Onderzoek: 'Tata Steel kan beter verhuizen naar Spanje'

Volgens onderzoekers heeft Tata Steel geen toekomst meer in Nederland als het gaat om de productie van 'groen' staal. Dit staat in een artikel in het economenblad ESB. Een van de onderzoekers, Boris Schellekens, stelt dat bedrijven beter kunnen kiezen voor "locaties waar goedkope en duurzame elektriciteit kan worden opgewekt."

Bij de productie van traditioneel staal wordt er een aanzienlijke hoeveelheid steenkool gebruikt. Om het proces duurzamer te maken, is volgens Schellekens "ontzettend veel" elektriciteit vereist. "In Nederland zouden we ongeveer een vijfde van de huidige stroomcapaciteit nodig hebben, alleen ter ondersteuning van de staalproductie."

Volgens de onderzoeker van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) ontbreekt het aan economische logica. Om Tata Steel concurrerend te houden, zou de overheid volgens hem naast de jaarlijkse vergroeningssubsidie van 3 miljard euro ook nog eens 800 miljoen euro moeten bijdragen aan de energiekosten. "Met dat bedrag kun je praktisch de gehele loonsom van Tata dekken."

Wind en zon zijn aanzienlijk goedkoper in Spanje
De productie zou veel beter kunnen worden verplaatst naar gebieden met meer zon en wind, zegt de onderzoeker. "De locaties waar goedkope duurzame elektriciteit kan worden opgewekt, zijn de plekken waar je op een concurrerende manier groen staal kunt produceren. In Spanje is er gewoonweg meer ruimte en meer zon."

Daarnaast is zonne-energie in zuidelijke landen aanzienlijk voordeliger dan windenergie. Voor degenen die kernenergie in Nederland als een alternatief beschouwen, waarschuwt hij: "Voor de elektriciteitsbehoefte van groen staal is ongeveer vijf keer zoveel nodig als de centrale in Borssele produceert. Afgezien van het feit dat kernenergie drie keer zo duur is als wind- en zonne-energie."

Waarom dat specifieke fossiele bedrijf?
Schellekens vindt daarom dat Nederland niet geforceerd moet vasthouden aan een bedrijf als Tata Steel. "Waarom geef je de opdracht voor schoon staal aan dat ene bedrijf dat toevallig al in Nederland aanwezig is met fossiel staal?", vraagt hij zich af. "Waarom breek je die afspraak niet open? Je zou kunnen onderzoeken wie in Europa groen staal kan produceren, en dan zie je vanzelf welke bedrijven zich aanmelden."

Ook het verlies van banen plaatst hij in perspectief, want mensen zoals degenen die bij Tata Steel werken zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt. "9000 banen, dat lijkt veel en dat is het ook. Maar VDL heeft begin dit jaar 4000 mensen ontslagen, en binnen vijf maanden had 80 procent weer een nieuwe baan gevonden."

Staalproductie (@ Freepik)
Staalproductie (@ Freepik)