FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 april 2021

Random Pics van de Dag #277

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Rita Verdonk kreeg burgemeesterschap Rotterdam aangeboden als ‘functie elders’

Net als Pieter Omtzigt kreeg ook voormalig VVD-politica Rita Verdonk in 2007 een ‘functie elders’ aangeboden: in ruil voor haar zetel kon ze aan de slag als burgemeester van Rotterdam. Ze blikt terug op dat moment. ‘Ik heb gezegd dat ik niet van dat soort spelletjes hou.’

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 haalde VVD-kamerlid Rita Verdonk meer voorkeursstemmen dan lijsttrekker Mark Rutte. Ondanks haar populariteit onder de Nederlandse kiezers, ook als minister van Vreemdelingenzaken, was de VVD-top niet gecharmeerd van haar. Ze kreeg een opmerkelijk verzoek wat ze zelf vergelijkbaar ziet als iets dat Pieter Omzigt is voorgesteld: of ze burgemeester van Rotterdam wilde worden. "Eigenlijk was dat een ‘functie elders’, hè? Daar kwam het op neer”, vertelt Verdonk. 

Het aanbod werd gedaan door Gerrit Zalm, vicepremier in die tijd, vertelt Verdonk. Hij belde haar op. "Ik was toen erg verrast. Ik moest mijn zetel afstaan en de functie van burgemeester aannemen in Rotterdam." Ze weigerde. "Ik hou helemaal niet van achterkamertjespolitiek.”
Het gesprek met Zalm heeft ook maar kort geduurd. Meer hierover in het AD.

MI6 wappert met trots de transgender vlag buiten

De Britse geheime dienst MI6 wappert voor het eerst met de transgender-vlag voor het hoofdkwartier in London. Richard Moore, ook bekend als 'C' (controller) hebben: "trans en non-binaire personen hebben de geheime dienst sterker gemaakt"

De vlag staat op het dak van het hoofdkwartier. Mr. Moore zegt verder: "We zijn trots om een werkplek te bieden waar trans en non-binaire mensen zichzelf kunnen zijn. Diversiteit maakt ons effectief en inclusiviteit maakt ons sterker." De vlag is gemaakt van blauwe, roze en witte strepen die traditionele mannelijke en vrouwelijke kleuren vertegenwoordigen met het wit voor mensen die van geslacht veranderen of die zich niet identificeren als een bepaald geslacht.  

MI6 voert sinds 2015 een regenboogvlag tijdens de Gay Pride en de geheime dienst wordt geprezen als een van de beste werkgevers voor LGBT+ -personeel.

In februari bood de heer Moore zijn excuses aan voor de behandeling van LGBT+ -mensen in het verleden door het bureau, en voegde eraan toe dat ze zich toendertijd zelf hadden beroofd van het 'beste talent' dat Groot-Brittannië te bieden heeft.

Hoewel relaties tussen personen van hetzelfde geslacht in 1967 werden gedecriminaliseerd, bleef het verbod op LGBT+ -mensen die in de agentschappen en de diplomatieke dienst dienden van kracht tot 1991 na een reeks spionageschandalen uit de Koude Oorlog.

Guy Burgess en Anthony Blunt, van de beruchte spionnenkring van Cambridge die in 1951 naar de Sovjet-Unie overliep, waren homo, terwijl een derde, Donald Maclean, mogelijk biseksueel was. 

In de jaren vijftig werd, held uit de Tweede Wereldoorlog codebreker en wiskundige, Alan Turing gedwongen GCHQ te verlaten toen bleek dat hij een homoseksuele relatie had. Daarna werd hij chemisch gecastreerd. Later maakte Turing op 41-jarige leeftijd een einde aan zijn leven.

In 2013 verleende de koningin hem postuum gratie, slechts de vierde die sinds de Tweede Wereldoorlog onder het Koninklijk Voorrecht van Barmhartigheid werd verleend.

Hoe komt de arts erbij dat mijn vader is overleden aan corona, het was hartfalen!

Half februari komt vader pa Van Tol te overlijden in zijn woning. De dienstdoende huisarts checkt het overlijden van Van Tol en geeft als officiële doodsoorzaak op dat de 85-jarige Alphenaar is overleden aan Covid-19.

Zijn familie komt met een geheel andere verklaring. Zoon Marcel: "Mijn vader stierf thuis aan een hartstilstand. Hij hád helemaal geen corona.’’  De zoon van Van Tol heeft inmiddels aangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte tegen de huisarts in kwestie en stapt nu naar het Medisch Tuchtcollege. "Mijn 85-jarige vader was al twintig jaar hartpatiënt. Hij is overleden aan hartfalen, hij had geen corona. Toch stelt de dienstdoende huisarts in Alphen vast dat hij is overleden aan Covid-19.’’

Voor de kinderen en overige familie van vader Van Tol is het onacceptabel dat de huisarts van Rijn van Bospark Huisartsen – Praktijk van Rijn, bij het overlijden van Vader Van Tol Covid-19 noteert als doodsoorzaak en daarbij nog vermeldt dat vaders daar vier dagen ziek van is geweest. "Hij voelde zich prima, zo weten wij allemaal. Ik had hem kort daarvoor nog aan de telefoon en hij vertelde zelf ook dat hij zich goed voelde”, zegt de zoon van Tol. "Ik heb de arts meermalen verzocht zijn verklaring te wijzigen, maar daar geeft hij geen gehoor aan.’’ Na de aangifte door zoon Van Tol is de politie en het Openbaar Ministerie met een onderzoek gestart.

Huisarts Van Rijn heeft op zijn beurt aangifte gedaan tegen Van Tol wegens laster, belediging en smaad. De huisarts heeft op de Facebook pagina van zijn praktijk het volgende geplaatst: "Beste patiënten door een Corona-ontkennend gezin is er een lastercampagne tegen mij gestart op internet en sociale media. Heel bitter, maar ik zie een procedure wegens smaad, laster en aantasting van mijn goede naam als dokter met vertrouwen tegemoet. Wil het graag met jullie delen zodat jullie het rechtstreeks van mijzelf meekrijgen in plaats van via talloze andere kanalen."

Zoon Van Tol heeft zelf de aandacht gezocht door de kwestie in de openbaarheid te brengen op CommonSenseTV, waaraan hij verbonden is als columnist. Dit kanaal is opgericht in september 2019 door mensen die zeggen dat MSM het volk misleiden, ook worden op deze website zeer kritische berichten over het bestaan van COVID-19 en de coronamaatregelen geplaatst. 

EU in gesprek met Erdogan om onderlinge relatie te verbeteren.

In Ankara onderzochten de leiders van de Europese Unie (EU) de mogelijkheden om de betrekkingen met Turkije te verbeteren.

Dit zou kunnen voortkomen uit het versterken van de economische samenwerking, het moderniseren van de douane-unie en een intensievere samenwerking op het gebied van toekomstige technologieën op het gebied van milieu en digitale technologie, zei Commissievoorzitter Von der Leyen na een ontmoeting met de Turkse president Erdogan. Ze beloofde ook financiële hulp om de vluchtelingen in het land te ondersteunen. Maar dan moet Ankara de repatriëring van illegale migranten van de Griekse eilanden hervatten.

Grondrechten "van vitaal belang"
Tegelijkertijd benadrukte Von der Leyen dat de EU ook in de toekomst niet zal aarzelen om negatieve ontwikkelingen in Turkije aan de kaak te stellen. Zowel Von der Leyen als de voorzitter van de Raad Michel hebben duidelijk gemaakt dat het respecteren van de grondrechten en de rechtsstaat van cruciaal belang zijn voor de EU en dat Turkije zich moet houden aan de internationale mensenrechtenregels. Het terugtreden van Turkije uit het Verdrag van Istanbul inzake de bescherming van vrouwen wordt als zeer zorgwekkend beschouwd door de EU.

De Turkse president Erdogan heeft zelf niets meegedeeld over deze bijeenkomst. Zijn hoofdadviseur, Kalin, liet weten dat Erdogan had aangedrongen op een verlenging van de migratieovereenkomst om de regio te beschermen tegen instabiliteit. Een officiële verklaring van het presidentiële kantoor zei alleen dat het doel van Turkije nog steeds is om een volledig lidmaatschap te verkrijgen. Hierover wordt momenteel echter niet onderhandeld.

Hoger beroep gestart in zaak Nicky Verstappen, Brech houdt onschuld vol

Jos Brech blijft volhouden dat hij niets van doen heeft met het misbruik en de dood van Nicky Verstappen. Vandaag begon de eerste regiezitting in het hoger beroep, Brech zei: "Ik heb Nicky gevonden, maar ik heb niks te maken met zijn dood, ik heb hem niet weggenomen uit het tentenkamp en ik heb hem niet misbruikt.”  Justitie probeerde kort geleden Brech met een extra verhoor een duidelijker verhaal te laten vertellen. Meer hierover in het AD.

Zowel justitie als het gerechtshof dringen aan op een extra verklaring, omdat Brechs huidige verhaal onaannemelijk lijkt en ook geen aanwijzingen geeft waarom hij dan onschuldig zou zijn. "Als iedereen het verkeerd heeft gezien, leg dan uit waarom wij het anders moeten zien. Door telkens maar weer te zwijgen, lijkt het erop dat u dingen achterhoudt. En uw houding heeft consequenties”, aldus de advocaat-generaal. Brech blijft bij zijn eerdere verhaal: "Ik heb in alle oprechtheid verklaard," verwijzend naar de korte verklaring waarmee Brech herhaaldelijk zijn onschuld probeert aan te tonen.

Ook vandaag had Brech weinig te vertellen. Zijn advocaat Gerald Roethof liet in deze eerste nog niet-inhoudelijke zitting weten dat hij nog tientallen getuigen wil horen. Ook vroeg zijn advocaat om de ‘voorlopige hechtenis’ van Brech op te heffen vanwege alle onzekerheden die er volgens Roethof zijn in het bewijs tegen zijn cliënt. Volgens de advocaat is er geen gevaar voor herhaling van het delict en geen geschokte rechtsorde als Brech in vrijheid het hoger beroep afwacht. Over alle ingediende onderzoekswensen en verzoeken van Roethof beslist het gerechtshof aan staande vrijdag.

Brech werd vorig jaar in een bijzaak ook veroordeeld voor het bezit van kinderporno, maar volgens zijn advocaat had hij daarvoor niet eens vervolgd mogen worden. Roethof wil dan ook dat het OM niet ontvankelijk wordt verklaard in het vervolgen van Brech voor het in bezit hebben van kinderporno.

Zowel Jos B. als het OM stelden  in tegen de uitspraak van de  Limburg. Die legde op 20 november 2020 aan Jos B. een gevangenisstraf op van 12,5 jaar.

De rechtbank vindt bewezen dat de  in augustus 1998 de jongen seksueel heeft misbruikt. Daarbij heeft hij Nicky van zijn vrijheid beroofd door hem in zijn macht en onder controle te houden. Dat is op zo’n manier gebeurd dat Nicky geen adem kon halen en door zuurstoftekort is overleden.


