FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 augustus 2022

Bol completeert gouden EK-trilogie met estafettegoud voor Nederland

De voorlaatste dag van het Europees kampioenschap atletiek in München heeft voor Nederland nog weer wat mooie dingen opgeleverd. Met name de estafettedames zorgden voor een geweldige prestatie, verder was het in het algemeen een vermakelijke avond.

4x400m vrouwen, finale
Nederland begon als voornaamste kanshebber op goud en Eveline Saalberg gaf het team alvast een prima begin, waarna Lieke Klaver op haar 24e verjaardag ook uitstekend liep. Lisanne de Witte hield Nederland ongeveer in positie en bracht Femke Bol in stelling: die had niet al teveel achterstand en dus was bij de wissel eigenlijk al duidelijk dat het goud bijna binnen was. Bol maakte het inderdaad af en in 3:20,87 minuten pakte Nederland het goud - alleen Rusland onder drie verschillende namen, Oost-Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechoslowakije en Polen waren binnen Europa ooit sneller. Met 3:21,68 pakte Polen nu het zilver, voor de 3:21,74 van Groot-Brittannië.

4x400m mannen, finale
Isayah Boers hield Nederland prima in de race, Liemarvin Bonevacia deed het ook uitstekend, maar vervolgens zakte Nederland wat weg. Jochem Dobber kon het niet helemaal bolwerken en Ramsey Angela finishte in 3:01,34 minuten uiteindelijk als vijfde. Het goud was in 2:59,35 voor de Britten Matthew Hudson-Smith, Charles Dobson, Lewis Davey en Alex Haydock-Wilson, voor België (2:59,49) en Frankrijk (2:59,64).

800m vrouwen, finale
Christina Hering ging er in haar thuisstad vol in, maar met een meter of 200 gedaan waren de krachten van de Duitse op. Keely Hodgkinson liep naar de leiding en op de Britse stond geen maat: goud in 1:59,04 minuten, voor de Française Renelle Lamote, die in 1:59,49 voor het derde EK op rij zilver pakte. Brons was in 1:59,87 voor de Poolse Anna Wielgosz, enkele honderdsten voor Lore Hoffmann uit Zwitserland.

Polsstokhoogspringen mannen, finale
Met Armand Duplantis was er uiteraard maar één favoriet en zoals gebruikelijk maakte de jonge Zweed het waar: zonder ook maar één foutsprong kwam hij tot aan 6,06 meter, een verbetering van zijn eigen kampioenschapsrecord, en daarmee hield hij het voor gezien. Zilver ging met 5,85 meter naar de Duitser Bo Kanda Lita Bähre, voor de 5,75 meter van de Noor Pål Haugen Lillefosse. Die sprong zonder fouten over 5,75 meter, de Nederlander Rutger Koppelaar had wel één fout en moest zo genoegen nemen met plek vier. Menno Vloon ging op de aanvangshoogte van 5,50 meter drie keer in de fout en werd laatste.

Speerwerpen vrouwen, finale
De 20-jarige Griekse Elina Tzengko gooide zich met 60,82 meter in ronde één naar de leiding, maar met 65,81 meter in haar tweede poging verstevigde ze die positie behoorlijk. Het zou ruimschoots genoeg blijken voor fout, voor het pas 18-jarige supertalent Adriana Vilagos. De Servische staat al sinds haar 13e op de internationale atletiekradar en met 62,01 meter in haar laatste worp pakte ze haar eerste internationale seniorenmedaille. Brons was voor de 23 jaar oudere Tsjechische veterane Barbora Spotakova met 60,68 meter in haar laatste worp.

3000m steeplechase vrouwen, finale
Luiza Gega bepaalde geruime tijd het tempo en met de slotfase in zicht wist de Albanese zich los te lopen van de Britse Elizabeth Bird. Die kreeg echter bezoek van Lea Meyer: de Duitser had een heerlijk tempo te pakken en liep gedragen door het publiek naar zilver in 9:15,35 minuten. Gega was onaantastbaar en pakte in 9:11,31 minuten het eerste EK-goud ooit voor Albanië in de atletiek, Bird veroverde in 9:23,18 nog wel het brons.

100m horden vrouwen, series
Maayke Tjin-A-Lim stond namens Nederland in de series en deed dat prima: met 13,26 seconden finishte ze als tweede, genoeg voor een plek in de halve finales, waarin Nadine Visser en Zoë Sedney instromen.

Uitslag Fortuna Sittard - Cambuur Leeuwarden

Cambuur Leeuwarden heeft de eerste zege van het seizoen te pakken. Tegen Fortuna Sittard kwamen de Friezen nog wel achter, maar in de tweede helft draaide de ploeg van Henk de Jong de wedstrijd dankzij vier rake afstandschoten.

Burak Yilmaz opende na tien minuten de score voor Fortuna Sittard. De Turkse spits volleerde de bal in de korte hoek, waarbij de doelman van Cambuur Leeuwarden er niet goed uit zag. Ondanks de fout bij het doelpunt herstelde João Virgínia zich goed en hield zijn ploeg in de wedstrijd met goede reddingen op inzetten van Iñigo Córdoba en Yilmaz.

Nog voor rust greep trainer Henk de Jong in bij Cambuur. Voor rust leverde dat nog niet het gewenste resultaat, maar vroeg in de tweede helft zorgde invaller Michael Breij voor de gelijkmaker. Daarna bleef het lang 1-1, maar met nog iets meer dan tien minuten te spelen pakte Cambuur de leiding na een raak afstandsschot van Mees Hoedemakers. Acht minuten later schoot Hoedemakers opnieuw raak en in de blessuretijd zorgde Jasper ter Heide voor de eindstand door opnieuw van afstand raak te schieten.

