FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 maart 2022

Giro 555: 106 miljoen euro ingezameld voor OekraÔne

Op tien Nederlandse radiozenders en op sociale media gaat vandaag  om 06.00 uur de landelijke actiedag voor Oekraïne van start. Vanavond is op NPO 1, RTL 4 en SBS gelijktijdig het televisieprogramma Samen in actie voor Oekraïne te zien. Doel van de actiedag is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. 

Update 22.55 uur: Er is een voorlopige eindstand bekend gemaakt van ruim 106 miljoen euro. 

Update 19.20 uur: De tussenstand van deze landelijke actiedag bedraagt 41 miljoen euro. 

Eerdere berichtgeving:

De radiozenders 100% NL, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime vormen maandag samen Radio555.

Dj's van de radiozenders zijn de hele dag in wisselende combinaties op de zenders te horen. De dj's doen verslag van de inzamelingsactie en geven ruimte voor persoonlijke verhalen van luisteraars die doneren.

Tussen 06.00 uur en 21.00 uur kan men een nummer aanvragen op Radio555 in ruil voor een donatie of een donatie geven via de website radio555.nl.

De opbrengst van de reclameblokken, die gevuld worden met speciaal voor deze actie gemaakte spotjes, gaat ook naar Giro 555.

Random Pics van de Dag #565

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Timmermans: Klimaatbeleid nu on hold zetten zou een historische fout zijn

Volgens vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie mag de serieuze confrontatie tussen de EU en Rusland niet leiden tot compromissen in het klimaatbeleid van de EU. "Ik denk dat het een historische fout zou zijn om uit deze veiligheidsuitdaging te concluderen dat de Green Deal en Fit for 55 nu kunnen worden opgeschort", zei Timmermans, verwijzend naar de EU-klimaatbeschermingspakketten tijdens een hoorzitting van de milieucommissie in het Europees Parlement.

De overgang naar hernieuwbare energie moet worden versneld, zodat de EU haar eigen energie kan produceren en niet langer onder druk wordt gezet als klant van Rusland. Daarnaast moet er meer gebeuren op het gebied van windenergie, zonne-energie, waterstof en biomethaan, stelt Timmermans. Zolang de EU nog fossiele brandstoffen nodig heeft, moeten de energiebronnen eerst worden gediversifieerd, bijvoorbeeld via contracten met derde landen over fossiele energie.

Rusland dreigt gasleveringen via Nord Stream 1 stop te zetten

Voor het eerst heeft Rusland openlijk gedreigd de gasleveringen via de Nord Stream 1-pijpleiding in de Oostzee stop te zetten. Een "embargo op gastransport door de gaspijpleiding" zou gerechtvaardigd zijn gezien de "ongegronde beschuldigingen aan het adres van Rusland met betrekking tot de energiecrisis in Europa en het verbod op Nord Stream 2", zei de Russische vice-premier Alexander Novak. "Maar dat hebben we nog niet besloten."

Rusland ziet zich nu echter in deze richting geduwd door Europese politici en hun beschuldigingen.

De Nord Stream 1-pijpleiding is lange tijd een belangrijk onderdeel geweest voor de Europese gasvoorziening. "Europa verbruikt momenteel 500 miljard kubieke meter gas per jaar, waarvan 40 procent wordt geleverd door Rusland", legt Nowak uit. Alleen al door Nord Stream 1 stroomde jaarlijks 60 miljard kubieke meter gas.

Rusland volgt verklaringen van westerse politici die van Russisch gas en olie af willen, zegt Nowak. Het uitsluiten van Russische olie zal catastrofale gevolgen hebben op de wereldmarkt, zegt hij ook. Volgens hem zouden prijzen van rond de 300 dollar per vat olie mogelijk zijn. 

Hebben we dan echt niets geleerd van de Tweede Wereldoorlog?

Tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog waren we van mening dat alle Duitsers fout waren omdat één gevaarlijke gek, Adolf Hitler, een rare kronkel in z’n kop had en van mening was dat de Joden een gevaar vormden en uitgeroeid moesten worden. Onder zijn leiding stierven miljoenen mensen een gruwelijke dood, niet alleen Joden, Roma en Sinti, maar ook onschuldige burgers én Duitse militairen die helemaal niet wilden vechten, maar daar toe gedwongen werden.

Geen grote stappen gemaakt bij derde onderhandeling Rusland en OekraÔne

Volgens de eerste informatie is er niet veel vooruitgang geboekt in de derde gespreksronde tussen Oekraïense en Russische vertegenwoordigers.

De Oekraïense onderhandelaar Mykhailo Podoliak zegt in een video dat er enkele kleine vorderingen zijn gemaakt in de logistiek van de evacuatie van burgers. Er was echter geen overeenstemming bereikt die zou leiden tot een significante verbetering van de algemene situatie. De staakt-het-vuren-besprekingen moeten worden voortgezet.

De Russische onderhandelaar Vladimir Medinsky zei dat er geen positieve ontwikkelingen te melden zijn. Hij hoopt dat de volgende bijeenkomst "een grotere stap voorwaarts" zal zijn.

De toekomst van Hearthstone wordt op 15 maart besproken

Blizzard praat ons op 15 maart bij over wat Hearthstone dit jaar te bieden heeft. Sowieso wordt de eerste van drie uitbreidingen voor dit jaar aangekondigd, waarna het bedrijf dieper ingaat op de rest van het jaar.

De afgelopen twee jaar bracht ons onder andere nieuwe modi en singleplayer-content. Ook werd Demon Hunter als nieuwe klasse toegevoegd. Of iets soortgelijks dit jaar weer gaat gebeuren, dat is iets meer dan een week afwachten.

Volgende uitbreiding World of Warcraft in april aangekondigd

Blizzard heeft dit jaar geen Blizzcon en óók geen online versie georganiseerd. Lang was dan ook de vraag wanneer de volgende uitbreiding van World of Warcraft aangekondigd wordt.

Vandaag geeft het bedrijf antwoord op die vraag: 19 april. Dat duurt nog even, maar in ieder geval hebben fans een datum om naar uit te kijken. De aankondiging komt kort na de release van patch 9.2, de laatste grote patch voor Shadowlands die onder andere een nieuwe zone en raid toevoegde aan de game.

Rusland betaalt rekeningen aan 'onvriendelijke landen' alleen uit in roebels

Als reactie op de door het Westen opgelegde sancties heeft de Russische regering besloten dat financiële verplichtingen aan "onvriendelijke landen" alleen in roebels zullen worden afgewikkeld.

De lijst omvat alle EU-lidstaten, Oekraïne, Zwitserland, Japan, Groot-Brittannië en Canada, evenals andere landen, volgens de regering in Moskou. Tot nu toe stonden alleen de VS en Tsjechië op deze lijst.

Concreet betekent de stap dat Russische burgers, bedrijven, de staat zelf of gemeenten verplichtingen in andere valuta alleen in roebels betalen. Bovendien zouden de betreffende landen een verrekeningsrekening moeten openen bij een Russische bank, zo wordt gezegd.

Vrachtwagen rijdt door het hek van de Russische ambassade in Dublin

Een vrachtwagen is door de poorten van de Russische ambassade in Dublin heengereden. De chauffeur wilde hiermee protesteren tegen de Russische aanval op Oekraïne. De chauffeur is aangehouden, meldt de Ierse omroep RTÉ.

De man reed met het voertuig achteruit tegen het hek van het terrein in de Ierse hoofdstad, stapte uit en verspreidde foto's van vermeende oorlogsslachtoffers.

De Russische ambassade veroordeelde het incident als een "criminele daad gericht tegen een vreedzame diplomatieke missie". Voor de ambassade vinden al dagen protesten plaats tegen de Russische inval in Oekraïne. Ambassadeur Yuri Filatov had eerder ontvangen doodsbedreigingen tegen diplomaten en hun familieleden gemeld. Er zijn ook gevallen bekend van discriminatie van Russische kinderen op Ierse scholen.

De EU-commissie moet een oordeel geven op mogelijke EU-toetredingen

De Europese Commissie moet een evaluatie maken van de mogelijke toetreding tot de EU van Oekraïne, Moldavië en Georgië. Dit is overeengekomen door vertegenwoordigers van de 27 EU-landen, zoals aangekondigd door het Franse voorzitterschap van de Raad.

Oekraïne, Moldavië en Georgië hebben vorige week officiële aanvragen voor EU-lidmaatschap ingediend bij de Raad. Met de toezending aan de Commissie is een eerste stap gezet op weg naar officiële toetredingsonderhandelingen.Volgens een EU-vertegenwoordiger duurt zo'n beoordeling doorgaans één tot anderhalf jaar.

Het hoofd van de Europese Raad, Charles Michel, zei dat de EU de recente toetredingsaanvraag van Oekraïne in de komende dagen zal bespreken. Het zou het onderwerp kunnen zijn van een tweedaagse informele EU-top die donderdag begint in Versailles, Frankrijk. Uiteindelijk zijn het de EU-landen die beslissen, ze moeten unaniem instemmen of de aangemelde landen lid mogen worden van de Europese Unie. 

Oppermachtige Ganna wint openingstijdrit Tirreno-Adriatico

De eerste etappe in de Tirreno-Adriatico heeft een prachtig podium opgeleverd. In de individuele tijdrit van de Italiaanse rittenkoers pakte wereldkampioen Filippo Ganna de winst voor Remco Evenepoel. Tadej Pogacar legde beslag op de derde plaats.

In de vlakke tijdrit van 13,9 kilometer was de Italiaanse wereldkampioen duidelijk de snelste. Ganna deed 15 minuten en 17 seconden over het parcours en was duidelijk sneller dan Kasper Asgreen, die tot dan de snelste tijd had.

Evenepoel kwam nog het dichtst in de buurt van Ganna. Het Belgische toptalent moest bij de eerste tijdsmeting twee seconden toegeven op de Italiaan, en in het tweede gedeelte verloor Evenepoel nog eens negen seconden, waardoor hij genoegen moest nemen met een tweede plaats. Pogacar reed ook een goede tijdrit. De Sloveen die dit jaar al eerder de UAE Tour en de Strade Bianche wist te winnen legde beslag op de derde plaats op achttien seconden van Ganna.

Jakobsen sprint naar winst in waaieretappe Parijs-Nice

Fabio Jakobsen heeft de tweede etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Nederlandse topsprinter sprintte na een waaierrit naar de zege voor Wout van Aert. Christophe Laporte, die eerder de openingsrit won, werd vandaag derde en blijft leider in de Franse rittenkoers.

Vandaag in Parijs-Nice stond een volledig vlakke rit op het programma. Maar mede door de vele zijwind en de open stukken waren de klassementsrenners vooraf gewaarschuwd en was het de hele rit nerveus koersen. Na zestig kilometer werden de eerste waaiers getrokken en David Gaudu was daarbij het eerste belangrijke slachtoffer. De Fransman verloor ruim negen minuten en kan een goed klassement vergeten.

Na de eerste waaier werden er nog genoeg waaiers getrokken en telkens waren de kopmannen van Jumbo-Visma goed van voren. Primoz Roglic, Van Aert en Laporte waren steeds mee met de eerste waaier. Ook Fabio Jakobsen zat mee in de eerste waaier, net zoals klassementsrenners Adam Yates en Nairo Quintana. Nadat de wind wat ging liggen zou er een tweede groep aansluiten bij de eerste groep, een veertigtal renners mochten gaan strijden voor de dagzge.

