijandige aanval op onze IT-systemen heeft plaatsgevonden.

Wij onderzoeken op dit moment wat er precies is gebeurd, en of er mogelijk onrechtmatig gegevens zijn ontvreemd. 

Uit voorzorg hebben wij gevoelige systeemonderdelen tijdelijk uit de lucht gehaald.

Tevens zijn we in contact getreden met onze advocaat, mr. Gerard Spong, die bevestigde dat hacking en computervredebreuk strafbare feiten zijn. 

Elke publicatie van mogelijk door diefstal verkregen data is eveneens strafbaar. 

Wij laten op dit moment een forensisch onderzoek verrichten en zullen - afhankelijk van de uitkomsten daarvan - besluiten om al dan niet aangifte te doen.

FVD zal ook contact opnemen met de Autoriteit Persoonsgegevens en melding maken van deze mogelijke aanval op onze IT-systemen.

Wij hebben schriftelijk gereageerd op vragen van RTL Nieuws. Lopende het onderzoek kunnen wij echter verder geen mededelingen doen. 

Uiteraard houden we u direct van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte."

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 48

Je begint aan de bioscoopreleases een beetje te zien dat het awardseizoen is begonnen. Zo links en rechts vallen er af en toe wat films uit de boom met een goede acteerprestatie of die het dit jaar goed deed op de filmfestivals. Maar gelukkig is er deze week ook gewoon een doorsnee anti-kerstfilm met een gewelddadige Santa Claus.

Bones and All

Bones and All gaat over de liefde die ontstaat tussen Maren (Taylor Russell), een jonge vrouw die probeert te overleven aan de randen van de samenleving, en Lee (Timothée Chalamet), een nogal intense dakloze jongen. Samen ondernemen ze een ware odyssee, die hen voert langs de achterafweggetjes, verborgen doorgangen en valluiken van het Amerika van Ronald Reagan. Maar uiteindelijk leiden alle wegen toch terug naar hun angstaanjagende verleden en naar een beslissend moment dat zal bepalen of hun liefde hun anders-zijn kan overwinnen.

Plus que jamais (More Than Ever)

De 33-jarige Hélène leeft al jaren gelukkig met Mathieu in Bordeaux. Hun diepe band wordt op de proef gesteld sinds Hélène is gediagnosticeerd met een zeldzame longziekte. Terwijl zij de hoop op genezing heeft opgegeven en zich steeds meer in zichzelf keert, is Mathieu ervan overtuigd dat een longtransplantatie het tij kan keren. Op zoek naar antwoorden stuit Hélène op een Noorse blogger die ernstig ziek is en zijn situatie met humor beschrijft. In een opwelling reist ze naar het Hoge Noorden om hem te ontmoeten en met zichzelf en haar lot in het reine te komen.

Devotion

1950, Koreaanse Oorlog. Twee jonge mannen, Tom Hudner (Glen Powell) en Jesse Brown (Jonathan Majors), worden geselecteerd voor een prestigieuze eenheid van de marine. Tom is marineofficier, Jesse een getalenteerde piloot die als eerste Afro-Amerikaan voor de Amerikaanse marine vliegt. Tijdens de zware militaire opleiding groeit er een hechte vriendschap tussen de twee die op de proef wordt gesteld wanneer één van hen op vijandelijk gebied wordt neergeschoten. 

Piece of My Heart

Amsterdam, de jaren 70. Terwijl Olga en Irma, beiden getalenteerde danseressen, zich staande proberen te houden in de veeleisende en ambitieuze balletwereld, wordt Olga als de grote nieuwe ster van het Koninklijk Ballet gelanceerd. Al snel ontdekt Olga ook de schaduwzijde van haar talent en moet Irma toezien hoe haar beste vriendin bezwijkt onder de prestatiedruk, zichzelf verliezend in het losbandige nachtleven. Piece of My Heart vertelt het verhaal over uitzonderlijk talent, maar bovenal dat van een ultieme vriendschap.