Fortuna Sittard

1 - 4

sc Cambuur Leeuwarden

 10' Yilmaz    47' Breij
 79' Hoedemakers
 87' Hoedemakers
 90+2' Ter Heide
 
 Gele kaart: Seuntjens, Erdogan,Ferati, (Fortuna Sittard), Hoedemakers, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8.357
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Tirpan (Pinto/ 76)
Guth
Siovas (Erdogan/80)
Cox
Ferati
Córdoba (Noslin/60)
Duarte
Gladon (Bassett/60)
B.Yilmaz
Seuntjens
  Virgínia
Schmidt (v.Wermeskerken/46)
Tol
Bergsma
Bangura
Jacobs (Breij/37)
Hoedemakers
Paulissen (Ter Heide/75)
Balk (Sambissa/37)
Uldrikis
Smit (Hendriks/ 84)

Van Rouwendaal pakt derde Europese titel op rij op vijf kilometer

Sharon van Rouwendaal heeft op de EK open water in Rome haar titel op de vijf kilometer geprolongeerd. De 28-jarige zwemster was de sterkste voor de Spaanse María de Valdés en de Italiaanse Giulia Gabbrielleschi.

Van Rouwendaal liet de koppositie in de eerste ronden aan de Spaanse Maria de Valdés en vervolgens aan Giulia Gabbrielleschi uit Italië. Pas in de laatste ronde nam de 28-jarige Nederlandse over en dankzij een sterke sprint pakte Van Rouwendaal het goud in Rome en haar derde Europese titel op rij op de 5 kilometer openwaterzwemmen. In totaal heeft de zwemster nu acht Europese titels in het openwaterzwemmen.

Zondag komt Van Rouwendaal in actie op de tien kilometer, waar ze hoopt de dubbel te voltooien. Paar weken geleden werd de 28-jarige alvast wereldkampioen op de tien kilometer.

Bij de mannen ging het goud op de 5 kilometer naar Gregorio Paltrinieri. De Italiaan pakte de Europese titel voor zijn landgenoot Domenico Acerenza en de Fransman Marc-Antoine Olivier.

Uitslag Vitesse - Heerenveen

Na twee keer 0-0 hebben gespeeld heeft sc Heerenveen de eerste overwinning te pakken. In Arnhem werd Vitesse met 0-4 verslagen door de Friezen dankzij een hattrick van Sydney van Hooijdonk.

sc Heerenveen kwam deze competitie nog niet tot scoren, maar bij Vitesse kwamen de Friezen al na vijf minuten op voorsprong via Sydney van Hooijdonk op aangeven van Amin Sarr. Ook bij de andere doelpunten was het spitsenduo van Heerenveen betrokken. In blessuretijd van de eerste helft zorgde Sarr voor de 0-2 en in de tweede helft gaf Sarr nog twee assists op Van Hooijdonk die een hattrick maakte tegen Vitesse.

Voor Heerenveen betekende dat de eerste overwinning van het seizoen, terwijl Vitesse nog altijd op nul punten staat na drie wedstrijden in de eredivisie.

Vitesse

0 - 4

sc Heerenveen

     5' v.Hooijdonk
 45+3' Sarr
 72' v.Hooijdonk
 77' v.Hooijdonk
 
 Gele kaart: Domgjoni, Wittek, Bero, (Vitesse), Tahiri,Haye, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 10.899
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Scherpen
Arcus
Hajek (Sankoh/ 33)
Cornelisse
Ferro
Wittek
Manhoef (Flamingo/81)
Bero
Meulensteen (Huisman/64)
Domgjoni
Frederiksen (Buitink/81)
  Noppert
v.Ewijk
v.Aken
v.Beek
Bochniewicz
Köhlert
Tahiri (v.Ottele/79)
Haye (Kaib/79)
Halilovic (Olsson/71)
v.Hooijdonk (Timossi Andersson/79)
Sarr (Al Hajj/82)

Vrouw moet foetus zonder schedeldak waardoor hersenmisvormingen voldragen

Een vrouw in Louisiana moet haar baby voldragen terwijl het geen schedeldak ontwikkelt. Louisiana heeft een strenge anti-abortuswet waardoor de vrouw geen abortus mag ondergaan.

De vrouw kreeg bij 10 weken zwangerschap een echo, en daarmee was te zien dat er sprake was van 'acrania', een zeldzame aandoening waarbij het kind geen schedeldak vormt waardoor de hersenen zich niet normaal kunnen ontwikkelen. Hierop besloot de vrouw logischerwijs voor een abortus. Echter besloot het medisch personeel van het ziekenhuis hier niet in mee te gaan.

Louisiana heeft een strenge anti-abortuswet waarbij er slechts enkele medische uitzonderingen zijn. Toen Louisiana de lijst met uitzonderingen naar buiten bracht was er direct kritiek dat de lijst niet compleet is. Acrania staat er bijvoorbeeld niet op, hierdoor moet de vrouw van haar staat het kind voldragen tot een spontane abortus of overlijden na de geboorte.

Het ziekenhuis reageerde dat het niet op de situatie van een specifieke patiënt kan reageren maar stelt dat het doorstaan van een onhoudbare zwangerschap extreem ingewikkeld is. "Zelfs als een zwangerschap onder een van de uitzonderingen valt, de wetten die over de behandelmethoden gaan zijn ingewikkeld en tegenstrijdig".

(Artikel geredigeerd en aangevuld om 18.45 uur- Jippie)

Bennett sprint naar winst in tweede etappe Vuelta, Teunissen neemt leiderstrui over van Gesink

Sam Bennett heeft de tweede rit in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De sprinter van BORA-hansgrohe won voor Mads Pedersen en Tim Merlier. Mike Teunissen sprintte naar de vierde plaats en neemt de leiderstrui over van ploeggenoot Robert Gesink.

