De grote Kerstverwarring

Met de Kerst-stress achter de rug en de nieuwjaarskater voor de boeg is het weer tijd om mij bezig te houden met het alledaagse; een antwoord vinden op het hoe, waar, en vooral het waarom.

Waarom wij met z'n allen bijvoorbeeld met de trein meelopen wanneer hij het station binnenrolt, of waarom ik mij beter voel als ik met blauw schrijf dan wanneer ik met zwart schrijf. Of bijvoorbeeld waarom men het heeft over parkeervergunningen en kredietratings terwijl het onderwerp eerder zou moeten zijn, hoe zorgen we ervoor dat we de wereld niet onder de voet lopen over 50 jaar.

Wij accepteren het hedendaagse, en vooral het alledaagse altijd als normaal, terwijl veel zaken compleet idioot klinken als je ze objectief zou bekijken.

 

Neem de kerst bijvoorbeeld: einde van het jaar, donkere dagen, licht op komst, familie komt samen, kaarsjes, gezelligheid en lekker eten. Klinkt alsof je er weinig meer woorden aan vuil hoeft te maken. Tot ik op een mooi moment in een buitenwijk van Calcutta stond waar een nieuwsgierige jongen mij met een rode stip tussen zijn grote ogen aankeek, en vroeg: is het waar dat jullie in het westen bomen aanbidden?

Ik was volledig uit het veld geslagen. Verbaasd mompelde ik Bomen aanbidden..? Ehm... wat.. eh... hoe bedoel je?

Nou, ik hoorde dat jullie aan het einde van het jaar een boom het huis in halen, die mooi maken, er offers onder leggen in de vorm van geschenken en dan samen liederen zingen..

Ehm.. tja nou ja.. ja dat klopt eigenlijk wel ja..

Ik stond even te denken dat het eigenlijk helemaal klopte wat hij zei. Maar tòch voelde onze kerst absoluut niet zoals de offerfeesten die ik de dag ervoor had bezocht.

Ik hoorde ook dat het draait om de geboorte van Jezus, ging hij verder.

Ja dat klopt ja.

Ik voelde weer wat vaste grond onder de voeten en wilde net gaan uitleggen dat Jezus met Kerst is geboren toen de jongen mijn gedachten weer verstoorde:

Wat heeft Jezus dan precies met een boom te maken?

Oei, daar was ik hem weer kwijt.

O... ehm... ja... dat weet ik eigenlijk ook niet precies. Misschien hield Jezus van bomen ofzo?

Maar Jezus woonde toch in Bethlehem? Daar heb je toch helemaal geen naaldbomen?

Nee, ja. Dat klopt natuurlijk ook wel weer ja..

En de jaartelling is toch begonnen met de geboorte van Jezus?

Ja, inderdaad!

Ik schreeuwde het bijna uit, blij als ik was dat ik weer houvast had.

Waarom begint het jaar dan op 1 januari, en niet op 25 December?

En ik was weer compleet de weg kwijt.

 

Nog dagen hebben zijn vragen door mijn hoofd gespookt. Wat had Jezus met een naaldboom te maken, en waarom begint ons jaar op 1 Januari als Jezus op 25 December geboren was?

De dag ervoor had ik gezien hoe mensen rode verf in hun gezichten smeerden en een zelfgemaakt beeld in brand hadden gestoken alvorens het beeld de toch al erg vieze rivier op te duwen. Ik had het vreemd en vooral doelloos gevonden. Ik vroeg mij ineens af hoe ik erover had gedacht als zij op één specifieke dag van het jaar massaal een speciaal daarvoor gekweekte bananenplant in huis hadden gehaald omdat er 2000 jaar geleden een vent in Siberië geboren was op een ándere dag dan zij de rest van het jaar denken dat hij was geboren..