FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 maart 2022

Random Pics van de Dag #575

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Heerenveen - Heracles

sc Heerenveen heeft eindelijk de eerste zege van het jaar binnen. In het thuisduel tegen Heracles Almelo wonnen de Friezen met 2-0 dankzij doelpunten van Amin Sarr en Nick Bakker. Door de zege van Heereveen gaat het Heracles voorbij in de stand.

Heerenveen had dit jaar nog niet weten te winnen. Tegen Heracles waren de Friezen in de eerste helft de betere, al vertaalde dat ze nog niet in kansen. In de tweede helft kreeg Heerenveen die kansen wel en na een klein uur spelen schoot Sarr de thuisploeg op voorsprong na een assist van Sydney van Hooijdonk.

Heracles kon niet overtuigen, maar dacht met nog een klein minuten voor tijd op gelijke hoogte te komen. Simon Bakis schoot vanuit een moeilijk hoek binnen, alleen stond de spits buitenspel. Vijf minuten na het afgekeurde doelpunt van Heracles besliste Bakker de wedstrijd. Uit een vrije trap van Thom Haye schopte de verdediger van Heerenveen de bal bij de tweede paal binnen. Door de zege lijken de Friezen daarmee een heel grote stap te zetten richting handhaving in de Eredivisie.

sc Heerenveen

2 - 0

Heracles Almelo

 59' Sarr
 88' Bakker
   
 
 Gele kaart: , Basacikoglu, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 17.980
Arbiter: Bos
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
v.Ewijk
v.Beek
Bakker
v.Aken (Dresevic/62)
Kaib
Haye
Halilovic (Madsen/90)
Tahiri
v.Hooijdonk (Musaba/82)
Sarr (v.d.Heide/90)
  Bucker
Fadiga (Bakboord/88)
Rente
Knoester
Roosken (Hoogma/78)
Laursen (Lunding/46)
Kiomourtzoglou
De La Torre
Basacikoglu (Armenteros/78)
Ouahim (Hansson/78)
Bakis

Roest verruilt Jumbo voor Reggeborgh

Patrick Roest schaatst volgend seizoen voor Team Reggeborgh. De 26-jarige allrounder verlaat Jumbo na zeven jaar en tekent bij Reggeborgh een verbintenis van twee jaar.

"Na de Olympische Spelen kreeg ik steeds sterker het gevoel toe te zijn aan een nieuwe uitdaging", aldus Roest die bij de Winterspelen vorige maand tweemaal zilver pakte.

Roest wordt de eerste echte allrounder bij Reggeborgh dat verder bestaat uit sprinters. Daarom wordt trainer Robin Derks, die vier jaar actief was bij TalentNED, naast sprintcoach Gerard van Velde, trainer bij de ploeg.

Assistenten Michel Mulder en Desly Hill vertrekken bij Reggeborgh. Beiden zeggen dat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging.

Overigens zou Jumbo-Visma gesprekken hebben met Jutta Leerdam en Jorrit Bergsma over een overstap naar de schaatsploeg.

Gündoğan wordt uit Volt gezet

Yesilgöz-Zegerius spreekt met afgevaardigden Yezidi-gemeenschap

De misdrijven die zijn en worden begaan tegen Yezidi’s door IS-terroristen behoren tot de ernstigste misdrijven die er bestaan. De daders van deze misdrijven mogen niet onbestraft blijven. Voor de opsporing en vervolging van deze misdrijven bestaat in Nederland een gespecialiseerd politieteam én een gespecialiseerd team bij het Openbaar Ministerie. Zij zijn dagelijks bezig met de opsporing en vervolging van oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en genocide. De opsporing en vervolging van misdrijven begaan tegen Yezidi’s heeft hoge prioriteit.

Vandaag sprak Minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz-Zegerius met een afvaardiging van de Yezidi-gemeenschap. “Het is onmenselijk wat de Yezidi’s in IS-gebied is aangedaan. Hun verhalen zijn schrijnend en onverteerbaar. Deze slachtoffers verdienen onze volle steun, in de verwerking van deze afgrijselijke daden en in de strijd tegen straffeloosheid van de daders. Er wordt hard aan gewerkt om te zorgen dat deze misdrijven niet onbestraft blijven.” aldus Yesilgöz-Zegerius.

Nederland staat in nauw contact met andere landen, zoals Zweden en Frankrijk. Ook houden politie en OM goede contacten met organisaties die in contact staan met de Yezidi-gemeenschap in Nederland. De Tweede Kamer zal nog voor de zomer nader geïnformeerd worden over de voortgang van de opsporing, vervolging en berechting van tegen Yezidi’s begane internationale misdrijven.

Verder blijft het kabinet zich hardmaken voor de vervolging en berechting van IS-strijders en werkt hierbij nauw samen met andere Europese landen, bijvoorbeeld door te kijken naar de mogelijkheden van berechting in de regio. Yesilgöz-Zegerius sprak hierover eerder met haar Franse collega Darmanin en zal het ook op de agenda zetten op het zgn. Vendôme-overleg dat zij op 28 maart a.s. heeft in Brussel met haar Franse, Duitse, Spaanse, Italiaanse en Luxemburgse collega-ministers.

Kabinet verdubbelt productie windenergie op zee

Het kabinet wijst drie nieuwe gebieden voor windparken op zee aan en bevestigt twee al eerder aangewezen gebieden, samen goed voor 10,7 gigawatt (GW) windenergie. Met deze vijf gebieden wordt de totale geplande capaciteit voor energie van wind op zee verdubbeld tot ongeveer 21 gigawatt rond 2030. De gebieden, onderdeel van het Programma Noordzee, liggen ten noorden en noordwesten van het land. Het kabinet besluit deze zomer waar de windparken precies komen binnen de aangewezen gebieden in de Routekaart 2030+.