De eerste rit in lijn was er een van 's-Hertogenbosch naar Utrecht over 175 kilometer. Na vier kilometer reed er al een kopgroep van vijf renners weg met daarbij twee Nederlanders: Jetse Bol en Julius van den Berg. Het vijftal nam al snel een voorsprong van vijf minuten, waarna Alpecin-Deceuninck de achtervolging inzette. De voorsprong ging snel achteruit en leken vlak voor de enige beklimming van de dag, Alto de Amerongse Berg, ingelopen te worden. Het vijftal versnelde en bleef uit handen van het peloton, waarna Van den Berg de sterkste was op de beklimming van de vierde categorie en is daarmee de nieuwe leider in het bergklassement.

Daarna was het snel gedaan met de kopgroep en kon het peloton zich gaan opmaken voor de massasprint in Utrecht. In die sprint was Bennett de snelste na uitstekend werk van Danny van Poppel. De Nederlander trok de sprint perfect aan voor Bennett, waarna de Ier het afmaakte voor Mads Pedersen en Tim Merlier.

Mike Teunissen sprintte naar de vierde plaats en dat betekent dat de Rosmalenaar de nieuwe leider is in het algemeen klassement. Hij neemt de leiderstrui over van Robert Gesink.

Na relatieve rust chaos weer compleet op Schiphol

Na een periode van een relatieve rust is het weer chaos op Schiphol, zo is te lezen op de site van AT5. Reizigers moeten urenlang in de rij staan voor de beveiligingscontrole op de luchthaven. Volgens passagiers en personeel wordt er agressief tegen gesloten rolluiken bij de beveiliging getrapt en missen reizigers hun vlucht.

Volgens een woordvoerder van Schiphol zijn er vandaag minder beveiligers beschikbaar dan de luchthaven had aangevraagd. Daardoor lopen de wachttijden in de rij voor de security weer op tot meer dan drie uur en moeten reizigers zigzaggend door de terminal en de tenten buiten slenteren. Op sociale media klagen passagiers dat ze hun vlucht hebben gemist door de chaos.

Vanwege de tergende drukte en de vrees voor gemiste vluchten, zouden reizigers tegen de rolluiken van noodgedwongen gesloten beveiligingscontrole punten hebben getrapt. Zowel Schiphol als de Koninklijke Marechaussee laten NH Nieuws weten dat marechaussees ter plekke zijn om de rust te doen terugkeren. Er zijn geen passagiers aangehouden.

Nieuwe beveiligers
Op Schiphol zijn de afgelopen weken extra beveiligers aangenomen. In augustus zijn 200 van de minstens 500 benodigde beveiligers aan de slag gegaan. In combinatie met een verplichte beperking van het aantal vertrekkende passagiers, leek het nieuw geworven personeel de druk van de ketel op het chaotische Schiphol te hebben gehaald. Daar lijkt na enkele weken verlichting vandaag weer een einde aan te zijn gekomen.

16-jarige te jong voor abortus, oud genoeg om moeder worden

Een rechtbank in Florida heeft maandag gesteld dat een 16-jarig zwanger meisje te jong is om een abortus te ondergaan. Het meisje moet toestemming vragen aan haar ouders of een voogd omdat ze zelf te jong zou zijn om de beslissing te maken.

Het meisje heeft geen ouders en zit zelf nog op school. Omdat ze geen ouders heeft vroeg ze om uitzondering van de wet die schriftelijk toestemminng van ouders of voogd vereist.
Ze bracht aan dat ze het haar voogd heeft gevraagd om toestemming en dat die het prima vindt. Een lagere rechter had geoordeeld dat ze te jong is om een beslissing te nemen over abortus, te jong om een beslissing te nemen over haar eigen lichaam. Maar de rechter in Florida, een diep-conservatieve staat, zei nee, waarop ze in beroep ging maar deze rechter houdt het vorige oordeel in stand.

Hierdoor moet het meisje, dat volwassen genoeg is om in te zien niet klaar te zijn voor het moederschap, volgens beide rechters niet volwassen genoeg is om voor abortus te kiezen maar blijkbaar wel volwassen genoeg om moeder te worden, de zwangerschap voldragen...

Kijk terug naar het FK Fierljeppen in het Friese Winsum

Fierljeppen. De oudste extreme sport van Nederland, is een traditionele sport waarbij een atleet probeert met behulp van een polsstok een zo groot mogelijke afstand over een sloot/water te overbruggen.

Een sprong begint met het maken van een korte felle sprint naar de polsstok, gevolgd door een insprong, het klimmen naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een afsprong in een zandbed te landen. Hoe verder een stok wordt gezet, hoe meer snelheid nodig is in de aanloop, hoe groter de mogelijke afstand wordt.

Het op goede afstand zetten van de pols en een goede aanloop kunnen bepalen dat de pols langzaam over het dode punt gaat. Dat is van belang om meer tijd te hebben om te klimmen. Een goede afsprong uit de stok kan de springafstand aanmerkelijk vergroten. Bij de landing bepaalt de achterste afdruk in het zand de uitslag.

Vanmiddag werden in het Friese Winsum de Friese kampioenschappen Fierljeppen gehouden, Omrop Fryslân zond een live-verslag uit vanaf 13.30 uur: 

Hongaren op tilt door kussende vrouwen in Netflix-tekenfilmserie Jurrasic World

De Hongaarse mediatoezichthouder zei woensdag dat het Netflix onderzoekt voor mogelijke overtreding van een controversiële anti-LHBTQ+-wet, daarbij verwijzend naar “verschillende klachten” over een tekenfilm waarin jonge vrouwen zoenen.

De in Boedapest gevestigde National Media and Communications Authority zei dat  het verifieert of een aflevering van de Netflix-kinderserie met de naam "Jurassic World Camp Cretaceous'' in strijd is met de anti-LHBTQ+-wet uit 2021.

