[Tour] Het beest van Luik

Sylvain was jarig, dus hij reed
Alsof hij vluchtte voor een brand
De winnaarskus was echter weer
Voor Fabian uit Zwitserland

De kop is eraf. De proloog in Luik is verreden en Cancellara heeft zoals verwacht gewonnen. Ik had zelf bij Master of Cycling Sagan op nummer 1 gezet, omdat Sagan de Zwitser in de Ronde van Zwitserland heeft verslagen in een ongeveer gelijke proloog. Maar het was weer eens een verkeerde gok. Het werd gewoon Cancellara. Hij heeft dus wel zijn salaris gehad van Radioshack-Nissan. En Voigt ook, want die veertigjarige reed nog het teer uit het asfalt. 

Ik vraag me trouwens altijd af wat het nut van een proloog is. De renners starten één voor één. Soms wordt er eentje gevolgd met een camera en je krijgt de tussentijden door. Meestal is dat wel een beetje saai. Natuurlijk is een rit in lijn die door de ploegen van de sprinters wordt gecontroleerd ook wel saai, maar dan is er nog wel eens een uitlooppoging of een valpartijtje om de boel op te vrolijken. En bovendien zie je nog eens wat van de omgeving en er zijn leuke attracties onderweg, zoals enorme fietsen in het landschap en jonge meisjes in bolletjestruitjes. Of met bolletjes in truitjes. Dat kan ook.
De proloog wordt verreden om alvast wat verschillen in het algemeen klassement te krijgen. Bovendien wordt dan niet meteen de sprinter die de eerste etappe wint ook meteen gele truidrager. Maar net als vorig jaar is de eerste etappe er niet eentje voor de sprinters. De etappe naar Seraing kent niet alleen een paar bergjes van de vierde categorie, maar de laatste kilometer is er ook niet eentje voor de echte sprinters. Misschien dat iemand als Freire of Rojas het overleeft, maar Cavendish en Sagan waarschijnlijk niet. Het kan goed zijn dat Gilbert daar in zijn eigen streek een greep naar de macht kan doen. Men had dus gewoon met die etappe kunnen beginnen en dan later in het parcours nog een leuke bergetappe kunnen toevoegen. Maar dat is niet gebeurd.
Volgens Herbert Dijkstra wil Boasson Hagen morgen per se winnen vanwege de gele trui. Uit deze uitspraak blijkt wel weer dat Dijkstra veel van schaatsen weet, maar weinig van wielrennen. Hagen hoort bij Sky. Die hebben Wiggins als belangrijke kandidaat voor de Tourzege. Als Wiggins straks in de eerste lange tijdrit de gele trui grijpt en ze gaan de bergen in, dan moet de ploeg zich uit de naad werken. Dan willen ze toch zeker niet al na de eerste etappe die gele trui hebben? Ze zullen wel gek zijn.

Hoe deden de Nederlanders het?

Westra was de beste Nederlander op de vierentwintigste plek. Dat valt me tegen van Lieuwe. Dat heb je met die Friezen. Die kunnen niet presteren op een beetje pasta. Ze missen dan Beppe’s Beantjes. Mollema was van de klassementrenners de beste op maar eenentwintig tellen van het beest van Luik. Dat is niet slecht. Roy Curvers was zo onder de indruk van zijn eerste proloog in de Tour de France, dat hij meer om zich heen heeft gekeken tijdens de rit naar al die mensen aan de kant, dan dat hij op de tijd heeft gelet. Hij werd allerlaatste en kan dus de komende tijd het gevecht om de rode lantaarn aangaan. Maar hij zal meer voor Kittel moeten werken, denk ik.

Om over na te denken: Fränk Slak

Luik kennen wij Nederlanders natuurlijk vanwege de klassieker Luik - Bastenaken - Luik en verder helaas van de engerd Dutroux. De klassieker is mijn lievelingsklassieker. Ik heb hem zelf in 1991 gereden. Natuurlijk niet als profwielrenner, maar als wielertoerist. Ieder jaar kun je als wielertoerist deze klassieker fietsen. De organisatie van de tocht was destijds perfect. Het vaantje van de klassieker hangt nog boven mijn bed. Ik heb ook de Ronde van Vlaanderen gereden en de Amstel Gold Race, maar la Doyenne is de mooiste. Het klimwerk is beter te doen dan dat gehobbel op die kutkasseien van de Ronde. Ik had na de Koppenberg meteen een slag in mijn wiel. In de Amstel verdwaal je als je niet oplet. Aan het einde van deze schitterende Ardense klassieker kwam de afdaling naar Luik en dan wist je dat het er bijna op zat.
Maar Luik heeft ook veel bezienswaardigheden. De Citadel bijvoorbeeld. Gebouwd door Prins-bisschop Heinrich van Gelderland om de Luikenaren onder de duim te houden. En als je daar toch bent, dan kun je ook goed van de natuur genieten, want er zijn een aantal heel mooie wandelroutes uitgezet.

Morgen gaan de renners naar Seraing. Seraing is een industriestadje dat in de buurt van Luik ligt. De renners rijden echter niet dat korte stukje naar Seraing, maar leggen in totaal 198km af, voor ze er zijn. Denk maar niet dat het morgen een massasprint wordt. Cavendish en zeker van Hummel zullen niet vooraan te vinden zijn. Zelfs de klassementsrenners moeten op hun hoede zijn. Wie denkt dat hij deze eerste etappe kan gebruiken om een beetje op stoom te komen, vergist zich behoorlijk. Er zitten tijdens de rit al wat bergjes van de vierde categorie in het parcours en in de laatste drie kilometer vinden we de Côte de Seraing met een stijgingspercentage van 5,8% in de eerste 1,4 km en 2,9% in de laatste kilometer. Het is dus meer iets voor de punchers. Gilbert zal er alles aan doen om in zijn eigen streek te winnen. Maar we moeten ook letten op Valverde en Boasson Hagen. Bovendien zullen de favorieten niet graag tijd verliezen. Het kan dus meteen in de eerste rit spektakel worden.