FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 juni 2024

Italië begint EK voetbal met winst ondanks recordtreffer Albanië

Italië keek tegen Albanië na een halve minuut tegen een achterstand aan, maar zette dat al snel recht en bij rust zou de regerend Europees kampioen met 2-1 voorstaan en dat zou ook de eindstand zijn.

Albanië had niet lang nodig om de score te openen tegen Italië. Na welgeteld 23 seconden kwamen de Albanezen op voorsprong dankzij een fantastische uithaal van Nedim Bajrami, het snelste doelpunt ooit op het EK. Italië raakte niet in de war van de vroege achterstand en werd direct gevaarlijk en vrij snel zou ook gelijkmaker vallen. Tien minuten na het openingsdoelpunt kon Alessandro Bastoni uit een corner van dichtbij raak koppen.

Vijf minuten na de gelijkmaker kwam het ook op voorsprong. De bal viel gelukkig voor de voeten van Nicolò Barella, waarna de middenvelder raak schoot. Italië was daarna veel sterker dan Albanië en kreeg in de eerste helft ook de nodige kansen om de score verder uit te breiden, maar was slordig in de afwerking. Onder meer een stiftje van Davide Frattesi raak de paal.

Waar de eerste helft de nodige doelpunten en kansen opleverde, viel het na de rust tegen. Italië kreeg nog amper kansen, en Albanië was onmachtig. Italië leek vrij eenvoudig de winst binnen te halen, maar in de laatste minuten van de wedstrijd ontsnapten de Azzurri toch nog. Rey Manaj werd in de diepte weggestuurd nam de bal op de borst mee, maar moest net iets te veel naar buiten afwijken om de gelijkmaker binnen te werken en zodoende won Italië hun openingswedstrijd.

Opnieuw massale demonstratie tegen regering Netanyahu

Tienduizenden mensen hebben vanavond in Tel Aviv en andere Israëlische steden gedemonstreerd voor de vrijlating van gijzelaars in de Gazastrook. De deelnemers aan de demonstratie in Tel Aviv eisten dat premier Benjamin Netanyahu een einde maakt aan de oorlog in Gaza, zodat er een akkoord kan worden bereikt over de gijzelaars die zijn ontvoerd door het islamistische Hamas.

In een op video opgenomen toespraak zei de vorige week door Israël bevrijde gegijzelde Andrey Kozlov: "Er is maar één oplossing voor de gijzelaars die nog steeds in handen van Hamas zijn: een deal tussen Israël en Hamas."

Tijdens zijn gevangenschap liet Hamas hem en zijn medegevangenen kijken naar de televisieverslagen van de wekelijkse demonstraties in Israël. Dit gaf de gegijzelden moed en vertrouwen. "Jullie zijn helden!" zei hij tegen de demonstranten.

De demonstranten riepen op tot nieuwe verkiezingen. Volgens het Forum of Hostage Families was dit het grootste protest sinds het begin van de Gaza-oorlog.

Tijdens het protest werden er tenten in brand gestoken om aandacht te vragen voor de manier waarop de regering omgaat met de bijna dagelijkse raket aanvallen door Hezbollah op het noorden van Israël. Daardoor zijn de afgelopen twee weken tienduizenden hectaren land afgebrand.

De tenten werden aan het einde van de demonstratie opgezet om een statement te maken: "We Lost the North," door de protestgroep Change Generation.

OM seponeert aangifte CIDI tegen Students for Palestine

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft een aangifte van het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, geseponeerd. Volgens het CIDI zou de actiegroep Students for Palestine via een flyer studenten hebben aangezet tot terroristisch geweld. Het OM heeft de zaak onderzocht en concludeert dat er geen sprake is van opruiing.

De aangifte heeft betrekking op een flyer van Students for Palestine die tussen 7 oktober 2023 en 8 januari 2024 verspreid is onder studenten op de Universiteit Leiden. Op de flyer werd de aanval van Hamas van 7 oktober 2023 in Israël, waarbij honderden burgers zijn gedood en gegijzeld, een "astonishing response" en "exemplary resistance" genoemd. Volgens het OM worden hiermee terreurdaden van Hamas verheerlijkt.

Verheerlijking van terrorisme roept zonder meer verontwaardiging op, maar is niet strafbaar in Nederland. Dat wordt pas anders, als daarbij ook wordt aangespoord om strafbare feiten te plegen. In dat geval is sprake van opruiing.

