Egypte wil groot vluchtelingenkamp opzetten nabij grens Gaza

Met het oog op een aangekondigd grondoffensief van het Israëlische leger op de stad Rafah in de Gazastrook gaat Egypte een kamp bouwen voor Palestijnse vluchtelingen. 

Volgens een bericht in de media bouwt Egypte een enorm opvangkamp in de woestijn, omringd door hoge betonnen muren, uit angst voor een massale uittocht uit de Gazastrook als Israël in Rafah gaat oprukken. Het kamp, gelegen nabij de grens met de Gazastrook in de Egyptische Sinaï-woestijn, zou meer dan 100.000 mensen in tenten kunnen huisvesten, meldde de Amerikaanse krant 'Wall Street Journal', onder verwijzing naar Egyptische functionarissen en veiligheidsanalisten. 

Wekenlang probeert Egypte de veiligheid langs de grens met Gaza te verhogen met behulp van soldaten, hekken en gepantserde voertuigen. Dit om een stormloop van wanhopige Palestijnen naar het Sinaï-schiereiland te voorkomen. Het geplande kamp maakt deel uit van een noodplan voor het geval een groot aantal Palestijnen de grens weet over te komen.

De gouverneur van de Egyptische regio Noord-Sinaï ontkende donderdag de eerste berichten over de bouw van een potentieel vluchtelingenkamp voor Palestijnen.

Veel vluchtelingen in Rafah
Volgens de VN wonen er ongeveer 1,3 miljoen mensen in Rafah. De meesten vluchtten daar vóór de oorlog al uit andere delen van de Gazastrook naar toe, sommigen op bevel van het Israëlische leger. In het geval van een grote toestroom van Palestijnen uit Gaza zou Egypte idealiter proberen het aantal vluchtelingen te beperken tot ongeveer 50.000 tot 60.000, hoewel het nieuwe woestijnkamp van ongeveer 20 vierkante kilometer ruimte zou bieden aan ruim 100.000 vluchtelingen, aldus de krant. 

Er werd gezegd dat het geplande kamp ver van Egyptische nederzettingen zou komen te liggen. Een groot aantal tenten is er al naartoe gebracht, maar nog niet opgezet, zo citeerde de krant Egyptische functionarissen.

Het geplande militaire offensief van Israël in Rafah stuit op groeiende internationale kritiek. Volgens de Wall Street Journal heeft Egypte zelfs gedreigd zijn vredesverdrag met Israël te beëindigen als er een toestroom van Palestijnen uit Gaza over de grens komt. Als Israël besluit het offensief te lanceren, zal het IDF proberen de burgerbevolking naar het noorden te verplaatsen – uit de gevechtszone maar binnen de Gazastrook – zo citeerde de krant een hoge Israëlische militaire functionaris.