FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 februari 2024

Ajax ontsnapt in blessuretijd aan nederlaag tegen Bodø/Glimt

Ajax is donderdag in de eerste ontmoeting met FK Bodø/Glimt ternauwernood aan een nederlaag ontsnapt. In de eerste wedstrijd van de tussenronde van de Conference League stond Ajax na negentig minuten met 0-2 achter, maar in de slotfase wisten de Amsterdammers twee keer te scoren, waardoor het in Amsterdam 2-2 werd.

Ajax moest het in de tussenronde opnemen tegen het Noorse FK Bodø/Glimt en na een goed kwartier keken de Amsterdammers tegen een 0-1 achterstand aan. Uit een tegenaanval opende Albert Grønbæk de score. Ajax kon daar weinig tegenover stellen en de Noren gingen met een voorsprong de rust in.

In de tweede helft kregen we eenzelfde spelbeeld. Ajax probeerde het wel, maar kon weinig creëren en de Noren waren in de tegenaanval gevaarlijk. FK Bodø/Glimt verdubbelde in de tweede helft de score na dom balverlies van Tristan Gooijer, waaruit Grønbæk zijn tweede van de avond maakte. Ajax speelde een kansloze wedstrijd, maar in de extra tijd wisten de Amsterdammers toch nog twee keer te scoren. Branco van den Boomen scoorde vanuit een penalty en in de allerlaatste minuut van de wedstrijd maakte Steven Berghuis de 2-2.

Volgende week is de return in Noorwegen.

Schouten eindelijk wereldkampioen 3km, Roest pakt wereldtitel op 5km

In het Canadese Calgary is donderdagavond het wereldkampioenschap afstanden van start gegaan. De dames en heren schaatsers kregen om te beginnen de drie en vijf kilometer voor de kiezen, wat gelijk twee Nederlandse wereldtitels opleverde.

3000m vrouwen
Isabelle Weidemann kwam voor eigen publiek vrij vroeg in actie en de Canadese deed dat meer dan uitstekend: de slotronden waren lastig, maar met 3:58,01 minuten reed ze een scherpe tijd. De één na de ander beet zich stuk op haar tijd, op één vrouw na: Irene Schouten wist in de slotronden nog net genoeg tempo mee te nemen om in 3:57,10 minuten eindelijk haar eerste wereldtitel op de drie kilometer te pakken. Weidemann pakte het zilver, brons ging in 3:58,33 naar de Tsjechische veterane Martina Sablikova. Marijke Groenewoud werd in 3:59,81 vierde, Elisa Dul noteerde in 4:06,54 de elfde tijd.

5000m mannen
In een mooie race tegen Chris Huizinga kwam Timothy Loubineaud uit Frankrijk tot een zeer fraaie 6:12,15 minuten. Die tijd bleef lang staan, tot de Noor Sander Eitrem er met 6:09,00 flink onderdoor dook, maar hij zag zijn tijd snel verbroken worden: Davide Ghiotto rondde een mooie race af in 6:08,61 minuten. Natuurlijk was er echter baas boven baas, topfavoriet Patrick Roest maakte het met een perfect opgebouwde rit af en liet zich in 6:07,28 minuten kronen tot wereldkampioen, voor Ghiotto en Eitrem. Huizinga werd met 6:15,04 zevende, Marcel Bosker moest het in 6:23,87 doen met plek vijftien.

Steenbergen en Schouten zwemmen met Nederlandse records naar WK-finales

Op de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Doha heeft de Nederlandse zwemploeg het donderdagavond alleszins goed gedaan. Vooral in de halve finales werden veelbelovende resultaten neergezet, inclusief nieuwe Nederlandse records.

200m vlinderslag vrouwen, finale
De Britse Laura Stephens was zeker niet de favoriete, maar ging hard van start en wist het nét vol te houden: goud in 2:07,35 minuten, vlak voor de Deense Helena Rosendahl Bach (2:07,44). Lana Puder kwam met een sterk eindschot naar het brons in 2:07,92 minuten namens Bosnië & Herzegovina.

100m vrije slag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen plaatste zich als tweede voor de halve finales, maar daarin haalde ze serieus uit: ze was met afstand de snelste in 52,53 seconden, een verbetering van Femke Heemkerk's Nederlandse record uit 2015 en goed voor de tiende plek op de mondiale ranglijst aller tijden.

100m vrije slag mannen, finale
De Chinees Pan Zhanle zwom in de vrijeslagestafette een sensationeel wereldrecord en was zo de torenhoge favoriet op het koningsnummer. Nog zo'n fantastische tijd zat er even niet in, maar in 47,53 seconden pakte Pan wel de wereldtitel, voor de Italiaan Alessandro Miressi (47,72) en de verrassende Nandor Nemeth uit Hongarije (47,78).