'Continue fighting'
Volgens het CIDI werd met de flyer ook opgeruid. Daarvoor wordt verwezen naar de tekst: "we have a moral imperative to support and defend this resistance and to continue fighting for an end to Israeli Apartheid, the occupation, and Western complicity." Daarbij legt het CIDI de nadruk op de woorden "and to continue fighting".

Anders dan het CIDI vindt het OM dat deze uiting, in samenhang met andere woorden op de flyer, niet begrepen kan worden als een aansporing om de terreurdaden van Hamas voort te zetten. De flyer was gericht tot Leidse studenten en riep in de kern op tot protest tegen Israël. Hieruit volgt geen aansporing van Leidse studenten om terreurdaden te plegen in Israël of een oproep tot andere strafbare feiten. Daarom komt het OM tot de conclusie dat de flyer wel terreurdaden verheerlijkt, maar geen opruiing oplevert zoals dat in het Wetboek van Strafrecht wordt omschreven.

'From the river to the sea (...)'
Op de flyer stonden ook nog dertien leuzen, die tijdens protestacties gebruikt konden worden. Eén daarvan was: "from the river to the sea, Palestine will be free". Volgens de aangifte wordt hiermee opgeruid tot een gewelddadig eind van de staat Israël. De leus "from the river to the sea, Palestine will be free" is al in 2022 door het OM beoordeeld en toen niet strafbaar bevonden. Sinds 7 oktober 2023 is de context waarin deze leus gebruikt wordt, veranderd. Ten eerste is de wereld geschokt door de terreuraanval van Hamas. Ten tweede is er internationale kritiek op de wijze waarop Israël op deze aanval heeft gereageerd en militair optreedt in de Palestijnse Gebieden. Het OM heeft het gebruik van de leus op de flyer in deze nieuwe context beoordeeld.

De kernboodschap van de flyer was de oproep aan Leidse studenten tot protest tegen Israël. Andere teksten en leuzen op de flyer richtten zich specifiek tegen de bezetting van Palestijns gebied en het recente Israëlische militaire optreden in Gaza en Jenin. In samenhang met deze andere woorden op de flyer moet de leus "from the river to the sea, Palestine will be free" naar het oordeel van het OM worden begrepen als een protestleus. Een protestleus waarmee uitdrukking werd gegeven aan de wens van een vrij Palestina en afkeuring van Israëlisch optreden in Palestijns gebied. Daaruit volgt volgens het OM geen aansporing tot geweld of enig ander strafbaar feit. Daarom is de leus, in samenhang met andere uitlatingen op deze flyer, onder deze omstandigheden niet strafbaar.

Strafbaarheid per geval beoordelen
Of bewoordingen, zoals deze leus, strafbaar zijn, hangt altijd af van de feitelijke omstandigheden waaronder ze gedaan worden. Daarom moeten ze van geval tot geval worden bekeken. Het gaat erom hoe de woorden zijn bedoeld en hoe het beoogde publiek die moet hebben begrepen. Daarvoor moeten de woorden beoordeeld worden in samenhang met andere bewoordingen die in dezelfde uitlating (in dit geval de flyer) zijn gedaan en in bredere context worden bezien. Om die reden kunnen dezelfde woorden in het ene geval wel strafbaar zijn als opruiing en in het ander geval niet.

In dit geval heeft het OM geoordeeld dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn om de zaak aan de strafrechter voor te leggen. In een andere context of bij een andere woordkeuze kan het OM beslissen om de leus "from the river to the sea" wel aan de strafrechter voor te leggen. Met een rechterlijke uitspraak kan meer en breder aan rechtsvorming worden gedaan.

Klacht bij gerechtshof
Voor het CIDI staat de mogelijkheid open om tegen deze beslissing een klacht in te dienen bij het gerechtshof op grond van artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering. Als het gerechtshof tot een ander oordeel komt dan het OM, kan het alsnog opdracht geven om vervolging in te stellen.

Spanje begint ook overtuigend aan EK voetbal

Ook Spanje is met overtuiging aan het EK voetbal begonnen. Tegen Kroatië wonnen de Spanjaarden met 3-0 en die stand was al bij rust bereikt.

