FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 augustus 2022

Random Pics van de Dag #707

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nederlandse toerist kan 5 jaar cel krijgen voor doden van papegaaivis

Politieagenten in Phuket bereiden een zaak voor tegen een Nederlandse toerist die maandagmiddag door de politie is gearresteerd na publieke verontwaardiging over een TikTok-video waar de Nederlander liet zien dat hij met een harpoen enkele vissen, waaronder twee zeer zeldzame en bedreigde papegaaivissen, had geschoten.

De Thaise minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu liet een bevel tot arrestatie uitgaan vanwege het doden van de papegaaivissen bij Phi Phi Leh, een beschermd natuurpark in de buurt van Krabi en Phuket.

De 22-jarige man riskeert tot vijf jaar gevangenisstraf als hij in de rechtbank wordt veroordeeld en zal vrijwel zeker het land worden uitgezet en op de zwarte lijst van Thailand worden gezet. 

Politieluitenant-kolonel Ekkachai Siri van de toeristenpolitie van Phuket vertelde dinsdag aan de media dat de Nederlander toegaf dat hij de man op de Tiktik-video was en dat hij de vissen had gevangen.

Op de video was te zien hoe hij trots de vissen liet zien nadat hij zijn mes door de kop van een murene had gestoken.

De man vertelde niet te weten dat hij aan het vissen was in beschermde wateren of een natuurpark. Hij legde de agenten uit dat hij een boot had gehuurd om hem op 9 augustus om 13.00 uur van Ko Phi Phi Don naar Ko Phi Phi Leh te brengen. Op Phi Phi Don had hij ook een harpoengeweer gehuurd van een lokale dienstverlener om de dag door te brengen met speervissen. De rol van de booteigenaar, bootservice en harpoenverhuurder zullen ook worden onderzocht.

Het Tiktok-video-account van de man is afgesloten en de video is inmiddels verwijderd.

China stuurt troepen naar Rusland voor gezamenlijke oefening

Chinese troepen zullen naar Rusland reizen om deel te nemen aan gezamenlijke militaire oefeningen onder leiding van Rusland en waar India, Wit-Rusland, Mongolië, Tadzjikistan en andere landen aan zullen deelnemen, zei het Chinese ministerie van Defensie op woensdag.

De deelname van China aan de gezamenlijke oefeningen had "niets te maken met de huidige internationale en regionale situatie", zei het ministerie in een verklaring.

Vorige maand kondigde Moskou plannen aan om "Vostok" (Oost) oefeningen te houden van 30 augustus tot 5 september, zelfs terwijl het een dure oorlog voert in Oekraïne. Het zei toen dat enkele buitenlandse strijdkrachten zouden deelnemen, zonder landen bij naam te noemen. 

Het Chinese ministerie van Defensie zei dat de deelname aan de oefeningen deel uitmaakt van een lopende bilaterale jaarlijkse samenwerkingsovereenkomst met Rusland.

"Het doel is om de praktische en vriendschappelijke samenwerking met de legers van de deelnemende landen te verdiepen, het niveau van strategische samenwerking tussen de deelnemende partijen te verbeteren, en het vermogen om te reageren op verschillende bedreigingen van de veiligheid te versterken," volgens de verklaring.

Onder de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn Peking en Moskou steeds hechter geworden.

Augustus 2021 hielden Rusland en China gezamenlijke militaire oefeningen in noord-centraal China waarbij meer dan 10.000 troepen betrokken waren. Hierop volgden in oktober gezamenlijke marineoefeningen in de Zee van Japan en  hielden Russische en Chinese oorlogsschepen hun eerste gezamenlijke patrouilles in het westen van de Stille Oceaan. 

Kort voor de Russische invasie van 24 februari in Oekraïne, kondigden Peking en Moskou een partnerschap "zonder grenzen" aan, hoewel Amerikaanse ambtenaren China niet hebben kunnen betrappen op het omzeilen van de door de VS geleide sancties tegen Rusland.

Het Russische oostelijke militaire district omvat een deel van Siberië en heeft zijn hoofdkwartier in Chabarovsk, dicht bij de Chinese grens.

