Burgemeester: 'gedeeltelijke sluiting AZC Ter Apel nabij'

De burgemeester van Westerwolde, waar het dorp Ter Apel onder valt, is het zat. Jaap Velema wil dat het kabinet snel met maatregelen komt om de situatie rond het aanmeldcentrum in Ter Apel onder controle te brengen.

"Anders is gedeeltelijke sluiting van het AZC een optie", aldus Velema. Het gebied voor de ingang van het asielzoekerscentrum is inmiddels al aangewezen als risicogebied, wat de politie meer bevoegdheden geeft om op te treden en te monitoren.

Het wordt drukker in het AZC en dat is volgens Velema de reden voor de aantallen geweldsincidenten. Het geweld wordt volgens de burgemeester vooral veroorzaakt door asielzoekers uit veilige landen in Noord-Afrika. "Zij lopen mee in het asielproces, verblijven in Ter Apel, en zijn verantwoordelijk voor winkeldiefstallen, overlast en ook diefstal bij andere asielzoekers. Dan stelen ze bijvoorbeeld hun telefoon, en dat leidt dan tot opstootjes.

Er zijn asielzoekers die met geïmproviseerde steekwapens zoals scharen rondlopen. Daarnaast zijn veel tenten verwijderd, maar niet alle haringen zijn meegekomen, dus ook die kunnen als steekwapen gebruikt worden. "Daarom willen wij dat de politie risicogroepen preventief kan fouilleren en komt er verscherpt cameratoezicht", meldt Velema.

"Kabinet, provincies en gemeenten moeten de komende dagen stappen nemen. Twee derde van de gemeenten doet nog steeds niet aan opvang. Wij hebben in het noorden ondertussen een noodverordening in voorbereiding, die ook voorziet in het gedeeltelijk sluiten van het aanmeldcentrum hier. Dat is dan een beslissing van de voorzitter van de Veiligheidsregio hier, in nauwe samenspraak met mij. Het moment dat dat aan de orde is, komt wat mij betreft dichterbij", dreigt de burgemeester.