Piggy

Het is zomer in Zuid-Spanje. Plussize tiener Sara droomt ervan iemand anders te zijn. Ze werkt tegen haar zin in de slagerij van haar ouders en wordt constant gepest door een groep meiden die haar Piggy noemen. Op een dag proberen ze haar te verdrinken in het lokale zwembad. Wanneer Sara na deze nare ervaring op weg naar huis is, ziet ze hoe een vreemde man haar treiteraars op gewelddadige wijze ontvoert. Zal ze haar mond opendoen en hulp inschakelen?

Violent Night

Een team huurlingen breekt op kerstavond in bij een rijke familie en neemt iedereen in huis in gijzeling. Maar ze hebben niet gerekend op de aanwezigheid van de kerstman, gespeeld door David Harbour. Ze komen er snel achter dat de lieve kindervriend ook een heel andere kant heeft.

R.M.N.

Vlak voor Kerstmis zegt Matthias zijn baan in Duitsland op om terug te keren naar zijn ouderlijke dorp in Transsylvanië. Hij wil zich meer bezighouden met de opvoeding van zijn zoon Rudi en verlangt er naar om zijn ex-geliefde Csilla weer te zien. Eenmaal thuis aangekomen blijkt de rust in de gemeenschap hevig te zijn verstoord door de komst van buitenlandse arbeiders. Onderliggende angsten, frustraties en conflicten weten al snel door het dunne vernislaagje van ogenschijnlijke kalmte in het dorp heen te barsten.

Rose

In de herfst van 1997 nemen Ellen en haar man Vagn Inger mee op een busreis naar Parijs. Inger is de zus van Ellen, is schizofreen en woont in een inrichting. Door de juiste hoeveelheid medicatie en het mijden van te veel prikkels, kan zij een redelijk normaal leven leiden. Tijdens de trip maakt Inger geen geheim van haar conditie, maar niet alle medereizigers kunnen aanvankelijk haar ad remme, soms wat grofgebekte uitspraken waarderen. Eenmaal aangekomen in Parijs blijkt Inger een verborgen agenda te hebben en betrekt ze iedereen in de zoektocht naar een belangrijk persoon uit haar verleden. Terwijl Ellen en Vagn hun handen vol hebben aan het wispelturige gedrag van Inger, weet ze geleidelijk aan iedereen voor zich te winnen en wordt het een hartverwarmende en memorabele reis. 

Blind Ambition

Het ongelooflijke verhaal van vier mannen die de internationale wijnwereld op zijn kop zetten door als eerste team van Zimbabwe deel te nemen aan de World Blind Wine Tasting Championships, de Olympische Spelen van de wijnwereld.

FOX News betrouwbaarder dan MSNBC

Tenminste, aldus de veelom geprezen en gebruikte beoordeelaar van betrouwbaarheid van sites Newsguard

Sterker nog; zowel timcast.com, de site van Tim Pool en de thepostmillennial.com, zijn betrouwbaarder dan beide:

World Cup biatlon begint met Zweedse dubbelslag en verrassend podium

In het Finse Kontiolahti is deze week het World Cup-seizoen in het biatlon begonnen. De eerste wedstrijden die gepland stonden waren de individuele wedstrijden, waarin vier keer geschoten wordt en elke misser een strafminuut oplevert - twintig kilometer voor de mannen, vijftien voor de vrouwen.

Mannen
De vroege starters deden het vrij aardig, maar het was Sebastian Samuelsson die met één misser de eerste echt goede tijd noteerde. De tijd van de Zweed werd ondertussen echter wel aangevallen: Niklas Hartweg uit Zwitserland schoot alle twintig schijven omver en de verrassende jongeling dook uiteindelijk 25 seconden onder Samuelsson's tijd door.

