NAVO wil Oekraïense oorlogservaring analyseren

De NAVO wil zich beter voorbereiden op dreigingen vanuit Moskou. De sterke en zwakke punten van het Russische leger zullen worden geanalyseerd in een nieuw centrum in Polen. Oekraïne kan hierbij helpen.

De NAVO en Oekraïne bouwen gezamenlijk aan een centrum om militaire ervaringen uit de oorlog met Rusland te analyseren. De geplande eenheid in de Poolse stad Bydgoszcz moet het mogelijk maken om samen zo efficiënt mogelijk te leren van actuele oorlogsgebeurtenissen.

Daartoe zouden de Oekraïners informatie kunnen verstrekken over de gebruikte tactieken, capaciteiten en zwakheden van de Russische soldaten. Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zal er ook sprake zijn van gezamenlijke training.

NAVO-infrastructuur is reeds aanwezig
Het besluit voor het centrum, genaamd JATEC (Joint Analysis, Training and Education Centre), werd aangekondigd na een bijeenkomst van de NAVO-Oekraïne Raad in Brussel. Idealiter zouden de staatshoofden en regeringsleiders op de zomertop in Washington het startsein voor het werk moeten geven.

Tot nu toe vindt de uitwisseling van kennis die is opgedaan in de defensieve oorlog tegen Rusland onder meer plaats via de zogenaamde Ukraine Contact Group, via welke ook de wapenleveringen aan Oekraïne worden gecoördineerd.

Details zoals het exacte aantal werknemers in het centrum zijn nog niet bekend. Er hoeft in Bydgoszcz geen compleet nieuwe NAVO-infrastructuur te worden gecreëerd. Het zogenaamde Joint Force Training Center (JFTC) van de NAVO is al in de stad gevestigd en is onder meer verantwoordelijk voor tactische training van strijdkrachten.

Psychologische waarde
Een vooraanstaand NAVO-functionaris heeft benadrukt dat de Oekraïense strijdkrachten op een ongekende schaal gegevens en informatie kunnen delen, aangezien er sinds de Tweede Wereldoorlog geen grote oorlog meer heeft plaatsgevonden tussen een westers land en Rusland.

Het centrum kan ook psychologisch van waarde zijn. Het delen van ervaringen uit defensieve gevechten tegen de Russische strijdkrachten is een van de weinige manieren waarop de Oekraïners momenteel iets kunnen teruggeven aan het Westen, zei hij, verwijzend naar de door Oekraïne ontvangen militaire en financiële steun.