Minister Jetten voor Klimaat en Energie:
"Dit is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar meer duurzame energie. Ter vergelijking, 10,7 GW extra is twee keer zoveel als alle Nederlandse huishoudens samen gebruiken aan elektriciteit. Rond 2030 willen we 21 GW uit windenergie op zee halen, waarmee windenergie op zee in 2030 onze grootste bron van elektriciteit is. Bij het aanwijzen van de windenergiegebieden is zorgvuldig gekeken naar de andere belangen op de Noordzee zoals scheepvaart, visserij, natuur en defensie."

Het kabinet stelt voor om het Klimaatfonds in te zetten om een deel van de uitgaven te bekostigen. Het gaat hierbij om een bedrag van €1,69 miljard. Dit is onderdeel van de uitwerking van het Klimaatfonds, die het kabinet voor de zomer aan de Tweede Kamer stuurt. Het gaat dan onder andere om geld voor scheepvaartveiligheid, verduurzaming en aanpassing van de visserijsector, versterking en bescherming van het Noordzee-ecosysteem. Maar ook voor de ruimtelijke inpassing van de stroomaansluiting op land. Voor deze aansluitingen zijn de procedures al gestart, of deze starten binnenkort, in nauwe afstemming met de omgeving.

De 3 nieuwe windenergiegebieden hebben de volgende namen gekregen: Nederwiek, Lagelander, Doordewind. De namen zijn voortgekomen uit een namenwedstrijd waar bijna 6000 mensen aan hebben meegedaan. De andere twee herbevestigde gebieden zijn het noordelijk deel van IJmuiden Ver en het zuidelijk deel van Hollandse Kust (west).

Máxima bezoekt nieuwkomersklassen met Oekraïense kinderen

Koningin Máxima heeft vrijdagmiddag 18 maart 2022 samen met minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs, een bezoek gebracht aan twee scholen in Den Haag waar gevluchte Oekraïense kinderen les krijgen.

Het is voor Oekraïense kinderen die vanwege de oorlog huis en haard hebben moeten verlaten, net als voor andere gevluchte kinderen, belangrijk om zo snel mogelijk weer een zo normaal mogelijk leven op te bouwen. Het krijgen van onderwijs en spelen met leeftijdsgenoten is hier onderdeel van. Om deze leerlingen zo goed mogelijk hierin te helpen, zijn er nieuwkomersscholen en klassen in reguliere scholen die hierin gespecialiseerd zijn. Op deze scholen en in deze klassen krijgen gevluchte kinderen onder meer extra taallessen en hulp bij het verwerken van trauma’s.

Koningin Máxima en minister Wiersma bezochten De Vuurvlinder, een internationale multiculturele school voor kinderen met 42 verschillende nationaliteiten (expats, vluchtelingen, asielzoekers en statushouders) in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar. Leerlingen krijgen een jaar intensief Nederlands in een taalklas en krijgen daarna de kans om in de reguliere klassen van de school binnen twee á drie jaar de taalachterstand in te lopen. Tijdens het bezoek namen Koningin Máxima en minister Wiersma deel aan een taalcircuit met het thema kunst en emoties. Zij spraken onder meer met leerlingen uit Oekraïne over hun ervaringen. Aansluitend spraken zij met de schoolleider en docenten over de capaciteit voor nieuwkomers, wachtlijsten en onderwijskwaliteit.

Vervolgens werd het Diamant College bezocht, een school voor voortgezet onderwijs met meerdere taalklassen voor vluchtelingen. Deze klassen zijn bestemd voor leerlingen vanaf twaalf jaar die nog maar kort in Nederland zijn en het Nederlands niet voldoende beheersen. De leerlingen volgen veel lessen om zo snel mogelijk aan het reguliere onderwijs te kunnen meedoen. Koningin Máxima en minister Wiersma woonden een les bij over het thema ‘Dromen over de toekomst’. Naast leerlingen, spraken zij ook met docenten over hun ervaringen en het belang van deze klassen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kijkt samen met scholen en gemeenten hoe het onderwijs voor de Oekraïense leerlingen het beste georganiseerd kan worden. Dat hangt ook af van het aantal kinderen dat hier komt. Het ministerie bereidt zich op elk scenario voor, zodat ieder kind op de vlucht voor oorlog zo goed mogelijk wordt opgevangen.

Willem Engel 14 dagen langer vast

De  45-jarige Rotterdammer Willem Engel die van opruiing wordt verdacht blijft veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam vanmiddag besloten. Engel werd op 16 maart aangehouden door de politie.

In strafzaken kan een rechter-commissaris in actie komen. Tijdens het vooronderzoek neemt de rechter-commissaris beslissingen en neemt hij verhoren af. De rechter-commissaris is een onderzoeksrechter, hij zit geen zittingen voor.

Als de officier van justitie na afloop van de periode van inverzekeringstelling vindt dat een verdachte langer moet worden vastgehouden, dan wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechter-commissaris verhoort de verdachte voordat hij een beslissing neemt.

De rechter-commissaris geeft ook toestemming aan de politie en de officier van justitie om bijzondere opsporingsmethoden te gebruiken, zoals het afluisteren van een telefoon. De rechter-commissaris kan ook zelf onderzoek (laten) verrichten om ervoor te zorgen dat de zittingsrechter alle informatie heeft om tot een vonnis te kunnen komen, bijvoorbeeld door het horen van getuigen.

Kabinet stelt Comité 'Stilstaan bij Corona' in

Recentelijk heeft het kabinet besloten om het Comité ‘Stilstaan bij corona’ op te richten. Het comité heeft tot doel om na te denken hoe we stil kunnen staan bij de gevolgen die de coronacrisis op de samenleving heeft gehad. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met de instelling van het comité.

Staatssecretaris Van Ooijen: "De laatste coronamaatregelen worden deze maand opgeheven. De impact van de coronacrisis is enorm en duurt nog steeds voort. Voor velen is nu ruimte voor herstel, maar we moeten ook stilstaan bij het stille leed van veel Nederlanders. Ik vind het belangrijk dat het comité breed is samengesteld met deskundigheid en kennis uit alle delen van de samenleving."