COVID-19: Pilots testen voor toegang tot evenementen

In april 2021 starten in de cultuur-, sport- en recreatiesector pilots met testbewijzen. Bezoekers van evenementen en attracties laten bij de ingang een bewijs zien van een negatieve coronatest. Zo kunnen coronatests helpen om de samenleving en de economie weer te openen.

Testen voor toegang
In april 2021 zijn er in heel Nederlands evenementen en activiteiten waarbij bezoekers een testbewijs moeten meebrengen. Bezoekers laten zich met een sneltest op corona testen. Is die test negatief? Dan krijgen zij een testbewijs dat zij bij de ingang kunnen laten zien.

Overzicht van evenementen met testbewijs in april 2021
Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende activiteiten. Er zijn 6 soorten activiteiten. Via de links een overzicht van de deelnemende activiteiten:

-Sport en jeugdactiviteiten (breedtesport en topsportwedstrijden, zwembaden en klimhallen);
-Casino’s en speelhallen;
-Dierentuinen, avonturen- en attractieparken en Keukenhof;
-Culturele activiteiten (monumenten, musea, theaters, concerten en poppodia);
-Zakelijke bijeenkomsten;
-Fieldlabs

Aanmelden via de organisatie
U kunt zich aanmelden bij de organisator van het evenement of de activiteit. De organisator weet ook hoe u zich (gratis) kunt laten testen voor het evenement. En hoe u uw testbewijs krijgt.

Doel pilots testen voor toegang
Het doel van de pilots is om sectoren eerder te openen dan zonder testen mogelijk is. De overheid onderzoekt samen met de cultuur-, sport- en recreatiesector:

-of bezoekers vertrouwen hebben dat het veilig genoeg is en dus daadwerkelijk het evenement of de activiteit willen bezoeken;
-wat de ervaring is voor bezoekers om vooraf een test te doen om toegang te krijgen;
-wat de ervaring is voor organisaties om te controleren op een geldig negatief testbewijs aan de poort;
-of de ondersteunende ICT en apps goed werken; en
-of de speciaal hiervoor gebouwde teststraten goed functioneren.

De pilots richten zich niet op het veiliger maken van de sectoren. Daarover hebben de sectoren al afspraken gemaakt in zogenaamde corona-protocollen voor een veilig omgang op de werkvloer.

Alleen kleine pilots mogelijk
Op dit moment is een klein aantal pilots mogelijk. Dat komt door de besmettingscijfers in april 2021. En omdat het nu om onderzoek gaat.

Tijdens pilots gelden alle coronaregels
Tijdens de pilots gelden dezelfde maatregelen, zoals de avondklok. En iedereen houdt zich aan de basisregels, zoals handen wassen, 1,5 meter afstand houden en testen bij klachten.

Na Tijdelijke wet testbewijzen covid-19 misschien meer evenementen
Lukken de pilots in april 2021? Dan zijn er vanaf 1 mei 2021 meer evenementen met testbewijzen. De overheid werkt aan de ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’. Deze wet moet ingaan op 1 mei 2021. De overheid wil met de pilots uitzoeken of deze wet uitvoerbaar is.

Als de pilots lukken kunnen andere evenementen en activiteiten in de cultuur-, sport en recreatiesector misschien ook eerder open. Dat hangt ook af van:

-het aantal besmettingen met corona;
-beschikbare testcapaciteit;
-uitvoerbaarheid in de betreffende sector.
-Relatie pilots met fieldlabs

Naast deze pilots met testen voor toegang organiseert de overheid samen met bedrijven ook zogenaamde fieldlabs. Dat zijn gecontroleerde experimenten om te onderzoeken hoe een evenement veilig en verantwoord meer publiek kan ontvangen.

'Nauwelijks coronabesmettingen in buitenlucht'

Goed nieuws voor iedereen die binnenkort met het goede weer een terrasje wil pakken: in de buitenlucht is de kans om besmet te geraken met het coronavirus enorm klein: 0,1 procent, volgens een Iers onderzoek. En dat is koren op de molen voor de burgemeesters die de laatste dagen een lans aan het breken waren voor heropening van buitenlocaties, zoals terrassen.

De Ierse onderzoekers hebben ruim 230.000 besmettingen onderzocht en slechts 262 konden worden aangewezen als opgedaan in de buitenlucht. Uiteraard is het lastig om de precieze locatie van besmetting te vinden, maar deze uitslag bevestigt wat onderzoekers al veel eerder dachten.

Ook Maurice de Hond zal tandenknarsend het resultaat van dit onderzoek ontvangen. De Hond zegt al ruim een jaar dat goede ventilatie besmettingen kan voorkomen en dat de buitenlucht veilig is, omdat aerosolen de grote boosdoener bij de virusoverdracht zijn. Buiten hebben aerosolen volgens De Hond geen kans. 

Het openen van terrassen zou dus prima passen in deze theorie. En laat dat nou ook de wens zijn van vele burgemeesters in den lande. Burgemeesters van onder andere Alkmaar, Amsterdam, Utrecht, Hilversum en Den Haag dringen aan op een voorzichtige opening van terrassen.

De Haagse burgemeester Jan van Zanen is er klaar voor: "Volgende week is een persconferentie en dan kan het aangekondigd worden. Dan zou het 21 april al wel kunnen. Ik heb het eerder bepleit achter gesloten deuren, maar nu voor het eerst in het openbaar. Ik hoop dat het lukt en kan."

Burgemeester Broertjes van Hilversum zou 'begin mei' redelijk vinden. "Ik durf niets te beloven, maar het komt er echt aan. We zeggen dit al weken, misschien wel maanden."

Oranje op trainingskamp naar Portugal; oefenduels met Schotland en Georgië

De KNVB heeft de tegenstanders van het Nederlands elftal op weg naar het EK bekendgemaakt. De ploeg van bondscoach Frank de Boer speelt in aanloop naar de groepsfase van het eindtoernooi oefenduels met Schotland en Georgië.