Spanje nam het in Olympiastadion van Berlijn op tegen Kroatië. Een fraai affiche tussen twee toplanden in het voetbal en de Spaanse voetbalploeg ging het beste van start. Maar Kroatië kwam het eerste kwartier en toen de Kroaten wat beter in de wedstrijd kwam sloeg Spanje wel toe. Álvaro Morata profiteerde ervan dat het achterin niet goed ging bij Kroatië en na een pass van Fabián Ruiz zette de aanvoerder van Spanje die ploeg op voorsprong.

Direct na het doelpunt werd Kroatië gevaarlijk. Unai Simon redde goed op een schot van Mateo Kovacic en niet veel later zorgde Ruiz voor de 2-0. De Spaanse middenvelder speelde twee man uit en schoot vervolgens door de benen van Josip Sutalo raak. Ook na de 2-0 werd Kroatië direct gevaarlijk, maar opnieuw bracht de Spaanse doelman redding. Vlak voor rust werd het ook nog 3-0, ditmaal zorgde Dani Carvajal voor het doelpunt.

Na rust had Lamine Yamal de 4-0 op zijn voeten. De jongste speler op dit EK kreeg de bal echter niet voorbij de doelman van Kroatië. Spanje had de wedstrijd onder controle, maar leek toch een tegentreffer te moeten incasseren. Spanje-doelman Simon verspeelde de fout, waarna Rodri een overtreding maakte en Kroatië een strafschop kreeg. Bruno Petkovic zag zijn strafschop echter gestopt worden door de doelman, maar scoorde in de rebound alsnog op aangeven van Ivan Perisic. Maar het doelpunt werd toch afgekeurd doordat Perisic net te vroeg was ingelopen.

Uiteindelijk zou het 3-0 blijven en is Spanje koploper in groep B. Later op de avond komen ook nog Italië en Albanië in actie.

UAE Emirates domineert weer met een-tweetje in Zwitserland, Yates krijgt zege van Almeida

UAE Emirates heeft opnieuw hun dominantie laten zien in de Ronde van Zwitserland. In de zevende en voorlaatste rit won Adam Yates voor zijn ploeggenoot Joao Almeida. Zo was het alweer de derde ritzege op rij voor UAE Emrates. In het klassement gaat Yates met nog een klimtijdrit te gaan aan de leiding voor Almeida.

Opnieuw stond een bergrit op het programma in de Ronde van Zwitserland, ditmaal lag de finish op Villars-sur-Ollon. In de zevende rit moesten de renners iets minder dan 120 kilometer afleggen, maar wel met twee keer de beklimming van de Col de la Croix en de finish lag op Villars-sur-Ollon. Op de tweede beklimming van de Col de la Croix zorgde Ineos Grenadiers voor een stevig tempo en werd het peloton sterk uitgedund en werd bijna de voltalige kopgroep bijgehaald, alleen Johannes Staune-Mittet bleef op die beklimming uit de greep van het peloton.

De Noor van Visma-Lease a Bike begon vervolgens met anderhalve minuut voorsprong aan de slotklim, maar al vrij snel werd duidelijk dat die voorsprong niet voldoende zou zijn en werd hij bijgehaald. Eerst door Felix Gall, maar de Oostenrijker werd snel gegrepen door het duo Joao Almeida en Adam Yates. In eerste instantie konden ook nog Matthew Riccitello en Wilco Kelderman mee met het duo van UAE Emirates. Kelderman was de eerste die afhaakte en niet veel later moest ook Riccitello passen bij Almeida en Yates. De twee van UAE Emirates reden vervolgens samen naar de finish waar Yates de zege kreeg van Almeida.

In het algemeen klassement is het verschil tussen de twee ploeggenoten 31 seconden in het voordeel van Yates. Zondag staat nog een klimtijdrit op het programma, met opnieuw de finish op Villars-sur-Ollon.

Results powered by FirstCycling.com

Zwitserland dankzij sterke eerste helft te sterk voor Hongarije op EK voetbal

Zwitserland is uitstekend begonnen aan het EK met een zege op Hongarije. In Keulen waren de Zwitsers vooral in de eerste helft beter dan de Hongaren en zouden uiteindelijk met 3-1 winnen.

