FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 februari 2024

Kok weer wereldkampioene 500m, Stolz met wereldtijd naar nieuwe titel

In Calgary is vrijdagavond de tweede dag van het wereldkampioenschap afstanden verreden. Dat leverde een paar fantastische prestaties op, zowel vanuit Nederlands als niet-Nederlands oogpunt.

Ploegenachtervolging vrouwen
Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud reden een fantastische wedstrijd en snelden na 2:51,20 minuten over de meet. Niemand kwam aan die tijd, het zilver ging op ruime afstand naar het Canadese trio Valerie Maltais, Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann in 2:54,03. Brons was in 2:54,89 voor het Japanse drietal Momoka Horikawa, Ayano Sato en Miho Takagi.

Ploegenachtervolging mannen
In een fantastische slotrit streden Italië en Noorwegen om het goud en dat ging voor de eerste keer naar de Italiaanse ploeg: Andrea Giovannini, Davide Ghiotto en Michele Malfatti reden in 3:35,00 minuten naar een historische wereldtitel. Zilver was in 3:36,07 voor Sander Eitrem, Peder Kongshaug en Sverre Pedersen namens Noorwegen, voor de 3:36,72 van het bronzen Canadese drietal Connor Howe, Antoine Gelinas-Beaulieu en Hayden Mayeur. Chris Huizinga, Marcel Bosker en Beau Snellink - maar weer eens een nieuwe opstelling - reden in 3:40,50 naar de vijfde plaats, nog verrassend goed gezien het totaal niet serieus nemen van het onderdeel door het Nederlandse schaatsen.

500m vrouwen
Jutta Leerdam moest al vroeg in actie komen en reed met 37,42 seconden een uitstekende tijd, waar de Chinese Tian Ruining onderdoor dook: 37,24. In de voorlaatste rit ging de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun met 37,19 nog eens harder, maar er was baas boven baas: Femke Kok zette een fantastische race neer en in 36,83 seconden verdedigde ze haar vorig jaar veroverde wereldtitel met verve. Kim pakte zilver, voor de Amerikaanse Kimi Goetz (37,21). Leerdam werd zesde, Marrit Fledderus eindigde in 37,61 seconden als achtste.

500m mannen
Met 34,57 seconden viel Jenning de Boo wat tegen, Stefan Westenbroek deed het met 34,41 een stuk beter. Zijn tijd werd even later aan gort gereden door Damian Zurek: de Pool knalde naar een dik PR van 34,11 seconden. In de laatste rit ging het écht los: topfavoriet en regerend kampioen Jordan Stolz bekroonde een ongelooflijke race met een nieuwe wereldtitel in 33,69 seconden, de tweede tijd ooit gereden. Zijn directe tegenstander, de Canadees Laurent Dubreuil, pakte met 33,95 seconden het zilver, voor Zurek. Westenbroek werd zesde, De Boo twaalfde en Janno Botman (34,62) vijftiende.

Apeldoorner krijgt 6 jaar cel voor dodelijke aanrijding, straf hoger dan eis

De rechtbank veroordeelt een 31-jarige man uit Apeldoorn tot 6 jaar cel voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op 24 november 2022 in die stad. Een 20-jarige fietser kwam daarbij om het leven.

De 31-jarige man reed in zijn auto op de Zutphensestraat richting de (spoor)tunnel. Uit politieonderzoek blijkt dat de man kort voor de aanrijding secondenlang het gaspedaal vol intrapte. Hij haalde zo een snelheid van ruim 130 kilometer per uur, terwijl 50 kilometer per uur daar het maximum is. De fietser stak voor de tunnel via een uitrit de weg over. Daarbij werd hij geschept door de auto van de man. De fietser overleed de volgende ochtend in het ziekenhuis  aan zijn verwondingen. 

Politieonderzoek deskundig, betrouwbaar en bruikbaar
Deskundige politieagenten voerden het onderzoek naar de snelheid uit. Voor de rechtbank is er ook geen reden voor twijfel aan hun onderzoek en de resultaten daarvan. Vragen van de advocaat van de man zijn onderzocht en voldoende beantwoord. 

Het sporenbeeld na het ongeval ondersteunt de resultaten van het politieonderzoek. Zo zijn het  slachtoffer en zijn fiets minimaal 45 meter van de botslocatie aangetroffen. Het slachtoffer werd gevonden op het wegdek in de tunnel, zijn fiets lag in stukken over het hekwerk van de tunnel op het (hoger) naastgelegen fietspad.

De ontkenning van de  man dat hij (veel) te hard reed is niet aannemelijk. Verklaringen van andere inzittenden over de snelheid zijn niet geloofwaardig, omdat ook zij lang hebben gelogen over wie de bestuurder was.

Racen door tunnelbak
De man drukte op een weg binnen de bebouwde kom met huizen, fietspaden en in- en uitritten aan weerszijden, het gaspedaal secondenlang diep in en voerde zijn snelheid op van zo'n 83 naar ongeveer 136 kilometer per uur. Hij reed dus met zeer hoge snelheid op de lange betonnen tunnelbak af. Gelet op de timing van deze extreme versnelling die alleen maar stopte doordat de man het overstekende slachtoffer vlak voor de tunnel aanreed, kan het niet anders dan dat de man van plan was om snoeihard door die tunnelbak te racen.

De rechtbank oordeelt dat het rijden met deze snelheid in deze situatie naar algemene ervaringsregels extreem gevaarlijk is. De kans dat de Apeldoorner door zijn rijgedrag een dodelijk verkeersongeval zou veroorzaken en dat een willekeurige kwetsbare verkeersdeelnemer - zoals het slachtoffer op zijn fiets - door zijn toedoen zou komen te overlijden, was naar algemene ervaringsregels aanmerkelijk. Het kan niet anders zijn dan dat de man deze kans welbewust aanvaardde.

De man kent de situatie ter plekke namelijk goed, hij wist dat er voor de tunnel een oversteekplaats en zijweg waren. Er waren die avond andere weggebruikers, waaronder fietsers. De man reed zo hard dat de weg daardoor niet meer goed was te overzien. De smalle tunnelbak is bovendien zo diep dat de weg onvoldoende is te overzien.