Het duel met Schotland wordt op 2 juni gespeeld in Portugal, waar Oranje dan op trainingskamp is. De wedstrijd tegen Georgië wordt gespeeld op zondag 6 juni in de Grolsch Veste. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 mei vindt in Zeist een tweedaagse trainingsstage plaats voor spelers die geen clubverplichtingen meer hebben.

Op vrijdag 29 mei verzamelt de volledige Oranje-selectie zich in Zeist, met uitzondering van spelers die dan nog Champions League-verplichtingen hebben. De selectie van De Boer stapt op zaterdag 29 mei op het vliegtuig naar het Portugese Lagos, waar het Nederlands elftal tot en met vrijdag 4 juni zal verblijven in het Cascade Resort Lagos.

Op woensdagavond 2 juni (20.45 uur) staat het oefenduel met Schotland op het programma in het Estádio Algarve. Daarna keert Oranje huiswaarts voor het duel met Georgië op zondagavond 6 juni (18.00 uur) in Enschede.

Daarna gaat het vizier van het Nederlands elftal volledig op de groepsfase van het EK. Nederland begint met een wedstrijd tegen Oekraïne op zondag 13 juni (21.00 uur).

Daarna volgen de groepsduels met Oostenrijk (17 juni, 21.00 uur) en Noord-Macedonië (21 juni, 18.00 uur). Alle groepswedstrijden werkte Oranje af in de Johan Cruijff ArenA.

Ritzege Aranburu in Baskenland

De tweede etappe in de Ronde van het Baskenland is gewonnen door Alex Aranburu. De Spanjaard van Astana sprong weg in de afdaling van de slotklim en werd niet meer bijgehaald.

De etappe van vandaag ging over 154 kilometer en kwam tot leven op La Asturiana, een 7,6 km lange klim à 6,2%. Pogacar demarreerde tweemaal maar beiden pogingen waren vruchteloos. klassementsleider Roglic, Higuita, McNulty en Schachmann probeerden het vervolgens ook nog even.

Op tien kilometer van de streep was het Aranburu die wegsprong en niet meer terug werd gehaald. Op 15 seconden achterstand kwam de groep favorieten over de meet.

Roglic behield de leiding in het algemeen klassement. Aranburu steeg naar plek twee op vijf tellen van de Sloveen.

Ace Combat 7 krijgt DLC vanwege het 25-jarig bestaan van de serie

Ace Combat bestaat dit jaar 25 jaar. Dat wordt nog niet gevierd met een nieuw deel, maar Bandai Namco heeft voor dit jubileum wel DLC klaargemaakt voor Ace Combat 7. '25th Anniversary DLC: Experimental Aircraft Series' voegt drie nieuwe vliegtuigen en meer skins toe.

Ace Combat 7 kwam begin 2019 uit voor PS4, Xbox One en pc. In dit zevende deel keren we terug naar het Strangereal-universum. Het is het jaar 2019 en de prinses van het koninkrijk Erusea, Rosa Cosette D'Elise, verklaart de oorlog aan de Osean Federation. Het koninkrijk valt meteen enkele belangrijke doelen aan, waaronder de International Space Elevator. De Osean Federation zet natuurlijk de tegenaanval in en wil onder andere de Space Elevator terug veroveren. Jij speelt Trigger, een piloot die in deze oorlogstijd zichzelf wil bewijzen in het luchtruim.

COVID-19: 5592 nieuwe besmettingen en 20 doden, totaal 1.313.007 en 16.649

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5592 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.313.007 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 207 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1745 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 44 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 750 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 20 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.649 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

PlatinumGames kondigt Sol Cresta aan

Sol Cresta moet in 2021 uitkomen voor PS4, Switch en pc. Dat heeft ontwikkelaar PlatinumGames in samenwerking met Hamster aangekondigd. Sol Cresta is een shoot 'em up in klassieke stijl. Het is een spirituele sequel van Moon Cresta en Terra Cresta, klassiekers die in de jaren 80 zijn uitgekomen.

PlatinumGames is van plan om meer oude series nieuw leven in te blazen, want Sol Cresta is pas het eerste deel in hun aankomende 'Neo-Classic Arcade' serie. Het is nog onbekend welke andere series ze nog meer onder handen gaan nemen. Bekijk de eerste trailer van Sol Cresta hieronder.

Het nutteloze feitje van de dag: paarden, paarden en nog eens paarden

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We houden met zijn alle veel dieren in Nederland, wist je bijvoorbeeld dat er in 2020 90.390 paarden en pony's in Nederland waren? Om precies te zijn waren het 64.500 paarden en 25.890 pony's.

Het nutteloze feitje van de dag: paarden, paarden en nog eens paarden (WikiCommons/Fractal Caleidoscope)
Het nutteloze feitje van de dag: paarden, paarden en nog eens paarden (WikiCommons/Fractal Caleidoscope)

Marko: "Vettel had jaar pauze moeten nemen"

Na een rampjaar bij Ferrari lijkt ook het nieuwe autosporthuwelijk van Sebastian Vettel niet echt een gelukkige te zijn. In het eerste raceweekend van het seizoen lijkt Vettel nog niet te uitblinken en lijkt de Aston Martin niet zo competetatief als gehoopt. Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko herhaalde dat hij vindt dat Vettel een jaartje pauze had moeten nemen.

"Maar ik was al van mening, en dat heb ik jullie ook verteld, dat hij een jaar pauze had moeten nemen. Dan had hij goed bij zichzelf te rade moeten gaan over wat hij echt wil", aldus Marko, zo vertelde hij bij Formel1.de.