Jumbo-Visma controlleerde lang de koers, maar in de slotkilometers nam Quick-Step Alpha Vinyl in dienst van Jakobsen over. De Belgisch ploeg probeerde de sprint aan te trekken voor de Nederlander, waarna Laporte het met een verassing probeerde voor zijn ploeggenoot Van Aert, maar Jakobsen liet zich niet verassen en won vrij gemakkelijk de tweede etappe in Parijs-Nice. Voor de Nederlandse topsprinter was het alweer zijn zesde zege van het seizoen.

Haas: "Fittipaldi gaat testen in Bahrein"

Pietro Fittipaldi zal tijdens de laatste testdagen in Bahrein het stoeltje van Nikita Mazepin overnemen, zo bevestigt teambaas Gene Haas. Of de Braziliaan komend seizoen daadwerkelijk gaat racen voor de Amerikaanse renstal is nog onduidelijk.

Afgelopen weekend maakte Haas F1 bekend het contract met Mazepin en titelsponsor Uralkali met onmiddelijke ingang te beëindigen. De vraag rijst nu wie de Rus zal vervangen. Een logische keuze is reservecoureur Fittipaldi, die in 2020 twee races de gewonde Romain Grosjean verving.

Dat de Braziliaan komende dagen achter het stuur zal zitten in Sakhir is een zekerheid. Toch heeft teambaas Haas nog niet besloten wie het tweede zitje naast Mick Schumacher krijgt: “De enige beslissing die nu gemaakt is, is dat Fittipaldi zal testen in Bahrein. Hij is immers onze testcoureur. Wel zijn we momenteel aan het kijken naar meerdere kandidaten. We zullen zien wie er beschikbaar is”.

Een veelgehoorde naam is voormalig F1-coureur Antonio Giovinazzi die dit seizoen uitkomt in de Formule E. Gezien zijn banden met Ferrari zal de Italiaan tijdens de Formule 1-weekenden aanwezig zijn als reservecoureur mits hij geen Formule E-verplichtingen heeft.

Een grote geldschieter lijkt Gene Haas niet naar op zoek te zijn. De Amerikaan stelt dat — na het wegvallen van Uralkali — het team over voldoende financiële middelen beschikt: “Ik begrijp niet dat mensen riepen dat we een Russisch team waren geworden. Haas Automation is altijd onze grootste en belangrijkste sponsor geweest. Het komt goed. Natuurlijk hebben we liever meer inkomsten, maar we gaan het redden".

Fittipaldi in actie tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Fittipaldi in actie tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Frontier Developments komt met F1 Manager 2022

Frontier Developments, de ontwikkelaar van verschillende management- en simulatiegames zoals Jurassic World, Planet Coaster en Elite: Dangerous, heeft zojuist F1 Manager 2022 aangekondigd.

F1 Manager 2022 bevat in principe drie lagen van strategie en management. Het hoofdkantoor, waarin je het beste personeel scout en inhuurt, en je financiën in de gaten houdt. Coureurs, engineers en ander belangrijk personeel in de Formule 1-wereld zullen volledig gelicentieerd zijn en dus hun eigen namen gebruiken. Verder zal je de fabriek moeten managen, waar de auto ontworpen en constant moet worden geüpdatet. Ontwikkel je je auto naar meer downforce of een hogere topsnelheid?

Als laatste moet je natuurlijk aanwezig zijn op het circuit tijdens de races. Jij beslist de pitsstrategie en bandenkeuzes. Wees ook voorbereid op flucuerende baanomstandigheden, dus hou de asfalttemperatuur en weerradar in de gaten. Wat verder opvalt is dat de logo's van zowel Formule 2 en Formule 3 ook op de website en in onderstaande trailer verschijnen. Het lijkt er dus op dat ook de juniorklasses aanwezig zullen zijn in F1 Manager 2022.

F1 Manager 2022 komt later dit jaar naar pc en PlayStation en Xbox-consoles.

Douwe Bob cancelt de boekpresentatie van FvD-kandidaat Lukkassen in zijn cafť

Douwe Bob heeft de boekpresentatie van Sid Lukkassen in zijn café Stevig Amsterdam afgeblazen. Lukkassen doet namens Forum voor Democratie mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem en schreef het boek 'Wees afgrondelijk!'. De zanger had zich naar eigen zeggen niet verdiept in het werk van Lukkassen. Zo meldt AT5.

Douwe Bob heeft via Twitter bekendgemaakt de boekpresentatie af te blazen. FvD-voorman Thierry Baudet reageerde hierop: "Douwe Bob is duidelijk bang gemaakt door intolerante cancel-brigades." Baudet respecteert zijn keuze, maar noemt de bekendmaking ervan teleurstellend.

Eerste boetes in Rusland uitgedeeld voor vermeend 'nepnieuws'

In Rusland zijn boetes opgelegd nadat er nieuwe wetten van kracht zijn geworden die de vrijheid van meningsuiting verder inperken in de nasleep van de aanval op Oekraïne. Een 26-jarige man is door een rechtbank veroordeeld tot 30.000 roebel (gelijk aan 198 euro) voor het in diskrediet brengen van het Russische leger, aldus de autoriteiten.

De man werd opgepakt (met een poster) in de stad Pljos. Op grond van een vrijdag door Poetin ondertekende wet kunnen mensen die het Russische leger publiekelijk "denigreren" ter verantwoording worden geroepen. Bovendien riskeert iedereen die in de media "valse informatie" verspreidt over de Russische strijdkrachten die momenteel in Oekraïne vechten, tot 15 jaar gevangenisstraf.