Zwitserland kwam in het eerste kwartier op voorsprong via Kwadwo Duah. De Zwitserse spits zag zijn doelpunt in eerste instantie afgekeurd worden vanwege buitenspel, maar de VAR concludeerde al snel dat er van buitenspel geen sprake was en stond Zwitserland met 1-0 voor. Na het openingsdoelpunt had Zwitserland het overwicht en vlak voor de rust kwam het ook op 2-0, dankzij een afstandsschot van Michel Aebischer, die bij de 1-0 ook al de assist had gegeven.

Hongarije kon daar weinig tegenover stellen in de eerste helft, maar kwam na rust beter voor de dag. De Hongaren drongen steeds meer aan en nadat Barnabás Vargas eerst nog een goede kopkans had gemist, kopte hij daarna wel raak. Hongarije ging daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar het kwam niet tot grote kansen, waarna invaller Breel Embolo de wedstrijd besliste door vlak voor tijd de 3-1 te scoren.

Door de overwinning gaat Zwitserland samen met Duitsland aan de leiding in groep A. Duitsland was vrijdag duidelijk te sterk voor Schotland.

Gerucht: Final Fantasy Tactics wordt geremasterd

Final Fantasy Tactics krijgt volgens Jason Schreier, een bekende journalist die onder andere werkt voor Bloomberg een remaster.

Het origineel werd in 1997 uitgebracht voor de PlayStation 1. Final Fantasy Tactics is een door fans geliefd spel. Het verhaal volgt Ramza Beoulve and zijn mannen die te maken krijgen met politieke intriges, oorlog en verborgen agendas. Het spel is erg geliefd vanwege de strategische gameplay dat op een gridmap wordt gespeeld. Er zijn meerdere 'jobs'  beschikbaar voor je personages. Dat zorgt ervoor dat er vele builds beschikbaar zijn en daardoor is er een hoge mate van character customisation. Square Enix heeft altijd ontkend dat de remake er zou komen ondanks dat fans al jaren vragen om weer een tactics achtige Final Fantasy uit te brengen. 

In 2021 is al eens door Nvidia uitgelekt dat er een remake van Final Fantasy Tactics aan zit te komen. Ook een aantal andere games en projecten stonden op de lijst waaronder ook een remake van Final Fantasy IX en de Final Fantasy VII remake die ondertussen ook daadwerkelijk is uitgebracht. Een officiele aankondiging van de Final Fantasy Tactics Remake is er nog niet maar we hopen er op dat die er snel aankomt.

Volleybalsters moeten één set winnen voor olympisch ticket

De Nederlandse volleybalsters hebben zondagochtend een bijzonder duidelijke opdracht voor hun laatste groepswedstrijd in de Volleyball Nations League: tegen Zuid-Korea moet welgeteld één set gewonnen worden. Meer mag uiteraard ook, maar zodra er een set gewonnen wordt, kan het ticket voor de Olympische Spelen geboekt worden.

Nederland speelde vrijdag tegen Canada, in principe het cruciale duel in de strijd om het laatste startbewijs voor de Spelen in Parijs. De winnaar van de onderlinge wedstrijd zou vrijwel zeker zijn van deelname aan de Spelen, waarbij dan wellicht in de laatste wedstrijd nog een set gewonnen zou moeten worden tegen een op papier beduidend zwakkere tegenstander.

Tegen Canada speelde Nederland goed: in set één werd een voorsprong bijna uit handen gegeven, maar de set werd toch gepakt, en de tweede set leverde een dominante setwinst op. In set drie moest Oranje zich van een achterstand terug zien te knokken, maar ook dat lukte: 26-24, 25-16, 25-23 en daarmee was het olympisch ticket binnen handbereik.

Zaterdag had dat ticket al definitief kunnen zijn, als Canada een set zou afstaan aan Frankrijk. Dat deed het echter niet, hoewel set drie met 31-29 bijzonder spannend was. Door de Canadese 3-0 zege op Frankrijk weet Nederland exact wat het moet doen om op de wereldranglijst voor Canada te blijven: níet met 3-0 van Zuid-Korea verliezen, alle andere uitslagen - dus inclusief een 3-1 of 3-2 nederlaag - leveren een olympisch startbewijs op.

De wedstrijd tussen Nederland en Zuid-Korea begint wel aan de vroege kant: om 04.30 uur Nederlandse tijd staan de teams in het Japanse Fukuoka klaar voor het begin.