Na Hartweg waren de ogen weer op een Zweed gericht, want ook Martin Ponsiluoma was lekker bezig. Na één misser bij de tweede schietbeurt bleef hij verder foutloos en zijn razendsnelle langlaufen bracht hem naar de snelste tijd, ruim 37 seconden sneller dan Hartweg. Sturla Holm Lægreid had eerder een kans gehad om nog sneller te gaan, maar de Noor schoot twee keer mis in de laatste schietbeurt en werd uiteindelijk zesde.

Met de Duitser Roman Rees (0+0+1+0) op de derde plek leek het podium vast te staan, tot er met David Zobel nog een nieuwe verrassing kwam. De jonge Duitser, die net als Hartweg nooit eerder bij een World Cup-podium in de buurt kwam, schoot ook alles raak en noteerde op 59 seconden de derde tijd. Daar bleef het bij: Ponsiluoma pakte de winst, Hartweg en Zobel vergezelden hem verrassend op het podium.

Vrouwen
De eerste vroege starter met een echt gevaarlijke tijd was Vanessa Voigt. De jonge Duitse schoot alle twintig schijven raak en zette een tijd neer waar men zich geruime tijd de standen op stuk beet. Ingrid Landmark Tandrevold had dat probleem niet: de Noorse raakte ook alles en was op de ski's 24 seconden sneller dan Voigt, wat haar voorlopig de snelste tijd opleverde.

Ondertussen waren er wel twee bezig om de leidende tijden aan te vallen: Hanna Öberg uit Zweden en de Italiaanse Lisa Vittozzi. Öberg was op weg naar een ruime zege, maar liet bij haar laatste schietbeurt één schijf staan. Dat was wel nog altijd genoeg voor de winst: ze dook 36 seconden onder Tandrevold's tijd. Vittozzi had één misser bij schietbeurt één en liet het daar bij, opmerkelijk knap na haar matige vorige seizoen. De Italiaanse kwam drie tellen tekort om Tandrevold's tijd te kloppen, maar werd wel derde, voor Voigt.

De Belgische Lotte Lie, geboren in Noorwegen, kwam met twintig treffers tot een zeer indrukwekkende tiende plek, de eerste top-10-klassering in de World Cup ooit voor een Belgische vrouw.

Tales of Symphonia krijgt verhaaltrailer

Bandai Namco heeft de officiële verhaaltrailer vrijgegeven voor Tales of Symphonia Remastered. De game is volledig geremastered, dus niet alleen verbeterde graphics, maar ook gameplay.

Volgens de legende zal in een stervende wereld op een dag een uitverkorene uit het volk opstaan en zal het land herboren worden. De grens tussen goed en kwaad vervaagt in dit avontuur waarin het lot van twee in elkaar grijpende werelden op het spel staat. Volg de reis van Lloyd Irving terwijl hij en zijn vrienden beide werelden proberen te redden.

Tales of Symphonia Remastered komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en Switch op 17 februari.

Tong's voetbalverhalen en columns WK 2022 #5

Ik word sowieso al strontziek van het negativisme over het Nederlands elftal. Net zoals ik een aversie heb tegen het overdreven chauvinisme voor het WK. Gruwelijke beelden van in Oranje uitgedoste Tokkies in oranje Tokkie-wijken. Ok, het voetbal is niet sprankelend. Maar gewoon met twee vingers in de van Gaal neus geplaatst voor de tweede ronde. Iedere keus van van Gaal wordt bekritiseerd, terwijl-ie al 18 wedstrijden achter elkaar ongeslagen is met Oranje.

Trailer: een doorgesnoven beer op oorlogspad in Cocaine Bear

Een beer met een lading cocaïne in z'n lijf. Hoe zou dat gaan? Het beest wordt een ideale antagonist in een thriller, zo blijkt uit de trailer voor Elizabeth Banks' Cocaine Bear.

De film is geïnspireerd op een echt geval van een beer die daadwerkelijk een lading coke heeft gegeten, maar gelukkig heeft Hollywood meer fantasie dan de werkelijkheid.

Cocaine Bear draait vanaf 23 februari in de Nederlandse bioscopen.