50m rugslag vrouwen, finale
Kira Toussaint kon zich niet echt in de medaillestrijd mengen, na 28,18 seconden tikte ze als zevende aan. Het goud ging in 27,43 seconden naar de Amerikaanse Claire Curzan, twee honderdsten voor Iona Anderson uit Australië. Brons ging in 27,61 seconden naar de Canadese Ingrid Wilm.

200m schoolslag mannen, halve finales
Caspar Corbeau stond er bijzonder lekker op: in 2:09,34 minuten plaatste hij zich als derde voor de finale. Arno Kamminga had het juist beduidend moeilijker, maar met 2:10,30 mag hij zich als nummer acht wel melden voor de finale.

200m wisselslag mannen, finale
De Canadees Finlay Knox lag met één baantje te gaan nog op de derde plek, maar op de vrije slag zwom hij zich naar het goud in 1:56,64 minuten. Zilver was in 1:56,97 minuten voor de Amerikaan Carson Foster, die de Italiaan Alberto Razzetti in 1:57,42 naar het brons verwees.

200m schoolslag vrouwen, halve finales
Tes Schouten zette de prima Nederlandse dag voort: met 2:21,50 minuten verbeterde ze haar eigen nationale record én plaatste ze zich ruimschoots als snelste voor de finale, met de Amerikaanse Kate Douglass op 1,67 seconden op plek twee.

200m rugslag mannen, halve finales
De jonge Kai van Westering komt sinds vorig jaar voor Nederland uit en dat doet hij in Doha voortreffelijk: met 1:56,91 minuten plaatste hij zich als zevende voor de finale en bleef hij maar zes honderdsten boven het uit 2009 stammende nationale record van Nick Driebergen.

4x200m vrije slag vrouwen, finale
Imani de Jong, Silke Holkenborg, Marrit Steenbergen en Janna van Kooten streden niet mee om de medailles, na 7:55,84 minuten was de zevende plek een feit. Het goud ging naar China, dat vooral in de tweede helft oppermachtig was en in 7:47,26 won met Ai Yanhan, Gong Zhenqi, Li Bingjie en Yang Peiqi. In 7:50,90 was het zilver voor het Britse kwartet Freya Colbert, Abbie Wood, Lucy Hope en Medi Harris, met brons voor de Australische dames Brianna Throssell, Shayna Jack, Abbey Harkin en Kiah Melverton (7:51,41).

Feyenoord speelt gelijk tegen AS Roma in Europa League

Feyenoord heeft donderdag AS Roma op een gelijkspel gehouden in de tussenronde van de Europa League. Tegen de Italianen werd het 1-1.

Feyenoord moest een aantal basisspelers missen tegen AS Roma waaronder aanvoerder Gernot Trauner, Lutsharel Geertruida, Quinten Timber en Justin Bijlow. Ook Santiago Giménez kon niet starten tegen de Italianen. Feyenoord had het in het begin van de wedstrijd lastig met AS Roma en de Italianen kregen de eerste kansen, waarbij Timon Wellenreuther goed ingreep bij een kans van Lorenzo Pellegrini.

Na de sterke openingsfase van AS Roma nam Feyenoord over en kreeg daarbij ook kansen. Igor Paixão was na een goede kans dichtbij de openingstreffer, maar schoot net voorlangs. De Rotterdammers hadden de controle, maar kwamen goed weg na een schot van Leandro Paredes, die zijn afstandsschot zag eindigen op de lat.

Snel daarna kwam Feyenoord op voorsprong. Vlak voor rust zorgde Paixão voor de openingsgoal. De Brazilaanse vleugelaanvaller kopte raak uit een voorzet van Quilindschy Hartman.

Ook na rust waren de beide ploegen aan elkaar gewaagd zonder grote kansen. Toch kwam AS Roma langszij via Romelu Lukaku. De Belgische spits kopte halverwege de tweede helft raak. De Italianen waren tevreden met de 1-1 en probeerden de wedstrijd uit te spelen, maar kwamen nog goed weg in de extra tijd. Luka Ivanusec raakte de paal uit een vrije trap.

Random Pics van de Dag #1190

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 7

Maar liefst twee muziekfilms deze week, waarvan eentje over een artiest, en de andere over een hele band. Daarnaast: spin-gerelateerde helden, actie, romantiek en films gesproken in onder andere Swahili en Arabisch.

How to Have Sex

Best Holiday. Ever! De eindexamens zitten erop en om dat te vieren vertrekt Tara met haar twee beste vriendinnen op vakantie naar Kreta. Drinkend, dansend en flirtend bewegen de meiden zich van club naar pool party op zoek naar avontuur en onvergetelijke nachten, de vrijheid tegemoet. De druk om seks te hebben is groot, vooral bij Tara die als enige van de groep nog geen ervaring heeft. Maar wat de beste vakantie van hun leven moet worden, verandert wanneer Tara’s grenzen achteloos worden overschreden.