EU start met toelatingsprocedures van Oekraïne en Moldavië

De EU-landen zijn in principe overeengekomen om te beginnen met de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië. Dit werd bekendgemaakt door het Belgische voorzitterschap van de Raad in Brussel. Het besluit moet volgende week formeel worden goedgekeurd tijdens een ministeriële bijeenkomst van de EU. 

De huidige beslissing om toetredingsgesprekken te beginnen met Oekraïne en Moldavië is een belangrijk teken - vooral in de richting van Kyiv. Zaterdag begint in Zwitserland de vredesconferentie over Oekraïne. Het doel van de top is om zo breed mogelijke internationale steun te krijgen voor het Oekraïense vredesplan met een volledige terugtrekking door Rusland van Oekraïens grondgebied.

De EU-Commissie had een week geleden al aangekondigd dat zij van mening is dat aan alle voorwaarden voor de start van de EU-toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië is voldaan. Deze omvatten maatregelen om corruptie te bestrijden, de bescherming van nationale minderheden te verbeteren en de politieke invloed van oligarchen te beperken.


NBA: Mavericks blijven in leven in finale na monsterzege op Celtics

De basketballers van de Dallas Mavericks hebben zich nog niet gewonnen gegeven in de finale van de Noord-Amerikaanse competitie NBA. De ploeg verloor de eerste drie wedstrijden van de Boston Celtics, maar de vierde wedstrijd - de tweede in eigen huis - leverde eindelijk succes op.

In het eigen American Airlines Center ging het in de eerste minuten nog even gelijk op, maar halverwege het eerste kwart namen de Mavericks afstand: 34-21. Ze knalden er overheen met een 27-14 tweede kwart en vanaf dat moment zat een eventuele comeback van de Celtics er ook geen seconde meer in.

De Mavericks speelden het uitstekend uit naar een zeer ruime 122-84 overwinning, met onder meer 29 punten voor Luka Doncic en 21 voor Kyrie Irving. De Celtics krijgen maandag wel de kans om het in eigen huis af te maken.

Speelschema
Maandag 17 juni, 20.30u (02.30u NL) - NBA Finals, game 5; Boston Celtics - Dallas Mavericks (3-1)

Amerikaans Hooggerechtshof heft verbod op bump stocks op

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een verbod op bump stocks voor vuurwapens, dat was ingesteld onder toenmalig president Donald Trump, ongedaan gemaakt. Dit zijn apparaten die de snelheid van semi-automatische wapens fors ophogen. Volgens critici bereiken ze hierdoor een soortgelijk effect als volautomatische machinegeweren.

Het Hooggerechtshof stelde een wapenhandelaar uit Texas in het gelijk die een rechtszaak had aangespannen tegen het verbod. Hij voerde aan dat het ministerie van Justitie het accessoire ten onrechte had gecategoriseerd als een illegaal machinegeweer. Zes van de negen rechters oordeelden dat de regering Trump zich bij het uitvaardigen van het verbod niet had gehouden aan de geldende wapenwetgeving.

Bump stocks zijn relatief eenvoudig zelf te maken en worden voor weinig geld verkocht op internet. De regering Trump vaardigde het verbod in december 2018 uit na een dodelijke schietpartij in Las Vegas, waardoor de aankoop en het bezit van de apparaten illegaal werden. Iedereen die ze eerder in bezit had, moest ze vernietigen of inleveren bij de vuurwapenautoriteit.

"Een bump stock verandert een semi-automatisch geweer net zo min in een machinegeweer als een schutter met een bliksemsnelle vinger aan de trekker", aldus de meerderheid van de rechtbank. Het Congres zou actie moeten ondernemen voor een daadwerkelijk verbod op bump stocks, schreef rechter Samuel Alito in een reactie.

Meer dan 1000 schoten in elf minuten
Bump stocks raakten in opspraak na het bloedbad in Las Vegas in oktober 2017. De schutter gebruikte het apparaat toen hij vanuit een hotelkamer het vuur opende op het publiek bij een concert, waardoor 60 mensen omkwamen en honderden anderen gewond raakten. Binnen elf minuten vuurde hij meer dan 1000 kogels af op de menigte.

.

Amerika sanctioneert Israëlische extremistengroepering Tzav 9

De Amerikaanse regering heeft sancties opgelegd aan de radicale Israëlische groepering Tzav 9. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de groep gewelddadige extremisten en beschuldigt ze de hulp aan de Palestijnse burgerbevolking in de Gazastrook te hebben geblokkeerd en beschadigd.