De meteorologische winter is begonnen!!

Het is winter! Althans, voor meteorologen en klimatologen dan. Het seizoen duurt precies drie kalendermaanden. De klimatologische seizoensindeling waarbij de seizoenen steeds op de eerste van de maand beginnen biedt voor de meteorologen de mogelijkheid om de seizoenen onderling te kunnen vergelijken. Volgens de sterrenkundige kalender begint de winter meestal op 21 december, maar soms is de 20e of 22e de begindatum.

Maar, behalve dat het de meterologische winter is begonnen, is het ook weer Whamageddon!! En om iedereen de stress te besparen dat ze het nummer per ongeluk op de radio, op visite of tijdens het winkelen horen. Jullie hoeven je geen zorgen meer te maken, want het is tijd voor Last Christmas! 

AI Picture Gallery #58

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FOK! Wat een weer: droog, winter is aanstaande

herfstbanner

Goede morgen!

Vandaag beginnen we wederom met een code geel, in Zuid-Holland komt verkeersbelemmerende mist voor. Elders is het land is er code groen, ofwel niets aan het handje. De mist lost in de ochtend op. Het lijkt een mooie dag te worden, eerst overheerst de bewolking nog en kan er een buitje vallen in het noordelijke kustgebied. Tegen de middag gaan we de zon steeds meer zien bij een zwakke tot matige wind en 6 graden. Het oosten blijft wel bewolkt, maar droog.

Later trekt de bewolking over het land terwijl het in het westen en norden opklaringen zijn. Morgen blijft het ook droog, in zuid Limburg kan (natte) sneeuw vallen. Na het weekend is er doorlopend 20 tot 30% kans op (natte) sneeuw. 

De zonsondergang in Wognum was een mooie enkele dagen terug. (Foto: Papabear)
De zonsondergang in Wognum was een mooie enkele dagen terug. (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Energietransitie Glastuinbouw: Overheid en sector intensiveren samenwerking

De CO2-uitstoot in de glastuinbouw wordt de komende jaren aanzienlijk verminderd. Daartoe hebben de ministeries van Landbouw, Economische zaken en Klimaat en Financiën woensdag met de glastuinbouwsector het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 ondertekend. De partijen gaan werken aan maatregelen voor energiebesparing en verduurzaming die noodzakelijk zijn voor een gezonde en renderende glastuinbouw.

De glastuinbouw heeft de ambitie om in 2040 een klimaatneutrale en economisch rendabele sector te zijn. Daartoe zijn al stappen gezet, zoals het programma Kas als Energiebron. Met de ondertekening van het convenant wordt de energietransitie geïntensiveerd. De aanzet hiervoor is gegeven in het Klimaatakkoord van 2019.

Convenant
Het convenant gaat uit van het restemissiedoel voor 2030 voor de glastuinbouw, dat aangeeft hoeveel emissies deze sector dan nog maximaal mag uitstoten. Dit is voorlopig vastgesteld op 4,3 tot 4,8 Mton CO2-equivalenten. Het doel is een grotere reductie van 1,0 tot 0,5 Mton en daarmee ambitieuzer dan voorgaande afspraken, zoals in het coalitieakkoord. Het definitieve restemissiedoel wordt in het voorjaar van 2023 bepaald, wanneer een aantal nog ontbrekende maatregelen is uitgewerkt.

Het convenant bevat maatregelen en de inzet van de partijen om het beoogde doel te halen. Dat gebeurt door stimulerende maatregelen, zoals subsidies, infrastructuur, gebiedsgerichte aanpak via de Greenports, het programma Kas als Energiebron voor R&D en kennisuitwisseling. En door maatregelen zoals verdere beprijzing van CO2-emissie door aanpassing van de energiebelasting, het verbeteren van het CO2-sectorsysteem na 2024 met een individuele prikkel en het verplichten van energiebesparende maatregelen, die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend.