"Ik denk persoonlijk dat er volgend jaar wel het één en ander mogelijk is in de Formule 1. Maar goed, dat heeft hij niet gedaan. Nu zit hij bij Aston Martin, een team dat net als Mercedes last heeft (van de nieuwe reglementen). Die auto's lijken ook erg op elkaar. De eerste race heeft daardoor absoluut nog niet de gewenste bevrijding opgeleverd", zo lezen we op Motorsport.com.

Waar Mercedes echter wel een goed resultaat wist te halen lijkt Aston Martin de problemen vooralsnog niet op te kunnen lossen. "Daarvoor moeten we even terug naar de test, waarbij Mercedes ook een instabiele achterkant had. Het is Mercedes met alle ervaring en mogelijkheden echter gelukt om die achterkant te stabiliseren. Aston Martin is daar, voor zover ik heb kunnen zien, nog niet in geslaagd. Dat betekent dat ze straks nog wel een stabielere auto kunnen krijgen, al komen ze daarmee nog niet in de buurt van Mercedes", legt Marko uit.

Volgens de Red Bull-adviseur moet de oorzaak van het slechte resultaat niet bij Vettel gezocht worden. "Het verschil van anderhalve seconde met Mercedes ligt in mijn optiek niet alleen aan Vettel, dat zit voor een belangrijk deel in de auto. Aston Martin is momenteel het zesde à zevende team. Maar met de Mercedes-motor en de mogelijkheden die ze hebben, moeten ze nog wel iets kunnen stijgen."

Arib, Bergkamp of Bosma, wie zie jij graag als nieuwe voorzitter Tweede Kamer?

Morgen is er een Kamerdebat, waarin de kandidaten voor de voorzittersfunctie van de Tweede Kamer zich kunnen presenteren en aan het eind van het debat wordt de nieuwe voorzitter gekozen.

Drie Kamerleden hebben zich kandidaat gesteld voor de functie. De huidige voorzitter Khadija Arib (PvdA) wil graag door en naast Martin Bosma (PVV)  heeft vanmorgen zich ook Vera Bergkamp (D66) opgegeven.

Nederlander zonder geldige coronatest riskeert boete in Duitsland

Nederlanders die naar Duitsland reizen moeten vanaf dinsdag meteen kunnen aantonen dat ze negatief hebben getest op het coronavirus. Premier Armin Laschet van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) heeft volgens lokale media gezegd dat de politie in het grensgebied steekproefgewijs gaat controleren.

Reizigers uit Nederland die in de deelstaat worden betrapt zonder testuitslag van minder dan 48 uur oud, riskeren een boete. De politie zal hen ook doorverwijzen naar een testlocatie in het grensgebied, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat tegen de Rheinische Post. Voor Nederlanders die vanwege studie of werk regelmatig de grens oversteken gelden iets andere regels. Hun test blijft in Noordrijn-Westfalen 72 uur geldig. In een werkweek van 5 dagen betekent dat twee keer verplicht testen. Meer hierover in DvhN.

Nederland is per 6 april 2021 voor Duitsland een hoogincidentiegebied. Er gelden strenge inreisbeperkingen: u moet zich verplicht registreren en bij aankomst in Duitsland gaat u in quarantaine. Vanaf 6 april 2021 moet u bij aankomst met elk vervoersmiddel (vliegtuig, auto, trein, bus en boot) verplicht een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen laten zien. De regels kunnen verschillen per deelstaat.

'Publiek weer welkom in de Eredivisie vanaf speelronde dertig'

Vanaf zondag 25 april is er weer publiek welkom bij de wedstrijden in de Eredivisie, zo verzekert Chris Woerts maandagavond in Veronica Inside. Volgens de sportmarketeer worden er tussen de vijf- en tienduizend supporters toegelaten, afhankelijk van de capaciteit van de stadions. Het gaat om wedstrijden uit de dertigste speelronde van de Eredivisie en daarna.

"Het is de bedoelding dat er vanaf de laatste vijf speelronden gewoon weer publiek bij komt", aldus Woerts in de talkshow. "De seizoenkaartacties moeten weer komen, want ze moeten nog verlengen."

"Dus de supporters moeten de liefde nog een beetje voelen van de club en het stadion. De toestemming is gegeven door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er moet formeel nog een klap op gegeven worden, maar het is rond."

Volgens Woerts heeft Jan de Jong, de directeur van de Eredivisie CV, in Den Haag gelobbyd om voor elkaar te krijgen dat er weer publiek is toegestaan.

De sportmarketeer weet niet te melden wat de voorwaarden worden waaronder toeschouwers weer naar het stadion mogen: onbekend is dus of vaccinatie of een negatieve test noodzakelijk zijn.

Woerts denkt dat er een regeling komt voor seizoenkaarthouders, die zullen moeten rouleren. Ook loting sluit hij niet uit.

'Publiek weer welkom in de Eredivisie vanaf speelronde dertig' (Bron: YouTube/Veronica Inside)

Dance4Life deelt 20.000 gratis condooms uit aan jongeren. 'We willen seks en seksualiteit uit de taboesfeer halen'

Dance4Life gaat 20.000 condooms van seksspeeltjesgigant EasyToys uitdelen aan jonge mensen tussen de 18 en 30 jaar. "Met de actie willen wij taboes rondom seks en seksualiteit doorbreken en jongvolwassenen inspireren gezonde relaties op te bouwen. En wanneer ze eraan toe zijn, te laten genieten van veilige seks”, zegt Dance4Life-woordvoerder Lisanne Mom.