De Netflix-serie, geschikt voor 7-jarigen en ouder, laat een tienermeisje zien die haar liefde aan een ander tienermeisje bekent en haar een kus geeft. Critici op de kusscene hebben een petitie opgesteld die al meer dan 80.000 keer is ondertekend.

Het onderzoek dreigt de spanningen tussen de Europese Commissie en de Hongaarse regering verder te doen oplopen nadat de houding van premier Viktor Orbán tegen de LGBTQ+-gemeenschap van het land de EU al enige tijd zorgen baart. Mocht het tot een officiële klacht komen, dan lijkt een nieuwe diplomatieke rel gegarandeerd. De Hongaarse anti-homowet ontmoette in Europa veel kritiek, onder meer van mensenrechtenorganisaties en de Europese Unie.

De toezichthouder zei dat men verplicht is om na elke klacht een onderzoek in te stellen, maar kon geen commentaar geven op het specifieke geval omdat het onderzoek nog gaande was.

Hongarije ontvangt uit heel Europa veel kritiek op de wet die jongeren moet ‘beschermen’ tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. De wet betekent in de praktijk dat onderwijs en uitingen in de media over die onderwerpen in de ban worden gedaan.

De Europese Commissie kondigde in juli aan dat ze Boedapest voor de hoogste rechtbank van de EU daagt wegens vermeende schending van de Europese wetten inzake mediavrijheid en grondrechten. De Commissie zei dat de Hongaarse wet in strijd is met de Europese telecom-, audiovisuele en digitale wetgeving, evenals het hoeksteenverdrag betreffende de werking van de EU en het Verdrag van de EU en het EU-Handvest van de grondrechten. Minister-president Mark Rutte vroeg zich vorig jaar naar aanleiding van de wet hardop af of Hongarije nog wel thuishoorde in de EU. Orbán noemde dat toen ‘koloniale arrogantie’. 

De Hongaarse mediatoezichthouder zei dat het in totaal 84 klachten heeft ontvangen sinds de wet in juli 2021 van kracht is geworden en twaalf klachten tot nu toe in 2022, maar geen van de klachten wees op enige overtreding van de wet. Netflix was al eerder onderwerp van een eerder onderzoek naar een Japanse serie waarin een zwangere man te zien was. De klacht werd afgewezen.

De toezichthouder zei dat als hij zou vaststellen dat Netflix inderdaad de Hongaarse wet heeft overtreden, hij de Nederlandse media-autoriteit moet informeren, die toezicht houdt op Netflix omdat het Europese hoofdkantoor van het bedrijf in Nederland is gevestigd. De Nederlandse toezichthouder zou op zijn beurt het laatste woord hebben. De vraag is echter of de wet de Hongaren in het geval van deze tekenfilmaflevering van Jurrasic World veel soelaas biedt. De Nederlandse mediawet kent namelijk geen bepalingen over homoseksuele uitingen, in tegenstelling tot over bijvoorbeeld alcohol - daarvoor mag alleen na 21.00 uur reclame gemaakt worden.

De Nederlandse mediatoezichthouder zei geen commentaar te kunnen geven op de zaak. Netflix weigerde ook commentaar te geven op het onderzoek.

Drillrappers betrapt met kalasjnikov en pistolen

Twee drillrappers moeten veertien en acht maanden de cel in wegens wapenbezit en opruiing. Dat heeft de rechtbank gisteren geoordeeld. De twee, zo schrijft AT5, werden door de politie aangetroffen in het Amsterdamse Bos. Een derde man is veroordeeld tot acht maanden cel wegens wapenbezit.

Een agent zag de drie in een auto zitten op parkeerplaats Meerzicht. Hij wachtte daarna op assistentie van collega's. Op dat moment rende een van de inzittenden weg, waarop de agent de achtervolging inzette. De bestuurder bleef met een andere inzittende in de auto zitten en reed weg. De bijrijder kon na een achtervolging te voet opgepakt worden. De auto werd verderop leeg aangetroffen, maar de bestuurder kon ook aangehouden worden omdat hij in de bosjes zat.

Politiehond
Een politiehond vond in de buurt een kalasjnikov, waar het DNA van een van de drillrappers op bleek te zitten. Ook vonden agenten op een paar meter afstand van de andere verdachte een schoudertas met twee pistolen en op de vluchtroute van weer een andere verdachte nog een pistool. Alle vuurwapens waren geladen, maar niet doorgeladen.

Twee van de drie verdachten bleken ook met wapens te zien zijn in een drillrapvideo, die in augustus 2021 online was gezet. Ze toonden in die video dezelfde wapens. Aan het begin van de video wordt geschoten met het automatische vuurwapen. Ook werd een snijdende beweging met de hand langs de keel gemaakt. Eén van de rappers draagt in de video een officieel politie-uniform. In de Engelse ondertiteling stond onder meer: 'Keep talking shit on my name you will get shot'.

Verheerlijkt
Volgens de rechtbank gaat het om opruiing. "Met het plaatsen van een video met de geuite woorden, handelingen en gebaren op een openbaar Instagram-account en YouTube-kanaal, worden naar het oordeel van de rechtbank geweldgebruik, wapengebruik en wapenbezit verheerlijkt en wordt (impliciet) opgeroepen tot strafbare feiten, waaronder het plegen van levensdelicten, jegens een tegenpartij", staat in het vonnis.

Verder wijst de rechtbank erop dat vuurwapens een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid vormen en dat het ongecontroleerde bezit ervan leidt tot gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving. De verdachte met de kalasjnikov kreeg een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De verdachte met de pistolen kreeg jeugddetentie van twaalf maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De derde verdachte, die geen rol had in de drillrapvideo, kreeg een gevangenisstraf van tien maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

She-Hulk uitgelachen om vrouwenproblemen

De nieuwe serie 'She-Hulk: Attorney at Law' heeft niet het gewenste effect bij de kijkers. Alhoewel IMDB de pro-feministische serie nogal aan het promoten leek, kunnen vele fans dat niet waarderen.

Vooral één specifieke scene doet veel Hulk-fans de tenen krommen. Het moment dat de vrouwelijke hoofdpersoon Jennifer Walters tegen Bruce Banner klaagt over dat ze 24 uur per dag, zeven dagen in de week, wordt onderdrukt.

"Dit is het ding Bruce, ik ben goed in het beheersen van mijn woede. Ik doe het altijd", zegt Walters. “Als ik op straat wordt nageroepen. Wanneer incompetente mannen mij mijn eigen vakgebied uitleggen. Ik doe het vrijwel elke dag, want als ik het niet doe, word ik emotioneel of moeilijk genoemd of word ik misschien letterlijk vermoord."

"Dus ik ben een expert in het beheersen van mijn woede", gaat ze verder, terwijl ze steeds luider begint te praten. “Omdat ik het oneindig veel meer doe dan jij!"

Marvel-fans schoten direct hard in de lach na deze scene, beschrijvend wat Bruce Banner wel niet meegemaakt had en wat hij moet onderdrukken om vooral niet boos te worden. 

"Het personage werd als kind misbruikt door zijn vader en zag zijn moeder vermoord worden door zijn vader. In de loop van zijn leven probeerde Hulk ook zelfmoord te plegen, werd hij naar een buitenaardse planeet gestuurd, zag hij een vriend sterven en beleefde hij meerdere andere levensveranderende ervaringen. En dat allemaal terwijl hij probeerde kalm te blijven om niet in de Hulk te veranderen."

Op sociale media werd dit vergelijk breed uitgemeten. "Hulk: De vrouw van wie ik hield stierf terwijl ze de planeet redde en ik was er niet om haar te beschermen", grapte een Twitter-gebruiker. “She-Hulk: Ik word soms op straat nageroepen."

"Blijkbaar is gewoon een vrouw zijn moeilijker dan jarenlang aan de rand van de samenleving in angst leven, omdat je weet dat zelfs de geringste zweem van woede je kan veranderen in een onstuitbare moordmachine", deelde een ander persoon.

Laten we zeggen, niet de sterkste scene in de serie.

'Glaasje op, auto op zijn kop'

Bij een eenzijdig ongeval is een auto op de Loevesteinlaan in Den Haag op z’n kop terecht gekomen. Zo meldt Regio15.

De brandweer kwam ter plaatse om het slachtoffer uit zijn auto te halen. Personeel van de ambulancedienst heeft het slachtoffer onderzocht waarop hij naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Een agent reed mee in de ambulance naar het ziekenhuis, de bestuurder bleek namelijk teveel alcohol gedronken te hebben en is aangehouden.

De auto is total-loss en zal worden meegenomen door een bergingsbedrijf.

Inflatie raakt steeds meer mensen, economische groei valt terug

De Nederlandse economie is sterk uit de coronacrisis gekomen, maar het beeld is aan het kantelen. Steeds meer huishoudens voelen de hoge inflatie in hun portemonnee, waardoor de consumptiegroei de komende kwartalen tot stilstand komt.

Dit blijkt uit de nieuwste raming van het Centraal Planbureau, de concept-Macro-Economische Verkenning (cMEV). CPB-directeur Pieter Hasekamp: “Huishoudens merken de gevolgen van de hoge inflatie, en dat heeft zijn weerslag op de economie. Er is een groeiend aantal mensen dat nu al nauwelijks kan rondkomen en voor wie de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden.” Deze raming is traditiegetrouw het uitgangspunt voor het kabinet voor de finale besluitvorming over de begroting van het komende jaar. Op Prinsjesdag presenteert het CPB de definitieve Macro-Economische Verkenning, waarin ook deze laatste besluitvorming is verwerkt.

Koopkracht hard onderuit, armoede neemt toe
Door de hoge inflatie en de daarbij achterblijvende loonstijging daalt de koopkracht in doorsnee 6,8% in 2022. Daarbij is er inflatie-ongelijkheid: hoe lager het inkomen, hoe sterker de financiële last van de inflatie wordt gevoeld. Het standaard koopkrachtbeeld is gebaseerd op de gemiddelde inflatie en houdt dus geen rekening met dit soort verschillen tussen huishoudens.

Het CPB publiceert voor het eerst een raming van de ontwikkeling van de armoede. De armoede neemt toe: door de inflatie is steeds meer geld nodig om aan de basisbehoeften te kunnen voldoen, terwijl de inkomens beperkt stijgen. Als gevolg hiervan stijgt de armoede in personen in 2023 tot 7,6%, voor kinderen is dat zelfs 9,5%. Net als voor de koopkrachtcijfers geldt dat deze cijfers de werkelijke problematiek nog onderschatten.

Man (22) zocht bewust kwetsbare meisjes op om te chanteren met naaktfoto's

Bij alle slachtoffers speelde hij in op gevoelens van schaamte, zei de officier van justitie vandaag in de strafzaak tegen een 22-jarige man uit Almere. Hij zou zes meisjes en een man hebben gechanteerd met het openbaren van seksueel getinte of naaktbeelden als zij hem niet zouden betalen. Tegen Adam, zoals de verdachte zich vaak noemde, eiste de officier van justitie vandaag drieënhalf jaar gevangenisstraf.

De Almeerder zou tussen december 2018 en juni 2021 zeven personen in de leeftijd van 15 jaar tot 26 jaar hebben gedreigd voor hen compromitterende foto’s openbaar te maken. Met deze vorm van sextortion zou de Almeerder volgens de aangiften ruim 60 duizend euro en daarnaast ook nog sieraden en een aantal telefoons buit hebben gemaakt.

Geld of goud
Deze kinderen schamen zich diep voor wat er hun is overkomen, zei de officier van justitie vandaag op zitting. "Zij geven zichzelf de schuld, zijn bang dat door hun handelen de eer van hun familie is aangetast en hebben soms zichzelf maar vaak ook hun familie in grote financiële problemen gebracht”. Het ging de verdachte volgens de officier van justitie overigens niet altijd om geld. Hij verzocht vaak om geld of goud. Twee slachtoffers gaf hij de keuze: seks, of geld of naaktfoto’s, blijkt uit het dossier. Beide slachtoffers hebben uiteindelijk voor geld gekozen.

Het onderzoek naar de verdachte is begin 2021 gestart. Drie meisjes van rond de 15 jaar deden toen afzonderlijk aangifte van chantage. Ze verklaarden gedwongen te zijn om geld over te maken of contant te betalen, anders zouden seksueel getinte beelden of naaktbeelden van hen online komen. De 22-jarige man uit Almere werd als verdachte gezien omdat zijn naam tweemaal naar voren kwam op een bankrekening waarnaar geld was overgemaakt. Uit onderzoek van de politie kwamen nog eens vijf gevallen van chantage naar boven waarvan de Almeerder werd verdacht.

Beïnvloeden
Een aantal van die zaken is meegenomen in de aanklacht tegen de 22-jarige verdachte. Maar niet alleen bleek de Almeerder voor te komen in zaken uit het verleden. Ook in juni 2021 waren er grote bedragen overgemaakt op de rekening van de Almeerder. Uit verder onderzoek bleek het om een heel vergelijkbare zaak te gaan waarvan ook weer aangifte werd gedaan. Daar bleef het echter niet bij volgens de officier van justitie. Tijdens zijn detentie bleef hij contact zoeken met het laatste slachtoffer. Op die manier beïnvloedde hij haar verklaring bij de rechter-commissaris. Voor dit strafbaar feit is hij ook gedagvaard.

De officier van justitie rekent het de 22-jarige Almeerder zwaar aan dat hij zoveel mogelijk schade aanrichtte om er zelf beter van te worden. “Alle slachtoffers in deze zaak zullen dag in dag uit in een situatie hebben gezeten waar ze het gevoel hadden dat ze volledig vast zaten en door niemand ondersteund konden worden. En hij wist dit. Dat was juist zijn tactiek. En dat maakt deze feiten zo ernstig”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Naast de gevangenisstraf vorderde de officier van justitie ook een contactverbod met de slachtoffers voor de duur van vijf jaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Man veroordeeld voor aanranding en schennis plegen in sauna

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland tot een gevangenisstraf van 4 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk. De man maakte zich in een sauna schuldig aan een aanranding en schennis plegen.

Op 5 juli 2020 betaste de man in een sauna in Nijmegen een jonge vrouw. Daarnaast waren er twee incidenten waarbij hij vrouwen aankeek en daarbij zijn geslachtsdeel vasthield.

Respectloos
De rechtbank vindt dat de man respectloos heeft gehandeld richting de vrouw en zich die dag in de sauna erg ongepast gedroeg. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij geen rekening heeft gehouden met de mogelijke impact op de vrouw. Ook schond de man het recht van de vrouw op lichamelijke integriteit.

Deels voorwaardelijke gevangenisstraf
Volgens de rechtbank is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat het al bijna 2 jaar geleden is dat de strafbare feiten plaatvonden. De rechtbank legt daarom een gevangenisstraf op van 4 maanden waarvan 2 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

Bloedbad in Somalisch hotel: 12 doden door terreuraanslag

Een terroristische aanslag op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu heeft aan zeker twaalf mensen het leven gekost. Terroristen van Al-Shabaab drongen het hotel binnen.

Voordat ze het Hayat-hotel binnengingen, lieten ze twee autobommen afgaan. Al schietend baanden ze zich hierna het hotel binnen.

Veiligheidstroepen hebben de grootste moeite om de controle over het hotel terug te krijgen. Daar waren ze vanochtend nog steeds niet in geslaagd. Zo mlst RTLNieuws.

Burgemeester: 'gedeeltelijke sluiting AZC Ter Apel nabij'

De burgemeester van Westerwolde, waar het dorp Ter Apel onder valt, is het zat. Jaap Velema wil dat het kabinet snel met maatregelen komt om de situatie rond het aanmeldcentrum in Ter Apel onder controle te brengen.

"Anders is gedeeltelijke sluiting van het AZC een optie", aldus Velema. Het gebied voor de ingang van het asielzoekerscentrum is inmiddels al aangewezen als risicogebied, wat de politie meer bevoegdheden geeft om op te treden en te monitoren.

Het wordt drukker in het AZC en dat is volgens Velema de reden voor de aantallen geweldsincidenten. Het geweld wordt volgens de burgemeester vooral veroorzaakt door asielzoekers uit veilige landen in Noord-Afrika. "Zij lopen mee in het asielproces, verblijven in Ter Apel, en zijn verantwoordelijk voor winkeldiefstallen, overlast en ook diefstal bij andere asielzoekers. Dan stelen ze bijvoorbeeld hun telefoon, en dat leidt dan tot opstootjes.

Er zijn asielzoekers die met geïmproviseerde steekwapens zoals scharen rondlopen. Daarnaast zijn veel tenten verwijderd, maar niet alle haringen zijn meegekomen, dus ook die kunnen als steekwapen gebruikt worden. "Daarom willen wij dat de politie risicogroepen preventief kan fouilleren en komt er verscherpt cameratoezicht", meldt Velema.

