Kok weer wereldkampioene 500m, Stolz met wereldtijd naar nieuwe titel

In Calgary is vrijdagavond de tweede dag van het wereldkampioenschap afstanden verreden. Dat leverde een paar fantastische prestaties op, zowel vanuit Nederlands als niet-Nederlands oogpunt.

Ploegenachtervolging vrouwen
Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud reden een fantastische wedstrijd en snelden na 2:51,20 minuten over de meet. Niemand kwam aan die tijd, het zilver ging op ruime afstand naar het Canadese trio Valerie Maltais, Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann in 2:54,03. Brons was in 2:54,89 voor het Japanse drietal Momoka Horikawa, Ayano Sato en Miho Takagi.

Ploegenachtervolging mannen
In een fantastische slotrit streden Italië en Noorwegen om het goud en dat ging voor de eerste keer naar de Italiaanse ploeg: Andrea Giovannini, Davide Ghiotto en Michele Malfatti reden in 3:35,00 minuten naar een historische wereldtitel. Zilver was in 3:36,07 voor Sander Eitrem, Peder Kongshaug en Sverre Pedersen namens Noorwegen, voor de 3:36,72 van het bronzen Canadese drietal Connor Howe, Antoine Gelinas-Beaulieu en Hayden Mayeur. Chris Huizinga, Marcel Bosker en Beau Snellink - maar weer eens een nieuwe opstelling - reden in 3:40,50 naar de vijfde plaats, nog verrassend goed gezien het totaal niet serieus nemen van het onderdeel door het Nederlandse schaatsen.

500m vrouwen
Jutta Leerdam moest al vroeg in actie komen en reed met 37,42 seconden een uitstekende tijd, waar de Chinese Tian Ruining onderdoor dook: 37,24. In de voorlaatste rit ging de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun met 37,19 nog eens harder, maar er was baas boven baas: Femke Kok zette een fantastische race neer en in 36,83 seconden verdedigde ze haar vorig jaar veroverde wereldtitel met verve. Kim pakte zilver, voor de Amerikaanse Kimi Goetz (37,21). Leerdam werd zesde, Marrit Fledderus eindigde in 37,61 seconden als achtste.

500m mannen
Met 34,57 seconden viel Jenning de Boo wat tegen, Stefan Westenbroek deed het met 34,41 een stuk beter. Zijn tijd werd even later aan gort gereden door Damian Zurek: de Pool knalde naar een dik PR van 34,11 seconden. In de laatste rit ging het écht los: topfavoriet en regerend kampioen Jordan Stolz bekroonde een ongelooflijke race met een nieuwe wereldtitel in 33,69 seconden, de tweede tijd ooit gereden. Zijn directe tegenstander, de Canadees Laurent Dubreuil, pakte met 33,95 seconden het zilver, voor Zurek. Westenbroek werd zesde, De Boo twaalfde en Janno Botman (34,62) vijftiende.