Roken is gay

Enige tijd geleden vertelde een collega mij over een nieuwe Amerikaanse anti-rook campagne. In het bijbehorende filmpje werd een duidelijke link gelegd tussen roken en homoseksualiteit. Er was ook gedacht aan de rokende vrouwen, die door middel van posters werden afgeschilderd als vrachtwagenchauffeurs en bouwvakkers. De mannelijke vervoeging van deze beroepen gebruik ik niet voor niets, er was namelijk weinig vrouwelijks meer aan te ontdekken.

Ik was redelijk geschokt door dit verhaal. Niet zozeer omdat ze het bedacht hadden, maar dat het zelfs werd uitgezonden. Een dergelijk spotje bedenken is voor conservatieve, Bill O’Reilly minnende, vuurwapenknuffelende Amerikanen natuurlijk een koud kunstje. Maar ze hebben daar toch vast wel mensen die in de gaten houden of hetgeen dat door de omroepen uitgezonden wordt, wel door de ethische beugel kan? Het lijkt mij dat de slogan “Don’t be gay, don’t smoke.” met geen mogelijkheid door die beugel past. Linksom zeker niet, maar zelfs rechtsom kunnen ze wrikken wat ze willen, het zou er niet doorheen moeten kunnen.

Nu had ik het betreffende spotje zelf nog niet gezien, daar had ik een paar dagen later pas tijd voor. Op YouTube was het prima te vinden, en uit de commentaren eronder bleek het al snel te gaan om een item van een satirisch nieuwsprogramma. Dat was een flinke opluchting. Die gekke Amerikanen waren dus nog niet zó gek. Na een paar minuten drong er echter wel een andere gedacht door in mijn hoofd. Ik ben bevooroordeeld! Ik geloofde direct wat ik hoorde van mijn collega, zonder de moeite te nemen om het eerst te verifiëren.  Dit zou ik moeten doen met behulp van de media, maar mijn hele beeld van conservatieve Amerikanen is gevormd door diezelfde media. Ik heb zelf nog nooit een conservatieve Amerikaan ontmoet. Ik ben namelijk nog nooit in de VS geweest, en dat conservatieve volk komt er alleen maar uit als er een ander land onderdrukt bevrijd moet worden (of is dat mijn vooroordeel?).

Ik doe altijd mijn uiterste best om mensen als individu te beoordelen. Voor mij bestaat er niet zoiets als dé gelovige, of dé Marokkaan, of dé bankier. Dit blijkt voor mij dus niet op te gaan voor dé conservatieve Amerikaan. Misschien komt dit omdat ik er geen ken. Misschien zijn het wel net als Duitsers, immers: goede Duitsers bestaan niet, behalve de Duitsers die je kent. Misschien klopt het mediabeeld wel, hoewel ik altijd in mijn achterhoofd houd, dat alleen de extreme gevallen in die media terecht komen. Normale mensen zijn immers niet interessant voor de kijkcijfers. Het lijkt erop, dat de enige manier waarop ik van deze vooroordelen af kan komen is, door zelf naar Amerika te gaan, en er daar een aantal te ontmoeten. Mede door mijn vooroordelen heb ik daar niet zo’n hele dringende behoefte aan, maar in mijn streven een beter mens te worden zijn donaties om dit mogelijk te maken welkom.

De hele kracht van het spotje is gebaseerd op vooroordelen. Vooroordelen kunnen krachtige gevoelens zijn. Hoewel de spot namelijk niet serieus bedoeld is, kwam nog wel naar voren dat uit onderzoek is gebleken, dat Amerikaanse tieners banger zijn om voor homo aangezien te worden, dan voor kanker. Nu staan tieners universeel niet bekend om hun vermogen op lange termijn te denken, maar het betekent wel, dat het spotje nog zou werken ook. Satire of niet, die bewering geloof ik namelijk wel.

Op dat punt begint het interessant te worden. Een dergelijke discriminerende boodschap op TV uitzenden is natuurlijk geen optie, maar het verspreiden van geruchten is een stuk lastiger te ondervangen. Dit idee biedt dus bepaalde mogelijkheden. Vooral als het erom gaat de eerder genoemde ethische beugel te omzeilen. Zo heeft Frankrijk de nodige ophef gekend om het burka-verbod, terwijl dit helemaal niet nodig is geweest. Deze kleding wordt namelijk alleen gedragen door de wat extremere moslims. Mensen die niet bepaald tolerant staan tegenover homoseksualiteit. Maar ja, zo’n burka is wel de enige mogelijkheid voor homoseksuele moslims om met hun partner in het openbaar te kunnen zijn zonder dat het opvalt. Niemand die namelijk door heeft dat er een man onder dat vormeloze tentdoek zit, in plaats van een vrouw. Geef een dergelijk idee een paar maanden om te circuleren, en dan eens kijken wat de invloed is.

Don’t be gay, don’t wear a burka!