Bob Marley: One Love

Deze biopic viert het leven en de muziek van een icoon die generaties inspireerde met zijn boodschap van liefde en eenheid. Ontdek voor het eerst op het grote scherm het krachtige verhaal van Bob Marley over het overwinnen van tegenspoed en de reis achter zijn revolutionaire muziek. Geproduceerd in samenwerking met de familie Marley, met Kingsley Ben-Adir als de legendarische muzikant en Lashana Lynch als zijn vrouw Rita.

The Great Escaper

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Britse Tweede Wereldoorlog veteraan Bernard Jordan die op 89-jarige leeftijd ontsnapte uit het verzorgingstehuis om de 70e herinneringsdag van D-Day in Normandië bij te wonen. Met top-acteur Michael Caine (90) in de hoofdrol en Glenda Jackson in haar laatste rol voor haar dood in 2023.

Io Capitano

Geïnspireerd op mythen en waargebeurde verhalen neemt regisseur Matteo Garrone (Gomorra, Dogman) de kijker in Io Capitano mee op een diep ontroerende tocht van twee tienerjongens, die hun familie in Senegal verlaten om hun droom van een beter leven in Europa na te jagen. Hun hedendaagse Odyssee voert hen door de verstikkende woestijn en over de onstuimige zee. Ze beginnen hun reis als mens, maar transformeren al snel tot handelswaar voor de mensensmokkelaars waarbij hun dromen, hoop en ambities ruimte moeten maken voor een strijd om te overleven.

The Iron Claw

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de opkomst en de ondergang van de bekende worstelaarsfamilie Von Erich. Onder leiding van het bewind van vader Fritz bestormen de onafscheidelijke broers Kerry, Kevin, Mike en David de wereldtop van het show-worstelen in de jaren tachtig. Hoewel het hen in de ring voor de wind gaat, lijkt er een buiten de ring een ware ‘Von Erich-vloek’ te heersen, en wordt de weg naar eeuwige roem omgeven door ondraaglijke persoonlijke tragedies. 

Samsara

Samsara is een Sanskrietwoord dat verwijst naar de cyclus van geboorte, leven, dood en reïncarnatie. Patiño's film gaat van de tempels van Laos naar de stranden van Zanzibar en begeleidt een ziel op doorreis van het ene lichaam naar het andere.In Laos wonen en studeren tientallen monniken in prachtige boeddhistische tempels. Elke dag steekt een jonge monnik de rivier over om een oude vrouw een tekst voor te lezen die als leidraad dient voor het vinden van de weg naar het hiernamaals. Wanneer de vrouw sterft, begint haar geest een zintuiglijke reis naar reïncarnatie in een volgend lichaam. Om de reis te voltooien, moet je je te laten meeslepen door licht en geluid. Met een wervelwind van geluiden en kleuren, flitsend in verschillende snelheden, bombardeert Patiño de zintuigen van de kijker op een bijzondere en indrukwekkende manier. In het tweede deel van de film bevinden we ons in Zanzibar, Tanzania waar de Islam op een andere manier omgaat met geboorte, leven, dood en reïncarnatie.

The Bricklayer

Wanneer de CIA verdacht gemaakt wordt van een reeks moorden op journalisten, wordt de briljante en opstandige agent Steve Vail (Aaron Eckhart) ingeschakeld om hier een einde aan te maken. Vail, die een aantal jaren geleden de geheime inlichtingendienst heeft verlaten, blijkt nauwe banden te hebben met het meesterbrein achter de aanslagen, Victor Radek (Clifton Collins Jr.). Dit dwingt hem om zijn omstreden verleden onder ogen te zien. Samen met zijn partner Kate Bannon (Nina Dobrey) reist hij af naar Griekenland om de chantage te stoppen en de internationale samenzwering te ontrafelen.

Madame Web

"Intussen in een ander universum…” Madame Web is de ‘origin story’ van een van de meest mysterieuze heldinnen uit het Marvel-universum, maar is geen typische superheldenfilm. In deze spannende thriller is Dakota Johnson te zien als Cassandra Webb, een ambulancemedewerker uit Manhattan die ontdekt dat ze mogelijk helderziend is. Als ze geconfronteerd wordt met haar verleden sluit ze een verbond met drie jonge vrouwen die een grootse toekomst te wachten staat. Maar dan moeten ze wel de gevaren van het heden zien te overleven.

Cat Person

De 20-jarige studente Margot ontmoet de 34-jarige Robert in het filmhuis waar zij snacks verkoopt. Na wat speels geflirt over en weer vraagt Robert om haar nummer, wat het begin vormt van een uitgebreide berichtenwisseling tussen de twee. Margot vindt zijn berichtjes grappig en gevat, maar als ze samen afspreken is hij juist lastig te peilen en ongemakkelijk. Terwijl hun relatie zich verder ontwikkelt, schommelt de machtsverhouding tussen hen heen en weer. Margots rijke fantasie switcht constant tussen een aandoenlijke en een bedreigende versie van Robert. Als de percepties die zij van elkaar hebben uiteindelijk botsen, dreigt alles compleet uit de hand te lopen met zelfs een mogelijk fatale afloop.