Indonesië laat de 'Bali Bomber' vervroegd vrij

Een Indonesische man die gevangen zit voor zijn aandeel in de dodelijke bomaanslagen op Bali in 2002, kan binnen enkele dagen voorwaardelijk vrijkomen nadat zijn straf is verminderd, zei een wetsdienaar vrijdag. Schokkend nieuws voor de vele slachtoffers en nabestaanden van de bomaanslagen.

Umar Patek, lid van de aan Al Qaeda gelinkte Jemaah Islamiyah, werd in 2012 tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij schuldig was bevonden aan het maken van bommen die tien jaar eerder twee nachtclubs op Bali verwoestten en waarbij 202 mensen, onder wie 88 Australiërs, om het leven kwamen.

Patek, die ook werd veroordeeld voor zijn rol bij de dodelijke bomaanslagen op kerken in 2000, kreeg deze week de laatste van een aantal kleine strafverminderingen als onderdeel van kwijtscheldingen die regelmatig aan gevangenen worden gegeven ter gelegenheid van de Indonesische onafhankelijkheidsdag van 17 augustus.

De bommenlegger komt nu deze maand in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating omdat hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten, aldus Zaeroji, hoofd van het bureau voor recht en mensenrechten in Oost-Java waar Patek gevangen zit.

De zaak ligt nu bij het Indonesische ministerie van Justitie voor definitieve goedkeuring, voegde Zaeroji, die zich onder één naam noemt, eraan toe. Het ministerie heeft niet gereageerd op een verzoek van Reuters om commentaar.

De beslissing heeft tot ophef geleid in Australië, waar premier Anthony Albanese zei dat de vrijlating van Patek een verwoestende impact zou hebben op de families van de slachtoffers.

"Ze hebben een systeem waarbij wanneer jubilea plaatsvinden, vaak straffen worden verminderd en omgezet voor gevangenen", vertelde Albanese aan verslaggevers in Queensland.

"Maar als het gaat om iemand die zo'n gruwelijke misdaad heeft begaan... dan hebben we een zeer uitgesproken mening", zei hij, eraan toevoegend dat zijn regering de kwestie bij Indonesië zou aankaarten.

Negen jaar lang stond er een premie van $ 1 miljoen dollar op Pateks hoofd voordat hij uiteindelijk in 2011 werd aangehouden in Abbottabad, Pakistan, in dezelfde stad waar Osama bin Laden enkele maanden na zijn arrestatie werd vermoord.

Jumbo-Visma wint ploegentijdrit Vuelta a España, Gesink eerste leider

Jumbo-Visma heeft op de openingsdag van de Vuelta a España in Utrecht de ploegentijdrit gewonnen. De Nederlandse ploeg was over 23,3 kilometer dertien seconden sneller dan INEOS Grenadiers. Robert Gesink kwam bij Jumbo-Visma als eerste over de streep en mag de eerste rode leiderstrui aantrekken.

Jumbo-Visma snelde over het parcours in Utrecht naar een tijd van 23 minuten en 40 seconden en waren daarmee dertien seconden dan INEOS Grenadiers. Quick-Step Alpha Vinyl finishte als derde op veertien seconden.

Robert Gesink kwam bij Jumbo-Visma als eerste over de streep en is de eerste leider in de Vuelta a España. De 36-jarige routinier mag zaterdag in de rit van 's-Hertogenbosch naar Utrecht starten in de rode leiderstrui.

Results powered by FirstCycling.com

'Seks en niet huidcontact is grote verspreider apenpokken'

De bewering dat huid-op-huidcontact tijdens seks tussen mannen, en niet de geslachtsgemeenschap zelf, de meeste overdracht van apenpokken veroorzaakt, is waarschijnlijk achterhaald, zegt een groeiende groep experts.

Sinds het begin van de wereldwijde uitbraak van apenpokken hebben deskundigen op het gebied van volksgezondheid en infectieziekten het publiek verteld dat het virus grotendeels wordt overgedragen via huid-op-huidcontact, met name tijdens seks tussen mannen.

Nu is echter een groeiend aantal experts gaan geloven dat seks tussen mannen zelf, zowel anale als orale geslachtsgemeenschap, waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak is van de wereldwijde overdracht van apenpokken. Het huidcontact dat gepaard gaat met seks, zeggen deze experts, is waarschijnlijk veel minder een risicofactor.

"Er is steeds meer bewijs dat seksuele overdracht, via zaadvloeistoffen, plaatsvindt bij de huidige MPX-uitbraak, zei Dr. Aniruddha Hazra, medisch directeur van de University of Chicago Sexual Wellness Clinic.

Dr. Rosamund Lewis, hoofd van het apenpokken-onderzoeksteam van de WHO durft het nog niet zo stellig te zeggen. "De correlatie mag dan wel sterk lijken, we moeten een open vizier houden."

Wondje op de huid
Vooral de locatie van de pokken bij patiënten en het feit dat levend virus in sperma is aangetroffen versterkt echter het idee dat verreweg de meeste besmettingen door seksueel contact worden veroorzaakt. Eén studie vond dat 56% van de mannen lesies hadden in de schaamstreek en 40% in de anale regio. Een andere studie vond zelfs 75% patiënten met symptomen in de schaamstreek en anale regio.

Het virus is ook aantoonbaar na het nemen van anale swabs van asymptomatische patiënten, wat het aannemelijk maakt dat het virus tijdens anale seks overgedragen kan worden.

Overdracht via huidcontact wordt niet direct gezien als een manier van overdracht, omdat er op de plek van contact een wondje nodig zou zijn om het virus het lichaam binnen te krijgen.

Het is duidelijk dat ook vrouwen besmet kunnen raken met de apenpokken, op het moment dat de huid wondjes gaat vertonen. De WHO blijft echter vasthouden aan huidcontact als primair overdrachtsmiddel. 

Andere onderzoekers zien daar conservatisme in. "Historisch gezien was de primaire manier van overdracht van apenpokken via huidcontact, hoewel er bij eerdere uitbraken mogelijk enige suggestie was van seksuele overdracht. Het kost wat tijd en aanvullende gegevens om ons huidige begrip van transmissie teniet te doen", aldus dr. Paul Adamson, specialist in infectieuze ziektes van UCLA School of Medicine.

'De robotkelners van Google'

Google heeft een nieuwe robotassistent gepresenteerd die gesproken of getypte commando's kan begrijpen en daarop kan reageren om allerlei taken uit te voeren, zoals eten en drinken halen en gemorste vloeistoffen opruimen.

De robot maakt gebruik van technologie die vergelijkbaar is met die van geavanceerde chatbots en doorzoekt miljoenen pagina's tekst van internet om de menselijke taal te kunnen begrijpen.

Botten van in Slag bij Waterloo gesneuvelde militairen gebruikt in suikerindustrie

De slag tussen het leger van Napoleon en een coalitie van Britse, Duitse en Nederlandse troepen kostte in 1815 het leven aan tienduizenden militairen. Zo'n 20.000 lichamen zijn volgens historische bronnen in massagraven beland, maar bij opgravingen zijn er tot nu toe nauwelijks menselijke resten aangetroffen. 

Uit eerder onderzoek bleek dat een deel van de stoffelijke resten van deze gesneuvelden tot beendermeel was vermalen om als meststof in de landbouw te worden gebruikt.

De Britse historicus Bernard Wilkin, zijn Duitse collega Robin Schäfer en de Britse archeoloog Tony Pollard komen nu tot de conclusie dat botten van mensen en paarden uit de massagraven bij Waterloo vanaf 1834 massaal zijn verwerkt in de suikerindustrie. Meer hierover bij de NOS

Rijbewijs kwijt na brake checken van ambulance met hartpatiënt aan boord

Twee 18-jarige automobilisten zijn op zondag 7 augustus aangehouden na zeer gevaarlijk verkeersgedrag.

Omstreeks 20.30 uur reed een ambulance zonder sirene en met een hartpatiënt aan boord van Spijkenisse naar een ziekenhuis in Rotterdam. Onderweg haalden twee automobilisten de ambulancechauffeur in.

Deze twee automobilisten gingen slingerend voor hem rijden en trapten daarbij meermalen op de rem, een zogenaamde brake check. Hierdoor moest de ambulancechauffeur ook meerdere keren stevig remmen. Dit was voor de hartpatiënt duidelijk te voelen en de verpleegkundige zag hierdoor het hartritme en de stress bij de patiënt toenemen.

De politie werd gebeld en die hield de mannen, na een rit van 10 minuten, direct staande. De mannen uit Spijkenisse verklaarden dat ze dit rijgedrag vertoonden omdat ze boos waren over een voorrangsincident dat vlak daarvoor had plaatsgevonden. De jongemannen moesten hun rijbewijs inleveren en kregen een proces verbaal voor bedreiging en belemmering van hulpverleners en gevaarlijk rijgedrag. Zij moeten zich voor de rechter verantwoorden.

Uiteindelijk kwam de patiënt veilig in het ziekenhuis voor controle.

Alle estafetteploegen naar EK-finales, hoogspringster Weerman ook in eindstrijd

Op het Europees kampioenschap atletiek in München hebben alle vier Nederlandse estafetteploegen zich vrijdagochtend geplaatst voor de finales. De enige andere Nederlandse deelname was in het hoogspringen en ook dat ging prima.

4x100m mannen
Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Joris van Gool en Raphael Bouju liepen een uitstekende serie, waarin de sterk finishende Bouju na 38,83 seconden over de finish kwam op plek twee - voldoende voor een finaleplaats.

4x100m vrouwen
N'Ketia Seedo, Zoë Sedney, Minke Bisschops en Naomi Sedney deden het naar hun mogelijkheden prima, vooral Zoë Sedney maakte een erg goede indruk. De 43,75 seconden leverde plek vier op in de serie, wat uiteindelijk snel genoeg bleek om naar de finale te mogen.

4x400m mannen
Nederland won olympisch zilver in Tokyo en met Isayah Boers, Liemarvin Bonevacia en Jochem Dobber liep de ploeg op plek één na drie lopers. Ramsey Angela werd gepasseerd door de Spaanse slotloper en werd bijna nog verschalkt door Duitsland en België, maar hij hield vol en eindigde in 3:01,57 minuten als tweede - ruim voldoende.

4x400m vrouwen
Zonder kopvrouw Femke Bol had Nederland het iets minder makkelijk, maar Andrea Bouma, Lieke Klaver en Laura de Witte brachten Lisanne de Witte alsnog prima in stelling. Zij leek op weg te zijn naar plek twee, tot ze in de laatste meters vol gas langs de Ierse Sharlene Mawdsley snelde en in 3:25,84 minuten de winst pakte.

Hoogspringen vrouwen
De pas 19-jarige Britt Weerman, de afgelopen twee maanden bezig met een enorme doorbraak, begon op de aanvangshoogte met een foutje, maar met drie rake sprongen en uiteindelijk 1,87 meter plaatste ze zich keurig voor de finale.

CDA legt bom onder stikstofdeal, kamer keert terug van reces voor spoeddebat

Regeringspartij CDA heeft vrijdag voor de aanvang van de eerste ministerraad na de zomervakantie meteen een bom onder het coalitieakkoord gelegd. Hoekstra trekt zijn handen af van het kabinetsdoel om in 2030 de stikstofuitstoot in Nederland te hebben gehalveerd, zo zegt hij vrijdag in een interview in het AD. 

Voor de aanvang van de ministerraad gaf Mark Rutte aan dat de uitspraken van minister Wopke Hoekstra over het stikstofbeleid staatsrechtelijk gezien op het randje balanceren. Rutte vindt dat er 'staatsrechtelijk vraagtekens' bij te plaatsen zijn als een lid van het kabinet dat zegt. "Maar het kan denk ik net."

Hoekstra is van mening dat er sprake is van een impasse in het land. "In mijn overtuiging moeten we zorgen dat we twee dingen hand in hand brengen: natuurherstel en een vitaal platteland." Maar geeft ook aan verder het onderhandelingstraject met stikstofbemiddelaar Johan Remkes af te willen wachten. 

Het verzoek tot een spoedreces door PVV-fractievoorzitter Geert Wilders wordt door een ruime Kamermeerderheid gesteund, ook door coalitiepartijen. De Tweede Kamer keert waarschijnlijk volgende week terug van het zomerreces voor een spoeddebat over deze kwestie.

Inhoudelijk wilde de VVD en de ChristenUnie niet op de uitspraken van Hoekstra ingaan. D66 houdt het CDA ondertussen wel aan de coalitieafspraak, liet partijleider Sigrid Kaag weten. 

Wilders spreekt over ’ruzie in het kabinet’ en vroeg het spoeddebat aan. Ook JA21-voorman Joost Eerdmans wil het kabinet snel naar de Tweede Kamer halen, zegt hij. Caroline van der Plas van BBB vreest echter dat het CDA de woorden weer zal inslikken. Ook SP, GL en PvdA willen een snelle verantwoording van het kabinet in de Tweede Kamer.

Voorman Bart Kemp van Agractie is tevreden en hoopvol na de ommezwaai van CDA-leider Wopke Hoekstra op gebied van stikstof. Hij constateert dat Hoekstra de eerste is van de vier coalitieleiders die de KDW wil loslaten, maar verwacht dat er meer zullen volgen.

'Plensbuien helpen slecht tegen droogte'

Stevige regen- en onweersbuien trokken gisteren en eergisteren over het westen, noorden en midden van het land. Goed nieuws zou je zeggen, maar dat valt in de praktijk tegen. Lokaal ontstond er wateroverlast en de droogte is er niet mee verholpen. Wel biedt het verlichting van de droogte. In het oosten en zuidoosten viel dermate weinig regen dat van verlichting geen sprake is. Gemiddeld over het land kunnen we deze week van stagnatie spreken in de huidige droogte-situatie.

Tijdens zomerse buien kan in korte tijd behoorlijk wat regenwater uit de lucht vallen. Soms is meer dan 30 millimeter mogelijk binnen een uur tijd en in extreme gevallen kan zelfs 100 mm naar beneden komen! Een tuin van tien vierkante meter krijgt in deze gevallen 300 liter water of zelfs 1000 mm te verwerken. 300 liter water is evenveel water als er wegstroomt wanneer iemand een uur lang onder de douche staat.

De snelheid en het geweld waarmee dit water soms uit de lucht komt, kan niet worden bijgehouden door het water wat de bodem in sijpelt. Het water begint op te hopen en stroomt daarna onder invloed van de zwaartekracht naar het laagste punt in het landschap. Uiteindelijk belandt het water dan in een sloot of in de riolering. In een tuin met veel tegels of in stedelijke gebieden stroomt het water nog moeizamer weg in de grond en ontstaat eerder wateroverlast.

Na droogte is de kans op wateroverlast nog groter
In een situatie van extreme droogte, zoals nu, lijkt het voor de hand te liggen dat de uitgedroogde bodem extra veel vocht kan opnemen. Dit is echter niet het geval. Wanneer op een droge bodem een plensbui valt slaat de grond dicht. De bovenste centimeters van de bodem worden dan wel nat, maar het water dringt niet of nauwelijks dieper door de grond in.

Wat dat betreft is na een periode van droogte een dagje met langdurige lichte regen of motregen beter. De grond kan dan langzaam nat en zacht worden, waarna het weer gemakkelijker regen opneemt. Bovendien krijgt de regen dan veel meer de tijd om rustig de bodem in te zakken. Het beste is als het na zo'n eerste regen dag dan nog een tijd nat blijft, zodat het vocht steeds dieper de bodem in kan zakken.

'Hittegolf en gebruik airco in auto zorgen voor toename autoruitvervangingen'

Het autoglasherstelbedrijf Carglass heeft in de afgelopen week 24 procent meer aanvragen ontvangen om voorruiten te vervangen als gevolg van de hittegolf in Nederland. In de zon kunnen auto’s flink opwarmen en door de airconditioning aan te zetten, ontstaat er in korte tijd een groot temperatuurverschil. Hierdoor neemt de spanning op de voorruit toe, waardoor sterretjes in de voorruit sneller kunnen doorscheuren. 

Een scheur in de voorruit kan erg hinderlijk zijn en in sommige gevallen het zicht (ernstig) belemmeren. Daarom adviseert het bedrijf om geregeld de voorruit te controleren op sterschades en gevonden sterretjes zo snel mogelijk te laten herstellen. De kans dat een sterretje doorscheurt tijdens de zomer is groter vanwege de grote temperatuurverschillen die kunnen ontstaan. Dit zorgt ervoor dat het glas te snel uitzet of krimpt, waardoor sterretjes kunnen doorscheuren. Tijdens de afgelopen hittegolf bleek dat veel autoruiten inderdaad doorscheurden door de temperatuurverschillen die werden veroorzaakt door de combinatie van koele airco-lucht en een hete voorruit.

Het aantal aanvragen voor ruitvervanging steeg in de afgelopen week maar liefst 24 procent ten opzichte van een normale week in augustus. Repareren van voorruiten is niet alleen sneller en duurzamer, maar vaak ook goedkoper voor de automobilist. Bij de meeste verzekeraars betalen consumenten geen eigen bijdrage voor het laten herstellen van een sterretje, terwijl dat bij het vervangen van de voorruit wel het geval is.

Death Stranding morgen beschikbaar via PC Game Pass

Een vrij opmerkelijke aanwinst voor PC Game Pass. Death Stranding maakt de sprong naar de abonnementsdienst van Microsoft. Wel enkel op pc, console-eigenaren zullen de game niet op Xbox Game Pass zien verschijnen.

Dat heeft alles te maken met de uitgevers van de game. Op console is dit natuurlijk Sony Interactive Entertainment, maar de pc-versie is uitgegeven door 505 Games. Dit maakt het mogelijk om de game wel aan te bieden via PC Game Pass. Het betreft wel de originele versie en niet de Director's Cut die later is uitgegeven.

Klimster Garnbret voltooid EK-trilogie, Schubert wint op één greep goud

In München is donderdagavond het Europees kampioenschap sportklimmen afgesloten. Dat gebeurde met de combinatiewedstrijden, waar het leadklimmen en het boulderen gecombineerd wordt. Bij het boulderen moeten vier korte edoch lastige routes beklommen worden, bij het leadklimmen moet een lange route zo ver mogelijk beklommen worden in één poging.

Vrouwen
Na het boulderen was de leiding in handen van topfavoriete Janja Garnbret uit Slovenië, die op drie van de vier boulders in één keer de top haalde en bij de vierde slechts een tweede poging nodig had. Hannah Meul uit Duitsland en de Sloveense Mia Krampl volgden met drie tops en één boulder met een tweede 'bonus', terwijl de Oostenrijkse Jessica Pilz en Ievgeniia Kazbekova uit Oekraïne daar vlak achter stonden.

Krampl verzekerde zich bij het leadklimmen gelijk al van een medaille door de top te halen en zo de maximale score te pakken. Pilz topte de route ook en kwam zo vlak achter Krampl terecht in het klassement, terwijl Meul net voor de top af moest haken en achter het leidende duo terecht kwam. Garnbret sloot de wedstrijd af en hoefde de top niet te halen voor goud, maar dat deed ze zeer overtuigend wel gewoon: goud en zilver voor Slovenië, brons was Oostenrijk in de persoon van Pilz.

Mannen
Adam Ondra begon uiteraard weer ijzersterk met het boulderen, maar toch lukte het ook hem niet om alle vier de tops te halen: hij pakte er drie en haalde op één boulder de tweede bonuszone. Daarmee ging hij wel aan de leiding, vlak voor de Fransman Sam Avezou en Mejdi Schalck en met de Oostenrijker Jakob Schubert er vlak achter - het verschil zat hem in één respectievelijk twee pogingen die ze meer nodig hadden gehad dan Ondra.

Bij het leadklimmen kwam Schubert al redelijk vroeg aan de beurt en doordat hij bijna tot aan de top reikte was hij er al zeker van dat hij minstens zilver zou winnen. Ondra sloot de wedstrijd af en leek de Oostenrijker van de troon te stoten, maar bij de potentieel gouden greep glipte de Tsjech nét weg: zilver voor hem, goud voor Schubert, terwijl de strijd om brons op gepaste afstand gewonnen werd door olympisch kampioen Alberto Gines Lopez.

Onderwijsinspectie: 'chaos op As-Siddieqscholen'

De onderwijskwaliteit op de As-Siddieqscholen in Amsterdam zou onder druk staan door financieel wanbeheer en bestuurlijke chaos. Dat blijkt volgens Het Parool uit een nog vertrouwelijk rapport van de Onderwijsinspectie dat in handen is van de krant, meldt AT5.

Er zijn drie islamitische basisscholen in Amsterdam die onder As-Siddieq vallen: de Al Maes in West, Al Jawhara in Zeeburg en Al Yaqoet in Noord. In totaal gaan er 1165 leerlingen naar die scholen.

De scholengroep heeft al jaren te maken met een bestuurscrisis. Volgens Het Parool heeft de Onderwijsinspectie er geen vertrouwen in dat het bestuur de problemen op korte termijn kan oplossen.