“Maandenlang hebben leden van Tzav 9 herhaaldelijk geprobeerd de levering van humanitaire hulp aan Gaza te voorkomen”, aldus de verklaring. “Onder andere door wegen – soms met geweld – te blokkeren op de route van Jordanië naar Gaza, ook op de Westelijke Jordaanoever.”

De groep plunderde vrachtwagens, staken ze in brand en gooide levensreddende hulpgoederen op straat. Het verstrekken van humanitaire hulp is van cruciaal belang om het risico op hongersnood in de Gazastrook te verminderen, zei woordvoerder Matthew Miller van het ministerie.

Als gevolg van de sancties zullen alle bezittingen van de getroffenen in de VS worden geblokkeerd. Het is Amerikaanse staatsburgers of individuen die zich in de Verenigde Staten bevinden, verboden zaken te doen met de gesanctioneerde bedrijven en individuen. Internationaal zakendoen wordt doorgaans ook aanzienlijk moeilijker voor degenen die door de sancties worden getroffen.

NHL: Panthers één zege verwijderd van eerste Stanley Cup-titel ooit

De ijshockeyers van de Florida Panthers zijn lekker bezig. In de grote finale van de Noord-Amerikaanse competitie NHL hebben ze nog één overwinning nodig om voor het eerst in de historie van de ploeg de felbegeerde Stanley Cup te veroveren.

Na twee zeges in eigen huis trokken de Panthers naar Edmonton, om daar twee wedstrijden tegen de Oilers te spelen in het Rogers Place. Aan het eind van de eerste periode kwamen de Panthers dankzij Sam Reinhart alweer op voorsprong, maar vroeg in periode twewe trok Warren Foegele de stand gelijk.

Toch werd het al vrij snel weer stil in Edmonton: Vladimir Tarasenko bracht de Panthers op 1-2, Sam Bennett scoorde niet veel later de 1-3 en krap anderhalve minuut later stond het dankzij Aleksander Barkov zelfs al 1-4. Na zes minuten in periode drie deed Philip Broberg wat terug en met dik vijf minuten op de klok bracht Ryan McLeod de spanning helemaal terug, maar de gelijkmaker kwam er niet meer: 3-4 en de Panthers staan op 3-0 in de best-of-sevenserie.

Speelschema
Zaterdag 15 juni, 20.00u (02.00u NL) - Stanley Cup Finals, game 4; Edmonton Oilers - Florida Panthers (0-3)

Geen straf voor agent die 18-jarige jongen doodschoot

De rechtbank Midden-Nederland legt de politieagent die een 18-jarige jongen doodschoot geen straf op. Hoewel de agent schuldig is bevonden aan doodslag, is hij niet strafbaar. De rechtbank vindt het aannemelijk dat de agent uit noodweer handelde en dat hij zich heeft gehouden aan de Politiewet en Ambtsinstructie. Daarom wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging.

Schietincident
In de vroege ochtend van 8 oktober 2018 zat de agent in een geparkeerde auto in het centrum van Delft. In de maanden ervoor was er een aantal aanslagen in de binnenstad gepleegd, ook in de straat waar de agent geparkeerd stond. Er kwam een scooter aanrijden met daarop twee personen. De bijrijder van de scooter leek een wapen in zijn hand te hebben en richtte deze op een coffeeshop die al eerder doelwit was van een aanslag. De agent stapte uit en maakte zich bekend als politie. De bijrijder draaide zich kort naar de agent toe, waarna de agent vijf schoten afvuurde. Een van de kogels raakte de bijrijder, die later op 18-jarige leeftijd overleed.

Toch vervolgd
Nadat het Openbaar Ministerie had besloten dat de agent hiervoor niet zou worden vervolgd, hebben de nabestaanden via een artikel 12-procedure het gerechtshof in Amsterdam eind 2019 verzocht om het Openbaar Ministerie te bevelen verdachte alsnog te vervolgen voor het veroorzaken van de dood van hun zoon. Het hof heeft dit verzoek in 2022 toegewezen, waarna het Openbaar Ministerie verdachte bij de rechtbank Midden-Nederland heeft gedagvaard voor doodslag.