Het coronajaar legde EasyToys geen windeieren: er werd een recordomzet van zo’n 65 miljoen behaald en de merkbekendheid groeide hard. Door tegengas van de KNVB werd de shirtsponsordeal met voetbalclub FC Emmen een veelbesproken onderwerp in de media. “Gelukkig zijn we er uitgekomen, maar tegelijkertijd schrikbarend dat anno 2020 seksualiteit nog steeds een omstreden onderwerp is”, aldus CEO Eric Idema. “En dat terwijl onze toys inmiddels toch echt in twee van de vier Nederlandse huishoudens liggen. We nemen dan ook graag de rol op ons om het hoognodige gesprek aan te zwengelen door naast webshop ook het platform te zijn waar je terecht kunt met vragen over ‘sexual wellness’, liefde en relaties. Een sponsorsamenwerking met een goed doel dat zich richt op veilige seks sluit hier dus perfect bij aan.”

Uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e‘ van kenniscentrum Rutgers blijkt dat het aantal jongeren dat met ouders of vrienden praat over seksualiteit in de afgelopen jaren is afgenomen. Een meerderheid van de jongeren zegt weinig informatie te krijgen over seksuele grensoverschrijding, seksuele diversiteit, seksueel plezier en seks in de media. Meer hierover in het DvhN.

Moederbedrijf D-reizen failliet

Reisorganisatie D-reizen is niet meer. De rechtbank in Haarlem heeft moederbedrijf D-rt Groep dinsdag failliet verklaard. Zo meldt DvhN.

Door vrijwel geen inkomsten en de vertraging van het Voucherfonds is de reisorganisatie naar eigen zeggen niet in staat te overleven en genoodzaakt om faillissement aan te vragen. De medewerkers zijn hierover vandaag geïnformeerd. D-reizen telt ruim 1150 medewerkers, 285 reisbureaus en een customer contact center.

Windmolens op zee kunnen tot 300 meter hoog worden

De turbines in het toekomstige windpark ten noorden van de Waddeneilanden (ruim 60 km boven Schiermonnikoog) kunnen tot 300 meter hoog worden. Dat is twee keer zo hoog als die in het bestaande windpark Gemini.

De komende maanden wordt een vooronderzoek uitgevoerd naar het nieuwe windpark in de Noordzee, dat in 2027 in bedrijf moet zijn. Hierin worden allerlei mogelijke indelingen op een rij gezet. Qua tiphoogte zijn windmolens in beeld van 189 tot 304 meter. Meer hierover in de LC.

Guns N' Roses komt in juni 2022 naar Stadspark in Groningen.

Guns N’ Roses geeft op 23 juni 2022 een concert in het Stadspark in Groningen. Het is het enige concert in Nederland van de legendarische hardrockband uit Los Angeles tijdens een Europese tour. De band neemt Grammy Award winnaar Gary Clark Jr. mee als special guest.

Het concert wordt georganiseerd door Mojo en de gemeente Groningen. De kaartverkoop gaat vrijdag 9 april van start om 10 uur, via Ticketmaster. Er zijn zo’n 50.000 tickets beschikbaar. Een kaart kost 95,20 euro. De rockband van Slash en Axl Rose hebben in 2018 het laatst opgetreden in Nederland. Meer hierover in DvhN.

Gommers wil polikliniek voor langdurige coronaklachten (Long Covid)

Er moeten speciale poliklinieken komen voor mensen die langdurige klachten overhouden aan een coronabesmetting. Daarvoor pleit IC-arts en OMT-lid Diederik Gommers in zijn BNR-podcast Vraag het Gommers.

“Politici moeten er rekening mee gaan houden dat er grote groepen mensen zijn die langdurig klachten houden na Covid. En dat is niet alleen bij mensen die op de intensive care hebben gelegen, maar ook bij jonge mensen met milde klachten of zelfs lichte klachten. Dat wordt ‘long Covid’ genoemd in het Engels. De grootste klacht is vermoeidheid.” Ook hartkloppingen en spierpijn komen voor, aldus Gommers. Meer hierover in Skipr.

Onrust bij brandweer na dodelijk ongeluk water: "Hier waarschuwen we al jaren voor"

De dood van de twee 34-jarige inzittenden van een te water geraakte auto bij de VOC-kade te Amsterdam had zaterdagavond misschien voorkomen kunnen worden. Dat zeggen verschillende brandweermensen tegen AT5. Het duikteam dat er binnen een paar minuten had kunnen zijn, was namelijk niet inzetbaar. "We waarschuwen hier al jaren voor." Zo meldt AT5.

Sinds maart 2019 worden de duikers die op kazerne Nico bij de IJtunnel werken ook ingezet voor andere klussen, zoals branden blussen of mensen die medische zorg nodig hebben op een brancard uit een pand halen. Dat laatste gebeurt zaterdagavond. Het duikteam is, met een ladderwagen, bij een melding "afhijsen" op de Plantage Muidergracht. De duikwagen staat nog op de kazerne.

Omdat het duikteam al bezet is, moet er een ander duikteam naar de te water geraakte auto. Het dichtstbijzijnde duikteam zit in Amstelveen en kan er pas na ongeveer twaalf minuten zijn. In de tussentijd staan er al normale brandweerwagens. Verschillende brandweermannen laten aan AT5 weten dat een van de al aanwezige brandweermannen zonder duikuitrusting in het water springt, in de hoop dat hij de slachtoffers kan redden. Dat lukt hem niet.

De duikers halen de man en vrouw uit de auto. De slachtoffers worden daarna gereanimeerd en in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar daar overlijden ze. Het overlijden van de relatief jonge inzittenden van de auto maakt veel indruk op de uitrukdienst. Volgens een brandweerman van een andere kazerne is het personeel woedend, omdat de brandweermensen in 2019 al waarschuwden dat duikers te laat zouden komen. Hij spreekt van mismanagement.