Impact coronacrisis
Het is belangrijk dat stil wordt gestaan bij de coronacrisis, vanwege de grote impact die het heeft gehad op de maatschappij. Zo moet er ruimte komen om stil te staan bij verlies van dierbaren of de gevolgen die ondernemingen of festiviteiten hebben ondervonden. Door de lockdown en beperkingen in sociale contactmomenten hebben alle Nederlanders te maken gehad met corona. Zorgpersoneel, leerkrachten, mantelzorgers en vrijwilligers hebben op alle fronten moeten bijspringen.

Het verwerken, reflecteren en vooruitkijken is waar het comité invulling aan gaat geven. De doelstelling is dat de mensen in de samenleving die er behoefte aan hebben, zich gehoord voelen. Een van de activiteiten die door het comité wordt uitgewerkt is een nationale herdenking. Het comité zal op een nader moment een datum bepalen en de inhoudelijke invulling hiervan bekendmaken. Het comité speelt ook een rol in het coördineren en bevorderen van de afstemming van lokale herdenkingsevenementen.

Wie de leden van het comité zijn kun je hier vinden. 

Angela de Jong reageert op einde van talkshow M

Vanavond de laatste uitzending van talkshow M. 

Angela de Jong reageert op einde van talkshow M: 'Het was zó ontzettend woke...'

Minister-president Rutte naar Litouwen en Polen

Minister-president Rutte reist maandag 21 maart naar Litouwen en Polen voor gesprekken met onder anderen de regeringsleiders van beide landen. De reizen staan in het teken van de oorlog in Oekraïne.

In Litouwen heeft minister-president Rutte gesprekken met president Nauseda en met minister-president Šimonytė. Ook brengt hij een bezoek aan de Nederlandse militairen die deelnemen aan de NAVO-troepenmacht in Litouwen.

In Polen spreekt hij met minister-president Morawiecki en bezoekt hij samen met burgemeester Trzaskowski van Warschau een opvanglocatie voor vluchtelingen.

Patriot-luchtverdedigingssystemen definitief naar Slowakije

Op verzoek van de NAVO plaatsen Duitsland en Nederland Patriot-luchtverdedigingssystemen in de omgeving van de luchtmachtbasis in Sliac, in centraal Slowakije. Het kabinet liet 8 maart al weten dit voornemens te zijn. Vandaag is definitief besloten dat de systemen worden ingezet. Zij zijn bedoeld om bondgenootschappelijke afschrikking te versterken en om het Slowaaks grondgebied en haar inwoners te beschermen tegen eventuele raketdreiging. Slowakije grenst aan Oekraïne. De Patriots zijn vanaf medio april operationeel voor een periode van maximaal 6 maanden.

Minister Ollongren: “Het kabinet acht het van groot belang een actieve militaire bijdrage te leveren aan de versterking van de afschrikking en verdediging van het NAVO bondgenootschap”, zo schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer. “De verslechterde veiligheidssituatie in Europa als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne maakt deze bijdrage noodzakelijk.” Daarnaast vindt ze het ook van belang om te voldoen aan het verzoek van onze strategische partner Duitsland om gezamenlijk op te treden in Slowakije. “Met deze concrete militaire inzet wordt de nauwe samenwerkingsrelatie tussen beide landen verder vorm gegeven.”

De Patriot is een grond-luchtgeleidewapensysteem waarmee vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten zijn uit te schakelen. Dat kan tot op 20 kilometer hoogte en op een afstand van 60 kilometer. De Patriots staan vanaf begin april gereed om naar onze NAVO-bondgenoot Slowakije af te reizen. Wanneer zij precies gaan is mede afhankelijk van de planning van Duitsland. De Patriots worden in Slowakije ingebed in de NAVO-commandostructuur.

De Patriot is bij uitstek een wapensysteem dat gericht is op defensieve inzet. Nederland gebruikt PAC-2 en PAC-3 raketten. De PAC-2 ontploft in de buurt van het doelwit, dat wordt vernietigd door de wolk van scherven. De PAC-3 heeft geen explosieve springkop. De raket schakelt het doel uit door er tegenaan te vliegen. De PAC-3, zoekt zelf zijn doel en is daardoor zeer effectief om snelle ballistische raketten en kruisraketten uit te schakelen.

Defensie beschikt sinds 1987 over de Patriot, die daarna nog is gemoderniseerd. De luchtverdedigers werken nauw samen met hun Duitse collega’s. Nederland levert 1 Patriot-vuureenheid, Duitsland 2. Vanuit Nederland gaan er ongeveer 150 militairen met de Patriots mee naar Slowakije.

Niche-capaciteit
De Patriot is in Europa een zogenoemde niche-capaciteit. Alleen Duitsland, Griekenland, Spanje en Nederland beschikken erover. Patriot staat voor Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target. Een Patriot-raket volgt een doel en onderschept het met behulp van een elektronisch gestuurde radarbundel.

Eerder ingezet
De Nederlandse Patriots zijn eerder in 1991 ingezet tijdens de eerste Golfoorlog, vervolgens tijdens de volgende Golfoorlog in 2003. De laatste keer dat Patriots in het buitenland waren gestationeerd was in de periode 2013 tot begin 2015. Met meer dan 200 militairen stonden de luchtverdedigingssystemen in Zuid-Turkije om het land te beschermen tegen ballistische raketten uit Syrië.

Archieffoto (foto: Ministerie van Defensie)
Archieffoto (foto: Ministerie van Defensie)

Preregistratie Apex Legends Mobile beschikbaar

Electronic Arts en Respawn Entertainment hebben aangekondigd dat gamers zich voor Apex Legends Mobile kunnen pre-registreren. Apex Legends Mobile is net als zijn grote broer een Battle Royale.

Spelers die als een van de eersten aan de slag willen met de game kunnen zich pre-registreren door de officiële website te bezoeken. Tijdens de pre-registratieperiode krijgen spelers exclusieve cosmetische items.