Mutiny In Heaven: The Birthday Party

Mutiny In Heaven is het verhaal over de opkomst, het succes en de onvermijdelijke ondergang van The Birthday Party, de eerste band van Nick Cave. Een spannend en intrigerend verhaal over epische strijd, artistiek genie en totale disfunctionaliteit.

90 uur taakstraf voor man die Hamas-leuzen riep bij Rotterdamse Kuip

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag een taakstraf van 90 uur voor opruiing en groepsbelediging tegen de 60-jarige man die door een microfoon antisemitische leuzen riep bij De Kuip in Rotterdam.

Voorafgaand aan de halve finale van de KNVB Beker tussen Feyenoord en Ajax op 5 april 2023 klom de man op het podium en riep door de microfoon onder meer Hamas-leuzen. Tientallen supporters zongen met de man mee. Na de wedstrijd gingen er online filmpjes rond van het incident en onder andere Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Feyenoord hebben aangifte gedaan. De Rotterdamse politie en justitie zijn vervolgens een onderzoek gestart dat uiteindelijk heeft geleid tot de identificatie van de 60-jarige verdachte uit Den Haag.

De officier van justitie gaf tijdens de zitting aan: “Verdachte heeft richting de Joodse bevolking zeer kwetsende uitingen gedaan. Uitingen die de Joodse bevolking direct doet denken aan een zwarte periode in de geschiedenis.” De belediging zorgde voor veel verontwaardiging en de officier van justitie vindt dat het moet duidelijk zijn dat dit soort liederen niet worden getolereerd.   

Uitspraak
In afwachting tot de strafzaak kreeg de man van het Openbaar Ministerie al een gedragsaanwijzing opgelegd. De betekent dat de man drie maanden niet in de buurt van het stadion mocht komen. Later heeft de KNVB een landelijk stadionverbod opgelegd voor de duur van tien jaar. 

Omdat de verdachte vandaag voor de politierechter verscheen werd direct uitspraak gedaan. De rechtbank veroordeelde de man tot een taakstraf van 90 uur.

Aantal werklozen licht toegenomen

In januari waren er 368 duizend mensen werkloos. Dat komt neer op 3,6 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen nam in de afgelopen drie maanden toe met gemiddeld 2 duizend per maand. Deze lichte toename kwam niet doordat meer mensen hun baan verloren, maar doordat meer mensen op zoek gingen naar werk. Als deze mensen niet meteen werk vinden, worden ze deel van de werkloze beroepsbevolking. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind januari 167 duizend lopende WW-uitkeringen.

In de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld per maand 19 duizend mensen bij met betaald werk. Daarmee waren er in januari 9,8 miljoen mensen met betaald werk. Daarnaast hadden 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om verschillende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet kort geleden naar werk hebben gezocht en/of daarvoor niet direct beschikbaar zijn. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat vooral om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Gemiddeld daalde het aantal mensen buiten de beroepsbevolking in de afgelopen drie maanden met 16 duizend per maand.

UWV: in januari nam het aantal WW-uitkeringen toe
Eind januari verstrekte UWV 167 duizend WW-uitkeringen. Dat waren er 6,3 duizend meer dan een maand eerder (+3,9 procent). Een stijging aan het begin van het jaar is gebruikelijk omdat er veel contracten aflopen aan het einde van een kalenderjaar. Ook is in de wintermaanden minder werk in sectoren zoals bouw en landbouw.

UWV: toename WW in alle leeftijdsklassen
In alle leeftijdsklassen nam het aantal WW-uitkeringen toe. De stijging was het grootst bij 65-plussers (6,0 procent), 15- tot 25-jarigen (5,2 procent) en 25- tot 35-jarigen (4,5 procent). Bij 35- tot 55- jarigen en 55- tot 65-jarigen steeg het aantal uitkeringen met respectievelijk 3,6 procent en 3,3 procent.

Werkloosheid alleen bij 25- tot 45-jarigen toegenomen
Het werkloosheidspercentage was in januari met 3,6 procent even hoog als de maand ervoor en ook even hoog als drie maanden geleden. Alleen bij 25- tot 45-jarigen steeg het werkloosheidspercentage ten opzichte van drie maanden eerder, van 2,9 procent in oktober 2023 naar 3,1 procent in januari 2024. Bij jongeren van 15 tot 25 jaar daalde het werkloosheidspercentage in dezelfde periode van 8,4 naar 8,2 procent. Het laagst was de werkloosheid onder 45-plussers, waar het percentage met 2,2 onveranderd bleef.