Noodweer
Uit camerabeelden blijkt dat de bijrijder een voorwerp in zijn handen had dat op een vuurwapen lijkt en daarmee op de coffeeshop richtte. Daarnaast lijkt het op de beelden alsof hij zijn wapen doorlaadde. Dat past ook bij de verklaring van de agent dat hij hoorde dat het vuurwapen werd doorgeladen. De agent mocht aannemen dat het slachtoffer een vuurwapen in zijn hand had, onder andere vanwege de grootte van het voorwerp en de manier waarop de bijrijder deze vasthield. Nadat de agent hard "politie!" riep, maakte de bijrijder een beweging en draaide daarbij met het vermeende vuurwapen kort in de richting van de agent, zo blijkt uit de camerabeelden. Vanwege die beweging was er op dat moment sprake van een onmiddellijk dreigend gevaar van een aanval op de agent. Daarom was er sprake van een noodweersituatie, waardoor de agent zich mocht verdedigen met zijn dienstwapen. De politieagent is niet strafbaar, omdat de doodslag wordt gerechtvaardigd door een geslaagd beroep op noodweer. De agent voldeed ook aan de regels voor politieagenten die gelden voor het schieten met een vuurwapen. Daarmee wordt de agent ontslagen van alle rechtsvervolging. Deze uitkomst komt overeen met de eis van de officier van justitie.

Marjolein Faber blijft beoogd kandidaat minister Asiel en Migratie

Het PVV-Kamerlid Marjolein Faber blijft de beoogde kandidaat voor de positie van Minister van Asiel en Migratie. Dit is de uitkomst van het crisisoverleg tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Formateur Van Zwol beoordeelt haar als geloofwaardig en Faber heeft ook de screening doorstaan. Daarom ziet hij geen reden om af te zien van haar kandidatuur.

Het crisisoverleg tussen de vier toekomstige coalitiepartijen, Van Zwol en de beoogde premier Schoof begon vrijdag aan het einde van de middag. Vrijdagmorgen uitte VVD-leider Yesilgöz openlijk haar twijfels over Faber. In een verklaring na het overleg gaf Faber aan dat ze "begrip" heeft voor de ophef rond haar  eerder gemaakte uitspraken. Ze benadrukte dat ze zich als lid van het kabinet zal houden aan het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring.

Marjolein Faber (63) zit sinds het einde van vorig jaar in de Tweede Kamer voor de PVV. Ze is geboren in Amersfoort en woont in Hoevelaken, is getrouwd en moeder van twee kinderen.

Voordat plaatsnam in de Tweede Kamer, had Faber al een lange politieke loopbaan bij de PVV. Ze was sinds 2011 senator en bekleedde vanaf 2014 de functie van fractievoorzitter van de PVV. Daarnaast was ze sinds 2011 lid van Provinciale Staten in Gelderland.

Wilders verraste donderdagavond de drie andere formerende-partijen met zijn keuze voor Faber. Hij maakte dit op hetzelfe moment bekend als de terugtrekking van het PVV-Kamerlid Gigi Markuszower.

Zie ook: Crisisoverleg PVV, NSC, BBB en VVD over ministerspost Asiel en Migratie

Extra inzet op natuurbrandbeheersing

Natuurbranden vormen een steeds groter risico en daarom komt minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof met extra maatregelen voor natuurbrandbeheersing en stelt zij € 70 miljoen beschikbaar. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee kunnen provincies en natuurbeheerders maatregelen in en rond natuurgebieden nemen.

Ook wordt er een nationaal expertisecentrum voor natuurbrandbeheersing opgericht, werken verschillende overheidspartijen samen met natuurorganisaties aan een nationaal convenant natuurbrandbeheersing en een Landelijk Crisisplan Natuurbrand.

Risico op grote natuurbranden
Het risico op grote natuurbranden wordt met het veranderend klimaat steeds groter in Nederland. De natuur is in ons dichtbevolkte land sterk verweven met wonen, werken en recreatie. Dit betekent dat natuurbranden snel aanzienlijke schade kunnen veroorzaken en grote impact kunnen hebben. Natuurbranden kunnen niet alleen levensgevaarlijk zijn voor de mens: ook de biodiversiteit, ecosystemen en infrastructuur kunnen forse schade oplopen bij een natuurbrand.