Apex Legends Mobile is van begin af aan gemaakt voor mobiele competities met de Legends, vaardigheden en locaties die Apex-fans zo tof vinden, inclusief aangepaste besturing en doordachte optimaliseringen zodat de game ook op mobiele apparaten snel en leuk aanvoelt. Als stand-alone Apex Legends-titel bevat de game geoptimaliseerde UI en besturing die specifiek is ontworpen voor mobiele apparaten, nieuwe maps, gameplay modi en andere unieke content.

Spelers sluiten zich voor een match aan bij twee ander teamleden en gaan het uitvechten tegen verschillende teams in een grote arena. Ze verkennen uitgestrekte gebieden en rusten ze zich uit met een arsenaal aan exotische wapens, terwijl ze unieke vaardigheden van de Legends strategisch inzetten om als laatste squad over te blijven.

Veel uitleg over Hogwarts Legacy

Warner Bros. Games heeft de officiële gameplay onthuld voor Hogwarts Legacy, de nieuwe open wereld actie-rpg die zich afspeelt in de toverwereld van J.K. Rowling rond 1800. De game wordt ontwikkeld door Avalanche Software.

De video biedt een uitgebreide blik op de gameplay, waaronder aanpasbare personages en de verschillende spreuken, avonturen, missies, locaties en personages die de spelers tegenkomen als leerling van Zweinstein. Daarnaast is de officiële achter-de-schermen-video vertoond, met commentaar van de creatieve geesten achter het spel.

Als nieuwe vijfdejaarsstudent met een unieke vaardigheid om krachtige oude magie te gebruiken gaan spelers op avontuur om een geheim van de toverwereld te onthullen. Tijdens hun avontuur ontwikkelen ze de vaardigheden van hun personage door krachtige toverspreuken te leren, drankjes te brouwen en magische planten te oogsten, terwijl ze het opnemen tegen dodelijke vijanden. Ontmoet nieuwe vrienden om je te vergezellen, communiceer met leraren en trotseer gevaren die de toekomst van tovenaren bedreigen.

De release van Hogwarts Legacy wordt 'holiday 2022' verwacht, dus eind november of in december. Het wordt uitgegeven door Warner Bros. Games onder het label van Portkey Games. Het spel komt uit op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One-consoles, Nintendo Switch en pc.

Vlag halfstok ter nagedachtenis slachtoffers tramaanslag 18 maart 2019

Vandaag drie jaar geleden vond in Utrecht een aanslag plaats op willekeurige reizigers in een tram op het 24 Oktoberplein. Vier mensen kwamen om het leven, meerdere mensen raakten gewond. De aanslag heeft diepe sporen nagelaten bij nabestaanden en direct betrokkenen. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag hangt vandaag de vlag halfstok voor het Huis van de provincie en de tramremise in Nieuwegein.

Gedeputeerde Arne Schaddelee is deze ochtend aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst op het 24 Oktoberplein. Belangstellenden zijn de hele dag welkom om te herdenken op het 24 Oktoberplein.

Gedeputeerde Schaddelee: "De tramaanslag schokte ons allemaal, de inwoners van stad en regio en het hele land. En ook de collega's, de betrokken trambestuurder, verkeersleiders, trammonteurs, medewerkers calamiteitendienst en vele andere collega's van vervoerder U-OV en het trambedrijf van de provincie Utrecht. Iedereen heeft een eigen onuitwisbare herinnering aan deze dag. Dat herdenken we vandaag."

Minister Hoekstra ontmoet Italiaanse collega's Di Maio en Amendola in Rome

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken brengt op vrijdag 18 maart een bezoek aan Rome. Daar zal hij spreken met zijn Italiaanse collega’s Luigi Di Maio en staatssecretaris voor Europese Zaken Vicenzo Amendola.

Samenwerking tussen Nederland en Italië
Het bezoek staat in het teken van de oorlog in Oekraïne, de daarmee samenhangende vluchtelingenstroom en het belang van eensgezindheid binnen de EU en de NAVO in de boodschap aan Rusland. Verder spreken de bewindslieden over de bilaterale en grensoverschrijdende uitdagingen zoals energie, migratie en klimaat. Nederland en Italië zijn nauwe partners en werken samen op tal van terreinen, zoals versterking van de interne markt en het aanmoedigen van een ambitieus Europees klimaatbeleid.

Zusters van de orde van sint Basilius
De minister zal ook een bezoek brengen aan de zusters van de Orde van Sint Basilius de Grote. De Orde is onderdeel van de katholieke kerk van de Oosterste rite en zet zich in voor onder meer onderwijs en zorg. Daar zal hij luisteren naar de verhalen en ervaringen van de zusters. De ruim honderd zusters van de Orde in Oekraïne zijn op hun post gebleven om de bevolking te ondersteunen. Ook vanuit Polen zetten zij zich in door vluchtelingen op te vangen, met speciale aandacht voor de meest kwetsbaren.

Laatste super-G's van het World Cup-seizoen prooi voor Mowinckel en Kriechmayr

De World Cup alpineskiën is volop bezig met de slotweek van het seizoen. In het Franse Courchevel/Meribel werd de afdaling al afgewerkt, een dag later was het tijd voor de super-G, waar de klassementen al beslist waren.

Vrouwen
De eindzege op de super-G bij was vrouwen was al vergeven: Federica Brignone kon niet meer ingehaald worden, haar Italiaanse landgenotes Elena Curtoni en Sofia Goggia probeerden hun tweede en derde plek nog wel te verdedigen. Op de Franse sneeuw deed thuisfavoriete Romane Miradoli het goed, maar haar tijd werd wel gelijk al verbeterd door de Zwitserse Michelle Gisin.

Ook Gisin's tijd was geen lang leven beschoren, want Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen dook er 0,13 seconden onder. Die top-3 bleef zo even staan, tot Tessa Worley de piste betrad en op 0,34 seconden van Mowinckel plek drie overnam van landgenote Miradoli. Mikaela Shiffrin kwam er op 0,05 seconden nog tussen en werd uiteindelijk tweede, waarmee ze de Slowaakse Petra Vlhova definitief versloeg in de strijd om de algemene World Cup, de vierde eindzege voor de Amerikaanse.

