Stemmen is niet geil

Ik had dit jaar moeite te gaan stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Ik struikel al over het woord: ‘nieuwe’. Want er is vaak niets nieuws aan de vaak oude wijn in nieuwe zakken.

39,8 Procent van de Almeerders heeft gestemd 16 maart jl. De democratie in verval? Ik denk het niet, we willen allemaal nog steeds vrij leven; we zien op dit moment immers het duidelijkste voorbeeld van onvrij leven in Rusland en China. We zien ook hoe deze landen moorden en liegen om hun doelen te behalen. Nee! Wij willen de democratie behouden waar iedereen zijn mening kan uiten, we willen er alleen weinig voor doen. Het moet als het ware ‘vanzelf gaan’. Ik sleepte mijzelf met een warrig hoofd naar het stembureau om daar geconfronteerd te worden met vier dames en een heer die direct grappig gingen doen toen ik mijn stembiljetten inleverde. Stembiljetten ja, mijn vrouw weet net zoveel van politiek als van een hogedruk inspuitsysteem in een auto. Stuur, gas en remmen zijn de belangrijkste items in een auto de rest is Assepoester.

De vrouwen zaten al even te wachten op klanten en alhoewel ik geen grappige en al helemaal geen mooie verschijning ben accepteerden zij mij toch alsof Brad Pitt binnenkwam. Volgens mij was ik de eerste en de enige. Ik kan best gevat uit de hoek komen maar bij de trieste aanblik van deze, van middelbare leeftijd, wachtende en smachtende vrouwen wist ik al helemaal niet meer wat ik hier in Godsnaam deed.

39,8 Procent scheen het deze zonnige dag in Almere wel te weten, of toch niet. Ik zag verschillende straatinterviews via de lokale TV en die gaven wat mij betreft allemaal dezelfde uitkomst: “Stemmen waarom? Ik weet niet op wie. Wat doen ze eigenlijk? Waarom eigenlijk ze doen toch nooit wat ze beloven”. De connectie tussen burger en politiek is iedere vier jaar weer vager. En het lukt de gemeentepolitiek maar niet helderder te communiceren naar de burger. Neem de Floriade in Almere, het zou een feest moeten zijn, deze 100.000.000 miljoen kostende tuinbouwshow. Een tuinbouwshow die in geen enkele gemeente in Nederland ooit winst heeft opgeleverd, sterker nog: alleen verlies. Verlies waar de burgers altijd voor opdraaien. De meeste Almeerders willen het niet! En toch komt het er. Die 39,8 procent is daarmee totaal verklaard.

Raadsleden worden gekozen door de burgers en dat feit beseffen ze maar eens in de vier jaar. Zodra het klaar is, het stemmen, varen ze hun eigen partijpolitieke koers weer en hebben ze kak aan de burgers. Sterker nog het zijn vaak vervelende items, burgers.