[Tour] Een rustig dagje

Demare zou in de massasprint
Eens laten zien wat hij wel kan
Maar hij redde het weer niet
Want de winnaar was Sagan

Toen de laatste koploper was  opgeslokt door de draak hoopte ik dat alles goed zou gaan in de smalle straatjes van Valence. Het was echt een tricky parcours. Gelukkig ging alles goed, want daar vallen was gevaarlijk met die paaltjes op de stoepen.
Gilbert dacht nog even slim te zijn en sprong in de laatste kilometer weg uit het peloton. Hij reed zijn longen uit zijn lijf en daarna vloekte hij zijn longen uit zijn lijf want hij werd bijgehaald en was kansloos in de sprint.

Drie mannen stormde op de eindstreep af en eentje droeg een groen shirt. Dan weet je het wel.

Toen de uitzending  van de Tour begon keek ik uiteraard meteen in het gezicht van De Gendt. Maar op kop van het peloton reden de ploegen van de sprinters Demare en Sagan. Dus vermoedelijk zou het weer een kansloze missie worden van De Gendt. Ik vond het wel gek dat er niemand van Direct Energie in de kopgroep aanwezig was.

Het zou een lange zit worden vandaag. Goed voor de vermoeide renners, maar slecht voor ons kijkers. Er werd nog met onder andere Mollema nagepraat over de acties van het publiek op Alpe d’Huez.  Ik heb echter pas een boek gelezen over ritten in de cols en daarin kon je lezen dat heel vroeger de renners die men niet mocht gewoon van de fiets af sloeg. Dus wat betreft hebben ze tegenwoordig nog niet echt te klagen.

Ondertussen was het peloton bezig de kopgroep veel te vroeg in te rekenen. Dat moest dus rustiger.

Het peloton moest bijna in de remmen knijpen om de kopgroep niet terug te pakken. En wij kregen dus steeds meer plaatjes van de omgeving te zien.

Ah, er kwam een tussensprint aan. De Gendt wilde de puntjes wel.  De sprint van het peloton werd gewonnen door Kristoff. Daarna kon ik weer een tukje gaan doen als ik zou willen, maar ik had al een lange nacht geslapen van half drie tot half elf.

Maarten en Herbert hadden nog steeds het idee dat de kopgroep stand zou kunnen houden, ondanks dat de voorsprong op zeventig kilometer van de streep nog maar 1.32 was. Droom lekker verder jongens, dacht ik.

Ik dacht op een gegeven moment: Herbert en Maarten. Ik snap dat jullie de koers nog een beetje interessant willen maken door te stellen dat De Gendt nog een plannetje had en een spel speelt, maar dat geloven jullie toch zelf niet? Hou er dan over op. Het wordt gewoon een sprint.

Bij 25 kilometer van de streep ging De Gendt het plan dat hij volgens Herbert en Maarten had, uitvoeren. Hij liet zich terugzakken in het peloton. Knap bedacht, dat plan. Schär ging nog voor het rode rugnummer.

Het werd dus de verwachte massasprint. Gilbert probeerde het nog, maar tevergeefs. Ik vind hem ook meer een renner voor morgen en overmorgen. Sagan won.

Tweet van de dag: Frits Jelle Barend: Groots antwoord @s_kruijswijk op ‘Wij zaten op puntje van onze stoel’. Kruiswijk:’EN IK OP PUNTJE VAN M’N ZADEL’

Opmerking van de dag: Maarten: Froome heeft het charisma van een kipfilet.

De rit van morgen

Morgen gaan de renners in de heuvels stoeien om uit te maken wie in Mende als eerste over de streep gaat. Dat wordt zeker geen sprinter. Er zijn behoorlijk steile klimmetjes en er is ook een heuse slotklim. De renners lopen dus kans om uitgemergeld over de streep te komen.

Over uitgemergeld gesproken. Vroeger kon je in het gebied ten zuiden van Mende overal mergelstenen zoeken, maar nu zijn bepaalde gebieden verboden voor die hobby.

Mergellagen zijn te herkennen aan de grijze kleur. Ze zijn vaak zacht en ze brokkelen makkelijk af. Er groeit meestal ook niets op. Je mag nog wel zoeken in bijvoorbeeld Saint Helene en Rouffiac.

De mergel in de Cevennen bij Mende stamt uit het Toarcien. Het Jura tijdperk dus. In Truc de Balduc, waar veel mergel is, mag je niet meer zoeken. Ten noorden ervan mag het nog wel. In Bories Hautes. Je kunt er bivalven, ammonieten, en soms koralen vinden.

Mende zelf is weer zo’n pittoresk plaatsje met natuurlijk een kathedraal, oude huizen, pleintjes met fonteinen en een middeleeuwse brug. De kathedraal heeft trouwens twee ongelijke klokken. Hij werd gebouwd vanaf de 14e eeuw. Binnen heb je de graftombe van de heilige Privat, de Zwarte Madonna uit de 12e eeuw, uit het Oosten meegenomen door de kruisvaarders, een wandtapijt met gebeurtenissen erop afgebeeld uit het leven van de Maagd en orgels van de gebroeders Eustache uit de 17e eeuw. Kortom, er is genoeg te beleven. Niet voor de renners want die zijn na de rit wel klaar en willen alleen maar lekker gemasseerd, eten en dan slapen, want er wacht weer een zeer zware dag.