Mannen
De eindzege in het super-G-klassement was bij de mannen ook al vergeven: Shiffrin's vriend Aleksander Aamodt Kilde uit Noorwegen was de beste, terwijl de Zwitser Marco Odermatt de eindzege in de algemene World Cup al te pakken had. De Canadees James Crawford was de eerste die zich naar beneden mocht storten en dat deed hij zeer verdienstelijk, hoewel de Zwitser Gino Caviezel wel gelijk 0,27 seconden harder ging.

Vincent Kriechmayr was de volgende en de Oostenrijker, een dag eerder al de winnaar op de afdaling, knalde nog eens driekwart seconde van Caviezel's tijd af. Kilde viel even aan, maar kon Kriechmayr's tijd niet bedreigen en strandde op 0,88 seconden op de voorlopige derde plek. Dat werd plek vier: Odermatt nestelde zich er op 0,53 seconden tussen en werd tweede, achter winnaar Kriechmayr en voor Caviezel.

FOK! Wat een weer: zonnetje zoet...heeft april een witte hoed?

winterbanner

Welkom!  

Ondanks de krachtige hogedruk sjilpen er zo nu en dan toch wat schoonheidsfoutjes in dit systeem. Ik vertelde dinsdag dat de temperaturen op woensdag wat lager konden uitpakken i.v.m het Saharazand. Dat 'wat' konden we veranderen in 'aanmerkelijk lager'.  Hoewel de meeste concentraties van dat stof zich ten oosten van ons land bevonden, was het vooral de aangevoerde lucht zelf die frisser was dan het leek. Ook de toename van de bewolking en wind speelden hier een rol in. Op de meeste plaatsen kwam het kwik niet boven de 13 graden uit, waar 19 mogelijk leek.

Verder trok er in de nachtelijke uurtjes een zwak front over ons land. Daar viel wat lichte regen uit, nu is 'wat' wel gepast, want vrijwel nergens viel er meer dan 2 mm. Een tweede schoonheidsfoutje was de dat het de bedoeling was dat de bewolking snel zou wegtrekken. In een groot deel van het land gebeurde dat ook wel, maar met name in het zuidoosten ging dat véél moeizamer en daar kunnen ze dan ook terugkijken op een meest bewolkte dag. Uiteraard was het in het westen weer strakblauw.

Na een frisse nacht met minima rond het vriespunt, moet het morgen dan echt overal zonnig zijn. Het blijft uiteraard droog en het kwik klimt wat hoger dan vandaag en ligt zo rond de 14 graden. De zuidoostelijke wind doet het ook rustig aan.

In het weekend lijkt het zaterdag ook zonnig te zijn, maar voor zondag ben ik vrij onverwacht niet helemaal zeker meer. 

Fijne avond!  

 Rode Sloot (Foto: DJMO)
Was het nou Roodeschool of Rode Sloot? Of Misschien toch een fietspad? DJMO vroeg zich dat af tijdens haar wandeling. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Veroordeling voor man die in centrum Utrecht vluchtte voor politie

Een 42-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 100 dagen waarvan 86 dagen voorwaardelijk. Ook legt de rechtbank hem een taakstraf van in totaal 160 uur op én mag hij 18 maanden geen motorrijtuig besturen. De man reed vorig jaar juli in een gestolen bestelbus en weigerde in het centrum van Utrecht te stoppen voor de politie. Tijdens zijn vluchtpoging reed hij onder andere veel te hard en bracht hij medeweggebruikers ernstig in gevaar.

Achtervolging
Twee politieagenten kregen de verdachte op 15 juli 2021 in Utrecht in het vizier en gaven hem een stopteken. Hij negeerde dit en reed met hoge snelheid weg. Meerdere politievoertuigen zetten vervolgens de achtervolging in. Tijdens de achtervolging, die plaatsvond in het centrum van Utrecht, reed de man langdurig te hard, meermalen door rood én tegen het verkeer in. Hij reed over een fietspad en busbaan en slingerde over de weg om te voorkomen dat politievoertuigen hem zouden inhalen. Hierbij botste hij tot twee keer toe met een politieauto waarin twee agenten zaten.

Vrijspraken
Volgens de officier van justitie probeerde de verdachte met zijn rijgedrag de twee agenten zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Maar de rechtbank stelt dat nergens uit blijkt dat de man dat doelbewust heeft geprobeerd. Ook is volgens de rechtbank geen sprake van een aanmerkelijke kans dat de agenten zwaargewond zouden raken. Het is niet duidelijk geworden hoe en met welke snelheid de man tegen de politieauto aanreed en welke impact de botsingen hadden. De rechtbank spreekt de man daarom hiervan vrij. De man wordt ook vrijgesproken van het weigeren mee te werken aan een ademonderzoek. De rechtbank is er niet van overtuigd geraakt dat de agenten de man ook daadwerkelijk hebben gevraagd mee te werken aan zo’n blaastest. In het uitgebreide proces-verbaal staat hier niets over vermeld.

Straf
De rechtbank veroordeelt de man wél voor het overtreden van de Wegenverkeerswet, het rijden zonder rijbewijs én het stelen van een fiets op een eerder moment. Voor wat betreft de verkeersovertredingen stelt de rechtbank dat hij zich volstrekt onverantwoordelijk heeft gedragen en dat hij onaanvaardbare risico’s nam. Hij bracht andere weggebruikers ernstig in gevaar, alleen maar omdat hij aan de politie wilde ontkomen. De rechtbank legt de man een celstraf op van 100 dagen waarvan 86 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar en voorwaarden waaraan hij zich tijdens deze proeftijd moet houden. Zo moet hij meewerken aan begeleid wonen, het wegwerken van zijn schulden en de behandeling van zijn drugsverslaving. Daarnaast wordt hij veroordeeld tot een taakstraf van in totaal 160 uur en mag hij 18 maanden geen motorrijtuig besturen. Tot slot moet hij twee eerder opgelegde voorwaardelijke celstraffen van 1 week en 3 weken alsnog uitzitten.

Minister mocht erkenning Stamcelbank Nederland in Leusden intrekken: opgeslagen materiaal mag niet meer gebruikt worden

De erkenning als orgaanbank van Stamcelbank Nederland (de Stamcelbank) in Leusden mocht vorig jaar worden ingetrokken. Dat concludeert de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport trok de erkenning in omdat de veiligheid en de kwaliteit van de opgeslagen cellen niet langer gegarandeerd kan worden. Dat betekent ook dat eerder opgeslagen materiaal niet meer gebruikt mag worden en dat de Stamcelbank moet stoppen met de opslag daarvan.

Navelstrengbloed
Ouders van pasgeboren kinderen konden bij de Stamcelbank terecht om navelstrengbloed te bewaren. Dit bij de bevalling vrijgekomen bloed bevat stamcellen en wordt na bewerking in het laboratorium van de Stamcelbank ingevroren en opgeslagen. Het opslaan ervan gebeurt vanuit de gedachte dat er in de toekomst toepassingen mogelijk zijn met dit materiaal die mogelijk levensreddend zijn. Voor het in ontvangst nemen van lichaamsmateriaal, het bewerken, opslaan en distribueren is een erkenning nodig.

Kritische tekortkomingen
In het najaar van 2020 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek gedaan bij de Stamcelbank. De conclusie van dat onderzoek is dat er meerdere tekortkomingen zijn bij de Stamcelbank. Er zijn tientallen gebreken in de borging van de kwaliteit en veiligheid van de stamcellen geconstateerd, waaronder het niet voldoende steriel werken en het niet uitsluiten van het risico op verwisseling. Daarnaast voert de Stamcelbank handelingen uit waarvoor geen erkenning is afgegeven en vervoerde het bedrijf stamcellen van vóór 2014, terwijl dat nadrukkelijk niet mocht.

Volgens de Stamcelbank zijn er geen kritische tekortkomingen in haar bedrijf en als die er al zijn vormen die geen gevaar voor de volksgezondheid. De rechtbank is echter van oordeel dat het om zeer veel tekortkomingen in de bedrijfsvoering van de Stamcelbank gaat en dat die rechtstreeks effect kunnen hebben op de veiligheid en kwaliteit van het lichaamsmateriaal. Daarom zijn de tekortkomingen kritisch te noemen en mocht de minister de erkenning intrekken.

Stamcelbank moet sluiten
De intrekking van de erkenning heeft tot gevolg dat de Stamcelbank geen lichaamsmateriaal meer in ontvangst mag nemen, mag bewerken en bewaren en ook niet mag distribueren. De minister heeft vastgesteld dat Stamcelbank op alle vier de activiteiten de wet- en regelgeving niet goed uitvoert en dat de geconstateerde tekortkomingen ernstig zijn. Om te zorgen dat een einde komt aan deze overtredingen die een gevaar voor de volksgezondheid kunnen opleveren, is intrekking van de erkenning een geschikt middel en is deze intrekking ook evenredig. In het voorjaar van 2021 had de Stamcelbank kunnen overleggen met de ouders wat er met het opgeslagen materiaal moet gebeuren. Dat heeft het bedrijf niet gedaan. De rechtbank vindt niet dat de Stamcelbank hier nog meer tijd voor had moeten krijgen, of nu moet krijgen. Met deze uitspraak moet de Stamcelbank haar activiteiten staken. De Stamcelbank kan zich binnen twee weken tot de hoger beroepsrechter richten als zij haar activiteiten toch (tijdelijk) wil voortzetten. Wat er met het opgeslagen materiaal moet gebeuren is niet aan de rechtbank.

Opnieuw overtredingen bij verkoop tabak aan jongeren

Jongeren onder de 18 jaar komen nog te makkelijk aan tabak. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van inspecties in 2021. Vooral kleine supermarkten en cafetaria’s verkochten nog regelmatig sigaretten aan jongeren. De boetes voor verkoop van rookwaren aan minderjarigen variëren van 1.360 tot 9.000 euro.

Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid. Om te voorkomen dat jongeren starten met roken mogen er geen tabaksproducten, dampwaren en kruidenrookproducten verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. De NVWA ziet er op toe dat ondernemers zich aan deze regels houden. Zo draagt de NVWA bij aan een rookvrije generatie in 2040.

Controles NVWA
De NVWA maakt sinds 2020 bij de leeftijdsgrenscontroles gebruik van 17-jarige testkopers die in opdracht van een inspecteur van de NVWA tabak proberen te kopen. Deze testkoopmethode is effectief. In 2021 is 617 van in totaal 1635 testkoopinspecties inspecties een overtreding geconstateerd. Ook bij 69 andere controles constateerden inspecteurs dat verkopers zich niet aan de leeftijdsgrens hielden. De NVWA heeft aan alle overtreders een bestuurlijke boete opgelegd.

Ook is de tabaksverkoop bij een supermarktketen en een aantal buurtsupermarkten en tankstations tijdelijk stilgelegd. Als een bedrijf in een periode van 12 maanden, 3 keer de regels heeft overtreden door rookwaren te verstrekken aan een minderjarige, wordt deze zogenoemde 3-strikes-out maatregel opgelegd.

Maatregelen overheid
Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. Met het Nationaal Preventieakkoord wil de Rijksoverheid samen met andere organisatie toe naar een rookvrije generatie in 2040. In de Tabaks- en rookwarenwet staat de wet- en regelgeving omschreven. De NVWA houdt toezicht op de naleving van deze regels, zoals het rookverbod, het verbod op verkoop aan minderjarigen, het reclameverbod voor rookwaren en de verplichte neutrale verpakkingen.

Toezicht NVWA
De NVWA controleert risicogericht, onder andere naar aanleiding van meldingen. De NVWA treedt op tegen bedrijven die de regels overtreden conform het Specifiek interventiebeleid tabak en rookwaren. Afhankelijk van de ernst van de overtreding, legt de NVWA een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete op.

