FBI-informant heeft gelogen over steekpenningen aan Hunter en Joe Biden

FBI-informant Alex Smirnov zou hebben gelogen over contacten van president Joe Biden met een Oekraïens energiebedrijf. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2020 beweerde de 43-jarige informant dat Biden en zijn zoon Hunter in 2015 of 2016 elk vijf miljoen dollar aan steekpenningen hadden ontvangen van het bedrijf Burisma, aldus de Amerikaanse autoriteiten.

De voormalige informant is nu beschuldigd van het afleggen van valse verklaringen en het creëren van valse en fictieve gegevens. Zijn aantijgingen tegen Joe en Hunter Biden zijn volledig verzonnen, volgens de aanklacht. Als hij wordt veroordeeld, riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar

Hunter Biden was van 2014 tot 2019 lid van de raad van bestuur van Burisma. Zijn vader was destijds vice-president van de VS onder president Barack Obama.

Smirnov beweerde verder dat het bedrijf Hunter Biden in de raad van commissarissen had benoemd, zodat hij het bedrijf ‘via zijn vader tegen allerlei problemen’ kon beschermen, aldus de aanklacht. Dat zou hij hebben gehoord van een hooggeplaatste vertegenwoordiger van Burisma.

De man heeft daadwerkelijk contact gehad met leidinggevenden van Burisma, maar later dan hij had aangegeven. Tegen die tijd was de regering van president Obama niet langer aan de macht. Destijds – vóór zijn latere verkiezing tot president – had Biden geen gelegenheid om de Amerikaanse politiek te beïnvloeden, aldus de aanklagers, die optraden namens de speciale adviseur van het ministerie van Justitie, David Wiess.

“Kortom: De beklaagde veranderde zijn routinematige en normale zakelijke contacten met Burisma in 2017  later in beschuldigingen van omkoping tegen Joe Biden", aldus de aanklacht.

Het zou een keerpunt kunnen zijn voor de Republikeinen die president Biden willen afzetten wegens vermeend wangedrag van zijn zoon. De beschuldigingen van de verdachte werden voorheen als belangrijk bewijsmateriaal beschouwd.