Rusland stelt duidelijke voorwaarden aan het beŽindigen van de oorlog

De woordvoerder van het Russische presidentiële bureau, Dmitry Peskov, zegt dat het leger zijn "speciale militaire operatie" onmiddellijk kan stoppen als de regering in Kiev de voorwaarden daartoe accepteert van de Russische regering.

Dienovereenkomstig moet Oekraïne in zijn grondwet vermelden dat het zich niet zal aansluiten bij allianties met andere staten. Daarnaast moet Oekraïne erkennen dat het geannexeerde Krim-schiereiland aan Rusland toebehoort en de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk in het zuiden van het land als onafhankelijke staten accepteren. Peskov benadrukt hierbidat de demilitarisering van Oekraïne wordt voltooid..

De Russische delegatie vloog naar buurland Wit-Rusland voor de geplande derde onderhandelingsronde tussen Rusland en Oekraïne. Delegaties uit beide landen zijn afgelopen donderdag voor het laatst bijeengekomen in Wit-Rusland en hebben toen  overeenstemming bereikt over humanitaire corridors voor omstreden steden. Dit is in de praktijk echter niet goed gelukt door het schenden van het overeengekomen 'staakt het vuren'. 

Turkije: plant ontmoeting ministers van Buitenlandse Zaken Rusland en OekraÔne

Volgens Turkse bronnen is donderdag de eerste ontmoeting op regeringsniveau tussen Rusland en Oekraïne sinds het uitbreken van de gevechten gepland. Dan zullen de ministers van Buitenlandse Zaken van Kiev en Moskou, Dmytro Kuleba en Sergei Lavrov, elkaar ontmoeten in Antalya voor besprekingen, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op Twitter.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bood aan te bemiddelen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. 

De regering in Moskou heeft dit bevestigd. De gesprekken waren gepland "volgens een telefonische overeenkomst tussen de Russische en Turkse presidenten", zei Maria Zakharova, woordvoerster van het Moskouse ministerie van Buitenlandse Zaken, op Telegram. Van Oekraïense zijde kwam aanvankelijk geen bevestiging. Ook deze maandagmiddag zullen er onderhandelingen  plaatsvinden.

Gasprijs stijgt met meer dan 70 procent naar nieuw record: nu boven de 300 euro

De Europese gasprijs steeg maandag met meer dan 70 procent naar een nieuw hoogterecord door de oorlog in Oekraïne en de bezorgdheid voor verstoringen van de Russische gasleveranties aan Europa.

De prijs voor gas op de Amsterdamse gasbeurs ligt nu boven de 335 euro per megawattuur. Begin december kostte een megawattuur nog zo'n 50 euro.

China biedt bemiddeling aan in oorlog tussen Rusland en OekraÔne

China heeft aangeboden om te bemiddelen tussen Moskou en Kiev. Peking is bereid om met de internationale gemeenschap samen te werken om te zorgen voor "de noodzakelijke bemiddeling", zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi op het Nationale Volkscongres in Peking. Hij kondigde ook humanitaire hulp aan Oekraïne aan.

Tegelijkertijd benadrukte Wang dat de vriendschap van zijn land met Rusland "rotsvast" was. "De vooruitzichten voor toekomstige samenwerking tussen China en Rusland zijn zeer rooskleurig", voegde Wang eraan toe. De Chinees-Russische betrekkingen zijn "de belangrijkste bilaterale betrekkingen ter wereld" die "bevorderlijk zijn voor wereldvrede, stabiliteit en ontwikkeling".

De Verenigde Staten en zijn bondgenoten hebben de afgelopen dagen China min of meer gemanoeuvreerd naar de positie van bemiddelaar. 

OekraÔens meisje gaat viral met 'Let it go' vanuit een bunker

De video van een klein meisje dat de Russische versie van het lied 'Let it go' uit de film 'Frozen' zingt vanuit een opvanglocatie in Kiev, heeft mensen over de hele wereld tot tranen geroerd.

In het begin klinkt ze een beetje verlegen, maar al snel zingt ze uit volle borst de volledige versie van het populaire Disney-filmliedje. 

De video is meer dan 2,6 miljoen keer bekeken sinds hij donderdag op Facebook werd geplaatst. Een aantal exemplaren werd ook verspreid op andere sociale netwerken, waardoor miljoenen mensen werden bereikt.

Duitsland: momenteel is diesel duurder dan benzine

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne heeft de ook de Duitse brandstofprijzen naar recordhoogtes gestuwd. Consumenten moesten zondag meer betalen voor de liter diesel dan voor Super E10, zo maakte de ADAC (Duitse ANWB) bekend.

In Duitsland kost een liter Super E10 gemiddeld 1,965 euro. Diesel was zelfs twee cent duurder dan Super en steeg naar 1,984 euro.

Dat diesel momenteel duurder is dan Super E10, komt volgens de ADAC door de momenteel zeer grote vraag naar stookolie. "Het is eigenlijk atypisch voor het seizoen, maar blijkbaar kopen mensen momenteel stookolie omdat ze niet weten hoe het volgende winter zal zijn", zei een ADAC-woordvoerder in München. De vooruitzichten blijven somber: een mogelijke opschorting van de invoer van olie uit Rusland dreef de olieprijs aan het begin van de week naar het hoogste niveau sinds 2008.

WWE 2K22 introduceert MyFaction

Met de WWE 2K22 release over enkele dagen, geeft 2K vandaag een korte handleiding voor MyFaction, een cardbased modus voor de game.

MyFaction gaat om teambuilding, waarin spelers een reeks WWE-supersterren en -legendes verzamelen, beheren en upgraden om hun ultieme viermansfactie samen te stellen. Managers en Side Plates verbeteren de prestaties, terwijl Logo's, Wallpapers en Naambordjes creatieve aanpassing mogelijk maken.

