Tong's voetbalverhalen #71

Wie kent Clyde Wijnhard nog? Een loopbaan als onopvallende speler op bescheiden niveau. Dat soort zoden zetten ze zelfs in Volendam niet aan de dijk. Toch maakte hij in 1992 op 19-jarige leeftijd zijn debuut voor Ajax. Hij kwam tot 4 wedstrijden in het seizoen 92/93 en 4 doelpunten. Hij werd als nog-net-niet afgeschreven speler uitgeleend aan FC Groningen.

Daar bleek-ie Ajax niet te kunnen overtuigen hem terug te halen. Althans niet als aanvaller. 23 wedstrijden en 3 doelpuntjes is schamel. Coach Louis van Gaal wilde hem echter wel in het Ajax-shirt zien. Als rechtsbuiten ombouwen tot aanvallende verdediger. (Misschien iets voor Feyenoord met Kelly) Zoals-ie later met Winston Bogarde zou doen. Wijnhard zag zichzelf echter als aanstaande top-aanvaller, weigerde en maakte een transfer naar RKC.

Wijnhard wilde dus niet, de aanvallende middenvelder en rechtsbuiten Michael Reiziger hapte wel toe. Als eveneens uitgeleende speler van Ajax aan FC Volendam en FC Groningen had en zag-ie geen toekomst in de Meer. De opleiding op de Toekomst had ie wel degelijk achter de rug. Wat hem in het verschiet zou gaan liggen had ie nooit kunnen bevroeden. Die toekomst had door geen glazen bol heks voorspeld kunnen worden

Van Gaal de ziener zag het wel. Michael Reiziger werd, in de traditie van andere omgeschoolde Ajax-aanvallers, Wim Suurbier en Ruud Krol, een wereldtopper in de verdediging. Als dynamische rechtsachter met snelheid en prima voorzet, won ie met Ajax de Champions League en speelde hij voor AC Milan en zeven seizoenen voor Barcelona. Zijn palmares zou een halve column beslaan.

72 interlands later stopte hij als vereerde voetbalheld. Een sprookjesboek met een vergulde pen. Clyde Wijnhard slaapt nog steeds slecht. De nachtmerrie van de verkeerde keuze zal hem blijven achtervolgen. Zoals Reiziger steraanvallers succesvol achtervolgde. Zijn stoutste dromen waarmakend.