Eerste MotoGP-zege ooit voor indrukwekkende Bastianini in Qatar

Het MotoGP-seizoen is zondag van start gegaan op het Losail International Circuit. De Qatarese Grand Prix in de koningsklasse van de motorsport leverde een flinke verrassing op om het jaar mee te beginnen.

Jorge Martin opende het seizoen met de poleposition, voor de verrassende Enea Bastianini en Marc Marquez. Op rij twee stonden Jack Miller en de broers Aleix en Pol Espargaro, met Brad Binder, Joan Mir en Francesco Bagnaia op de derde rij. Martin kende een slechte start en leverde zeven plekken in, Pol Espargaro stoof naar de leiding, voor Marquez, Binder, Bastianini, Mir en Aleix Espargaro - Miller kwam al snel ten val.

Pol Espargaro hield de koppositie keurig vast, terwijl Marquez het juist erg moeilijk had: Binder en Bastianini gingen hem voorbij. In de strijd om de negende plek ging het halverwege de race fout: Bagnaia deed een poging om Martin te pakken, maar schoof op hoge snelheid onderuit en kegelde ook de Portugees tegen het asfalt. Met de slotfase langzaam in zicht opende Bastianini met succes de aanval op Binder's tweede plek, voor Marquez ook het teken om op te gaan letten.

Het opletten voor Marquez pakte niet zo best uit, want met vijf ronden te gaan werd hij juist gepasseerd door Aleix Espargaro. Bastianini had er ondertussen stevig de sloffen in en met een nieuw ronderecord begon hij het gat naar Pol Espargaro te dichten. Met vier ronden te gaan zette Bastianini zijn één jaar oude Ducati langs de Honda van Espargaro, die grote moeite had om de eerste bocht te houden en gelijk aangevallen werd door Binder.

Bastianini reed zich los van de rest en op zeer overtuigende wijze reed de jongeling naar een indrukwekkende en toch zeker ook wel verrassende eerste MotoGP-zege uit zijn carrière. Binder kon de tweede plek vieren namens KTM, Espargaro hield broer Aleix nog van zich af en completeerde het podium. Marquez werd vijfde, voor de Suzuki's van Mir en Alex Rins, Johann Zarco en wereldkampioen Fabio Quartararo.