"Kabinet, provincies en gemeenten moeten de komende dagen stappen nemen. Twee derde van de gemeenten doet nog steeds niet aan opvang. Wij hebben in het noorden ondertussen een noodverordening in voorbereiding, die ook voorziet in het gedeeltelijk sluiten van het aanmeldcentrum hier. Dat is dan een beslissing van de voorzitter van de Veiligheidsregio hier, in nauwe samenspraak met mij. Het moment dat dat aan de orde is, komt wat mij betreft dichterbij", dreigt de burgemeester.

'Betonnen schoenen voor veganisten'

Veganisten zijn boos op koffieverkoper Starbucks in de Amerikaanse stad Nashville. Wil je namelijk extra niet-koeienmelk in je te dure koffie, dan moet je bijbetalen. Starbucks rekent vijftig cent tot een dollar als je extra plantaardige melk in je koffie wil.

Let wel, het gaat om 'extra' melk. Gewoon een beetje melk in je koffie blijft bij de prijs inbegrepen, maar deze veganisten zijn speciaal volk en willen speciaal behandeld worden. Gratis speciale melk dus, want zielig voor koeien. Het is net alsof ze kapitalisme niet begrijpen.

Als protest blokkeerden een aantal veganisten de oprit tot de Starbuckslocatie door met z'n allen in betonblokken te gaan staan. Eén van de vegans kreeg daardoor zere voeten. Eén veganist weigerde uit zijn betonblok te stappen en werd daarom maar aangehouden.

Het geplaagde Starbucks ligt nogal onder vuur de laatste tijd. Een groot aantal locaties zijn gesloten, omdat zij te vriendelijk waren voor daklozen en criminelen die hun locaties gebruikten om 'koffie te drinken'. Het reguliere publiek kwam door de criminaliteit en vandalisme niet meer opdagen en de daklozen waren niet van plan om dat verschil in inkomsten te compenseren, met sluiting tot gevolg.

Daarnaast willen de medewerkers zich verzamelen in een arbeidersvakbond, iets dat alleen maar slecht kan aflopen voor het bedrijf. Dit sympatiek bedoelde protest door de veganisten in Nashville zal dan ook niet bovenop de prioriteitsstapel van het hoofdkantoor belanden.

Vuelta: Etappe 2 - Met leider Gesink naar de sprint in Utrecht

De openingsetappe van de Vuelta a España was een geweldig feest: vele duizenden mensen gingen in hartje Utrecht uit hun dak toen Jumbo-Visma niet alleen als winnaar over de finish kwam, maar uitgerekend de uiterst sympathieke Robert Gesink als eerste de finish passeerde en dus de leiderstrui kreeg omgehangen.

Na de fantastische Utrechtse avond reden de teams naar Den Bosch, waar zaterdag de tweede etappe van start zal gaan. Dat is een rit van 175 kilometer, met een heuse klim: de Alto de Amerongse, de slechte Spaanse vertaling van wat natuurlijk gewoon de Amerongse Berg is. Via onder meer Soest en Amersfoort zet men dan koers naar Utrecht, waar ongetwijfeld een massasprint - en een massa mensen - wacht.

Rellende_Rotscholier heeft het hier allemaal weer uitgebreid voorbeschouwd, hoewel het Nederlandse gebied voor veel mensen natuurlijk niet geheel onbekend zal zijn. We starten om 13.15 uur, Eurosport is er op de Player dan gelijk bij en schakelt een half uur later in op TV - de NOS volgt om 14.00 uur, Sporza om 14.30 uur en de finish staat tussen vijf en half zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Pidcock dominant naar EK-goud op mountainbike, favoriet betrapt op doping

Thomas Pidcock heeft op het Europees kampioenschap mountainbiken in München op overtuigende wijze het goud gepakt. De Britse olympisch kampioen begon wat stroef, maar was uiteindelijk een klasse beter dan de rest.

Het grote nieuws in de aanloop naar de race had te maken met Mathias Flückiger, de winnaar van olympisch zilver en het World Cup-eindklassement vorig jaar. De Zwitser, ook dit jaar weer ijzersterk, bleek onlangs tijdens het Zwitsers kampioenschap positief getest te hebben op het verboden zeranol en is voorlopig geschorst.

Zonder Flückiger, maar met acht andere Zwitsers, ging de race uiteraard gewoon van start. Vroeg vormde zich een kopgroepje, met in de achtervolgende groep onder meer Pidcock. De Brit reed zich na een paar ronden naar voren en vond de aansluiting bij de voorste mannen, waarna hij met Victor Koretzky de aanval koos.

De Fransman moest het tempo van Pidcock laten gaan en ook Filippo Colombo uit Zwitserland kon maar even aanhaken. In de slotronden reed Pidcock beetje bij beetje weg richting overtuigend goud, terwijl de Deen Sebastian Carstensen de strijd om zilver won van Colombo. David Nordemann startte niet, de Nederlander was ziek.

FOK! Wat een weer: Half bewolkt, een enkele bui en verder droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi weerberichtgeinteresseerden!

Het was redelijk weer gister, zeker in vergelijking met Italië en Oostenrijk waar meerdere doden vielen door het extreem slechte weer. Onze primeurman is van mening dat dit weinig goeds beloofd voor de de komende weken in Zuid-Europa.

Gister lagen de minimumtemperaturen van 10.2 C bij Eelde tot 17.6 op Vlieland,
de maximumtemperaturen lagen van 23.2 C bij Vlissingen tot 28.9C bij Enschede

Wat zijn de verwachtingen voor het komende etmaal?

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en op de meeste plaatsen droog. Er staat weinig wind, aan de kust is de wind matig uit het zuidwesten.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. Het blijft meest droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 21°C langs de kust tot 25°C in het zuidoosten. De wind is matig en komt uit het westen.

Vanavond is het licht bewolkt. Het blijft droog. Aan de kust staat een matige wind uit het westen. Landinwaarts is er weinig wind.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Af en toe zon en maximumtemperaturen rond 23°C. Vooral maandag is er kans op regen of buien. Vanaf woensdag droog, zonnige perioden en maximumtemperaturen tussen 25 en 30°C. In de nacht naar zondag is er in het noorden van het land een grote kans op code geel voor enkele onweersbuien.

