Rusland kondigt aanval op de Oekraïense wapenindustrie aan

Rusland heeft een escalatie aangekondigd van zijn aanvallen op Oekraïense wapenindustriegebouwen. "Als onderdeel van de taak om Oekraïne te demilitariseren, zullen de Russische strijdkrachten zeer nauwkeurige wapens gebruiken tegen Oekraïense bedrijven van het militair-industriële complex", zei Igor Konashenkov, de woordvoerder van het ministerie van Defensie.

De Russische "speciale militaire operatie" onthulde ook het "met spoed verwijderen van sporen van een militair-biologisch programma door het regime van Kiev", zei het. Het ministerie in Moskou beschuldigde Kiev ervan sporen van aanwezige ziekteverwekkers als pest en cholera te hebben vernietigd op de eerste dag van de Russische aanval, nu anderhalve week geleden.

Het bureau publiceerde hiertoe documenten in het Oekraïens. Het programma zou zijn gefinancierd door de Verenigde Staten. De beschuldigingen kunnen nog niet worden geverifieerd.

Woordvoerder Konashenkov klaagde ook dat Oekraïense gevechtsvliegtuigen onder meer naar Roemenië waren gevlogen. Ook dat kon in eerste instantie niet worden geverifieerd. Moskou waarschuwde dat het als inmenging in een gewapend conflict zou worden gezien als staten Oekraïense vliegtuigen gebruik laten maken van hun vliegvelden om vervolgens daarvandaan Russische troepen aan te vallen.