Abortus is geen probleem

Al eeuwenlang is abortus een bekend fenomeen binnen de mensheid. Zelfs in de eed van Hippocrates wordt abortus al genoemd. Tijdens het Romeinse keizerrijk waren er periodes waarin abortus werd toegestaan en periodes waarin het was verboden. Het pro-choice vs. pro-life welles-nietes debat is misschien wel het oudste debat op aarde. Dit geeft op zichzelf al aan dat het geen simpele kwestie is. Er zitten natuurlijk nogal wat haken en ogen aan en de strijd omvat ethische, medische, religieuze en morele argumenten. Vooral in de VS gaat het hard tegen hard en leeft dit onderwerp sterk op al deze vlakken. Het was een breekpunt in de plannen voor Obama’s plannen voor de gezondheidszorg. Bij debatten over abortus valt me steeds één ding op, alle randdebielen die denken dat intimidatie en geweld een goede manier zijn om een debat te winnen terzijde. Mensen zien abortus als een probleem, maar dat is het niet.

Abortus is geen probleem, het is een oplossing voor een probleem. Het probleem is namelijk een ongewenste zwangerschap. Zonder dergelijke zwangerschappen, waren er immers ook geen abortussen. Wat dat betreft is het wel erg typisch dat de mensen die het felst tegen abortus zijn, ook tegen seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen zijn. Als je bereid bent om aanslagen te plegen op een kliniek om een abortus te voorkomen, lijkt het mij dat je ook wel bereid bent om je kinderen uit te leggen hoe de hele spullenboel in de onderbuik werkt en ze condooms mee te geven. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Klinieken zijn verplicht om alternatieven aan te dragen voor een abortus. Dit zijn allen alternatieven die ingaan op mogelijkheden na de geboorte van het kind. Helaas gaat het vaak niet alleen om een ongewenst kind maar om een ongewenste zwangerschap. Hier worden dus geen alternatieven voor geboden, terwijl die er wel degelijk zijn.
De mensheid is gekomen waar het nu is doordat we als soort een sterk probleemoplossend vermogen hebben. Een mens met een probleem gaat op zoek naar een oplossing. Indien de ideale oplossing door veranderde omstandigheden niet meer werkt, gaat de mens op zoek naar alternatieven. Abortus is zeker geen ideale oplossing. Hoe je het ook wendt of keert, het is een traumatische ingreep. Het is echter wel de meest verantwoorde oplossing. In veel landen is abortus echter verboden en hier komen dan ook de alternatieven om de hoek kijken. Dank zij het internet zijn er een aantal gelukkig snel te vinden.

Een eeuwenoude methode om een abortus op te wekken is met behulp van vergif. Zonder enige moeite zijn er zeel veel recepten te vinden voor brouwsels die de zwangerschap afbreken. Het klinkt als een simpel en goed alternatief maar het schijnt toch lastiger te zijn dan het lijkt. Met net zo weinig moeite zijn er ook veel verhalen te vinden die beschrijven hoe dit gruwelijk mis kan gaan. De dosering luistert schijnbaar erg nauw. Een ander alternatief dat vrijwel iedereen wel kent, is een doe-het-zelf abortus met behulp van een breinaald of kledinghanger. Wederom verre van veilig en een sterke maag is vereist.

Ook hier in Nederland zijn veel dingen verboden. Inbreken, drugshandel en kinderporno zijn maar een paar van die dingen maar hoe graag we als samenleving zouden willen zien dat iedereen zich netjes aan die verboden houd, weten we allemaal dat al deze dingen gebeuren. Kwestie van vraag en aanbod. Zolang er vrouwen zijn die van hun zwangerschap af willen, zullen er dan ook mensen zijn die aanbieden om hierbij te helpen. Als een schone kliniek met gekwalificeerd personeel daarbij geen optie is, zal een smerig achterkamertje van een bijklussende slager moeten voldoen. Als iemand maar wanhopig genoeg is zal er een oplossing gevonden worden.

De groep mensen die strijden tegen abortus is groot en er zitten zeker mensen bij die hier op een serieuze manier mee bezig zijn. Het probleem is echter al heel oud en dit geeft al aan dat er misschien geen betere oplossing is. Het is niet ideaal maar ik hoop echt nooit meer een verhaal te horen over een zwangerschap die werd afgebroken door een jongen die zijn vriendin een paar keer in haar buik schopte omdat ‘hij geen andere optie zag’. Dan sterft er namelijk ook iets in mij.