Toonaangevende sector
Dit convenant is een vervolg op eerdere Meerjarenafspraken waarin het programma Kas als Energiebron de kern vormde. Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: "Ik ben enorm trots op de glastuinbouw in Nederland. De sector is wereldwijd toonaangevend in duurzame productie. Maar ik ben me ook bewust van de grote zorgen die bij ondernemers leven over de hoge gasprijzen. Tegelijk staan we gezamenlijk voor een forse klimaatopgave in de glastuinbouw. Daarom is dit convenant zo belangrijk. We gaan energiebesparing en verduurzaming de komende jaren sterk versnellen, zodat de sector in 2040 klimaatneutraal kan worden én wereldwijd toonaangevend blijft.”

Minister Rob Jetten van Economische Zaken en Klimaat: “Om Nederland klimaatneutraal te maken zijn grote veranderingen nodig in alle economische sectoren. Met dit convenant spreken we concreet af wat de sector gaat doen om klimaatneutraal te worden en hun energiemix te verduurzamen. De huidige energiecrisis toont aan dat we nóg sneller moeten verduurzamen. De Nederlandse glastuinbouwsector staat wereldwijd bekend om zijn innovatieve karakter. Door deze stappen te zetten richting klimaatneutraliteit, blijft de sector internationaal toonaangevend.”

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscale zaken): “Met dit convenant zetten we een stap in het vergroenen van het belastingstelsel. We helpen zo de glastuinbouw aan een duurzamere toekomst. Het gaat om het duurzamer maken van de voor Nederland belangrijke sector.”

Vier grootste zorgsectoren boekten 12 procent hoger resultaat in 2021

Het resultaat voor belastingen van de vier grootste zorgsectoren samen nam in 2021 ten opzichte van een jaar eerder met 12 procent toe. Dat komt neer op een toename van 152 miljoen euro. In de geestelijke gezondheidszorg steeg het resultaat naar verhouding het meest, in de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen was er juist sprake van een daling. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Van de vier grootste zorgsectoren (ziekenhuizen, aanbieders van geestelijke gezondheidszorg, aanbieders van gehandicaptenzorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen) nam in ziekenhuizen het resultaat voor belastingen in 2021 toe naar 501 miljoen euro (+19 procent). Het resultaat van Universitair Medische Centra (UMC’s) nam in 2021 toe met 46 procent - een doorbreking van de vier opeenvolgende dalingen vanaf 2017. Het resultaat van algemene ziekenhuizen nam in 2021 toe met 14 procent tot 380 miljoen euro.

In de geestelijke gezondheidszorg steeg het resultaat van 81 miljoen euro in 2020 naar 173 miljoen euro in 2021 (+114 procent). Dit is het hoogst behaalde resultaat voor de geestelijke gezondheidszorg sinds 2015. Net als in 2019, is de stijging van het resultaat in de geestelijke gezondheidszorg deels toe te schrijven aan de verkoop van vastgoed.

Het resultaat van aanbieders van gehandicaptenzorg nam toe met 18 miljoen euro (+7 procent) tot 274 miljoen euro, terwijl het resultaat van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen juist daalde met 39 miljoen euro (-7 procent) tot 495 miljoen euro. In vergelijking met 2019, het laatste jaar vóór de coronacrisis, ligt het resultaat van alle vier sectoren in 2021 hoger.

Aandeel verliesgevende instellingen bleef gelijk
Zowel in 2020 als in 2021 was het aandeel verliesgevende zorginstellingen 17 procent bij de vier grootste zorgsectoren. Bij de aanbieders van geestelijke gezondheidszorg daalde het aandeel verliesgevende zorginstellingen het meest, bij de aanbieders van gehandicaptenzorg vond juist de sterkste stijging plaats.

Het aandeel verliesgevende ziekenhuizen ligt met 11 procent lager dan in andere sectoren. Bij de verpleeg- verzorgingshuis en thuiszorginstellingen steeg het aandeel verliesgevende instellingen van 13 procent in 2020 naar 16 procent in 2021.