Tegelijkertijd nam het percentage mensen van 15 tot 75 jaar met betaald werk verder toe. In januari steeg de nettoarbeidsparticipatie naar 73,4 procent. De arbeidsdeelname is na de financiële crisis in het vorige decennium vrijwel voortdurend toegenomen; in maart 2014 bedroeg het percentage mensen met werk nog 65,8. In de afgelopen jaren nam vooral het aantal werkenden met een grote deeltijdbaan (20 tot 35 uur per week) toe, zowel bij vrouwen als mannen.

Meer informatie en grafieken over deze publicatie bij het CBS.

Celstraf voor verkrachting van minderjarigen in kelderbox

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 53-jarige man uit Schiedam veroordeeld tot 6 jaar celstraf vanwege het verkrachten van een 13-jarig en een 15-jarig meisje in hun kelderbox.

Ook moet hij de slachtoffers schadevergoedingen betalen van ongeveer 7.000 en 6.000 euro.

Cold case
De verkrachtingen vonden plaats in 2010. In dat jaar en de jaren daarna is uitvoerig onderzoek naar de dader gedaan, maar werd geen verdachte gevonden. In 2020 werd het onderzoek overgedragen aan het cold case team van de Politie Eenheid Rotterdam. Met nieuwe beeldtechnieken werd een hologram van de dader gemaakt die werd getoond in de media en publieke ruimten. Hierdoor kwamen er meer dan 300 tips binnen. Vervolgens werd op vrijwillige basis een DNA-onderzoek bij een aantal geselecteerde mannen uitgevoerd. Hieruit bleek dat het DNA van deze 53-jarige man overeenkwam met het DNA dat eerder bij de meisjes was veiliggesteld.

Verkrachtingen en bewijs daarvan
Op grond van de uitkomsten van het DNA-onderzoek in beide zaken, de overeenkomende werkwijze en de opgegeven signalementen wordt geconcludeerd dat de dader in beide zaken dezelfde moet zijn geweest en dat de verdachte de dader is geweest.

De verdachte heeft zich destijds dus binnen een periode van drie weken schuldig gemaakt aan verkrachting van een (toen) 13-jarig en een 15-jarig meisje. Hij is de meisjes op de fiets naar hun flat gevolgd en is mee naar binnen gegaan de flat in. Hier heeft hij de meisjes hun kelderboxen in gedwongen en onder bedreiging van een mes verkracht en andere seksuele handelingen met hen verricht.
Schade voor slachtoffers en maatschappij

Hij heeft met zijn handelingen enkel oog gehad voor zijn eigen lustgevoelens en heeft zich niet bekommerd om de schade die hij bij de minderjarige slachtoffers aanrichtte. Door zo te handelen heeft de man een grove inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit en de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers. Slachtoffers van dit soort ernstige feiten ondervinden daar vaak nog jarenlang last van en de herinnering eraan hindert hen in hun dagelijks bestaan. Dat dit ook bij de slachtoffers in deze zaak het geval is, blijkt uit de onderbouwing van de schadevergoedingsverzoeken en de slachtofferverklaring die tijdens de zitting is afgelegd.

Het behoeft ten slotte geen betoog dat deze verkrachtingen gevoelens van afschuw en verontwaardiging oproepen in de samenleving en dat vrouwen zich hierdoor in zijn algemeenheid minder veilig voelen.

Gezwegen over betrokkenheid
De rechtbank neemt het de verdachte ook in het bijzonder kwalijk dat hij al die jaren heeft gezwegen over zijn betrokkenheid bij de verkrachtingen. Hierdoor leven de slachtoffers al ruim 13 jaar met de angst de dader nog een keer tegen te komen, zeker omdat hij tegen hen had gezegd dat hij wist waar ze woonden. Daarnaast heeft hij tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak geen openheid van zaken gegeven of spijt betuigd.

Straf
Vanwege deze ernstige feiten legt de rechtbank de man een celstraf op van 6 jaar. Bij de bepaling van de duur van de straf is ook rekening gehouden met straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Verder is in strafverzwarende zin onder meer rekening gehouden met het feit dat het om twee minderjarige slachtoffers gaat. Ook is het strafverzwarend dat de delicten hebben plaatsgevonden onder bedreiging van een mes.

De straf is lager dan de officier van justitie heeft geëist, omdat de man is vrijgesproken van twee ten laste gelegde feiten. Zo werd hij ook verdacht van poging tot aanranding van een 13-jarig meisje. Hoewel de rechtbank de verklaring van dit slachtoffer betrouwbaar acht, kan uit de beschreven handelingen niet worden afgeleid of, en zo ja, welk delict de man van plan was te gaan plegen. Daarnaast werd hij verdacht van het witwassen van geld dat in een kluis in zijn woning is aangetroffen. Ook dat is niet bewezen.