Doodslag bewezen
Door op deze plek - racend richting de lange betonnen tunnelbak - te rijden met de vastgestelde hoge en slechts door de aanrijding onderbroken snelheid oplopend tot 136 kilometer per uur, aanvaardde de man bewust de kans op een dodelijk ongeval met een fietser. Daarom is sprake van voorwaardelijk opzet op de dood van de fietser en dus van doodslag.

Er is een verklaring voor het feit dat de rechtbank wel tot een bewezenverklaring komt van de doodslag en de officier van justitie (net) niet. De rechtbank kent namelijk groot gewicht toe aan het kennelijke en levensgevaarlijke plan van de man om racend door de lange betonnen tunnelbak te rijden. Dat de man daarbij niet een nog hogere snelheid aantikte dan achteraf gemeten, is te verklaren door de noodlottige omstandigheid dat het slachtoffer kort voor de tunnel overstak. Pas toen liet de man het gaspedaal los en remde hij.

Dat de man op het allerlaatste moment voor de botsing het gaspedaal losliet en remde, zorgt er niet voor dat de rechtbank anders oordeelt. De man had de dodelijke situatie toen al gecreëerd en kon die op dat moment niet meer veranderen. 

Ontbreken probleeminzicht
Uit psychologisch onderzoek blijkt dat de man zichzelf een goede verkeersdeelnemer vindt. Er is weinig emotionele diepgang. De gewetensfunctie is beperkt. Hij is zelfbepalend en weegt zijn eigen belangen goed af. Hij bagatelliseert en externaliseert. Er is sprake van antisociale trekken. Zijn omgeving stimuleert hem niet om sociale keuzes te maken. De kans op herhaling is verhoogd. Een ambulante forensische behandeling is nodig om zijn gedrag te veranderen. De vraag is echter of dat haalbaar is vanwege het ontbreken van probleeminzicht en een gebrek aan motivatie. De man is volledig toerekeningsvatbaar en dus strafbaar. De reclassering kan door de weigerachtige houding van de man geen plan van aanpak opstellen, in het verleden hield hij reclasseringsbemoeienis af.

Berekenend en manipulerend
De man heeft een fors strafblad - waarop ook meerdere verkeerszaken staan - en liep nog in een proeftijd. Tijdens de zitting wekt de man de indruk dat hij zich uit gewetenswroeging bij de politie heeft gemeld, dit herhaalde hij meerdere keren. Maar uit zijn strafblad, het strafdossier en het persoonlijkheidsonderzoek ontstaat een beeld dat daarvan afwijkt. De door de politie afgeluisterde gesprekken van maanden na het ongeval schetsen een beeld van een berekenende man die sturend is richting getuigen, manipulerend voor wat betreft het politieonderzoek en die zich achteloos toont voor wat betreft de impact van de dodelijke aanrijding waarvoor hij verantwoordelijk is.

Onomkeerbare gevolgen
Racend naar de tunnel reed de man een overstekende fietser aan. De sporen na het ongeval gaven een huiveringwekkend beeld van de impact die de dodelijke aanrijding op het slachtoffer had. De man ontnam een onschuldige, niets vermoedende passant zijn meest kostbare bezit. Met zijn rijgedrag veranderde de man ook het leven van zijn ouders, broer, familie en vrienden onomkeerbaar.

Leugens
De man wist van de leugens over wie de bestuurder was en hij verzweeg maandenlang dat hij dat was. Dit neemt de rechtbank als strafverzwarend mee. Daarmee schond de man het algemeen belang dat gemoeid is bij waarheidsvinding en het specifieke belang van de nabestaanden die achterbleven met vragen over de aanrijding. Door te zwijgen over de gang van zaken, voorkwam de man bovendien dat onderzoek kon worden gedaan naar eventueel alcohol- of drugsonderzoek bij hem als bestuurder.

Hogere straf dan eis
De rechtbank legt voor de dodelijke aanrijding een fors hogere straf op dan geëist. Dit komt vooral omdat de rechtbank, anders dan de officier van justitie, doodslag bewezen acht in plaats van het juridisch minder zware vergrijp 'dood door schuld'. Vanwege de duur van de op te leggen straf is er geen ruimte meer voor oplegging van een voorwaardelijk strafdeel. Het voorarrest wordt van de straf afgetrokken. Daarnaast krijgt de man als bijkomende straf de maximale rijontzegging van 10 jaar. 

De rechtbank spreekt de man vrij van een verkeersovertreding (zonder schade of slachtoffers) in februari 2023. Het belastende bewijs is de verklaring van een verbalisant die vanwege gezondheidsredenen niet door de advocaat kon worden ondervraagd. De rechtbank moet verklaring uitsluiten van het bewijs. Ander bewijs is er niet.

Halsema bepaalt zelf aanpak A10-blokkades, ondanks oproep minister Yesilgöz

Burgemeester Halsema is niet van plan om de oproep van demissionair minister Yesilgöz om strenger in te grijpen bij demonstraties per definitie te volgen. Volgens haar is het aan de lokale driehoek om de aanpak te bepalen en niet de bevoegdheid van de minister. In het AT5-programma 'Het Gesprek met de Burgemeester' geeft ze wel aan "ongeduldiger" te zullen zijn bij een volgende wegblokkade. Zo meldt AT5

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn voornemens om op 24 februari de A10 bij Amsterdam te bezetten. Als het aan demissionair minister Yesilgöz ligt, wordt er dan strenger opgetreden door de politie en worden er meer boetes uitgedeeld. De verklaring van de minister komt voort uit een spoedoverleg met het OM en de politie na de boerenprotesten, waarbij asbest en hooibalen op de snelweg werden gegooid. 

"Dat zijn gewoon misdrijven, dat zijn geen vreedzame blokkades meer maar veel agressiever", reageert burgemeester Halsema. "Dat men wil dat het OM daar sterker in optreedt, begrijp ik."

Europese jurisprudentie
Volgens de burgemeester is het van belang om de bestuurlijke verhoudingen in orde te hebben bij demonstraties, de lokale driehoek bepaalt. "Wij nemen die verantwoordelijkheid bijvoorbeeld bij de A10 buitengewoon serieus. Wij zijn daarbij beperkt door wet- en regelgeving en internationale jurisprudentie. Met die beperkingen van demonstratievrijheid en de jurisprudentie zo goed mogelijk te opereren en de snelweg zo snel mogelijk weer vrij te hebben."