Enkele nuttige tips om te onthouden:

 • Spelers moeten belangrijke keuzes maken als het aankomt op het selecteren van de beste Superstars voor hun facties en het inzetten van de juiste boosts om de concurrentie uit te schakelen;
 • Heb je wat kracht nodig? Zet je favoriete krachtpatser in, zoals Big E of Rhea Ripley. Als snelheid en verwoestende vechtkunsten nodig zijn, is een Striker als Shinsuke Nakamura misschien wel de juiste keuze;
 • Tussen een rooster vol met Supersterren en Legendes, en een breed scala van gespecialiseerde Side Plates, zijn er ontelbare combinaties mogelijk en experimenteren wordt aangemoedigd.

Spelers kunnen hun vierpersoons facties uitvechten tegen andere viertallen in Faction Wars, in verschillende wedstrijd types in Proving Grounds, elke week een nieuwe Towers omverwerpen, of allerlei dagelijkse uitdagingen voltooien. Er zijn drie soorten in-game valuta beschikbaar in MyFaction:

 • MyFaction Points - die kunnen worden ingewisseld voor card packs en contracten - worden toegekend voor het voltooien van matches en uitdagingen;
 • MyFaction Tokens - die gebruikt kunnen worden in de Token Rewards markt om krachtige WWE Superstar en Legend kaarten vrij te spelen - worden ook toegekend voor het voltooien van wedstrijden en uitdagingen;
 • Virtual Currency - die te koop is en exclusief in MyFaction gebruikt kan worden op kaartpakketten, dozen en contracten.

Alles wat spelers met virtuele valuta kunnen ontgrendelen, kan ook met MyFaction-punten worden ontgrendeld. Bovendien is MyFaction een online single-player ervaring, dus spelers kunnen geen concurrentievoordeel krijgen op andere spelers door het kopen van virtuele valuta.

Extra beloningen kunnen worden verdiend in bepaalde MyFaction modes, waaronder Weekly Towers en Faction Wars, waar tijdelijk verkrijgbare beloningen elke maand vernieuwd worden. Regelmatig zullen er nieuwe themakaartpakketten regelmatig uitrollen, zodat spelers een legioen van huidige Superstars en geliefde Legends aan hun collecties kunnen toevoegen.

WWE 2K22 zal beschkbaar zijn vanaf 11 maart voor PlayStation 4, Playstation 5, Xbox One en Xbox Series X|S.

WWE 2K22 - MyFaction (Foto: 2K Games)

Meer details over Patch 6.1 van Final Fantasy XIV Online

Square Enix heeft tijdens de nieuwste Letter from the Producer Live-uitzending nieuwe details onthuld over Patch 6.1 voor Final Fantasy XIV Online.
Patch 6.1 verschijnt midden april en levert de eerste grote content-update na de release van Final Fantasy XIV: Endwalker expansion pack, waarin de Hydaelyn en Zodiark-saga werd afgerond.

Producer en director Naoki Yoshida maakte bekend dat met de Patch 6.1-serie van updates een schat aan nieuwe content onderweg is naar de spelers, inclusief:

 • Nieuwe Main Scenario Quests – Met Patch 6.1 begint een nieuw hoofdstuk voor de Warriors of Light.
 • “Tataru’s Grand Endeavor” – In deze nieuwe sidequest-serie, die begint in Patch 6.1 en loopt tot Patch 6.5, worden de schijnwerpers op Tataru gericht.
 • Nieuwe Role Quest – Na het voltooien van alle role quests van Endwalker komt een aansluitend verhaal beschikbaar.
 • PvP-updates – Nieuwe PvP-content, getiteld Crystalline Conflict, PvP-action-updates, en een nieuw beloningssysteem.
 • Nieuw Housing-gebied – In Empyreum, de nieuwe woonwijk van Ishgardian, komen nieuwe percelen te koop.
 • De Unending Codex – Spelers kunnen een nieuwe woordenlijst met personages en termen tot en met Patch 6.0 ontgrendelen in het hoofdscenario van Patch 6.1. De namen van personages en termen zijn niet onmiddellijk beschikbaar, deze worden in de loop van het verhaal toegevoegd.
 • Nieuwe Dungeon – Hierover wordt later meer bekendgemaakt.
 • Nieuwe Trial – The Endsinger’s Aria.
 • Nieuwe Unreal Trial – Ultima’s Bane (Unreal).
 • Nieuwe Alliance Raid voor 24 spelers – Myths of the Realm #1.
 • Vele andere updates – Extra content, waaronder jobaanpassingen, New Game+ voor Endwalker en een deel van 6.1, nieuwe Hrothgar-kapsels, meer glamor plates, de mogelijkheid om items uit de Online Store te passen en meer.

Er werden ook meer details onthuld over verbeteringen voor de main scenario quests van A Realm Reborn. Zo wordt het nieuwe Duty Support System, dat is gebaseerd op het bestaande Trust-systeem, door Patch 6.1 geïmplementeerd in A Realm Reborn-content. Dankzij dit nieuwe systeem kunnen spelers alle main scenario dungeons en trials voor 4 spelers ook met computergestuurde personages voltooien. Het Duty Support System wordt via toekomstig updates ook geschikt gemaakt voor ondersteuning van Patch 2.x-content, Heavensward-uitbreidingscontent en meer.

