Steenbergen én Schouten zwemmen in supertijden naar wereldtitels, zilver Corbeau

In Doha is de op twee na laatste avondsessie van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen van start gegaan. Dat gebeurde voor Nederland bijzonder goed: voor het eerst sinds Inge de Bruijn in 2001 heeft Nederland weer een wereldkampioene op de 100 meter vrije slag.

100m vrije slag vrouwen, finale
Marrit Steenbergen plaatste zich met een Nederlands record als snelste voor de finale en die favorietenrol maakte ze volledig waar: met een fantastisch tweede baantje knalde ze in 52,26 seconden - weer een dik nieuw Nederlands record - naar de wereldtitel, slechts zeven vrouwen waren wereldwijd ooit sneller. Het zilver ging in 52,56 seconden naar Siobhan Haughey uit Hong Kong, voor de Australische Shayna Jack (52,83).

100m vlinderslag mannen, halve finales
Nyls Korstanje had het moeilijk in de laatste meters, maar plaatste zich toch voor de finale: met 51,75 seconden noteerde hij uiteindelijk de zevende tijd en dat was precies genoeg.

50m vrije slag mannen, halve finales
Kenzo Simons stond in de halve finales en deed daar nog een mooie schep bovenop: met 21,73 seconden sprintte hij zich als zesde naar de finale. De snelste tijd was wederom voor de Australiër Cameron McEvoy, die in 21,23 seconden een klasse apart was.

200m schoolslag vrouwen, finale
Tes Schouten is in Doha in supervorm en dat liet ze in de finale nog eens beter zien dan ooit: vanaf het begin had ze de leiding in handen en met een fantastische race zwom ze naar de wereldtitel in 2:19,81 minuten, meer dan anderhalve seconde onder haar nationale record en goed voor plek acht op de eeuwige wereldranglijst. Zilver ging in 2:20,91 naar de Amerikaanse Kate Douglass, ruim voor de Canadese Sydney Pickrem (2:22,94). Nooit eerder won een Nederlandse de wereldtitel op de 200 meter schoolslag.

200m rugslag mannen, finale
Kai van Westering had zich op zijn eerste echt grote toernooi namens Nederland knap voor de finale geplaatst, waarin hij er volle bak in knalde. Lang deed hij mee in de strijd om de medailles, maar de jongeling zakte wat terug en werd in 1:57,19 minuten achtste. Het goud was verrassend voor de Spanjaard Hugo Gonzalez in 1:55,30 minuten, voor de Zwitser Roman Mityukov (1:55,40) en Pieter Coetze uit Zuid-Afrika (1:55,99).

200m schoolslag mannen, finale
Caspar Corbeau en Arno Kamminga stonden namens Nederland in de finale en de twee knalden er stevig in: halverwege had Corbeau de leiding in handen en lag Kamminga op de tweede plek, wat vijftig meter later nog altijd het geval was. Corbeau zwom goed door, maar de Chinees Dong Zhihao kwam met een verschroeiend laatste baantje van de zesde plek naar het goud in 2:07,94 minuten. Corbeau pakte in 2:08,24 wel zeer fraai zilver, voor de Amerikaan Nic Fink (2:08,85) - Kamminga zakte weg en werd in 2:10,06 zevende.

50m vlinderslag vrouwen, halve finales
Maaike de Waard en Kim Busch slaagden er niet in een finaleplek te veroveren: De Waard's 26,05 seconden was goed voor de elfde tijd, Busch zwom met 26,25 seconden de dertiende tijd in de halve finales.

4x200m vrije slag mannen, finale
De Amerikanen begonnen bijzonder sterk, maar China en Zuid-Korea hadden de kracht vooral in de slotfase van de wedstrijd zitten en dat leverde een fenomenale finale op. Pan Zhanle gaf China als derde zwemmer een goede positie, terwijl de Zuid-Koreaanse slotzwemmer Hwang Sun-woo nog harder ging en bíjna het goud pakte: China was met Ji Xinjie, Wang Haoyu, Pan en Zhang Zhanshuo in 7:01,84 minuten nog nét één tiende van een seconde sneller dan Yang Jae-hoon, Kim Woo-min, Lee Ho-joon en Hwang. De Amerikanen werden op slechts 0,24 seconden derde met Luke Hobson, Carson Foster, Hunter Armstrong en David Johnston.