FOK!games zoekt nieuwe redactieleden!

FOK!games is ook dit jaar op zoek naar nieuwe mensen die graag over de nieuwste games en consoles willen schrijven. Solliciteer om bij onze gezellige redactie te komen! Het maakt daarbij niet uit op welk platform je speelt, als je maar affiniteit hebt met games en de Nederlandse taal goed beheerst.

De FOK!games redactie mag maandelijks de nieuwste games ruim voor de officiële releasedatum uittesten en van een recensie voorzien. Wij bieden redactieleden dus de kans om die games gratis te spelen en af en toe kunnen redacteurs ook game-evenementen zowel in binnen als buitenland bijwonen. Wij verwachten slechts dat je bereid bent om een uurtje per week te besteden aan nieuws op de site zetten. Je mag daarbij zelf bepalen waar je over wilt schrijven, dus als je vooral nieuws over je favoriete titels wilt posten is dat geen enkel probleem.

Ben je geïnteresseerd in een vrijwillige functie bij FOK!games? Stuur dan een e-mail met een korte motivatie naar games@fok.nl. Mocht je eerst nog wat vragen hebben? Laat vooral een reactie achter op dit bericht of lees de comments van onze wervingspost van vorig jaar.

Immortals of Aveum blijkt 125 miljoen dollar kostende flop

Voormalig ontwikkelaar van Immortals of Aveum doet boekje open over EA`s nieuwe IP. in een interview met IGN zegt een anonieme medewerker: "een AAA single-player shooter uitbrengen in de huidige markt is een zeer slecht idee"

In augustus 2023 kwam Immortals of Aveum uit. Het had een "Call of Duty met magie" moeten worden. Het spel kwam uit in een van de drukste maanden van het jaar waarin onder andere ook Baldur`s Gate 3, Diablo 4 en Starfield uitkwamen. Het experiment van Ascendant Studios trok te weinig aandacht en 45% van hun personeel werd ontslagen. Volgens CEO Bret Robbins verkocht het spel slecht door de ongelukkige releasedatum, maar volgens een voormalig personeelslid komen de tegenvallende prestaties door het concept van het spel zelf en ook het behoorlijke budget dat ervoor werd uitgetrokken. Immortals of Aveum was voor een relatief kleine studio een veel te groot project. Zeker aangezien dit het eerste spel was dat ze hebben ontwikkeld.

De ontwikkelingskosten om Immortals of Aveum te kunnen maken waren 85 miljoen dollar. Daarnaast heeft EA nog zo een 40 miljoen dollar gespendeerd aan marketing en distributie. Volgens de voormalig ontwikkelaar was er genoeg talent aanwezig op de werkvloer, maar was het in de huidige markt een slecht idee om dit spel te maken. Immortals of Aveum kreeg nog redelijke kritieken (gemiddeld een 7.4, wij bij FOK! hebben hem helaas niet mogen reviewen), maar ondanks alles heeft het spel zeer slecht verkocht. Klachten zijn: een repetitieve gameplay en een single player verhaal dat veel te lang duurt. Het nadeel van deze flop (volgens het voormalig Ascendant Studios personeel) is waarschijnlijk dat het andere gameontwikkelaars zal ontmoedigen om te experimenteren met single player FPS-games.

Misschien moeten we dan toch maar wachten op een Hexen reboot?

Duizenden Volkswagen-auto's staan vast in Amerikaanse havens

Ongeveer 13.000 auto's van de VW Group worden vastgehouden door de douane in Amerika.

De reden zijn componenten die in China zijn vervaardigd onder dwangarbeid. Op vraag van Handelsblatt bevestigde een VW-woordvoerder dat auto's van de merken Porsche, Bentley en Audi vast staan. 

Volgens informatie van de Financial Times zijn bepaalde de onderdelen uit de auto's afkomstig van een leverancier in West-China. De VS verbiedt de import van producten die zijn gemaakt met behulp van dwangarbeid in de Chinese Oeigoerse regio Xinjiang. Volkswagen staat al geruime tijd onder druk vanwege zijn economische activiteiten in West-China. VW maakte gisteren bekend dat het zijn activiteiten met zijn Chinese partner op de locatie in Xinjiang zou herzien.

Rechter: "Kwalijk dat juist Promes rijkdom wilde vergroten door cocaïnehandel"

"Het is extra kwalijk dat juist Quincy Promes, met zijn voorbeeldfunctie, zijn rijkdom en mogelijk ook aanzien in bepaalde kringen aanzien probeerde te vergroten door betrokkenheid bij grote internationale drugstransporten", stelde de rechtbank vanochtend. Promes werd veroordeeld tot 6 jaar cel voor betrokkenheid bij de invoer van twee partijen cocaïne. Zo meldt AT5. 

