Saoedi-Arabië: 'Regeringen, niet wetenschappers, bepalen klimaatverplichtingen'
Saoedi-Arabië verzet zich tegen een mogelijke klimaatuitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Het land stelt dat er "geen enkele basis" is voor het opleggen van nieuwe normen of beperkingen, zoals een limiet op oliewinning. Volgens Saudi-Arabië moet het hof niet alleen de gevolgen van klimaatverandering in overweging nemen, maar ook aspecten als energiezekerheid, armoedebestrijding en economische ontwikkeling.
Het ICJ behandelt deze zaak met steun van alle VN-lidstaten. Het doel is een gezaghebbend juridisch advies te verkrijgen over de verantwoordelijkheden van landen in het tegengaan van de opwarming van de aarde. Het initiatief voor dit verzoek kwam jaren geleden van de eilandstaat Vanuatu, die zich zorgen maakt over de impact van klimaatverandering op zijn voortbestaan.
Saoedi-Arabië benadrukt het belang van het huidige systeem, waarin landen onderling afspraken maken en elk land zelf bepaalt hoe het bijdraagt aan klimaatdoelen. Vertegenwoordigers van het koninkrijk waarschuwen dat juridische uitspraken die verder gaan dan het VN-klimaatverdrag en het Klimaatakkoord van Parijs dit systeem kunnen "ondermijnen".
Daarnaast stelt Saudi-Arabië dat wetenschappers niet bepalen aan welke verplichtingen landen zich moeten houden. Volgens hen zijn het de regeringen die beslissen over de maatregelen om de opwarming ruim onder de 2 graden, en bij voorkeur onder de 1,5 graden, te houden.
In deze zaak zullen tientallen landen hun standpunten presenteren. De laatste zittingsdag staat gepland op 13 december.