Meer uitgaven aan uitzendkrachten en overig ingehuurd personeel
De totale personeelskosten van de vier grootste zorgsectoren namen in 2021 ten opzichte van een jaar eerder met 2,1 procent toe tot 48 miljard euro. De uitgaven aan uitzendkrachten en overig ingehuurd personeel zoals ZZP’ers, onderdeel van de totale personeelskosten, groeide in 2021 met 8,3 procent sterker dan de totale personeelskosten. De stijging van de personeelskosten wordt gedempt door een lagere zorgbonus voor zorgmedewerkers in 2021. De vier grootste zorgsectoren ontvingen in 2021 0,6 miljard euro aan zorgbonus voor zorgmedewerkers, terwijl ze in 2020 nog 1,8 miljard euro ontvingen.

In vergelijking tot 2015 maken de kosten aan uitzendkrachten en overig ingehuurd personeel een aanzienlijk groter aandeel uit van de totale personeelskosten: 5,1 procent in 2015 tegen 7,7 procent in 2021. Bij de ziekenhuizen is de relatief minst sterke stijging zichtbaar. Bij de overige drie grote zorgsectoren vond naar verhouding een sterkere stijging plaats, waarvan de sterkste stijging plaatsvond bij de aanbieders van gehandicaptenzorg. In 2015 maakten de kosten aan uitzendkrachten en overig ingehuurd personeel in deze sector nog 4,8 procent van de personeelskosten uit, terwijl dit is opgelopen tot 9,3 procent in 2021.

Alleenstaande oudere vrouwen wonen het grootst

De woonoppervlakte per Nederlander was gemiddeld 53 vierkante meter in 2021. De grootte van de woonruimte per persoon verandert met ontwikkelingen in de levensloop, zoals samenwonen, kinderen krijgen, scheiden of verweduwen. Ouderen hebben gemiddeld meer woonruimte dan jongeren. Onder 70-plussers zijn het vooral alleenstaande vrouwen die groter wonen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De cijfers komen uit de Woonbase, het nieuwe woononderzoek op basis van integrale gegevensbronnen. Dit is ontwikkeld door het CBS in samenwerking van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties.

Verschillen woonoppervlakte per levensfase
De woonruimte per persoon hangt samen met de levensfase waar mensen in zitten. Uit de Woonbase gegevens over 2021 blijkt dat jonge mensen (15 tot 20 jaar) startten met een woonruimte van gemiddeld 56 m2. Naarmate ze ouder worden, neemt dit iets af. Dit heeft te maken met samenwonen en/of het krijgen van kinderen. Wanneer er meer mensen in een huis wonen, wordt dezelfde woning met meer mensen gedeeld, en dus wordt de woonoppervlakte per persoon kleiner.

Vanaf 35 jaar hebben mensen weer meer woonruimte. Oorzaken zijn dan het uit huis gaan van kinderen, scheidingen en nog later ook verweduwing. Hierdoor komen mensen vaker alleen te wonen en hebben ze dus meer ruimte voor zichzelf. Bij (zelfstandig wonende) alleenstaande of samenwonende 70-plussers wordt naar verhouding de grootste woonoppervlakte gemeten: gemiddeld 79 m2.

Vrouwen wonen op latere leeftijd groter dan mannen
Niet alleen leeftijd hangt samen met het aantal vierkante meters, ook geslacht speelt een rol. Mannen wonen naar verhouding ruimer dan vrouwen tot de leeftijd van 55 jaar is bereikt. Hierna draait de situatie om en hebben vrouwen gemiddeld meer woonoppervlakte. Vooral bij 70-plussers wordt het verschil tussen mannen en vrouwen groter. Dit komt mogelijk doordat mannen jonger overlijden, waardoor vrouwen gemiddeld vaker alleen achterblijven in een woning.