Met in totaal bijna 100 wedstrijden voor Oranje en Ajax, ruim 700.000 volgers op Instagram, eigen muziek én een eigen kledingmerk kun je niet om de voorbeeldfunctie van Quincy Promes heen. En laat de rechtbank hem juist dát kwalijk nemen bij de beoordeling van zijn strafzaken.

Toen de rechtbank hem vorig jaar tot 1,5 jaar celstraf veroordeelde voor het neersteken van zijn neef, noemde de rechtbank het zorgelijk dat iemand met een voorbeeldfunctie als Promes "niet lijkt in te zien hoe verwerpelijk zijn gedrag is en dat hij het steken zelfs op iemand anders heeft proberen af te schuiven."

De positie die hij heeft, kwam hem vandaag opnieuw duur te staan. "Het is extra kwalijk dat juist Quincy Promes, met zijn voorbeeldfunctie, zijn rijkdom en mogelijk ook aanzien in bepaalde kringen aanzien probeerde te vergroten door betrokkenheid bij grote internationale drugstransporten", zei de rechter vandaag. 

'Discussie in publiek domein'
De advocaat van Promes Robert Malewicz reageert: "Die voorbeeldfunctie is inderdaad gememoreerd en is onderdeel van waarom we hem toch een forse straf opleggen. Maar iedereen is voor de wet gelijk. Je zou ook kunnen zeggen dat deze discussie zich juist in het publieke domein gehouden wordt. Dus je krijgt ook veel meer over je heen als publiek figuur."

De rechtbank veroordeelde Quincy Promes vandaag tot 6 jaar cel voor zijn rol bij de invoer van twee partijen cocaïne. Medeverdachte Marylio V. krijgt dezelfde straf. De twee neven zouden begin 2020 via de haven van Antwerpen twee partijen drugs hebben ingevoerd. De eerste partij, verstopt in een container met zakken zout, is nooit gevonden. Een tweede partij werd onderschept. Er was 9 jaar cel tegen hem geëist.

‘Soldaat, heel veel strepen erbij'
De officier van justitie las tijdens de zitting een groot aantal berichten voor die Promes en zijn neef zouden hebben gestuurd. Zo zou Promes aan de uithalers, die in een loods in België aan het werk waren geweest met het halen van cocaïne uit een lading met zakken zout, uiteindelijk tevreden ‘soldaat, heel veel strepen erbij’ hebben gestuurd. Ook de neef reageerde volgens het OM enthousiast. Wel zou de winst door de ingreep van de Belgische douane ‘gehalveerd’ zijn. In de woning van de neef werd volgens het OM 17.000 euro aan contant geld gevonden.

De voetballer, die sinds 2021 bij Spartak Moskou speelt en dus al 1,5 jaar celstraf kreeg voor het neersteken van zijn neef, was er vandaag opnieuw niet bij. Volgens zijn advocaat komt dat door zijn werk als voetballer. Als hij naar Nederland zou komen, komt hij vast te zitten. 

De advocaat van Promes liet na afloop weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Diablo 4 spelers boos vanwege nieuwe cosmetica + andere ARPG releasedatums

Diablo 4 spelers werden afgelopen week begroet met een € 30,- kostend cosmetica pakket. Het gaat hier om jawel, kleurtjes voor je town portals.

Diablo 4 portals

Blizzard heeft zich onder de Diablo 4 spelers weer eens van hun beste kant laten zien. Niet door weer ingrijpende gameplay mechanieken, maar door een nieuw cosmeticapakket uit te brengen dat nog nietszeggender is dan de zogeheten horse armour. Diablo 4 spelers doen lacherig over de absurditeit van het pakket, maar zijn ook behoorlijk boos. De portals in het pakket zijn namelijk ook nog eens klasse specifiek. Je krijgt namelijk de Tempest Gate Sorcerer town portal, Transit Artery Rogue town portal, Netherworld Threshold Necromancer town portal, Wildroot Way Druid town portal, en de Warpath Barbarian town portal. Het is dus niet mogelijk om een kleurtje uit te kiezen voor je personage. Verder krijg je in het pakket nog 1000 platina die je aan iets anders uit kunt geven.

De woede van de Diablo 4 spelers komt voor Blizzard niet bepaald op een goed moment. Eerder was er al behoorlijk wat onvrede over seizoen 3 van het spel en, waren spelers flink teleurgesteld door het Lunar Awakening gelimiteerde evenement. 21 februari komt een grote concurrent voor Diablo 4 uit namelijk: Last Epoch (zie trailer). En op 7 juni komt de grootste concurrent van Diablo 4 uit namelijk: Path of Exile 2 (zie trailer).

Het is nu de vraag hoe Blizzard denkt hun spelers vast te kunnen houden als ze keer op keer de plank mis slaan met zowel nieuwe content als hun cosmetica pakketten. Zeker als cosmetica pakketten net zo veel kosten als games die nu zeer populair zijn zoals o.a. Palworld of Helldivers 2.