Als consumenten constateren dat (online) winkels de regels overtreden, dan kunnen zij een melding doen bij de NVWA. Mede op basis van deze meldingen voert de NVWA dan gerichte inspecties uit.

Oproep registratie van pluimveehouders met meer dan 250 vogels

De NVWA roept pluimveehouders die meer dan 250 vogels hebben op zich te laten registreren bij AVINED. Registratie is namelijk verplicht op grond van de Regeling houders van dieren. Toch komt het nog steeds voor dat deze pluimveehouders niet geregistreerd staan.

Bij een uitbraak van vogelgriep is het belangrijk dat de overheid de juiste maatregelen kan nemen om deze zeer besmettelijke dierziekte te bestrijden. Dan gaat het bijvoorbeeld om monitoren op dierziektes en in beeld brengen van risicolocaties. Dat kan alleen als pluimveehouders met meer dan 250 kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden, ganzen, kwartels, duiven, fazanten, patrijzen of loopvogels bekend zijn. Registreren is verplicht en kan door het aanvragen van een KIP-registratienummer en een Uniek bedrijfsnummer (UBN) bij AVINED, de aangewezen databank voor pluimvee.

Regelgeving
Welke regels rondom de registratie precies gelden is afhankelijk van het type pluimvee dat wordt gehouden. Een houder die meer dan 250 kippen, kalkoenen, parelhoenders en eenden houdt, moet ook de aan– en afvoer van zijn pluimvee melden. Dit moet binnen 5 werkdagen. Niet, niet juist of niet tijdig registreren van deze zogeheten I&R gegevens kan leiden tot bestuursrechtelijke of strafrechtelijke sancties.

Ex-gevangene wil aangehouden worden en sticht brand in benzinestation: 7 jaar cel

De rechtbank Noord-Holland heeft een 34-jarige man veroordeeld na het stichten van brand in een tankstation in Hoorn. Dat gebeurde op 22 mei 2020. Een bezoeker van het tankstation van wie de kleding met benzine was overgoten, kon aan de vlammenzee ontsnappen doordat een medewerker achter de kassa hem te hulp schoot en de beveiligde toegangsdeur voor hem opende. De verdachte krijgt een gevangenisstraf opgelegd van zeven jaar.

Brandstichting
De verdachte ging op klaarlichte dag naar het tankstation in Hoorn. Daar vulde de verdachte een gieter met benzine en liep daarmee het tankstation binnen. Hij overgoot een bezoeker van het tankstation die in de richting van de uitgang liep, met benzine. De rest van de inhoud van de gieter gooide hij over de grond. De verdachte zocht in zijn tas naar een aansteker en zei iedereen in de fik te willen steken. Twee mannen probeerden de verdachte naar buiten te duwen waardoor een worsteling ontstond bij de toegangsdeur. Hierdoor kon de bezoeker het tankstation niet via de toegangsdeur verlaten. Uiteindelijk stak de verdachte met een aansteker de benzine op de grond aan. Direct ontstond een enorme vlammenzee. Een van de medewerkers achter de kassa had kort daarvoor de afgesloten toegangsdeur van het beveiligde gebied geopend, zodat het slachtoffer het tankstation via de achteruitgang alsnog kon verlaten.

De verdachte verklaarde dat hij de brand had gesticht omdat hij op de betreffende dag boos was op de politie en de gemeente. Hij was die dag vrijgekomen uit de gevangenis en naar het gemeentehuis in Hoorn gegaan omdat hij geen woonplek had. Hij kreeg daar te horen dat ze hem niet konden helpen. De verdachte zat naar eigen zeggen in het nauw en hij wilde aandacht en aangehouden worden. Het Openbaar Ministerie had een celstraf geëist van zes jaar.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging doodslag van het slachtoffer en brandstichting in het tankstation. Door zijn handelwijze heeft de verdachte zijn gevoelens van boosheid op een volstrekt verkeerde manier geuit. Hij heeft mensen erbij betrokken die niets met zijn conflict met de gemeente te maken hadden. Dit rekent de rechtbank de verdachte zwaar aan. Het had veel erger kunnen aflopen. Als een kassamedewerker niet te hulp was geschoten, had het slachtoffer hoogstwaarschijnlijk vlam gevat omdat zijn kleding was doordrenkt met benzine en het vuur snel oplaaide. Uit de slachtofferverklaringen van de in het tankstation aanwezige medewerkers blijkt dat zij tot de dag van vandaag veel last hebben van deze traumatische gebeurtenis.

Deskundigen kunnen onvoldoende vaststellen of de verdachte lijdt aan een gebrekkige ontwikkeling of een ziekelijke stoornis van de geestvermogens. Daarom kan er niet aan de voorwaarden worden voldaan voor het opleggen van een tbs-maatregel. Alleen een langdurige gevangenisstraf is hier op zijn plaats, oordeelt de rechtbank. De eis van het OM doet volgens de rechtbank onvoldoende recht aan de ernst van de feiten. Alles afwegende legt de rechtbank een celstraf op van zeven jaar. Ook moet hij schadevergoeding betalen aan meerdere benadeelden. Onder hen ook het slachtoffer dat met benzine werd overgoten. Hij krijgt een schadevergoeding van 6.000 euro. Twee medewerkers van het tankstation krijgen ieder 1.500 euro.

Thijs H. in hoger beroep 22 jaar cel en tbs na drievoudige moord

De 30-jarige Thijs H. is door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging. Hij pleegde in mei 2019 3 moorden: één in de Scheveningse Bosjes en twee op de Brunsummerheide. Thijs H. werd door de rechtbank Limburg eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar en tbs met dwangverpleging.

Op 4 mei 2019 vonden wandelaars een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes. Drie dagen later, op 7 mei werden een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man gevonden op de Brunssummerheide. Thijs H. heeft bekend dat hij de slachtoffers om het leven heeft gebracht door hen tientallen keren met een mes te steken.