FFXIV 6.1

Meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, minder uit fossiele bronnen

De productie van elektriciteit is in 2021 vergeleken met een jaar eerder met 2,2 miljard kWh gedaald naar 117,9 miljard kWh. De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen steeg met 22 procent, terwijl de elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen met 11 procent daalde. In 2021 kwam 33 procent van de totale elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Meer elektriciteit uit zon, wind en biomassa
De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen steeg in 2021 vergeleken met een jaar eerder met 7 miljard kWh (22 procent) naar 39,1 miljard kWh. Zo steeg de productie uit zon met 30 procent naar 11,4 miljard kWh, die uit wind met 17 procent naar 17,9 miljard kWh en die uit biomassa met 23 procent naar 9,7 miljard kWh. De gestegen elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen hangt grotendeels samen met de toegenomen capaciteit voor de productie uit zon (van 11,0 GW in 2020 naar 14,3 GW in 2021) en wind (van 6,6 GW in 2020 naar 7,8 GW in 2021).

De totale elektriciteitsproductie bestond in 2021 voor 33 procent uit hernieuwbare bronnen. In 2020 was dit aandeel hernieuwbare elektriciteit nog 27 procent. Het aandeel hernieuwbare elektriciteit wordt tussen Europese landen vergeleken op basis van elektriciteitsverbruik, volgens de EU-richtlijn hernieuwbare energie. Volgens deze methode komt het aandeel in 2021 uit op 34 procent. In 2020 was dit nog 26 procent. Nederland zit daarmee in de Europese middenmoot.

Meer elektriciteit uit kolen, minder uit aardgas
De elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen nam in 2021 vergeleken met een jaar eerder met 9,1 miljard kWh af naar 74,7 miljard kWh, een daling van 11 procent. De productie van elektriciteit uit kolen steeg in 2021 met 6,9 miljard kWh (72 procent) naar 16,5 miljard kWh. De productie van elektriciteit uit aardgas daalde met 16,0 miljard kWh (22 procent) naar 55,3 miljard kWh.

Nederland heeft veel aardgasgestookte centrales. Deze hebben vooral vanaf het tweede kwartaal van 2021 minder elektriciteit geproduceerd als gevolg van de stijging van de prijs van aardgas op de wereldmarkt. De prijs voor kolen steeg relatief minder waardoor er relatief meer elektriciteit is geproduceerd uit kolen.

Meer invoer uit België, minder uitvoer naar Duitsland
De invoer van elektriciteit is in 2021 met 6 procent gestegen naar 20,9 miljard kWh, met name in het derde kwartaal nam de invoer toe. De uitvoer daalde tegelijkertijd met 8 procent naar 20,6 miljard kWh. Hierdoor is Nederland per saldo een netto-importeur geworden, in tegenstelling tot een jaar eerder toen er sprake was van een uitvoersaldo.

Met name de invoer uit België (1,4 miljard kWh) liet in 2021 een stijging zien. De Belgische kerncentrales hebben 48 procent meer elektriciteit geproduceerd. Daarnaast voerde België een overschot aan Franse elektriciteit uit kernenergie door. Met name de uitvoer naar Duitsland nam af met 1,0 miljard kWh (12 procent).

Noppert verslaat Smith en pakt eerste TV-titel op UK Open

Danny Noppert heeft zondagavond het UK Open op zijn naam geschreven. De Friese darter was in een spannende finale in Minehead verrassend met 11-10 te sterk voor Michael Smith. Het is voor Noppert zijn eerste tv-titel bij de PDC.

De 31-jarige Noppert had een matige start tegen Smith en kwam 0-3 achter. De nummer negentien van de ranking liet zich daardoor niet van de wijs brengen en knokte zich terug tot 5-5. In de dertiende leg kwam Noppert een break voor, maar Smith herstelde zich een leg later. In de twintigste leg kreeg Smith een pijl voor de wedstrijd, maar Bully Boy miste bull's eye. Noppert maakte er 10-10 van en dwong een beslissende leg af. Daarin was hij een klasse apart en sloeg hij bij zijn eerste matchdart meteen toe met dubbel twintig.

Het was vooral een spannende finale. Noppert gooide een gemiddelde van 84,82 per drie pijlen. Dat was een stuk lager dan het moyenne van Smith (90,33), maar de Nederlander was net iets scherper op de dubbels dan de nummer vijf van de wereld (36,67 tegenover 33,33 procent).

Noppert kan 100.000 pond (ruim 120.000 euro) bijschrijven voor zijn titel in Minehead. Hij is de vierde Nederlander die het UK Open op zijn naam schreef. Roland Scholten (2004), Raymond van Barneveld (2006 en 2007) en Michael van Gerwen (2015, 2016 en 2020) gingen hem voor. Voor Noppert was het de tweede keer in zijn carrière dat hij de finale van een tv-toernooi bij de PDC had bereikt. In 2019 verloor hij kansloos de finale van de WSOD Finals tegen Van Gerwen (2-11). 

Eerder op de avond rekende Noppert in de halve eindstrijd van het UK Open in een thriller af met de Ier William O'Connor (11-9). In de kwartfinales was hij zondagmiddag te sterk voor de Australiër Damon Heta (10-5). Noppert was in de kwartfinales al de enig overgebleven Nederlander op het UK Open, nadat hij zaterdag bij de laatste zestien zijn landgenoot Dirk van Duijvenbode had verslagen. Van Gerwen werd in de vijfde ronde uitgeschakeld door Heta.

UK Open - kwartfinales
Keane Barry 10-4 James Wade
William O’Connor 10-9 Sebastian Bialecki
Danny Noppert 10-5 Damon Heta
Michael Smith 10-7 Gerwyn Price

Halve finales
Michael Smith 11-6 Keane Barry
Danny Noppert 11-9 William O'Connor

Finale
Danny Noppert 11-10 Michael Smith

Riiber toch weer de sterktste op noordse combinatie in Oslo

De World Cup op de noordse combinatie in het Noorse Oslo is zondag afgesloten met een tweede individuele wedstrijd. Het wedstrijdverloop was eens anders dan anders, maar uiteindelijk was de grote man ook nu weer het sterkst.

Het schansspringen leverde winst op voor Mario Seidl uit Oostenrijk, die weliswaar niet de sterkste langlaufer is, maar wel een fraaie 43 seconden bij elkaar sprong ten opzichte van de Noor Jarl Magnus Riiber en Seidl's landgenoot Franz-Josef Rehrl. Manuel Faisst uit Duitsland volgde op 47 seconden, twee tellen voor de verrassende Amerikaan Ben Loomis. Gevaarlijke mannen waren verder onder meer de Noren Espen Bjørnstad (+1:23) en Jens Lurås Oftebro (+1:24) en de Fin Eero Hirvonen (+1:36).

Op de langlaufski's hield Seidl het wel enige tijd vol, maar halverwege de tien kilometer sloten Riiber en Rehrl dan toch aan bij de Oostenrijker. Oftebro was ondertussen ook lekker bezig en lag na vijf kilometer op nog 44 seconden achterstand, met Faisst achter zich aan. Al snel haakte Rehrl toch af bij Riiber, terwijl Seidl de Noor ook moest laten gaan. Oftebro was in aantocht en kon de twee Oostenrijkers mogelijk op gaan rapen in de strijd om plek twee.

Riiber's overwinning kwam uiteindelijk toch niet meer in gevaar, een perfecte afsluiting van het weekeinde voor eigen publiek. Seidl wist zeer knap stand te houden en pakte de tweede plek, Oftebro nam Rehrl te grazen en completeerde het podium.

Achtervolgingswinst voor biatleten Eckhoff en Fillon Maillet

De World Cup biatlon gaat richting het einde van het seizoen, maar eerst moeten er nog wat World Cup-wedstrijden afgewerkt worden. Zondag was dat het geval in het Finse Kontiolahti, waar de achtervolgingen op het programma stonden, met de uitslag van de sprint als startlijst.

Vrouwen
Als winnares van de sprint begon Denise Herrmann als eerste aan de wedstrijd, na vijf seconden gevolgd door de Noorse Tiril Eckhoff en de Zweedse Stina Nilsson. Diens landgenote Hanna Öberg vertrok nog twee tellen later, met ook de Française Anaïs Chevalier-Bouchet (+0:15), de Duitse Vanessa Voigt (+0:17) en Elvira Öberg (+0:18) ook nog binnen twintig seconden van Herrmann.

Met vijf treffers nam Eckhoff na de eerste schietbeurt de leiding over, waarbij ze gelijk dik twintig seconden voorsprong pakte op Herrmann, Nilsson en de foutloze Voigt. Bij schietbeurt twee bleef Herrmann op twintig tellen van Eckhoff zitten, Chevalier-Bouchet schoof door naar plek drie op 38 seconden, voor Voigt. De eerste staande schietbeurt leverde nog vijf treffers op voor Eckhoff en Chevalier-Bouchet, die op 43 seconden volgde, met Herrmann in haar kielzog - de Duitser had er één gemist.

De laatste schietbeurt was moeilijk voor Eckhoff, die drie van de vijf schijven raakte. Een kans voor de achtervolgers dus, maar Herrmann liet één schijf staan en Chevalier-Bouchet twee. Dorothea Wierer schoof ondertussen met weer vijf treffers door naar plek twee op veertien seconden, acht tellen voor Herrmann. Eckhoff pakte eindelijk haar eerste zege van het seizoen, Wierer hield Herrmann van het lijf en werd tweede.

Mannen
Sprintwinnaar Quentin Fillon Maillet opende het bal, achttien seconden voor de Noor Filip Fjeld Andersen. Johannes Kühn uit Duitsland vertrok na een halve minuut, op de voet gevolgd door de Noor Sivert Guttorm Bakken, Sebastian Samuelsson uit Zweden, de Fransman Emilien Jacquelin en de Duitser Philipp Nawrath. Fillon Maillet opende foutloos, Jacquelin schoot zich in rap tempo naar plek twee en Andersen volgde.

De tweede schietbeurt leverde vijf treffers op voor Fillon Maillet en Jacquelin, die nog zeven seconden achter zijn landgenoot zat. Andersen en Kühn moesten een strafronde draaien, de Duitse veteraan Erik Lesser schoof op 42 seconden door naar plek drie. Jacquelin voegde zich richting schietbeurt drie bij zijn landgenoot, de grote groep achtervolgers zat op inmiddels bijna vijftig seconden.

Fillon Maillet weerstond de druk en trof vijf keer bij schietbeurt drie, waar Jacquelin één schijf liet staan. Op vijftig seconden volgden de Italiaan Lukas Hofer en de Noor Vetle Sjåstad Christiansen, ook Lesser bleef in de buurt. Voor Fillon Maillet ging het laatste schot fout en dus had Jacquelin een kans, maar ook hij schoot er één naast en dus was de winst zo goed als een feit voor zijn landgenoot.

Hofer, Christiansen en Lesser sloten af met vijf treffers en doken vlak na Jacquelin de slotronde in. Het trio sloot aan bij de Fransman, die net als Christiansen volledig leeg was en af moest haken bij de tempoversnelling van Lesser. Fillon Maillet pakte overtuigend de winst, Lesser sprintte in de slotweken van zijn loopbaan naar de tweede plek en Hofer completeerde het podium.

FOK! Wat een weer: oplossende wolkenveldjes

winterbanner

Goeiedag.  

Het was een frisse en schrale dag gister met een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon.

Vannacht ging het opnieuw vriezen. De minima lagen tussen de -1 en -5 graden.