PSG en Manchester City op voorsprong in achtste finales Champions League

In de Champions League zijn dinsdag- en woensdagavond de eerste vier heenwedstrijden in de achtste finales gespeeld. Volgende week worden de heenwedstrijden in de overige vier achtste finales gespeeld, in maart staan dan de returns op het programma.

Kopenhagen - Manchester City
Al na tien minuten kwamen de bezoekers op voorsprong, nadat Kevin de Bruyne een prima aanval afrondde. Na een ruim half uur stond het echter weer gelijk, doordat Liverpoolkeeper Ederson's blunder eindigde voor de voeten van de net van N.E.C. overgekomen Magnus Mattsson: 1-1.

Op slag van rust zorgde een blunder in de Deense verdediging ervoor dat Bernardo Silva City weer op voorsprong kon zetten, waarna de ploeg het in de blessuretijd van de tweede helft afmaakte: Philip Foden rondde na meerdere pogingen af voor 1-3.

RB Leipzig - Real Madrid
Even was het feest in Leipzig, maar de goal van Benjamin Sesko in de tweede minuut van de wedstrijd werd afgekeurd. Real Madrid nam het heft in handen en kort na rust werd dat beloond: Brahim Diaz opende de score in de Red Bull Arena, waar in het restant van de wedstrijd niet meer werd gescoord, 0-1.

Lazio - Bayern München
In het Stadio Olimpico leverde drie kwartier voetbal niks op en ook in de tweede helft zat men al meer dan twintig minuten te kijken zonder ook maar een enkele goal. Daarna was het raak: Dayot Upamecano legde Laziospeler Gustav Isaksen neer met een nare trap op diens scheenbeen, en aanvoerder Ciro Immobile trapte vanaf elf meter de winnende goal binnen, 1-0 bleek de eindstand.

Paris Saint-Germain - Real Sociedad
Sociedad deed verwoede pogingen om stand te houden en dat lukte bijna een uur lang, tot een corner van Ousmane Dembélé door Kylian Mbappé gepromoveerd werd tot goal: 1-0. Een dikke tien minuten later verdubbelde Bradley Barcola de score door een aanval mooi af te ronden en daar bleef het verder bij: 2-0 voor PSG.

PlayStation Plus Extra- en Premium-games van februari

Sony heeft de PlayStation Plus Extra- en Premium-games van februari bekendgemaakt. Abonnees krijgen deze maand onder andere een hoop Tales of-games, twee LEGO-games en Assassin's Creed Valhalla. De onderstaande games zijn vanaf 20 februari beschikbaar.

Extra:
Need for Speed Unbound | PS5
The Outer Worlds: Spacer's Choice Edition | PS5
Tales of Arise | PS4, PS5
Assassin's Creed Valhalla | PS4, PS5
LEGO Worlds | PS4
LEGO Jurassic World | PS4
Roguebook | PS4, PS5
Rogue Lords | PS4
Tales of Zestiria | PS4

Premium:
Resistance: Retribution | PS4, PS5
Jet Rider 2 | PS4, PS5
Tales of Symphonia | PS4, PS5
Tales of Vesperia | PS4, PS5

Ys X: Nordics komt eind dit jaar naar het westen

Ys X: Nordics komt eind jaar uit voor PS5, PS4, Switch en pc. Dat hebben uitgever NIS America en ontwikkelaar Falcom aangekondigd. De game kwam al op 28 september 2023 uit in Japan, maar de Engelse vertaling liet op zich wachten.

Ys is actie-RPG serie die inmiddels bijna veertig jaar oud is. Dit tiende deel speelt zich zoals je zou verwachten in de noordelijke zeeën af. Daar ontmoet Adol Christin de 'Normans', mensen die op een mysterieuze eilandencluster wonen. Ys X komt verder met een volledig nieuw vechtsysteem waarom je met twee personages tegelijk kunt vechten en dit keer is het ook mogelijk om met een schip de wereld te verkennen.

FOK! Wat een weer: zacht met af en toe regen

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt met af en toe regen. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en is matig, aan de noordwestkust af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag valt in het noordoosten mogelijk eerst nog wat regen. Ook breekt de zon af en toe door, het eerst in het zuiden en later ook in het midden. In het noorden blijft het bewolkt. Met maximumtemperaturen van 11°C in het Waddengebied tot plaatselijk 17°C in het zuidoosten is het zeer zacht. De wind komt uit het zuiden en is matig, aan de noordwestkust eerst af en toe vrij krachtig.

Vanavond blijft het op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit het zuiden en is matig.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. De wind komt uit het zuiden en is matig.

Tot morgen!

                   

Het was gister grijs en regenachtig, ook in Sonsbeek te Arnhem (Foto: _UserName_)
regen maar ook droge perioden ((Archief)foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag - Valentijn Editie #1189

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.