Onrechtmatige uitgaven
In totaal zou volgens de inspectie bijna 300.000 euro onrechtmatig zijn uitgegeven. Zo hebben de scholen drie busjes in eigen beheer voor leerlingenvervoer, wat eigenlijk een taak voor de gemeente is.

Bovendien is er onenigheid in het bestuur over herbenoemingen en ontslag van bestuursleden. Een onaangekondigd bezoek van de inspectie aan de Al Yaqoet zou kwetsbaarheden in de onderwijskwaliteit aan het licht hebben gebracht.

De toezichthouder gaat in overleg met minister Dennis Wiersma van onderwijs over eventuele sancties. Het schoolbestuur zegt volgens de krant in een bij het rapport gevoegde reactie 'weinig argumenten' te hebben om de bevindingen te weerleggen.

Zelensky boet in aan populariteit na verzwijgen dreiging Rusland

De populariteit van de Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft een flinke deuk opgelopen nadat hij in een interview bekende dat hij ruim voor de invasie van Rusland gewaarschuwd was door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Zelenski maakte de zware dreiging van de Russen niet openbaar uit angst voor vluchtende burgers.

De Amerikanen hadden Zelenski al gewaarschuwd over de Russische plannen om Oekraïne mogelijk binnen te vallen, zo wordt duidelijk uit een interview dat Zelenski met het Amerikaanse dagblad The Washington Post had.

Oekraïense burgers zouden op sociale media hun ongenoegen hebben geuit en academici stellen volgens The Washington Post onder meer dat de president ‘hierdoor zelf ook enige verantwoordelijkheid draagt voor de Russische wreedheden’.

"Sinds oktober vorig jaar zouden we 7 miljard dollar per maand hebben verloren en op het moment dat de Russen aanvielen zouden ze ons in drie dagen hebben verslagen", zo verdedigde hij zijn strategie om de dreiging voor zijn volk verborgen te houden. Paniek en een daaropvolgende economische ineenstorting zou funest zijn voor het Russische buurland.

Zelenski staat nog steeds flink achter zijn beslissing. "De meeste Oekraïners bleven hier en vochten voor hun thuisland. Hoe cynisch het ook klinkt, dat zijn de mensen die de indringers hebben tegengehouden". Het feit dat de hoofdstad Kiev nooit is gevallen is onder andere te danken aan het moedige volk dat koppig weerstand bleef bieden aan de overheersers.

Toch vinden veel Oekraíeners het lastig te verteren dat zijn beslissing zoveel doden als gevolg had. 'Zelenski vond de economie belangrijker dan zijn volk', zo klinkt het op de sociale media. Anderen verdedigen de president juist weer, maar bekritiseren wel het feit dat er weinig voorbereidingen werden getroffen om de bevolking te beschermen door bijvoorbeeld bloedbanken op te richten of het graven van loopgraven langs de Russische grens.

AZ loopt in slotfase uit tegen Gil Vicente is bijna zeker van groepsfase Conference League

AZ lijkt na de eerste ontmoeting met Gil Vicente al zeker van een plaats in het hoofdtoernooi van de Conference League. In Alkmaar wonnen ze met 4-0 van de Portugese club.

Halverwege de eerste helft kwam AZ op voorsprong dankzij Dani de Wit. De middenvelder van AZ kopte raak uit een voorzet van Milos Kerkez. Gil Vicente stelde daar weinig tegenover en in het laatste kwartier van de wedstrijd zou de ploeg van Pascal Jansen uitlopen naar een ruime zege.

Mayckel Lahdo verdubbelde de score. De invaller kon de bal makkelijk intikken nadat eerst een verdediger van Gil Vicente bijna de bal in eigen goal werkte. Niet veel later maakte Vangelis Pavlidis de 3-0 en zorgde Mees de Wit voor de 4-0 en dat was ook de eindstand. Volgende week donderdag is de return in Portugal.

FC Twente komt met nipte nederlaag goed weg bij Fiorentina

FC Twente heeft een 2-1 nederlaag geleden in de eerste ontmoeting met Fiorentina in de laatste voorronde van de Conference League.

Na een half uur leek FC Twente al kansloos tegen Fiorentina. In Florence keek de ploeg van Ron Jans al tegen een 2-0 achterstand nadat Nicolás González in de tweede minuut van de wedstrijd al raak had gekopt en binnen het half uur maakte Arthur Cabral de 2-0.