Dat er bij de wegblokkades van Extinction Rebellion geen geweld wordt gebruikt, betekent dat het demonstratierecht voor de groep stevig is, aldus de burgemeester. "Ze maken gebruik van hun demonstratievrijheid, en in de Europese jurisprudentie is vastgelegd dat blokkades daar deel van uit kunnen maken. We grijpen wel in en doen dat zo snel mogelijk, maar moeten wel rekening houden met de rechtspraak."

Maar toch werd er bij de vorige blokkade uiteindelijk ingegrepen vanuit het strafrecht. "Justitie heeft de opdracht gegeven om op te treden om te beëindigen. Het strafbare feit werd vastgesteld dat had tot doel om de demonstratie te beëindigen en dat is gebeurd."

Dat de minister de behoefte voelt om stevig op te treden rondom deze demonstraties, begrijpt Halsema, maar: "Ik snap dat de minister van Justitie de behoefte heeft om daar stevig in te opereren. Maar ik denk dat het toch goed is om te blijven vaststellen dat lokale driehoeken echt operationele beslissingen nemen waarbij ook echt rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld het belang van het verkeer om over de A10 door te kunnen rijden. En het belang voor nood- en hulpdiensten om niet gehinderd te worden."

De Amsterdamse politiebond ANPV is wél blij met de uitspraken van de minister. "Dat zal een keertje tijd worden", reageerde woordvoerder Fred Driessen toen. "Ze zijn er eigenlijk veel te laat mee." Volgens hem is het voor de politiemensen moeilijk te verkroppen dat ze wel mensen zonder licht moeten beboeten, maar snelwegblokkeerders vrijuit laten gaan. "Als de milieu-activisten ermee wegkomen, verdwijnt de motivatie om bonnen elders uit te delen", zegt Driessen.

Halsema begrijpt dat het voor politie ter plaatse lastig kan zijn om ergens te staan en niet meteen te kunnen ingrijpen. "Alleen ziet het Openbaar Ministerie zich er ook mee geconfronteerd dat vervolging en registratie heel veel tijd kost. Het landelijk OM heeft daarover gezegd dat men zwaardere criminaliteit voorrang heeft boven dit. Dat de politie daar moeite mee heeft dat kan ik me wel voorstellen. Maar dat zal de politie dan met het OM moeten bespreken."

Oproep minister heeft geen invloed
24 februari wil Extinction Rebellion weer de A10 blokkeren. Volgens de burgemeester zal de oproep van de minister geen invloed hebben op het ingrijpen van de driehoek. "Ik heb zelf al aangegeven dat bij een tweede keer we wel wat ongeduldiger zullen zijn en sneller zullen optreden. Dat zijn wij nu aan het voorbereiden, maar dat zijn onze eigen afwegingen." 

Steenbergen én Schouten zwemmen in supertijden naar wereldtitels, zilver Corbeau

In Doha is de op twee na laatste avondsessie van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen van start gegaan. Dat gebeurde voor Nederland bijzonder goed: voor het eerst sinds Inge de Bruijn in 2001 heeft Nederland weer een wereldkampioene op de 100 meter vrije slag.

100m vrije slag vrouwen, finale
Marrit Steenbergen plaatste zich met een Nederlands record als snelste voor de finale en die favorietenrol maakte ze volledig waar: met een fantastisch tweede baantje knalde ze in 52,26 seconden - weer een dik nieuw Nederlands record - naar de wereldtitel, slechts zeven vrouwen waren wereldwijd ooit sneller. Het zilver ging in 52,56 seconden naar Siobhan Haughey uit Hong Kong, voor de Australische Shayna Jack (52,83).

100m vlinderslag mannen, halve finales
Nyls Korstanje had het moeilijk in de laatste meters, maar plaatste zich toch voor de finale: met 51,75 seconden noteerde hij uiteindelijk de zevende tijd en dat was precies genoeg.

50m vrije slag mannen, halve finales
Kenzo Simons stond in de halve finales en deed daar nog een mooie schep bovenop: met 21,73 seconden sprintte hij zich als zesde naar de finale. De snelste tijd was wederom voor de Australiër Cameron McEvoy, die in 21,23 seconden een klasse apart was.

200m schoolslag vrouwen, finale
Tes Schouten is in Doha in supervorm en dat liet ze in de finale nog eens beter zien dan ooit: vanaf het begin had ze de leiding in handen en met een fantastische race zwom ze naar de wereldtitel in 2:19,81 minuten, meer dan anderhalve seconde onder haar nationale record en goed voor plek acht op de eeuwige wereldranglijst. Zilver ging in 2:20,91 naar de Amerikaanse Kate Douglass, ruim voor de Canadese Sydney Pickrem (2:22,94). Nooit eerder won een Nederlandse de wereldtitel op de 200 meter schoolslag.

200m rugslag mannen, finale
Kai van Westering had zich op zijn eerste echt grote toernooi namens Nederland knap voor de finale geplaatst, waarin hij er volle bak in knalde. Lang deed hij mee in de strijd om de medailles, maar de jongeling zakte wat terug en werd in 1:57,19 minuten achtste. Het goud was verrassend voor de Spanjaard Hugo Gonzalez in 1:55,30 minuten, voor de Zwitser Roman Mityukov (1:55,40) en Pieter Coetze uit Zuid-Afrika (1:55,99).

200m schoolslag mannen, finale
Caspar Corbeau en Arno Kamminga stonden namens Nederland in de finale en de twee knalden er stevig in: halverwege had Corbeau de leiding in handen en lag Kamminga op de tweede plek, wat vijftig meter later nog altijd het geval was. Corbeau zwom goed door, maar de Chinees Dong Zhihao kwam met een verschroeiend laatste baantje van de zesde plek naar het goud in 2:07,94 minuten. Corbeau pakte in 2:08,24 wel zeer fraai zilver, voor de Amerikaan Nic Fink (2:08,85) - Kamminga zakte weg en werd in 2:10,06 zevende.