Alleenstaanden hebben meeste woonruimte
Ook naar huishoudenstype loopt de gemiddelde woonoppervlakte per persoon uiteen. Zo hebben alleenstaanden gemiddeld 87 m2 tot hun beschikking. Bij huishoudens met kinderen is dit ruim de helft minder (39 m2) en bij stellen zonder kinderen 63 m2. Bij alleenstaanden zijn er ook grote verschillen naar leeftijd. Alleenstaande 70-plussers wonen op gemiddeld 104 m2 en alleenstaande 15- tot 30-jarigen op 60 m2. Van alle paren zonder kinderen wonen 50- tot 70-jarigen met 69 m2 het ruimst en 15- tot 30- jarigen het krapst (46 m2).

Binnen de verschillende huishoudenstypen is het verschil in woonoppervlakte tussen oudere mannen en vrouwen niet groot. Zo wonen alleenstaande mannelijke 70-plussers gemiddeld op 107 m2 en is dit bij vrouwen 103 m2. Toch zijn het vooral vrouwen die in grotere huizen wonen. Dit komt omdat er meer dan twee keer zo veel oudere alleenstaande vrouwen (583 duizend) als oudere alleenstaande mannen (241 duizend) zijn.

In de Randstad wonen 70-plussers het krapst
Mensen van 70 jaar of ouder, de leeftijdsgroep die gemiddeld de meeste woonoppervlakte heeft, wonen over het algemeen het grootst langs de oostgrens van Nederland. In COROP-gebieden Zuidwest-Friesland en Midden-Limburg hebben zij met iets meer dan 90 m2 de grootste woonoppervlakte. In Groot-Rijnmond (68 m2), Groot-Amsterdam (67 m2) en de Zaanstreek (68 m2) wonen 70-plussers het krapst.

Mensen met herkomst buiten Nederland wonen relatief vaak in grote steden

In grote steden wonen naar verhouding veel mensen met een buitenlandse herkomst. Op 1 januari 2022 was bijna 15 procent van de Nederlandse bevolking in het buitenland geboren, zij kwamen als migrant naar Nederland. Daarnaast is bijna 12 procent geboren in Nederland en heeft ten minste één ouder die in het buitenland is geboren, de zogenoemde tweede generatie. Dit meldt het CBS in de Rapportage Integratie en Samenleven 2022.

Van alle mensen met een Surinaamse of Marokkaanse herkomst woont iets minder dan de helft in één van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag). Voor mensen met een Turkse of Nederlands-Caribische herkomst is dat iets meer dan een derde. 17 procent van de mensen met een Indonesische herkomst woont in één van de vier grote steden. Van de totale Nederlandse bevolking woont 14 procent in één van de vier grote steden.

Migranten wonen gemiddeld iets vaker in één van de vier grote steden dan de tweede generatie. Voor de groep met een Surinaamse herkomst is dit verschil het grootst. 51 procent van de migranten uit Suriname woont in één van de vier grote steden, tegenover 42 procent van de Nederlands-Surinaamse tweede generatie. Migranten uit Indonesië vormen een uitzondering: zij wonen ongeveer even vaak in één van de vier grote steden als de Nederlands-Indonesische tweede generatie.

Vaak huwelijkspartner van zelfde herkomst
Van de Nederlands-Turkse en Nederlands-Marokkaanse tweede generatie trouwde in 2021 bijna 80 procent met een partner met een Turkse, respectievelijk Marokkaanse herkomst. Voor het overgrote deel betrof het een partner die al in Nederland woonde en was er geen sprake van een zogenoemd migratiehuwelijk. Dit geldt zowel voor mensen die in Nederland geboren zijn, als voor mensen die in het buitenland geboren zijn.

Mensen met een Surinaamse herkomst, maar vooral mensen met een Nederlands-Caribische herkomst trouwen relatief vaak met een partner van een andere herkomstgroep. Mensen met een Indonesische herkomst trouwen het vaakst met een partner met een Nederlandse herkomst. Mensen met een Nederlandse herkomst trouwen het vaakst met een partner met dezelfde herkomst (83 procent).

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.