Waar gaan we dit weekend naar toe?

Als volstrekt uitgeluld kerngezin kun je in het weekend nog het best een activiteit kiezen, waarbij je elkaar kunt vermijden zonder echtelijke ruzies te riskeren of je onzekere pukkelpubers richting automutilatie te drijven. Braderie en meubelboulevard of in de file voor IKEA op zondag doen het nog altijd goed. Maar er is zoveel meer...

Wilt u er eens helemaal uit komend weekend? Dat kan! Op tal van plaatsen is van alles te beleven. Dat wil zeggen: voor wie bereid is om een stapje meer te doen dan de plichtmatige zondagmiddagwandeling vereist, is er een breed scala aan activiteiten. In ons eigen land, maar u kunt ook een kijkje bij onze zuiderburen gaan nemen!

In het sportfondsenbad van Luik –net over de grens bij Maastricht- is er bijvoorbeeld een proefles in paralympisch zwemmen. In nog geen drie uur tijd beheerst u een perfecte vlinderslag met uw neusvleugels. Na afloop neemt u een drankje in een Duits georiënteerde nachtkroeg, waar u kunt langsaufen en de volgende dag brengt u een bezoekje aan het dorpje Ouaackflamme met de grootste crematoriumdichtheid van België!

Dichter bij huis op de Hoge Veluwe het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld. U vindt er de permanente kippententoonstelling “Van Struif tot Filet”. Verder kun je er fazantsculpturen maken en is er een workshop ‘Kuiken Misbruiken’.

In Zwartebroek treft u het wat armlastige Nationaal Tamponmuseum ‘Uyt den Ouden Doosch’, welke eens in de vier weken is geopend. Hier geen ongelukjes krijgen, want in de EHBO-kist zit maar voor één maand verband.

Ook in de buurt: Harderwijk. Natuurlijk bekend om het Dolfinarium. Het Dolfinarium dateert van voor de Tweede Wereldoorlog, toen het nog Adolfinarium heette, naar een toenmalig bevriend staatshoofd. Niet zozeer de dolfijnen, maar vooral de Arische bruinvissen werden afgericht op het bij wijze van groet simultaan schuin uit het water omhoog springen. Nog altijd een attractie. Voor de hele kleintjes organiseert de lokale afdeling van de PVV een workshop ‘Schedelmeten’.

En dan is daar natuurlijk Apeldoorn, ‘ the Big Apel’. Als gaapstad ook wel Gapeldoorn genoemd, vanwege ongekend boeiende attracties als het Veluws matrassenmuseum, de permanente tentoonstelling ‘Lucifers uit de hele wereld’ en natuurlijk de Apeldoornse slaapmutsen, de dodelijk vermoeid ogende raamprostituees uit de rosse buurt van de stad.

Het schitterende middeleeuwse dorpje Ellecom ligt dag en nacht zonovergoten op een heuvel. Ver daarboven uit torent de Zwaar Gereformeerde Schuilkerk, die halfondergronds in het souterrain achter het busstation is ondergebracht. Een bezoek wordt sterk aanbevolen; vooral het interieur, opgetrokken uit authentieke kunststofschrootjes en gefineerd spaanplaat, is zeker de moeite waard.

In dezelfde omgeving zijn er in augustus de bekende oogstfeesten: de trekker-trekwedstrijden van masturbatievereniging ‘Alles in eigen hand’ zijn plaatselijk befaamd, er is een demonstratie van oude ambachten en drie maanden oude schape-foetusjes zullen buitenbaarmoederlijk worden geschoren.

Ook de moeite waard: Stroe. Van oudsher huisvesting biedend aan tal van mentale inrichtingen en gestichten voor ultradebielen en megamongolen is Stroe de bakermat van het dwangbuis. Uitgestald in vele etalages en verkrijgbaar in de nieuwste modetinten. ‘Eenmaal hier comt U nooit meer wegh’ aldus het stadswapen, bestaande uit een schild met daarop twee dikke lippen, tegen een autoruit geplakt.

Onze zuiderburen zitten ook niet stil. In de schouwburg van Turnhout wordt het toneelstuk ‘De eisprong van Maria’ opgevoerd. Volgens de Belgische kranten een daverend succes. Bij de première kreeg de regisseur van het merendeels vrouwelijke publiek een staande ovulatie.

Voorts bestaat de Utrechtse Vereniging van Parkinson-lijders zondag op de kop af 75 jaar! Met trillende stem zal het verenigingskoor het clublied ‘Whole lotta shaking going on’ ten gehore brengen. Wie denkt daar onderuit te kunnen, kan het mooi schudden.

‘Namen muss ich haben’, had Hitler tijdens het Ardennenoffensief een menigte van 200.000 dolenthousiaste etalagepoppen toegeschreeuwd. Hitler had zijn zinnen gezet op een aantal cruciale steden. Na op gruwelijke wijze te zijn gemarteld sloeg een krijgsgevangen Belgische generaal door: op het tientallen malen herhaalde bevel ‘Geef ons Namen’ somde hij de halve burgerlijke stand van Luik en omgeving op. Dus bezichtigen we de 14 kilometer lange muur met namen van Walloniërs die door de Duitsers werden gedwongen om op fietsen met houten wielen zwart geld te gaan pinnen in Noordoost Groningen. In het Oorlogsmuseum van Namen wordt overigens het inleghakenkruisje van Eva Braun tentoongesteld.

Voor de actievelingen onder ons is er heel wat te doen in La Roche en Ardennes: wandelen, mountainbiken, abseilen, maar ook onderwateraerobics, darmvlechten, huidschilfermozaïek en polsstokslobberen zijn razend populair bij de dagjesmensen.

Ook zeker de moeite waard: het eeuwenoude klooster van het Brabantse Son, waar de Orde der Faecaliolieten is gevestigd. De monniken gaan zonder uitzondering gekleed in strakke truitjes, gewatteerde leggings en hoge hakken en slaken hoge kreetjes als ze met hun enkels dubbel slaan. Zwijgzaam nuttigen zij dagelijks elkaars excrementen en staren vervolgens langdurig naar het kruis van Jezus (die daar inmiddels al aardig aan gewend is geraakt).
De monniken verrichten hun arbeid –mondschilderen- in absolute stilte. Sommigen van hen zwijgen al 25 jaar, maar durven daar niks van te zeggen. De Orde kent een eeuwenoude vorm van zelfkastijding: dagelijks bekijken zij langdurig het portret van Geert Wilders, waarna zij het nummer van Korrelatie gaan bellen.
Voor wie dit veelsoortige culturele aanbod echt niet meer aankan; maak nu gebruik van ons eenmalige aanbod, bestel dan zo’n kittig Uruguees martelcentrum voor de kleinverbruiker en maak er vandaag nog een eind aan!

© Karel Kanits