  • Za 20-08-2022 Max. 24° Min. 14° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 20%
    Zonneschijn 60% Zonkracht 5 Windkracht ZW 3
  • Zo 21-08-2022 Max. 22/23° Min. 14/15° Neerslag 1mm Neerslagkans 40%
    Zonneschijn 40% Zonkracht 5 Windkracht W 3
  • Ma 22-08-2022 Max. 21/24° Min. 13/15° Neerslag 1/6mm Neerslagkans 60%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 5 Windkracht Z 3
  • Di 23-08-2022 Max. 24/26° Min. 16/17° Neerslag 1mm Neerslagkans 20%
    Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht ZW 3


Een prachtige avondlucht in Salem, Oregon (Foto:Pukeko)

Een prachtige avondlucht in Salem, Oregon (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Bol pakt historische EK-dubbel met goud op 400m horden

De vrijdagavond heeft op het Europees kampioenschap atletiek in München een historische gouden medaille opgeleverd voor Nederland. Verrassend was het niet, maar bijzonder zeker wel, en verder was het in het algemeen wederom een erg mooie atletiekavond.

400m horden vrouwen, finale
Femke Bol was uiteraard de grote topfavoriete en zoals verwacht was van enige spanning ook geen sprake: met een kampioenschapsrecord van 52,67 seconden snelde ze naar een historische dubbel, nadat ze ook de vlakke 400 meter al gewonnen had. Bol werd op het podium vergezeld door het Oekraïnse duo Viktoriya Tkachuk (54,30) en Anna Ryzhykova (54,86), eigenlijk ook zoals op voorhand te verwachten viel.

200m vrouwen, finale
Lieke Klaver begon best aardig, maar kon in de slotfase net niet hard genoeg doortrekken om naar de medailles te gaan: vijfde in 22,88 seconden. Het goud was voor de Zwitserse Mujinga Kambundji in 22,32 seconden, die de Britse mede-favoriete Dina Asher-Smith in 22,43 seconden naar het zilver verwees. Brons ging in 22,72 seconden naar de toch wat verrassende Deense Ida Karstoft.

800m mannen, halve finales
Doordat de eerste halve finale bepaald niet snel ging, wist Tony van Diepen dat niet de top-3, maar in principe de top-5 genoeg zou zijn om de finale te bereiken. Hij liep moedig voorin, maar was fysiek simpelweg niet goed genoeg om het door te trekken: zesde in 1:47,64 minuten, een halve seconde achter een finaleplaats.

1500m vrouwen, finale
Laura Muir begon als favoriete en zoals wel vaker bleef de Schotse even achterin hangen. Ruim voor het ingaan van de laatste ronde voerde ze het tempo echter op en in de slotronde kon alleen Ciara Mageean volgen, maar ook de Ierse ging er simpelweg aan. Muir won in 4:01,08 minuten, voor Mageean (4:02,56) en de Poolse Sofia Ennaoui (4:03,59).

3000m steeplechase mannen, finale
Het was aanvankelijk even lastig te volgen, want de Italiaanse tweelingbroers Ala en Osama Zoghlami liepen vooraan, naast landgenoot Ahmed Abdelwahed. Ala moest het tempo in de slotronde laten gaan en de andere twee kregen gezelschap van Topi Raitanen. De Fin was in fantastische vorm en snelde met een fraaie eindsprint in 8:21,80 minuten naar de winst, voor Abdelwahed (8:22,35) en Osama Zoghlami (8:23,44).

200m mannen, finale
De Britten hadden drie mannen in de finale, maar met Charles Dobson ging degene waar het minst van werd verwacht er het best vandoor. Hij zag landgenoten Zharnel Hughes en Nethaneel Mitchell-Blake echter langszij komen, met Filippo Tortu uit Italië in het spoor, en die pakten de medailles: goud voor Hughes in 20,07 seconden, voor Mitchell-Blake (20,17) en Tortu (20,27), terwijl uittredend kampioen Ramil Guliyev uit Turkije een op het oog forse blessure op liep in de bocht.

400m horden mannen, finale
Op het WK was wereldrecordhouder Karsten Warholm drie weken geleden nog niet goed genoeg hersteld van zijn blessureleed van eerder dit jaar, maar inmiddels is hij dat zeker wel. Er stond geen maat op de Noor, die in een kampioenschapsrecord van 47,12 seconden naar het goud snelde. Zilver was op gepaste afstand voor de Fransman Wilfried Happio in 48,56 seconden, terwijl de Turk Yasmani Copello met 48,78 seconden nét Ludvy Vaillant uit Frankrijk en thuisfavoriet Joshua Abuaku van het podium hield.

Discuswerpen mannen, finale
Met 67,14 meter in zijn eerste worp pakte Lawrence Okoye de leiding, maar de Brit werd in ronde twee gepasseerd door Kristjan Ceh (67,62m) en Mykolas Alekna (67,26m). Ceh verbeterde zich naar 68,28 meter in poging vijf, maar Alekna ging daar dik overheen en pakte met 69,78 meter het goud, voor Ceh en Okoye, die zich niet meer verbeterde.

Hinkstapspringen vrouwen, finale
Bij het verspringen greep ze met plek vier nét naast een medaille, maar Maryna Bekh-Romanchuk haalde met 14,81 meter in haar eerste sprong gelijk flink uit. Dat bleek zelfs al genoeg voor goud, maar in poging vijf ging ze er met een indrukwekkende 15,02 meter nog dik overheen. Zilver was in een nationaal record voor de Finse Kristiina Mäkelä (14,64m), voor de Israëlische Hanna Minenko (14,45m).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.