Moord
Het hof spreekt van moord omdat Thijs H. op een doordachte en doelgerichte manier te werk is gegaan. Hij verklaarde dat hij opdracht kreeg om mensen te doden maar dat hij vervolgens zelf zijn slachtoffers koos, net als de tijd en locatie. Een jonge vrouw liet hij bijvoorbeeld lopen. Daarnaast nam hij steeds een geschikt mes mee en zorgde hij ervoor dat hij niet getraceerd kon worden. Deze afwegingen en keuzes wijzen er voor het hof op dat Thijs H. – ondanks zijn psychische gesteldheid – niet in een gemoedsopwelling handelde, integendeel.

Toerekeningsvatbaarheid
Thijs H. verkeerde naar eigen zeggen in een psychose toen hij de moorden pleegde; hij zou de opdracht daartoe van het ‘systeem’ hebben gekregen. In totaal zijn er drie rapportages opgesteld over zijn geestelijke gezondheid. In twee ervan adviseren deskundigen om Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. In het derde rapport dat in opdracht van het hof is opgemaakt geven de deskundigen geen advies over de toerekeningsvatbaarheid omdat zij onvoldoende zicht hebben gekregen op de belevingswereld van de verdachte.

Het hof concludeert op basis van de rapporten dat de gedragingen van Thijs H. tot op zekere hoogte werden bepaald door een stoornis, maar volgt niet het advies om hem volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Hij wordt daarom verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Celstraf en tbs met dwangverpleging
Het hof veroordeelt Thijs H. tot een celstraf van 22 jaar en tbs met dwangverpleging. Voor moord staat een celstraf van levenslang of een celstraf tot 30 jaar. Onder meer omdat Thijs H. verminderd toerekeningsvatbaar wordt verklaard komt het hof tot een straf van 22 jaar. De straf in hoger beroep is hoger dan die de rechtbank eerder oplegde omdat deze celstraf naar oordeel van het hof onvoldoende recht deed aan de ernst en de gruwelijkheid van de feiten – maar liefst 3 moorden –, aan de mate waarin de verdachte ondanks zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid verantwoordelijk kan worden gehouden voor die feiten, aan het leed dat aan de nabestaanden is toegebracht en aan de maatschappelijke onrust die door deze feiten is ontstaan.

Schadevergoeding
Het hof wijst een groot deel van de schadevergoedingen die nabestaanden hadden gevorderd toe. De vergoedingen bestaan uit affectieschade, vergoedingen voor de uitvaart en een gedenkplek voor een van de slachtoffers. In totaal moet Thijs H. 103.498 euro schadevergoeding betalen.

Geen ontslagvergoedingen voor verpleegkundige

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis geen transitie- en billijke vergoeding hoeft te betalen aan een verpleegkundige. De verpleegkundige had om ontbinding van haar arbeidsovereenkomst en de bijbehorende vergoedingen gevraagd van in totaal 388.290,65 euro, omdat het ziekenhuis volgens haar ernstig verwijtbaar had gehandeld in een kwestie tussen haar en een anesthesist.

Een anesthesist heeft zich diverse keren op zo’n manier boos en intimiderend tegenover de verpleegkundige opgesteld dat er sprake is van onacceptabel gedrag. De verpleegkundige kaartte de kwestie aan bij het ziekenhuis, dat enkele keren probeerde om tot een onderlinge oplossing te komen. De verpleegkundige was echter van mening dat het ziekenhuis haar heeft laten vallen en dat daarom sprake zou zijn van ernstig verwijtbaar gedrag.

De rechtbank Oost-Brabant wees eerder het verzoek en de vorderingen van de verpleegkundige af.

Oordeel van het hof
Het hof stelt voorop dat voor toewijzing van de vergoedingen vereist is dat het ziekenhuis ernstig verwijtbaar moet hebben gehandeld en dat aan dat criterium strenge eisen worden gesteld. Het hof komt tot de conclusie dat het ziekenhuis steken heeft laten vallen en met name aanvankelijk te gemakkelijk de klacht van de verpleegkundige niet nader heeft onderzocht en te snel aanstuurde op een onderlinge oplossing. Echter, het ziekenhuis heeft daarna een mediationtraject gestart en een onafhankelijk bureau onderzoek laten doen. Deze ondernomen stappen zorgen ervoor dat er geen sprake is van ernstig verwijtbaar gedrag tegenover de verpleegkundige.

Daardoor is er geen reden voor het hof om de gevraagde vergoedingen toe te kennen. Omdat het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst samenhing met de gevraagde vergoedingen, heeft het hof ook de ontbinding van de arbeidsovereenkomst afgewezen.

Beslissing overplaatsing AZC Sneek was een noodbevel, geen noodverordening

De beslissing van de Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân om asielzoekers te bevelen mee te werken aan een overplaatsing vanuit het AZC Sneek naar een kazerne in Zoutkamp, is een noodbevel waartegen bezwaar kan worden gemaakt. Dat is de uitkomst van procedures die enkele bewoners van het AZC aanspanden tegen de Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân.

Enkele bewoners van het AZC Sneek zijn vanuit het AZC overgeplaatst naar de kazerne in Zoutkamp omdat zij besmet waren met COVID-19 of in aanraking zijn geweest met besmette personen. De Voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân heeft beslist dat zij mee moesten werken aan de overplaatsing. De Voorzitter van de Veiligheidsregio vindt dat er geen bezwaar gemaakt kan worden tegen die beslissing omdat het volgens hem een noodverordening is. Hij heeft de bezwaren niet inhoudelijk behandeld.

De rechtbank oordeelt dat het gaat om een noodbevel en dat de bewoners dus wel bezwaar konden maken. Het gaat volgens de rechtbank om een besluit dat is genomen in een hectische periode waarbij er nog veel onduidelijk was over COVID-19. Er was sprake van een situatie waarin direct moest worden opgetreden in het belang van de volksgezondheid. Bovendien zag het besluit op een specifieke groep personen en was het de bedoeling om alleen die groep personen mee te laten werken aan overplaatsing. De Voorzitter van de Veiligheidsregio moet de bezwaren dus alsnog inhoudelijk behandelen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.