"Er zijn nu twee jonge mensen dood en wij hebben hiervoor gewaarschuwd", zegt hij. "Je moet je voorstellen dat je buurman een scooter in het trappenhuis zet en jij zegt, je moet hem weghalen want het is gevaarlijk. Hij doet het niet en de scooter vliegt later in de fik, waardoor je vrouw dood is. Daar is het mee te vergelijken."

"De uitrukdienst en de OR hebben hiertegen gestreden en aangegeven dat zo’n incident vroeg of laat zou gebeuren", zegt een andere brandweerman. "Dit incident met twee jonge slachtoffers is moeilijk te verkroppen voor hulpverleners. De duikwagen had er binnen drie minuten kunnen zijn als hetzelfde team niet een tilassistentie had moeten uitvoeren. Dit allemaal om te bezuinigen en niet naar de uitrukdienst te luisteren."

De brandweermannen vinden dat de duikers zich alleen nog maar met duikklussen bezig moeten houden, om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Het duikteam van de kazerne bij de IJtunnel is namelijk het enige duikteam van de stad, de teams uit Amstelveen en Zaandam zijn het alternatief. "Weet je waar de meeste incidenten zijn? Op de grachten. Het is nu nog rustig vanwege corona, maar weet je hoe vaak er toeristen daar te water raken? Daar moet je snel bij zijn."

Reactie woordvoerder brandweer:
"Het is vreselijk wat er zaterdagavond is gebeurd. De brandweer is altijd zo snel mogelijk ter plaatse. Zo ook afgelopen zaterdagavond. Maar als er in de regio meerdere incidenten tegelijk zijn, is het een hele puzzel. Zaterdag was er tegelijkertijd een zeer grote brand in het Westelijk Havengebied waar veel materieel aanwezig was en personeel uren lang bezig was met bluswerkzaamheden. Wij gaan natuurlijk bekijken hoe het afgelopen zaterdag allemaal is gelopen, maar we twijfelen er niet aan dat de aanwezige brandweercollega's alles op alles hebben gezet om de twee personen zo snel mogelijk uit het voertuig te halen."

Het is nog niet duidelijk hoe de auto in het water is beland. De politie doet daar onderzoek naar en is op zoek naar getuigen.

Livestream zitting over gevolgen Nevele-arrest voor vier windturbinezaken

Op dinsdag 6 april 2021 om 10.00 uur bespreekt de Afdeling bestuursrechtspraak op een rechtszitting in vier windturbinezaken de gevolgen van een arrest van het Hof van Justitie in Luxemburg van juni 2020. De zitting wordt gehouden in het gebouw van de Raad van State in Den Haag. Belangstellenden kunnen de zitting via een livestream volgen. Vanaf 09.55 uur is er beeld van de zittingszaal. De zitting zelf begint om 10.00 uur.

De zitting gaat over het arrest Nevele van het Europese Hof van Justitie van 25 juni 2020. In dit arrest droeg het Hof van Justitie de Vlaamse regering op om alsnog een uitgebreid milieueffectonderzoek te doen naar de algemene milieunormen die voor windturbines en windparken gelden. Bij de Afdeling bestuursrechtspraak hebben bezwaarmakers in onder meer vier windturbinezaken aangevoerd dat als gevolg van dit arrest ook de besluiten in die zaken niet in stand kunnen blijven. Het gaat om een omgevingsvergunning voor vier windturbines in de buurt van de Goyerburg in Houten (zaaknummers 202004395/1 en 202004449/1), het bestemmingsplan ‘Windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding 2020’ en de bijbehorende omgevingsvergunning voor zestien windturbines op dit windpark (zaaknummer 202003882/1) en een omgevingsvergunning voor de vervanging van vier windturbines in de Karolinapolder bij Dinteloord (zaaknummer 201909160/1).

Op de zitting van vandaag zal het alleen gaan over de vraag of het arrest van het Hof van Justitie meebrengt dat voor een paar onderdelen van het Nederlandse Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling die gaan over windturbines een uitgebreid milieueffectrapport had moeten worden gemaakt. De andere bezwaren die tegen de vergunningen en het bestemmingsplan zijn aangevoerd, worden vandaag nog niet besproken. Dat gebeurt later.

Groot feest stilgelegd in Utrecht: 62 aanhoudingen

De politie heeft vannacht ingegrepen tijdens een feest in een loods aan de Nautilusweg in Utrecht. 57 aanwezigen konden direct bekeurd worden. 54 personen werden aangehouden omdat ze zich niet konden identificeren. Nog eens acht personen zijn aangehouden vanwege het organiseren van het feest.

Maandagavond rond 23.00 uur kreeg de politie signalen dat er een feest gaande was in een loods aan de Nautilusweg in Utrecht. Ter plaatse bleek er zo’n 120 man aanwezig. Tijdens het feest werden diverse coronaregels overtreden.

Toen de politie het feest stillegde probeerden veel aanwezigen te vluchten. Dat lukte niet omdat agenten hen ook bij een andere uitgang al opwachtten. Uiteindelijk konden zo alle aanwezigen staande worden gehouden.

57 aanwezigen konden ter plaatse bekeurd worden. Zij konden daarna vertrekken. 54 personen konden zich niet identificeren. Zij zijn daarom met een bus naar het arrestantencomplex in Houten vervoerd. Familieleden konden daar hun identiteitsbewijzen komen brengen zodat ook deze aanwezigen met een bekeuring op zak weer naar huis konden. Daarnaast zijn nog eens acht personen aangehouden vanwege de organisatie van het feest.

