Vrouwen demonstreren in Borkum voor behoud controversieel 'Klaasohm'

Tot 200 vrouwen demonstreerden zondag op het Noordzee-eiland Borkum om de tradities van het omstreden Klaasohm-festival in ere te houden. Volgens een politiewoordvoerder ontstond de betoging spontaan. 

In het ARD-bericht dat de Klaasohm-traditie in Duitsland in de openheid bracht, wilden de bewoners van Borkum vanwege de sociale druk op het eiland veelal anoniem of helemaal geen commentaar geven. Ook de burgemeester, politie, diversiteitsfunctionarissen en organisatoren hielden aanvankelijk hun kaken op elkaar over het Klaasohm-festival. 

Tot nu toe was het de regel om buiten Borkum te zwijgen over het Klaasohm. Als onderdeel van het festival worden vrouwen op straat beetgepakt en vastgehouden. Jonge, ongehuwde mannen die maskers en schapenvachten dragen, zouden ze vervolgens met volle kracht met een koehoorn op de billen slaan. Dit vindt al generaties lang plaats aan de vooravond van 6 december. In het weekend maakten de organisatoren van het festival bekend dat ze vanaf deze week ‘het slaan op vrouwenbillen' volledig zouden afschaffen.

Eerdere berichtgeving van zondag: Al 200 jaar lang slaan mannen op Borkum één keer per jaar vrouwen met een koehoorn op de billen. Ze noemen het daar een traditie, elders noemen ze het een schande. Nu willen ze geen vrouwen meer op hun achterwerk slaan op het Duitse eiland.

De politie begeleidt dit jaar met tal van hulpdiensten de omstreden sinterklaastraditie ‘Klaasohm’ op het Noordzee-eiland Borkum. Een politiewoordvoerder benadrukte dat er een nultolerantielijn werd gevolgd. De organisatoren hadden eerder aangegeven dit jaar de ‘traditie om vrouwen te slaan’ af te willen schaffen.

Een bericht in het ARD-tijdschrift 'Panorama' over de traditie veroorzaakte landelijke verontwaardiging. In het artikel deden vrouwen anoniem verhaal over agressieve aanvallen. Vorig jaar filmde een team hoe vrouwen op het festival door ‘catchers’ op straat werden gehouden en de zogenaamde Klaasohms hen met een koehoorn op de billen sloegen.

In een verklaring gaf de Borkumse Jongensvereniging toe dat slaan met koehoorns in het verleden tot de gewoonte behoorde “maar ook sporadisch de afgelopen jaren is voorgekomen.” “Wij distantiëren ons uitdrukkelijk van elke vorm van geweld tegen vrouwen en bieden onze excuses aan voor dit gedrag in de afgelopen jaren”, aldus de vereniging. Dit deel van de traditie was echter nooit de kern van het festival en heeft de afgelopen jaren “zelden plaatsgevonden”.

Op Borkum wordt gezegd dat de gewoonte teruggaat tot in de tijd dat walvisvaarders op het eiland woonden. Traditiegetrouw keerden de mannen aan het eind van het jaar na een paar maanden op zee terug naar het eiland en maakten via de gewoonte duidelijk dat zij – en niet de vrouwen – nu weer de baas in huis waren.