50m vlinderslag vrouwen, halve finales
Maaike de Waard en Kim Busch slaagden er niet in een finaleplek te veroveren: De Waard's 26,05 seconden was goed voor de elfde tijd, Busch zwom met 26,25 seconden de dertiende tijd in de halve finales.

4x200m vrije slag mannen, finale
De Amerikanen begonnen bijzonder sterk, maar China en Zuid-Korea hadden de kracht vooral in de slotfase van de wedstrijd zitten en dat leverde een fenomenale finale op. Pan Zhanle gaf China als derde zwemmer een goede positie, terwijl de Zuid-Koreaanse slotzwemmer Hwang Sun-woo nog harder ging en bíjna het goud pakte: China was met Ji Xinjie, Wang Haoyu, Pan en Zhang Zhanshuo in 7:01,84 minuten nog nét één tiende van een seconde sneller dan Yang Jae-hoon, Kim Woo-min, Lee Ho-joon en Hwang. De Amerikanen werden op slechts 0,24 seconden derde met Luke Hobson, Carson Foster, Hunter Armstrong en David Johnston.

Van Gerwen wint ook Premier League-avond in Glasgow

In Glasgow is donderdagavond de derde avond gespeeld in de Premier League Darts. Dat leverde een tweede opeenvolgende overwinning op voor Michael van Gerwen, die erg lekker aan het Premier League-jaar is begonnen.

Kwartfinales
Rob Cross opende de avond door een 3-1 voorsprong te pakken tegen Michael Smith, die terug kwam tot 5-4. Cross liet zich echter niet kennen en met een prachtige 144-finish pakte hij de winst: 6-4.

Michael van Gerwen speelde tegen Peter Wright en het Schotse publiek, maar dat leek hem weinig te deren: na een stroeve start nam hij het heft in handen en met een 136-finish trok Van Gerwen de winst met 6-2 naar zich toe.

Nathan Aspinall kwam in leg twee tot op één dart van een negendarter, waarna Luke Humphries de leg gelijk pakte. Het ging daarna een tijdje gelijk op, tot Aspinall vanaf 3-3 nauwelijks meer iets raakte, waarna Humphries het met een 105-finish afmaakte: 6-3.

Gerwyn Price en Luke Littler sloten de kwartfinales af met een geweldig niveau in de eerste vijf legs, waarna Price acht perfecte darts gooide - hij had wel nog twee beurten nodig voor 3-3. Een beslissende leg was uiteindelijk nodig, met over en weer kansen die gemist werden, maar Price maakte het af: 6-5.

Halve finales
Cross en Van Gerwen deelden de eerste vier legs netjes, waarna Van Gerwen met 4-2 een klein gaatje sloeg. Cross kon net niet meer aansluiten en Van Gerwen pakte met een 88-finish de winst: 6-4.

Het was vervolgens aan Humphries en Price, waar het ook gelijk op ging aan het begin. Vervolgens gaf Humphries echter flink wat gas en daar was Price dit keer simpelweg niet tegen opgewassen: 6-3.

Finale
Van Gerwen en Humphries streden in de finale en het was de Engelsman die op 4-2 als eerste een gaatje wist te slaan. Van Gerwen kwam terug tot 4-4 en pakte een voorsprong, waarna Humphries er met een 121-finish een beslissende leg uit sleepte. Daarin kwam Van Gerwen een stuk eerder op een finish en dat bekroonde hij zonder twijfel: 6-5.

Babboe bakfietsen te gevaarlijk voor gebruik

Na berichten over brekende bakfietsen van het Nederlandse merk Babboe heeft de NVWA de verkoop nu laten stoppen. Ook wordt geadviseerd om de vehikels niet meer te gebruiken.

RTL Nieuws meldde vorige week dat bijzonder veel van de bakfietsen breken tijdens het gebruik. Personeel van de bakfietsbouwer bevestigde zelfs dit kwaliteitsprobleem. Ook werden enkele verhalen gemeld van bakfietsouders die gewond raakten door het breken van een bakfiets. Babboe zelf lijkt de problemen onder het tapijt te hebben willen vegen.

Nu heeft de NVWA ingegrepen en een terugroepactie afgedwongen van een reeks gevaarlijke modellen. Babboe zou naar aanleiding van de meldingen van problemen met de voertuigen nauwelijks onderzoek hebben gedaan en heeft daarmee bewust gebruikers aan nodeloos gevaar blootgesteld.

Korstanje als derde naar halve finales op 100m vlinderslag; Simons, Busch en De Waard ook door

In Doha begint het wereldkampioenschap langebaanzwemmen heel langzaam richting een einde te gaan, vrijdag werd de op twee na laatste ochtendsessie met series gezwommen en dat ging voor de Nederlandse ploeg in de breedte bepaald niet verkeerd.

100m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje kende een prima ochtend, in 51,70 seconden plaatste hij zich als derde voor de halve finales en met 51,42 was de Oostenrijker Simon Bucher, de snelste van het veld, niet eens zo ver weg.

50m vrije slag mannen
Kenzo Simons sprintte in 21,89 seconden naar de negende tijd en een halvefinaleplek, wat Thom de Boer nét niet lukte: met 22,13 kwam hij één honderdste van een seconde tekort en moet hij als eerste reserve hopen dat iemand afhaakt. De Australiër Cameron McEvoy maakte indruk: met 21,13 seconden benaderde hij het toch al oude wereldrecord van de Braziliaan Cesar Cielo Filho (20,91).

50m vlinderslag vrouwen
Kim Busch zwom in 25,93 seconden naar de zevende tijd en een plek in de halve finales, waar Maaike de Waard zich ook voor plaatste: haar tijd van 26,13 seconden was goed voor de twaalfde plek.

800m vrije slag vrouwen
Een finaleplek zat er voor Imani de Jong niet in: ze tikte aan na 8:49,08 minuten, wat haar de twintigste plek opleverde - voor een plaats in de finale had ze een kleine vijftien tellen sneller moeten zwemmen.

Russische oppositieleider Navalny (47) overleden

Volgens de Russische regering is Kremlin-criticus Navalny dood. Moskou zei dat Navalny was overleden in een strafkolonie in de poolstreek. De 47-jarige zat daar een gevangenisstraf van een jaar uit. Het Kremlin gaf geen informatie over de doodsoorzaak.