Na de nodige wissels speelde FC Twente in de tweede helft een stuk beter en halverwege de tweede helft werd dat beloont via een doelpunt van invaller Václav Cerný. Daarna werd er niet meer gescoord en bleef het 2-1 in het voordeel van Fiorentina en mag Twente nog altijd hopen om het hoofdtoernooi van de Conference League te bereiken.

Vuelta: Etappe 1 - Ploegentijdrit in Utrecht

Het is zover, de Vuelta a España gaat van start en wel in ons eigen land! Vrijdagavond wordt de boel op gang gebracht met een 23,3 kilometer lange ploegentijdrit in Utrecht, gevolgd door een etappe van Den Bosch naar Utrecht en een etappe met start en finish in Breda.

We verwijzen natuurlijk gewoon weer naar het FOK!forum, waar Rellende_Rotscholier een bijzonder uitgebreide voorbeschouwing klaar heeft staan - niet alleen van de etappe zelf, maar ook van de hele Vuelta en alle kanshebbers op de ritzeges, klassementen en meer van dat soort moois.

De start ligt vandaag in elk geval, net als de finish, nabij de Jaarbeurs en dus ook op bijna letterlijk een steenworp afstand van het Centraal Station - geen reden om níet even te gaan kijken dus, wellicht op de drukte na.

Om 18.30 uur opent Burgos het bal, daarna gaat er om de vier minuten weer een team van start. Jumbo-Visma is om 19.58 uur het 23e en laatste team dat aan de tocht begint, de eerste stap kan gezet worden om Primoz Roglic naar zijn vierde opeenvolgende eindzege te helpen.

De volledige startlijst is hier te vinden.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer: matig Lowlands weer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi weerberichtgeinteresseerden!

Gelukkig hebben we hier maar enkele buien gehad sinds het vorige weerbericht, totaal niet te vergelijken met het noodweer op Corsica waar onze primeurman vanmiddag over schreef: Noodweer treft Corsica: zeker 3 doden 

Bij ons waren er gister minimum temperaturen van 13 C bij Woensdracht tot 19.3 C bij het altijd tropische Hoogeveen, de maximumtemperaturen lagen van 21.7 C op Terschelling tot 26.9 bij Ell (Limburg).

Wat zijn de verwachtingen voor vandaag?

Vanochtend komt er eerst plaatselijk mist voor. Verder is er af en toe zon en komt er van het westen uit geleidelijk meer bewolking opzetten. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidwesten.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt en ontstaan er enkele buien. Hierbij is een kleine kans op onweer. De middagtemperatuur ligt langs de kust rond de 22°C, in het oosten en zuidoosten wordt het 25°C. De wind is matig en komt eerst uit het zuidwesten, vanaf halverwege de middag uit het westen.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Vooral in het oosten komen nog enkele buien voor, met daarbij een kleine kans op onweer. Landinwaarts staat er weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer waait een matige wind uit een westelijke richting.


Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Af en toe zon en maximumtemperaturen rond 22°C. Vooral maandag is er kans op regen of buien. Woensdag wordt het zonnig en in het zuiden en oosten tropisch warm. De kans op uitgifte van waarschuwingen is na vandaag voorlopig klein.

 • Vr 19-08-2022 Max. 24° Min. 16° Neerslag 0/8mm Neerslagkans 60%
  Zonneschijn 20% Zonkracht 5 Windkracht W 3
 • Za 20-08-2022 Max. 22/24° Min. 13/15° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 50% Zonkracht 5 Windkracht W 3
 • Zo 21-08-2022 Max. 22/23° Min. 14/15° Neerslag 0/4mm Neerslagkans 50%
  Zonneschijn 40% Zonkracht 5 Windkracht ZW 3
 • Ma 22-08-2022 Max. 22/24° Min. 13/16° Neerslag 0/7mm Neerslagkans 60%
  Zonneschijn 30% Zonkracht 5 Windkracht ZW 3
 • Di 23-08-2022 Max. 24/26° Min. 15/18° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht ZW 3
 • Wo 24-08-2022 Max. 26/30° Min. 15/17° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 6 Windkracht ZO 2

Huurtenten voor Lowlands Biddinghuizen (Foto:Klokhuisje)
Huurtenten voor Lowlands Biddinghuizen (Foto:Klokhuisje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.