Van Gerwen start Premier League met punt tegen Van den Bergh

Michael van Gerwen is de Premier League-editie van 2021 begonnen met een gelijkspel. De drievoudig wereldkampioen darts vond op de eerste speelavond in Dimitri van den Bergh een taaie tegenstander. Het werd 6-6. 

Tegen Van den Bergh liep het nog niet helemaal gesmeerd. In de derde leg liet de 26-jarige Belg zich als eerste gelden. Met een 131-finish pakte Van den Bergh de beurt van Van Gerwen af en kwam 2-1 voor. Drie breaks later zorgde voor dat het 3-3 halverwege stond. Daarna ontliepen beide spelers elkaar nauwelijks.

Van den Bergh mocht op 6-5 aan de laatste leg beginnen, maar kon de zege niet over de streep trekken. Zo pakte Van Gerwen via een belangrijke 101-finish alsnog een punt. De Brabander gooide 100,16 gemiddeld, waar zijn opponent 99,52 liet noteren. Van Gerwen won de Premier League al vijf keer, maar beleefde vorig jaar een teleurstelling door voor het eerst in zijn loopbaan niet tot de finaleronde door te dringen. "Je moet daar ook niet te lang bij stilstaan. Ik ben een positief ingestelde gozer en kijk liever snel weer vooruit. Dat ik de play-offs niet haal, laat ik me geen tweede keer gebeuren”, benadrukte hij.

Van Gerwen speelt dinsdagavond tegen Peter Wright die gelijkspeelde tegen Jonny Clayton. De Premier League raakte op het laatste moment een van de grote eyecatchers kwijt. Regerend wereldkampioen Gerwyn Price testte positief op Covid-19 en moest naar huis. Opvallend was overigens dat Price de uitslag van de coronatest later publiekelijk in twijfel trok. Bij thuiskomst deed hij namelijk drie sneltests, die allemaal een negatief resultaat opleverden. Een terugkeer in de Premier League levert het hem echter niet meer op.

James Wade is in Milton Keynes de vervanger van Price. Dat de huidige nummer vier van de wereld vooraf niet tot het keurkorps van tien darters behoorde, was al enigszins opvallend. Hij speelde tegen Gary Anderson en moest genoegen nemen met een punt (6-6). Titelverdediger Glen Durrant kende een valse start. De 50-jarige Brit speelde tegen Nathan Aspinall ondermaats (87,99) en verloor kansloos met 3-7 in legs. Hij krijgt dinsdag direct een herkansing. Dan wacht Jonny Clayton als tegenstander.

Uitslagen eerste speelronde
Nathan Aspinall - Glen Durrant 7-3
Rob Cross - José de Sousa 6-6
Peter Wright - Jonny Clayton 6-6
James Wade - Gary Anderson 6-6
Michael van Gerwen - Dimitri van den Bergh 6-6

Avond twee - vanaf 20.00 uur
Gary Anderson v Jose de Sousa
Jonny Clayton v Glen Durrant
Dimitri Van den Bergh v Nathan Aspinall
Michael van Gerwen v Peter Wright
James Wade v Rob Cross

FOK! Wat een weer: winterse buien en koud

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag is het wisselend bewolkt met talrijke (winterse) buien. Tussen de buien door loopt de temperatuur op naar maximaal 6°C, maar in intensieve buien daalt deze tot dichtbij het vriespunt. In de vroege ochtend kan tijdens en na een winterse bui nog plaatselijke gladheid optreden. De west- tot noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig, soms hard, 7 Bft.

Komende nacht trekt een neerslaggebied van noord naar zuid over het land. In de kustprovincies valt de neerslag voornamelijk als regen. Verder landinwaarts sneeuwt het eerst enige tijd en die sneeuw kan blijven liggen waardoor het plaatselijk glad kan worden. Later gaat de sneeuw ook landinwaarts in regen over, al duurt dat in het zuidoosten tot in de ochtend. De minima liggen tussen 4°C aan de kust en iets onder nul in het zuidoosten. De west- tot noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig, aan de kust hard tot stormachtig 7-8 Bft, met aan de west- en noordwestkust zware windstoten.

Woensdag overdag is het wisselend bewolkt met enkele buien, soms nog met hagel of natte sneeuw. In de avond nemen de buien in aantal en activiteit af. Tussen de buien door wordt het maximaal een graad of 7. De wind is noordwestelijk, matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig, eerst nog hard, 7 Bft. In de avond neemt de wind langzaam af. (Bron: KNMI)

 

Eenzame surfer trotseert de golven in Egmond aan Zee  (Foto: FOK!)
Eenzame surfer trotseert de golven in Egmond aan Zee (Foto: FOK!) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nieuwe trailer voor Loki geeft kijkje achter de schermen

Vandaag is een nieuwe trailer uitgebracht voor de Disney+ Original Loki, waarin de kijker een kijkje achter de schermen krijgt. Van de letterlijke realiteit.

De serie zal zich afspelen vanaf het moment dat Loki in Avengers: Endgame de Tesseract meeneemt in zijn vlucht. Owen Wilson's Mobius vertelt dat daardoor een probleem is ontstaan in de realiteit en daarmee moet worden afgerekend. En wie kan dat beter doen dan Loki zelf?

In Loki zal Tom Hiddleston uiteraard opnieuw te zien zijn als de Marvel-favoriet en de overige cast zal bestaan uit Richard E. Grant, Sophia di Martino (Yesterday), Gugu Mbatha-Raw (Belle) en Erika Coleman (Stranger Things). De regie is in handen Kate Herron, die eerder werkte aan de streaminghit Sex Education. De eerste aflevering is geschreven door Michael Waldron, een van de vaste producenten van Rick & Morty

De eerste aflevering van zes zal te zien zijn op 11 juni op Disney+.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.