Het strafkamp ligt in het plaatsje Charp. IK-3 staat bekend als één van de strengste strafkampen van Rusland. De Russische Federale Penitentiaire Dienst zei dat Navalny zich 'onwel voelde' na een wandeling in de strafkolonie in Kharp, ongeveer 1200 mijl ten noordoosten van Moskou. Navalny had volgens de gevangenisdienst vrijwel onmiddellijk het bewustzijn verloren.

Navalny wordt al lang beschouwd als een tegenstander van president Poetin. Hij kreeg bijna 30 procent van de stemmen bij de burgemeestersverkiezingen in Moskou in 2013. Zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2018 werd niet goedgekeurd. In augustus 2020 werd Navalny het slachtoffer van een gifaanval met een zenuwgas, die hij overleefde na behandeling in Duitsland. Hij keerde terug naar Rusland en werd daar gearresteerd. Rechtbanken veroordeelden hem later meerdere keren tot diverse gevangenisstraffen.

Slechts 14 procent zuivelaanbiedingen "koevriendelijk"

Van alle 35.617 zuivelaanbiedingen in 2023 was slechts 14 procent “koevriendelijk”, namelijk plantaardig, biologisch of met een Beter Leven Keurmerk. Dit blijkt uit de zuivelmonitor van Wakker Dier. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Dat betekent dus dat de rest allemaal sloopmelk-promotie was. Oftewel, promotie van dierenleed. De koe verdient beter!”

Ook bij A-merken – waarmee opvallend veel wordt gestunt – zijn de aanbiedingen meestal voor sloopmelkproducten. Wakker Dier keek naar de tien A-merken die het vaakst in de folder stonden. Van deze A-merken zijn Optimel, Melkunie en Danio de grootste boosdoeners: zij stuntten uitsluitend met sloopmelk. De positieve opvallers zijn het plantaardige merk Alpro (0 procent sloopmelk) en Arla (50 procent sloopmelk).

Sloopmelk
Het leven van sloopkoeien is zwaar. In 1950 gaf een Nederlandse melkkoe ongeveer 4.000 liter melk per jaar. Onder andere door jarenlange genetische selectie is dat inmiddels opgelopen tot zo’n 9.000 liter. Dit heeft zijn weerslag op de koe: de typische ‘hoogproductieve’ melkkoe krijgt sneller last van allerlei ziektes en aandoeningen, zoals slepende melkziekte (te snel afvallen) en kreupelheid.

Meer zuivelstunts
Het totaal aantal zuivelaanbiedingen lag in 2023 bijna zes procent hoger dan in het jaar ervoor. Slechts een klein deel van de aanbiedingen was plantaardig (11 procent) of van koe-zuivel met een goed dierenwelzijnskeurmerk (3 procent). Als supermarkten en A-merken vaker goede zuivel in de spotlight zetten, stijgt de vraag naar deze producten. Hilhorst: “Supermarkten en A-merken sturen de vraag vanuit de consument. Daarmee hebben zij ook de macht om de boeren de goede kant op te sturen. We vragen ze daarom om vooral bio en plantaardige zuivel in het zonnetje te zetten!”

Campagne
Wakker Dier wil dat sloopmelk uit de schappen verdwijnt en dat alle dierlijke zuivel minimaal voldoet aan de eisen van één ster van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming of van Nederlands biologisch (Natuurweide). Binnen deze keurmerken ligt onder andere de nadruk op gezondere dieren die minder melk hoeven te geven en zijn de leefomstandigheden aanzienlijk beter. Op dit moment voldoet minder dan tien procent van het zuivelaanbod in supermarkten aan deze eisen.

'Eigenaar warmtepomp profiteert meest van salderingsregeling'

Huishoudens met een warmtepomp profiteren het meest nu de salderingsregeling blijft bestaan. Omdat saldering plaatsvindt op jaarbasis kan het overschot aan zonnestroom in de zomer worden weggestreept tegen de stroom die in de winter wordt afgenomen voor het verwarmen van de woning.

Gemiddeld gebruiken zonnepanelenbezitters maar 30 tot 40 procent van de opgewekte stroom zelf, de rest wordt teruggeleverd. De prijs die ze ontvangen voor teruggeleverde stroom is echter (veel) lager, dan het tarief voor de stroom die ze afnemen. Omdat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, kunnen huishoudens met een warmtepomp hun teveel geproduceerde stroom in de winter zonder extra kosten blijven opnemen voor het verwarmen van de woning. Zij hebben dus veel minder last van het (veel) lagere teruglevertarief dan huishoudens zonder warmtepomp.

Meer jongeren voor het eerst verdacht van misdrijf in 2022

In 2022 werden 11 duizend jongeren tussen de 12 en 18 jaar voor het eerst verdacht van een misdrijf. Dat is 19 procent meer dan in 2021. Niet eerder was het aandeel 12- tot 18-jarigen dat voor het eerst werd verdacht van een misdrijf zo groot. Deze jongeren werden vooral verdacht van winkeldiefstal. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse.

In 2022 werden ruim 17 duizend jongeren tussen de 12 en 18 jaar door de politie verdacht van een misdrijf. Dat is 12 procent meer dan in 2021. Voor twee derde was dit de eerste en enige keer dat zij met de politie in aanraking kwamen. Mensen die voor het eerst verdacht worden van een misdrijf noemen we first offenders.

Meisjes vaker voor het eerst verdacht, vooral winkeldiefstal
De laatste jaren nam het aandeel jongeren dat voor het eerst wordt verdacht van een misdrijf toe. Dit geldt voor zowel jongens als meisjes. In 2022 werden ruim 4 duizend minderjarige meisjes verdacht van een misdrijf. Voor 83 procent van deze groep was dit de eerste keer. In 2014 was dit 72 procent. Van de bijna 13 duizend minderjarige jongens die in 2022 werden verdacht van een misdrijf, was dat voor 60 procent de eerste keer. In 2014 was dit 53 procent.

