Het inburgeringsexamen

Uit het inburgeringsexamen: "Schrijf iets over Nederlanders."

Nederlanders zijn soms verwarrende mensen.

Wat zijn bijvoorbeeld die 'pijpestelen' waar mensen het soms over hebben? Hebben die ook maar iets te maken met die gare rapen? Mensen rekenen die volgens mij altijd bij hun 'hachje', welke bij vertrek in 'biezen' veranderd lijken te zijn. Als Nederlanders bij hun pinken zijn, dan steken ze die geloof ik in hun 'smiezen'. Dit is ook wel nodig, want als je in het lage Nederland te weinig 'zoden' neerlegt (veel bij dijken), dan loopt het water na een tijd door de 'spuigaten'. Maar volgens mij klopt die zier helemaal niet, want de 'vleet' is er nog niet bij geweest, laat staan dat de inslag op de schering slaat.

Laatst wilde ik ook mijn buurvrouw in haar ootje nemen, maar toen ik haar loef af brak, riep zij ineens uit dat ik een kleine haas was. Ik begreep er helemaal niks van, en toen ik (om het goed te maken) de brui aan haar wilde geven pakte ze ineens mijn kladden af. Zo hard als mijn lurven mij konden dragen rende ik weg. Ze kwam achter mij aan en vroeg waarom ik mijn plaat poetste. Maar ik poets mijn plaat helemaal niet. Ik heb niet eens een plaat. Uiteindelijk vertelde ze dat ze in een zak zat met een piep. Die zak had ze van haar baas gekregen. Dat was de reden waarom haar was niet meer slap was. Toen ik haar vragend aankeek riep ze dat ik een soort van nep deed dat ik een bloedneus had. Maar mijn neus bloedde helemaal niet. Ze vertelde dat ik niet meer in mijn rats moest blijven zitten. In plaats van mijn rats moest ik in mijn nopjes gaan zitten. Immers, in Nederland kan je van alle bazen een zak krijgen, maar ze kunnen je niet dwingen om op hout te bijten. Ze nodigde me uit om haar oude klara tot soldaat te maken. Alhoewel ze nu wèl tering en nering moest zetten, vond ze dat ze haar bloemen nog wel buiten mocht zetten.

Weer thuis, ben ik op zoek gegaan naar mijn kluts. Bij navraag mocht ik niet weten waar die was.

Alleen Joost mocht dat.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar pschouten@live.nl. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns