Ook Radio Free Europe stopt zijn werk op Russische bodem

Jippie

Na diverse andere mediabedrijven stopt ook het Amerikaanse radiostation Radio Free Europe met haar werkzaamheden in Rusland. De omroep noemde de faillissementsprocedure die door de Russische belastingdienst is aangespannen tegen de Russische tak van de omroep, de verhoogde politiedruk op zijn journalisten en de nieuwe mediawet in Rusland als rechtvaardiging voor het vertrek uit Rusland. Die beslissing werd de zender opgelegd door de "aanval op de waarheid" van het regime van Poetin, zei bedrijfsbaas Jamie Fly. Ze zijn van plan om de "catastrofale invasie" van Rusland in Oekraïne van buitenaf te verslaan.

Radio Free Europa heeft sinds 1991 een eigen kantoor in Rusland. "Na jaren van bedreiging, intimidatie en intimidatie van onze journalisten, brandmerkt het Kremlin, wanhopig om te voorkomen dat Russische burgers de waarheid over zijn illegale oorlog in Oekraïne te weten komen, nu eerlijke journalisten als verraders van de Russische staat", zei Fly.

Als reactie op de nieuwe mediawet in Rusland hebben verschillende andere internationale omroepen en agentschappen hun werk daar ook geheel of gedeeltelijk opgeschort, waaronder de Amerikaanse omroep CNN, de Britse BBC, de Canadese omroep CBC en het persbureau Bloomberg. ARD en ZDF maakten zaterdag ook bekend dat ze de rapportage vanuit hun studio's in Moskou in eerste instantie opschorten.