Minderjarige jongeren die in 2022 voor het eerst in aanraking kwamen met de politie, werden vooral verdacht van winkeldiefstal. Dit gold voor twee derde van de meisjes en een derde van de jongens. Na winkeldiefstal waren mishandeling en openlijke geweldpleging de meest voorkomende delicten. Het aandeel minderjarige first offenders dat verdacht wordt van deze delicten is redelijk stabiel over de laatste jaren, zo rond de 10 procent. Dit geldt voor zowel jongens als meisjes.

Jongens vaker veelpleger
Er komen meer jongens dan meisjes tussen de 12 en 18 jaar in aanraking met de politie. Zo was bijna drie kwart van de minderjarige verdachten in 2022 een jongen. Onder veelplegers is die oververtegenwoordiging veel sterker. Veelplegers zijn verdachten die meer dan vijf keer door de politie als verdachte zijn geregistreerd. In 2022 was 96 procent van de minderjarige veelplegers een jongen. Dit aandeel was redelijk stabiel in de laatste jaren.

Egypte wil groot vluchtelingenkamp opzetten nabij grens Gaza

Met het oog op een aangekondigd grondoffensief van het Israëlische leger op de stad Rafah in de Gazastrook gaat Egypte een kamp bouwen voor Palestijnse vluchtelingen. 

Volgens een bericht in de media bouwt Egypte een enorm opvangkamp in de woestijn, omringd door hoge betonnen muren, uit angst voor een massale uittocht uit de Gazastrook als Israël in Rafah gaat oprukken. Het kamp, gelegen nabij de grens met de Gazastrook in de Egyptische Sinaï-woestijn, zou meer dan 100.000 mensen in tenten kunnen huisvesten, meldde de Amerikaanse krant 'Wall Street Journal', onder verwijzing naar Egyptische functionarissen en veiligheidsanalisten. 

Wekenlang probeert Egypte de veiligheid langs de grens met Gaza te verhogen met behulp van soldaten, hekken en gepantserde voertuigen. Dit om een stormloop van wanhopige Palestijnen naar het Sinaï-schiereiland te voorkomen. Het geplande kamp maakt deel uit van een noodplan voor het geval een groot aantal Palestijnen de grens weet over te komen.

De gouverneur van de Egyptische regio Noord-Sinaï ontkende donderdag de eerste berichten over de bouw van een potentieel vluchtelingenkamp voor Palestijnen.

Veel vluchtelingen in Rafah
Volgens de VN wonen er ongeveer 1,3 miljoen mensen in Rafah. De meesten vluchtten daar vóór de oorlog al uit andere delen van de Gazastrook naar toe, sommigen op bevel van het Israëlische leger. In het geval van een grote toestroom van Palestijnen uit Gaza zou Egypte idealiter proberen het aantal vluchtelingen te beperken tot ongeveer 50.000 tot 60.000, hoewel het nieuwe woestijnkamp van ongeveer 20 vierkante kilometer ruimte zou bieden aan ruim 100.000 vluchtelingen, aldus de krant. 

Er werd gezegd dat het geplande kamp ver van Egyptische nederzettingen zou komen te liggen. Een groot aantal tenten is er al naartoe gebracht, maar nog niet opgezet, zo citeerde de krant Egyptische functionarissen.

Het geplande militaire offensief van Israël in Rafah stuit op groeiende internationale kritiek. Volgens de Wall Street Journal heeft Egypte zelfs gedreigd zijn vredesverdrag met Israël te beëindigen als er een toestroom van Palestijnen uit Gaza over de grens komt. Als Israël besluit het offensief te lanceren, zal het IDF proberen de burgerbevolking naar het noorden te verplaatsen – uit de gevechtszone maar binnen de Gazastrook – zo citeerde de krant een hoge Israëlische militaire functionaris. 


FBI-informant heeft gelogen over steekpenningen aan Hunter en Joe Biden

FBI-informant Alex Smirnov zou hebben gelogen over contacten van president Joe Biden met een Oekraïens energiebedrijf. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2020 beweerde de 43-jarige informant dat Biden en zijn zoon Hunter in 2015 of 2016 elk vijf miljoen dollar aan steekpenningen hadden ontvangen van het bedrijf Burisma, aldus de Amerikaanse autoriteiten.

De voormalige informant is nu beschuldigd van het afleggen van valse verklaringen en het creëren van valse en fictieve gegevens. Zijn aantijgingen tegen Joe en Hunter Biden zijn volledig verzonnen, volgens de aanklacht. Als hij wordt veroordeeld, riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar

Hunter Biden was van 2014 tot 2019 lid van de raad van bestuur van Burisma. Zijn vader was destijds vice-president van de VS onder president Barack Obama.

Smirnov beweerde verder dat het bedrijf Hunter Biden in de raad van commissarissen had benoemd, zodat hij het bedrijf ‘via zijn vader tegen allerlei problemen’ kon beschermen, aldus de aanklacht. Dat zou hij hebben gehoord van een hooggeplaatste vertegenwoordiger van Burisma.

De man heeft daadwerkelijk contact gehad met leidinggevenden van Burisma, maar later dan hij had aangegeven. Tegen die tijd was de regering van president Obama niet langer aan de macht. Destijds – vóór zijn latere verkiezing tot president – had Biden geen gelegenheid om de Amerikaanse politiek te beïnvloeden, aldus de aanklagers, die optraden namens de speciale adviseur van het ministerie van Justitie, David Wiess.

“Kortom: De beklaagde veranderde zijn routinematige en normale zakelijke contacten met Burisma in 2017  later in beschuldigingen van omkoping tegen Joe Biden", aldus de aanklacht.

Het zou een keerpunt kunnen zijn voor de Republikeinen die president Biden willen afzetten wegens vermeend wangedrag van zijn zoon. De beschuldigingen van de verdachte werden voorheen als belangrijk bewijsmateriaal beschouwd. 


Microsoft brengt viertal first-party exclusives naar PlayStation en Nintendo

Microsoft kondigt aan dat het bedrijf een viertal voormalige first-party Xbox-exclusives gaat porten naar andere systemen. Bizar genoeg kondigt Microsoft nog niet aan om welke titels het gaat, maar diverse bronnen weten al te melden om welke games het gaat.

De vier vermoedelijke games zijn: Sea of Thieves, Grounded, Hi-Fi Rush en Pentiment. Deze vier games zijn in ontwikkeling voor PlayStation 5 en Nintendo Switch (of diens opvolger). Microsoft wil gaming breder beschikbaar maken en het opgeven van een aantal exclusives hoort hierbij.

