Hongaren op tilt door kussende vrouwen in Netflix-tekenfilmserie Jurrasic World

De Hongaarse mediatoezichthouder zei woensdag dat het Netflix onderzoekt voor mogelijke overtreding van een controversiële anti-LHBTQ+-wet, daarbij verwijzend naar “verschillende klachten” over een tekenfilm waarin jonge vrouwen zoenen.

De in Boedapest gevestigde National Media and Communications Authority zei dat  het verifieert of een aflevering van de Netflix-kinderserie met de naam "Jurassic World Camp Cretaceous'' in strijd is met de anti-LHBTQ+-wet uit 2021.

De Netflix-serie, geschikt voor 7-jarigen en ouder, laat een tienermeisje zien die haar liefde aan een ander tienermeisje bekent en haar een kus geeft. Critici op de kusscene hebben een petitie opgesteld die al meer dan 80.000 keer is ondertekend.

Het onderzoek dreigt de spanningen tussen de Europese Commissie en de Hongaarse regering verder te doen oplopen nadat de houding van premier Viktor Orbán tegen de LGBTQ+-gemeenschap van het land de EU al enige tijd zorgen baart. Mocht het tot een officiële klacht komen, dan lijkt een nieuwe diplomatieke rel gegarandeerd. De Hongaarse anti-homowet ontmoette in Europa veel kritiek, onder meer van mensenrechtenorganisaties en de Europese Unie.

De toezichthouder zei dat men verplicht is om na elke klacht een onderzoek in te stellen, maar kon geen commentaar geven op het specifieke geval omdat het onderzoek nog gaande was.

Hongarije ontvangt uit heel Europa veel kritiek op de wet die jongeren moet ‘beschermen’ tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. De wet betekent in de praktijk dat onderwijs en uitingen in de media over die onderwerpen in de ban worden gedaan.

De Europese Commissie kondigde in juli aan dat ze Boedapest voor de hoogste rechtbank van de EU daagt wegens vermeende schending van de Europese wetten inzake mediavrijheid en grondrechten. De Commissie zei dat de Hongaarse wet in strijd is met de Europese telecom-, audiovisuele en digitale wetgeving, evenals het hoeksteenverdrag betreffende de werking van de EU en het Verdrag van de EU en het EU-Handvest van de grondrechten. Minister-president Mark Rutte vroeg zich vorig jaar naar aanleiding van de wet hardop af of Hongarije nog wel thuishoorde in de EU. Orbán noemde dat toen ‘koloniale arrogantie’. 

De Hongaarse mediatoezichthouder zei dat het in totaal 84 klachten heeft ontvangen sinds de wet in juli 2021 van kracht is geworden en twaalf klachten tot nu toe in 2022, maar geen van de klachten wees op enige overtreding van de wet. Netflix was al eerder onderwerp van een eerder onderzoek naar een Japanse serie waarin een zwangere man te zien was. De klacht werd afgewezen.

De toezichthouder zei dat als hij zou vaststellen dat Netflix inderdaad de Hongaarse wet heeft overtreden, hij de Nederlandse media-autoriteit moet informeren, die toezicht houdt op Netflix omdat het Europese hoofdkantoor van het bedrijf in Nederland is gevestigd. De Nederlandse toezichthouder zou op zijn beurt het laatste woord hebben. De vraag is echter of de wet de Hongaren in het geval van deze tekenfilmaflevering van Jurrasic World veel soelaas biedt. De Nederlandse mediawet kent namelijk geen bepalingen over homoseksuele uitingen, in tegenstelling tot over bijvoorbeeld alcohol - daarvoor mag alleen na 21.00 uur reclame gemaakt worden.

De Nederlandse mediatoezichthouder zei geen commentaar te kunnen geven op de zaak. Netflix weigerde ook commentaar te geven op het onderzoek.