Mooi afscheid

Can't sleep 'cause everything's changing
You don't want to leave things behind
Can't breathe cause to many things going on going wrong in your life

Waarom zou je zelf bedenken hoe je iets moet verwoorden, als iemand anders het al mooi gezegd heeft? De bovenstaande regels van Krezip’s nummer sweet goodbyes geven precies weer hoe ik me de laatste tijd af en toe voel.
Druk, druk, druk en een portie stress erbij om het af te maken, betekent dat ik iets moet opgeven om tijd vrij te maken. Voorlopig is dit dus mijn laatste column op deze website. Echt waar? Nou nee, niet helemaal.

Mijn vaste plaatsje geef ik op omdat ik niet de tijd heb om keurig iedere week op tijd een column af te leveren en ik wil het Driek niet aandoen om elke zaterdag met zijn handen in zijn haar te zitten met de vraag of mijn wekelijkse schrijfsel op tijd klaar is. Is voor die man ook niet leuk. Er zijn echter nog genoeg dingen waar ik me druk over kan maken en ik vind het ook leuk om columns te schrijven. Ik zal dit dan ook zeker blijven doen. Dat ik er voortaan wat meer de tijd voor kan nemen, is hopelijk alleen maar beter voor de kwaliteit van mijn columns.

Om even terug te komen op de eerste regels; ik heb al jaren lang een soort haat-liefdeverhouding met Krezip. Dit begon al met hun doorbraaksingle I would stay. In die tijd studeerde ik in Utrecht aan het HLO en we hadden daar een heel hechte studievereniging. Er waren een aantal cd’s die iedereen in de groep wel had en de cd van Krezip was er één van. Jagged little pill van Alanis Morissette was een andere. Beide cd’s met goed geschreven teksten die je met een hele groep vrienden luidkeels kan meeblèren op een feestje maar waar je thuis, in je eentje, ook heerlijk naar kunt luisteren en genieten.

Mijn toenmalige vriendin had het knetterdruk met stage en we hadden al maanden weinig tijd voor elkaar. Gelukkig hadden we samen al een vakantie naar Kreta geboekt. Zij zou dan klaar zijn met haar studie en onder het genot van zon, zee en strand zou het weer helemaal goed gaan komen. Aangezien we het hele jaar al tussen de Nederlanders zaten en er geen behoefte aan hadden om de hele vakantie tussen de dronken Nederlanders te zitten, gingen we niet naar Hersonissos (de Nederlandse zomerkolonie op Kreta) maar naar een wat kleiner plaatsje genaamd Malia. Niet dat dit een verbetering was, want Malia is schijnbaar de plaats waar Britse jongeren zich gedurende de zomer massaal volgieten. Malia had wel een goed uitgaansleven en ik verheugde me op een leuke avond in het plaatselijke rockcafé. Er was echter geen ontkomen aan de Nederlandse invloed. Ik zat net lekker aan een biertje toen, tot mijn verbazing, Krezip door de speakers klonk in een hardrock café op Kreta. De hele vakantie heb ik nog dagelijks kunnen genieten van Krezip’s I would stay, in alle clubs en cafés werd het wel gedraaid die zomer.

Tussen mij en die vriendin is het trouwens niet goed gekomen tijdens die vakantie. De dag nadat we van vakantie terugkwamen was het afgelopen, uit, einde. Ze verklaarde dat ze dat eigenlijk al eerder had willen doen, maar dat ze bang was dat de vakantie dan zo ongemakkelijk zou worden. Had ze het maar gedaan want ongemakkelijk was het toch wel, aangezien ik dus hele andere verwachtingen had tijdens die vakantie. Ik had het geen moment aan zien komen. Als ik vrijgezel was gewees,t had ik in ieder geval een leukere vakantie kunnen hebben want, zoals ik al zei, we zaten midden tussen de dronken Britten. Misschien niet het mooiste volk op Aarde maar wel makkelijk.

Aangezien ik net gedumpt was, ging ik direct bij vrienden langs. De boel van je afpraten, biertje erbij en gezellig samen vrouwen afzeiken. Het was leuk, ik voelde me beter maar de radio stond aan. Plots kwam dát nummer weer voorbij. I would stay en toen hield ik het niet meer. De sluizen gingen open.

I see it all I'm sure but
Do I know what's right
I thought I knew but it turns out the other way
I am scared that I won't find a thing
And afraid that I'll turn out to be alone

Afscheid nemen is kut maar levert wel mooie muziek op. Als het om feesten gaat, heb ik een voorkeur voor de hardere muzieksoorten: metal, hardstyle, en dergelijke. Als ik een avond alleen thuis zit en muziek ga luisteren, geniet ik toch het meest van nummers die over afscheid gaan. TicTacToe’s Und Warum, Amanda Marshall’s Beautiful goodbye, De Dijk’s Bloedend hart en dus toch ook weer Krezip.

Wake up the sun's shining bright let's go out of bed into the light
Shape up we won't forget still there's lots of love left to hold tight