Microsoft weigert vooralsnog commentaar te geven op andere titels, zoals de nieuwe Indiana Jones en Starfield, maar tegelijkertijd wil het bedrijf ook geen verdere ports uitsluiten. De tijd zal het ons leren.

Sea of Thieves Island

Diablo IV komt naar Xbox Game Pass

Microsoft kondigt aan dat Activision Blizzard King-games hun opwachting gaan maken op Xbox Game Pass. De eerste titel die voor de dienst beschikbaar komt is Diablo IV, dat vanaf 28 maart via Xbox Game Pass te spelen is.

Het maakt deel uit van de strategie van Microsoft om games zo breed mogelijk beschikbaar te maken. De game komt naar Game Pass voor pc en Xbox. Het is nog niet bekend wanneer de volgende game van ABK beschikbaar komt.

Nieuwe Xbox wordt grootste technologische sprong ooit, aldus Phil Spencer in interview

Xbox spelers kunnen een gigantische technologische sprong verwachten wanneer de nieuwe generatie Xbox uitkomst. Aldus Xbox CEO Phil Spencer.

In de laatste Xbox podcast werd gesproken over de toekomst strategie van Xbox. Gamepass blijft alleen beschikbaar op Xbox en pc en zal niet op andere consoles beschikbaar gesteld worden. Verder wordt er in het interview gesproken over de nieuwe generatie consoles. Sarah Bond (de president van Xbox) geeft aan dat hun team al bezig is met het concept ontwerp van de volgende generatie Xbox. Waar Xbox zich op richt, is de grootste technologische sprong die je ooit in een hardwaregeneratie zult zien. 'Wat het beter maakt voor zowel spelers als de makers en de visie die ze hebben'. Aldus Sarah Bond.

Ook wordt er verteld dat er eind dit jaar een grote aankondiging met betrekking tot Xbox hardware aankomt. Waarschijnlijk gaat dit om een Xbox handheld, maar dit is (nog) niet bevestigd. Phil Spencer heeft eerder al aangegeven via X dat hij een groot fan is van handhelds, maar helaas niets heeft om aan te kondigen. Verder gaf hij aan dat Microsoft nog een lange weg te gaan heeft, omdat een van de zwakkere punten van onder andere de Lenovo Legion Go of de ASUS ROG Ally Windows is. Dit moet voor de gebruiker van het apparaat verbeterd worden. Windows is namelijk niet geoptimaliseerd is voor dusdanig kleine schermen.

Zilver na wereldrecord voor teamsprinters op WK, flop voor vrouwenploeg

Op het wereldkampioenschap afstanden in Calgary hebben de Nederlandse teamsprintploegen donderdagavond behoorlijk wisselende prestaties afgeleverd. De mannen deden het meer dan uitstekend, terwijl het bij de vrouwen - zoals wel te verwachten viel - volledig in de soep liep.

Vrouwen
Na het nodige gedoe over de opstelling, men moest het immers zonder de niet geïnteresseerde Femke Kok doen, stonden Marrit Fledderus, Jutta Leerdam en Antoinette Rijpma-De Jong aan de start. Fledderus opende erg snel, Leerdam reed daar in rap tempo naartoe, maar Rijpma-De Jong bleef - volkomen logisch - wat achter en reed vrijwel de hele race alleen. Het leverde met 1:26,86 minuten een vierde plek op voor Nederland, dat het onderdeel al tijden totaal niet serieus neemt.

De rest van de toplanden deden wel serieuze pogingen om voor de medailles te gaan, wat thuisland Canada het goud opleverde: met Carolina Hiller, Maddison Pearman en Ivanie Blondin snelde de ploeg naar 1:25,14 minuten. Het zilver ging in 1:26,04 naar Sarah Warrin, Erin Jackson en Brittany Bowe namens de VS, voor de 1:26,63 van de Poolse ploeg Andzelika Wojcik, Iga Wojtasik en Karolina Bosiek.

Mannen
De Nederlandse mannen namen het beduidend serieuzer en startten wél met een team dat op elkaar aan kon sluiten. Janno Botman opende zeer scherp, Jenning de Boo gooide er een heerlijke ronde achteraan en Tim Prins maakte het fraai af in 1:17,17 minuten, een verbetering van het alweer ruim zes jaar oude wereldrecord van Canada.

Die tijd bleef wel staan, maar de titel leverde het niet op: Anders Johnson, Laurent Dubreuil en Antoine Gelinas-Beaulieu reden voor eigen publiek óók 1:17,17 minuten, maar waren twee duizendsten van een seconde sneller en pakten zo nipt het goud. Het brons was voor de Noren Henrik Rukke, Bjørn Magnussen en Håvard Lorentzen in 1:17,31 minuten.

FOK! Wat een weer: hier en daar een buitje

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er eerst kans op enkele bui. Aan het einde van de ochtend gaat het in het westen regenen. Verder is het bewolkt, alleen in het noordoosten kan de zon eerst nog even te zien zijn. De wind draait van zuid naar zuidwest en is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Vanmiddag regent het op veel plaatsen. In de tweede helft van de middag wordt het in het westen vrijwel droog. Het is bewolkt. Het blijft zacht, lokaal zeer zacht, met maximumtemperaturen tussen 11°C in het westen en 14°C in het (zuid)oosten. De wind draait naar west en is matig, langs de kust vrij krachtig.

Vanavond wordt het op de meeste plaatsen droog, al blijft er in het zuiden en midden een lichte bui mogelijk. De westenwind neemt in kracht af.

Komende nacht valt er in het zuiden en midden een enkele bui. Het koelt af naar 9°C in het zuiden tot 6°C in het noorden. De wind waait landinwaarts uit het zuidwesten, langs de kust uit het west tot noordwesten en is zwak tot matig.

Tot morgen!

                   

Het was gister grijs en regenachtig, ook in Sonsbeek te Arnhem (Foto: _UserName_)
regen maar ook droge perioden ((Archief)foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

EOD heeft nog veel werk aan explosieven uit WWII

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 2500 explosieven gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maakt onderscheid tussen conventionele explosieven, vaak overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog, en geïmproviseerde explosieven, zoals vuurwerkbommen of bommen die gebruikt worden bij plofkraken.

