Zoen en zoef

Tijdens de afgelopen schoolvakantie waren er bij ons in de straat werkzaamheden die een grote glimlach op mijn gezicht toverden.

Ik ben een nachtmens dus ik slaap ’s morgens uit sinds ik niet meer hoef te werken voor een baas. Maar op een dag werd ik wakker van een teringherrie om acht uur ’s morgens in onze straat. Ze waren de straatstenen aan het wegzagen. Vroeger haalde men die er gewoon met de achterkant van een hamer uit volgens mij, maar nu moet er weer een apparaat aan te pas komen dat een lawaai maakt dat dwars door je lichaam heen gaat.

Ik was dus nieuwsgierig wat er dan wel verder zou gebeuren, want de straat was gewoon in prima staat en er was echt geen reden om op nieuw te gaan bestraten, dacht ik.

Mijn nieuwsgierigheid werd bevredigd toen het opnieuw bestraten klaar was. Er stond nu met grote letters ‘schoolzone’ op de straat. Niet veel later kwam er nog een zuil bij met ‘bedankt’ en een tegeltje voor de kinderen dat ze daar konden oversteken en hoe dat ook alweer moest. Ook aan het begin van onze straat kwam ‘schoolzone’ te staan met een zuil en een tegeltje.

Inderdaad is schuin tegenover ons huis een basisschool. De reden waarom ik moest glimlachen was dat onze buurt een afgelegen, zeer rustige buurt is en dat iedereen daar weet dat er een school is. De reden van ‘schoolzone’ is natuurlijk dat automobilisten daar dan gaan afremmen. Logisch. Het is ook een dertig kilometerzone. Maar in onze straat wonen er achter die letters nog maar zo’n tien gezinnen en de wijk heeft wel meer straten, maar de automobilisten van die straten nemen meestal een andere uitweg uit de wijk. Bovendien remden de automobilisten daar toch altijd al behoorlijk af want er volgt verderop in de straat een berglandschap waar je u tegen zegt. Hoge drempels om de paar meter en als je daar te hard over rijdt, dan gaat in ieder geval je uitlaat eraan.

Ik vond het in dit geval dus geldverspilling.

Maar misschien heb ik toch ongelijk. Er kwam ook nog een bordje ‘zoen en zoef’ te staan op een stoep zo’n twintig meter voor de school. Daar zijn geen huizen en kun je  parkeren om je kroost uit te laten stappen. Dat was nog niet zo’n slecht idee, dacht ik. Tegenover de school woont namelijk iemand die ik ken van de bewonersvereniging en zijn auto is al drie keer behoorlijk beschadigd door Joost mag weten wie allemaal. Ik vond het opschrift ‘zoen en zoef’ wel raar. Ik had vroeger ook wel eens een meisje waarbij  het zoen en zoef was als ze bijvoorbeeld uit haar mond stonk. Maar ik neem aan dat ouders iets meer tijd nemen om afscheid te nemen van de kinderen als ze naar school gaan.

De scholen zijn nu weer begonnen en wat blijkt? De meeste ouders rijden gewoon nog steeds door omdat ze allemaal het liefste vlak voor de ingang stoppen. Ze stappen namelijk vrijwel allemaal uit om het grut bij het hek af te leveren en ze zijn natuurlijk al erg moe van het ontbijt maken en het manen van de kinderen om nu eens op te schieten omdat ze anders te laat op school komen.

Het is dus nog steeds een zooitje. Nu heeft dat op zich nog niets te maken met die aangegeven zones want die ouders weten al lang dat daar een school is. Maar vorige week las ik een artikel waarin werd vermeld dat er 10.000 ongelukken per jaar bij dit soort scholen gebeuren. Bijna negen op de tien scholen ondervinden verkeersproblemen in de directe omgeving.

Foutparkeren, te hard rijden en onoverzichtelijke situaties zijn de oorzaken en soms gaan in verband daarmee ouders zelfs op de vuist. Dat is nog wat anders dan een auto van een bewoner beschadigen en dan niets zeggen.

 Misschien moeten ze op dat bordje zetten: zoen en rustig aan in plaats van zoef.

Het is dus overal in Nederland, maar zeker in de grote steden, een zooitje in de omgeving van basisscholen tijdens het in- en uitladen. Daarom wil minister Cora van Nieuwenhuizen dat ouders de kinderen niet meer met de auto naar school brengen, maar bijvoorbeeld met de fiets. Zie je het gebeuren? Die ouders moeten meteen na het wegbrengen door naar hun werk, Cora.

De gemeente Rijswijk wil nu de verkeersveiligheid rondom de basisscholen verbeteren met deze schoolzones. Ik denk niet dat het helpt. De mensen die de kinderen wegbrengen weten wel dat daar een school staat. Voor hen hoef je daar niet aan te geven dat er een schoolzone is.

Handhaven is misschien een betere optie, maar waar haal je de mensen vandaan om dat te doen? Er zijn namelijk nogal wat basisscholen in de stad en de politie heeft het nu al veel te druk.

Ik weet niet of ze er nog zijn, maar vroeger had je de verkeersbrigadiers. Die regelden het verkeer en riepen dan: ‘Klaar? Over’. Dat zou misschien een beter idee zijn, maar dan niet om het verkeer tegen te houden en de kinderen te laten oversteken, maar om de ouders te begeleiden. Ik zie het al. De meesters en juffen met een fluitje en een stopbord. Ze staan bij de zone met het bordje zoen en zoef en houden hun stopbord omhoog ten teken dat de ouders daar moeten stoppen. Als de ouders en kinderen dan zijn uitgestapt blazen ze op hun fluitjes en de ouders en kinderen gaan in rijtjes van vier staan. Nog eens blazen en ze lopen in marstempo naar de school. Nog een fluitje en ze geven de kinderen een zoen. En dan komt het laatste fluitje en de ouders zoeven weer in rijtjes van vier naar hun auto’s.

Denken jullie dat dit een oplossing zou zijn? Een gedragsverandering zou natuurlijk beter zijn, maar probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen.