Russische oppositieleider Navalny (47) overleden

Volgens de Russische regering is Kremlin-criticus Navalny dood. Moskou zei dat Navalny was overleden in een strafkolonie in de poolstreek. De 47-jarige zat daar een gevangenisstraf van een jaar uit. Het Kremlin gaf geen informatie over de doodsoorzaak.

Het strafkamp ligt in het plaatsje Charp. IK-3 staat bekend als één van de strengste strafkampen van Rusland. De Russische Federale Penitentiaire Dienst zei dat Navalny zich 'onwel voelde' na een wandeling in de strafkolonie in Kharp, ongeveer 1200 mijl ten noordoosten van Moskou. Navalny had volgens de gevangenisdienst vrijwel onmiddellijk het bewustzijn verloren.

Navalny wordt al lang beschouwd als een tegenstander van president Poetin. Hij kreeg bijna 30 procent van de stemmen bij de burgemeestersverkiezingen in Moskou in 2013. Zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2018 werd niet goedgekeurd. In augustus 2020 werd Navalny het slachtoffer van een gifaanval met een zenuwgas, die hij overleefde na behandeling in Duitsland. Hij keerde terug naar Rusland en werd daar gearresteerd. Rechtbanken veroordeelden hem later meerdere keren tot diverse gevangenisstraffen.