Er is altijd een ontsteker nodig voor een ontploffing. Bijna 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog moet de kwaliteit van deze bommen niet worden onderschat. Er ligt zelfs nog oude munitie uit de Eerste Wereldoorlog maar ook dat komt zelden spontaan tot ontsteking.

Sommige explosieven vereisen een harde impact om tot ontploffing te komen, zoals bijvoorbeeld projectielen om tanks uit te schakelen. Als deze niet op een stevig pantser terechtkomen maar op zachte grond, zal er geen explosie plaatsvinden. "Dit soort granaten hebben weerstand nodig om de ontsteker te activeren. Als ze in de grond belanden, zal de bom niet afgaan." Zo'n niet-ontplofte granaat blijft gevaarlijk. "Het gebeurt weleens dat mensen een granaat vinden, deze mee naar huis nemen en proberen om met een tang aan de ontsteker te draaien, maar dat moet absoluut vermeden worden." Meer hierover bij RTV Utrecht.

OM legt beslag op negen panden van voetballer Quincy Promes

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft beslag gelegd op negen panden van oud-Ajacied Quincy Promes. Zo meldt AT5.

Dat bevestigt het OM aan de NOS na berichtgeving van De Telegraaf. Promes werd woensdag veroordeeld tot zes jaar cel voor zijn rol bij de invoer van twee partijen cocaïne. Tegen zijn veroordeling gaat de profvoetballer in beroep.

Op de negen panden, die miljoenen waard zijn, zou eind januari al beslag zijn gelegd. De bewoners mogen daar wel blijven wonen, maar de huizen mogen niet worden verkocht. Het OM wil daarmee voorkomen dat Promes zijn huizen verkoopt en het daarmee gemoeide geld wegsluist. De panden staan volgens De Telegraaf in Almere, Amsterdam, Utrecht en Abcoude. 

De voetballer, die sinds 2021 bij Spartak Moskou speelt en al anderhalf jaar celstraf kreeg voor het neersteken van zijn neef, was er gisteren opnieuw niet bij. Volgens zijn advocaat kwam dat door zijn werk als voetballer. Als hij naar Nederland zou komen, komt hij vast te zitten.

NAVO wil Oekraïense oorlogservaring analyseren

De NAVO wil zich beter voorbereiden op dreigingen vanuit Moskou. De sterke en zwakke punten van het Russische leger zullen worden geanalyseerd in een nieuw centrum in Polen. Oekraïne kan hierbij helpen.

De NAVO en Oekraïne bouwen gezamenlijk aan een centrum om militaire ervaringen uit de oorlog met Rusland te analyseren. De geplande eenheid in de Poolse stad Bydgoszcz moet het mogelijk maken om samen zo efficiënt mogelijk te leren van actuele oorlogsgebeurtenissen.

Daartoe zouden de Oekraïners informatie kunnen verstrekken over de gebruikte tactieken, capaciteiten en zwakheden van de Russische soldaten. Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zal er ook sprake zijn van gezamenlijke training.

NAVO-infrastructuur is reeds aanwezig
Het besluit voor het centrum, genaamd JATEC (Joint Analysis, Training and Education Centre), werd aangekondigd na een bijeenkomst van de NAVO-Oekraïne Raad in Brussel. Idealiter zouden de staatshoofden en regeringsleiders op de zomertop in Washington het startsein voor het werk moeten geven.

Tot nu toe vindt de uitwisseling van kennis die is opgedaan in de defensieve oorlog tegen Rusland onder meer plaats via de zogenaamde Ukraine Contact Group, via welke ook de wapenleveringen aan Oekraïne worden gecoördineerd.

Details zoals het exacte aantal werknemers in het centrum zijn nog niet bekend. Er hoeft in Bydgoszcz geen compleet nieuwe NAVO-infrastructuur te worden gecreëerd. Het zogenaamde Joint Force Training Center (JFTC) van de NAVO is al in de stad gevestigd en is onder meer verantwoordelijk voor tactische training van strijdkrachten.

Psychologische waarde
Een vooraanstaand NAVO-functionaris heeft benadrukt dat de Oekraïense strijdkrachten op een ongekende schaal gegevens en informatie kunnen delen, aangezien er sinds de Tweede Wereldoorlog geen grote oorlog meer heeft plaatsgevonden tussen een westers land en Rusland.

Het centrum kan ook psychologisch van waarde zijn. Het delen van ervaringen uit defensieve gevechten tegen de Russische strijdkrachten is een van de weinige manieren waarop de Oekraïners momenteel iets kunnen teruggeven aan het Westen, zei hij, verwijzend naar de door Oekraïne ontvangen militaire en financiële steun.

Noorse rechtbank verwerpt aanklacht van Breivik tegen de Staat

De Noorse terrorist Anders Breivik heeft weer bakzeil gehaald bij een tweede poging om de Staat aan te klagen wegens schending van zijn mensenrechten. 

De rechtbank van Oslo heeft de rechtszaak van de veroordeelde massamoordenaar afgewezen. Breivik beschuldigt de Noorse Staat ervan zijn mensenrechten te schenden door hem jarenlange in eenzame opsluiting te houden. De rechtsextremist bracht op 22 juli 2011 een autobom tot ontploffing in de regeringswijk van Oslo. Vervolgens pleegde hij een bloedbad in een zomerkamp van de sociaal-democratische jongerenorganisatie op het eiland Utøya. In totaal doodde hij 77 mensen, voornamelijk jongeren.

Duitsland haalt Japan in, is nu de op twee na grootste economie

Duitsland is opnieuw de op twee na grootste economie ter wereld en heeft Japan daarmee van de derde plaats verstoten.

Volgens de Japanse regering bedroeg het nominale bruto binnenlands product in 2023 4,21 biljoen dollar. In Duitsland was dat 4,46 biljoen. De reden hiervoor is dat de Japanse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar onverwacht in een recessie terechtkwam door een zwakke binnenlandse vraag. Dit wordt voornamelijk toegeschreven aan de scherpe waardevermindering van de yen. De VS en China blijven de wereldleiders.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.