Minister Christianne van der Wal: “Ik vind het de hoogste tijd dat we in Nederland serieus werk maken van natuurbrandbeheersing en daarom kom ik samen met de provincies en andere partijen met extra maatregelen. Het beschermen van mens en natuur staat daarbij centraal. Met extra financiering kunnen we provincies en natuurbeheerders helpen om natuurgebieden op een veilige manier in te richten. Met een nationaal expertisecentrum, een nationaal convenant natuurbrandbeheersing en een Landelijk Crisisplan Natuurbrand slaan we met verschillende partners de handen ineen om het risico op natuurbranden optimaal aan te kunnen.”

Klimaatverandering en weersextremen leiden tot langere periodes van droogte en hitte en deze verzwakken de al kwetsbare natuur. Dit leidt tot een hogere ontvlambaarheid van de vegetatie en vergroot de kans op grote en onbeheersbare natuurbranden. Daarnaast is er sprake van vergrassing en verzuring en verontreiniging van bodems, waardoor er meer makkelijker ontvlambare vegetatie aanwezig is in de natuurgebieden.

Versterken van natuurbrandbeheersing
Natuurbrandbeheersing is cruciaal om natuurbranden nu en in de toekomst beheersbaar te houden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt hierin samen met provincies, gemeenten, natuurorganisaties, veiligheidsregio’s en andere betrokken partijen. De partijen werken aan een samenhangende aanpak voor het brandveiliger maken van natuurgebieden en het bevorderen van kennis, expertise en innovatie om natuurbranden te voorkomen en bestrijden.

Daarnaast wordt er ook gestart met het nationaal convenant natuurbrandbeheersing. Hierin moeten afspraken komen over een duidelijke en gelijkwaardige verdeling van rollen, taken en verantwoordelijkheden van de betrokken organisaties. Parallel aan het opstellen van het convenant zal worden gekeken of verdere juridische borging van afspraken over natuurbrandbeheersing nodig is. Een nieuw nationaal expertisecentrum voor natuurbrandbeheersing zal de betrokken organisaties gaan ondersteunen bij het uitvoeren van maatregelen op het gebied van natuurbrandbeheersing. Daarnaast wil de minister de provincies ondersteunen bij het opstellen van natuurbrandbeheersingsprogramma’s.
Veerkrachtige natuurgebieden

Met de € 70 miljoen die minister Van der Wal beschikbaar wil stellen in de periode 2024-2029 is de minister van plan om onder meer de natuurbeheerders financieel te ondersteunen bij het nemen van maatregelen voor preventie en beheersing van natuurbranden. Het gaat hierbij om maatregelen die de natuurgebieden veerkrachtiger maken zoals meer loofbomen, compartimentering, vernatting, vegetatiebeheer, het verbeteren van de bereikbaarheid voor hulpdiensten, en het verbeteren van de bluswatervoorzieningen. Dit zal ook bijdragen een vitalere natuur, waarbij natuurbranden minder vaak voorkomen en een minder grote impact hebben.

FOK! Wat een weer: koel, zon maar ook buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend is er af en toe zon en komen er enkele buien voor, eerst nog mogelijk met onweer. Later in de ochtend breekt de zon steeds vaker door en neemt de kans op een bui af. De zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag zijn er eerst perioden met zon met een kleine kans op een bui. Van het westen uit neemt de bewolking toe en komen er weer meer buien. De maximumtemperatuur is ongeveer 18°C. De wind komt uit zuidwest en is matig tot vrij krachtig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind krachtig, windkracht 6. Langs de noordwestkust mogelijk af en toe hard, windkracht 7.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt en komen er vrij veel buien voor, vooral in het westen mogelijk met onweer. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer overwegend krachtig, windkracht 6.

Vannacht trekken er enkele buien over. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 12°C. De wind komt uit een zuidelijke richting en is matig bovenland en krachtig langs de kust, windkracht 6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Waterig zonnetje nabij Lelystad (Foto: Ouwesok)
Waterig zonnetje nabij Lelystad ((Archief)foto: Ouwesok)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1303

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1306
special
Random Pics van de Dag #1305
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
review
Senua's Saga: Hellblade II
review
Doctor Who - The Legend of Ruby Sunday: de eerste helft van de seizoensfinale roept net zo veel vragen op als er worden beantwoord
©FOK.nl e.a.