Vandaag zijn er eerst nog wolkenvelden, maar later op de dag is er weer volop zon. Ook de nieuwe week start met 7 graden behoorlijk koud. De oostelijke wind neemt toe tot matig.

Vanaf dinsdag wordt het steeds zachter, en dus ook aangenamer met veel ruimte voor de zon.

Méér kan ik er nu even niet van maken.  

Tot ziens!  

Schaapjes nabij Kleve (Foto: qltel)
De schaapjes genieten van het zonnetje in de omgeving van Kleve. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Anonymous lijkt RT, Russische staatstelevisie en streamdienst te hebben gehackt

Volgens het collectief heeft Anonymous meerdere Russische tv-zenders gehackt en beelden van de oorlog in Oekraïne getoond in plaats van de oorspronkelijke uitzending.

Volgens de hackergroep RT France bevinden alle staatstelevisiezenders en de Russische streamingplatforms Ivi en Wink zich onder de getroffenen. Het is nog onduidelijk of en hoe lang het reguliere tv-programma daadwerkelijk werd verstoord.

Den Haag: drie arrestaties bij demonstratie tegen coronamaatregelen

In Den Haag zijn zondagmiddag enkele honderden demonstranten bijeengekomen om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De demonstranten liepen met spandoeken en borden een mars vanaf het Malieveld rond het centrum van Den Haag. Drie mensen zijn aan het einde van de demonstratie aangehouden voor belediging, meldt de politie.

Het protest werd georganiseerd door meerdere organisaties, waaronder Nederland in Verzet en Samen voor Nederland. Er zou in totaal zo'n tachtig groeperingen hebben meegelopen. De demonstranten zijn van mening dat de coronamaatregelen buitenproportioneel beperkend zijn. Er werd ook gedemonstreerd voor het stoppen van politiegeweld, de Nexit en het afschaffen van de QR-code. 

Russisch Lukoil keert zich tegen oorlog in OekraÔne

Ruslands een na grootste oliemaatschappij Lukoil keert zich tegen het geweld in Oekraïne. Dit is voor het eerst dat een groot bedrijf in Rusland -hoewel in voorzichtige bewoordingen- de invasie afkeurt en duidelijk oproept tot een einde aan het geweld.

De verklaring van Lukoil:

Beste aandeelhouders, medewerkers en klanten van LUKOIL,

De Raad van Bestuur van LUKOIL spreekt hierbij zijn diepste bezorgdheid uit over de tragische gebeurtenissen in Oekraïne. We roepen op tot een spoedige beëindiging van het gewapende conflict en betuigen ons oprechte medeleven met alle slachtoffers die door deze tragedie zijn getroffen. We zijn een groot voorstander van een duurzaam staakt-het-vuren en een oplossing van problemen door middel van serieuze onderhandelingen en diplomatie.

Het bedrijf stelt alles in het werk om zijn activiteiten voort te zetten in alle landen en regio's waar het aanwezig is, toegewijd aan zijn primaire missie van een betrouwbare energieleverancier voor consumenten over de hele wereld.

In haar activiteiten streeft LUKOIL ernaar om bij te dragen aan vrede, internationale betrekkingen en humanitaire banden.

Raad van Bestuur, LUKOIL

VS verwacht geen Russische amfibische aanval op Odessa

Volgens ingewijden verwachten de Verenigde Staten in eerste instantie niet dat Rusland een amfibische aanval zal gaan uitvoeren op de Oekraïense stad Odessa of het gebied nabij de stad. Russische troepen proberen Kiev, Charkov en Tsjernihiv nog steeds te isoleren, volgens een hoge Amerikaanse militaire functionaris die anoniem wil blijven.

De Russen worden geconfronteerd met "sterk Oekraïens verzet". Sinds het begin van de invasie heeft Rusland ongeveer 600 raketten op Oekraïne afgevuurd en 95 procent van zijn gevechtseenheden is nu ingezet. Deze informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

De Oekraïense president Zelenskyy zegt dat Oekraïne kaarten en gegevens in zijn bezit heeft gekregen via gevangengenomen Russische soldaten waarop te zien is dat Russische troepen van plan zijn om Odessa te gaan bombarderen.

Brood kan tot twee keer zo duur worden door oorlog en sancties

Brood zal tot ver in 2023 fors duurder worden door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Volgens de bakkersbranche kan brood wel twee keer zo duur worden. Ook koekjes, crackers en pizza zullen omhoog gaan in prijs.

De graanprijs is in een week tijd omhoog geschoten met ruim 25 procent naar 361 euro per ton. Op zich gebruiken Nederlandse bakkers nauwelijks Oekraïens graan. Maar Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor ongeveer 30 procent van de wereld-exportmarkt voor graan. Bakkers ontkomen dus niet aan de hogere graanprijzen om feitelijke leveringen zeker te stellen.

"Graan uit Oekraïne gaat vooral naar Zuid-Europa, Afrika en het Midden-Oosten,” zegt Sebastiaan Schreijen, analist consument en voedsel bij Rabobank. "Wíj halen het vooral uit Frankrijk, Duitsland en een beetje uit Nederland. Maar alle landen die nu misgrijpen, zullen het ook daarvandaan gaan halen. Dus komen er tekorten en stijgt de prijs.”

Als de oorlog onverhoopt langer gaat duren dan zes maanden, de sancties effectief blijken en de Zwarte Zee-havens gesloten blijven, kan de graanprijs verdubbelen ten opzichte van de prijs van afgelopen januari naar zo'n 550 euro per ton. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1310
review
Doctor Who - Empire of Death: een iets te gemakkelijk, maar emotioneel einde van het seizoen
special
Random Pics van de Dag #1309
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
©FOK.nl e.a.