FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 april 2021

Random Pics van de Dag #290

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

COVID-19: Toezichthouder VS legt productie Janssen-vaccin stil

De Amerikaanse fabriek waar het Janssen-vaccin wordt geproduceerd, mag voorlopig geen nieuwe vaccins maken. Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA bepaald. In de fabriek zijn de nodige tekortkomingen aangetroffen, onder meer op het gebied van hygiëne. Volgens een expert kan herstel maanden duren.

De fabriek in Baltimore, Emergent BioSolutions, is één van de drie wereldwijd waar onder de vlag van Johnson & Johnson de basis voor het Janssen-vaccin wordt geproduceerd. De andere twee zijn die van Janssen in Leiden en een fabriek in India. Omdat de fabriek in India de export van vaccins vanwege de extreme stijging in besmettingen in eigen land stevig beperkt en de productie in de VS nu stilligt, is de locatie in Leiden de enige die de wereldmarkt kan bedienen. 

De gevolgen voor de levering van het Janssen-vaccin in Nederland zijn nog onduidelijk. Nederland verwacht dit kwartaal 3 miljoen doses van het vaccin geleverd te krijgen. Een woordvoerder van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt in een eerste reactie dat Nederland vasthoudt aan ‘wat Janssen heeft aangegeven te leveren’. Mocht de levering lager uitvallen, dan is het de vraag of de planning (iedereen die dat wil voor begin juli minstens één prik) haalbaar is.

Irritatie over beoogde kransleggers 4 mei neemt toe

Binnen Indisch Nederland is grote irritatie ontstaan over twee personen die tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam een krans zouden moeten leggen. De beoogde kransleggers blijken de Bersiap te ontkennen door – niet Indonesiërs, maar – “het Nederlandse kolonialisme” verantwoordelijk te houden voor de gruwelijkheden. Daarmee is de invulling van de Nationale Dodenherdenking opnieuw omstreden.

Volgens weblog Indisch4Ever zouden Ron Mertens en zijn kleinzoon Stéphan van Beek zijn aangewezen om samen een krans te leggen “voor alle burgers die zijn omgebracht of omgekomen in Azië (…) tijdens en direct na de Japanse bezetting”. Een zeer ongelukkige keuze blijkt nu. Nadat Federatie Indische Nederlanders (FIN) gisteren onthulde dat Van Beek lid is van het radicale Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië, blijkt Mertens op internet niet zelden de Bersiap te ontkennen. Volgens Mertens zouden “300 jaar Nederlands kolonialisme” en de “herbezetting van Indië” de daadwerkelijke verantwoordelijken zijn voor de geweldsuitbarsting tegen veelal onschuldige burgers. FIN sprak de afgelopen dagen met diverse ingewijden die zich not amused tonen en willen dat het Comité 4 en 5 mei ingrijpt.

Op internet lopen de gemoederen inmiddels hoog op. “Geen enkel excuus, geen enkele vergoelijking voor de Bersiapmoorden. Net zo min als er voor de Duitse nazi’s geen enkel excuus is om Joden, zigeuners en ander in hun ogen minderwaardig volk wreed te extermineren. Op 4 mei zal ik als vanouds thuis de bendeira halfstok hangen, maar voor één keer zal ik de nationale herdenkingsceremonie op het buisje niet bijwonen” aldus een woedende Pierre de la Croix in capitalen. Er blijken meerdere Indische families te zijn die zijn boosheid delen. Ook Arthur Olive toont zich kritisch. “Als men zulke mensen als Mertens laat spreken op een herdenking dan is het maar goed ook dat de Bersiap-slachtoffers worden herdacht in alle stilte op een bankje zoals de heer Somers het doet”. De kritiek is soms zo heftig dat die is verwijderd, zo blijkt uit screenshots.

Gisteren zorgde het nieuws dat de kleinzoon van Mertens tot een van de beoogde kransleggers behoort al voor verontwaardiging. Hij blijkt namelijk lid van het extremistische dekolonisatienetwerk. Die actiegroep vergelijkt Nederlanders met nazi’s en vindt dat niet Indonesiërs, maar “het Nederlandse kolonialisme” schuldig is aan de wrede moordpartijen op onder andere (Indische) Nederlanders. Volgens de actiegroep hadden Nederlanders in voormalig Nederlands-Indië bovendien “niets te zoeken”. “Een ergerlijke vorm van victim blaming” zei Moll (voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders (FIN) daarover. Nu blijkt Mertens die standpunten dus te delen. “De vraag of je zulke figuren op 4 mei op de Dam wel een podium moet geven is hiermee alleen maar relevanter geworden. Het leidt af van waar het op 4 mei om 20.00 uur echt over zou moeten gaan” zegt Moll in een reactie op het laatste nieuws.

Dat de kranslegging door Mertens en Van Beek binnen Indisch Nederland slecht valt is verklaarbaar. Indische Nederlanders hebben zwaar geleden onder de Bersiap, dat Maleis is voor “Wees paraat” of “Geef acht!”. Het is de strijdkreet van Indonesische organisaties en bendes, die vrijwel direct na de capitulatie van Japan dood en verderf zaaiden onder met name niet-Indonesiërs in voormalig Nederlands-Indië. Gedurende deze uiterst gewelddadige periode zijn duizenden (Indische) Nederlanders op gruwelijke wijze gemarteld, verkracht en vermoord door Indonesiërs, vanwege hun Nederlandse c.q. Europese etniciteit. Het exacte aantal Nederlandse slachtoffers is tot op heden onduidelijk. De schattingen variëren tussen de 5.000 en 30.000 doden en 15.000 vermisten. Het was tegen deze gewelddadige achtergrond dat de regering in 1947 besloot om de Nederlandse Krijgsmacht grootschalig in te zetten in voormalig Nederlands-Indië.

Afschuw om uitspraak SGP-jongere: 'De man is het hoofd van de vrouw'

Zowel Tweede Kamerleden als diverse bekende Nederlanders hebben afkeurend gereageerd op een video waarin een SGP’er zijn twijfels uitspreekt over de positie van vrouwen in de politiek.

De voorzitter van SGP-jongeren Vallei & Rijn, stelt dat mannen biologisch sterker zijn dan vrouwen en om die reden beter geschikt zijn voor een functie in de politiek. "Zoals Jezus ook het hoofd is van alle christenen, dezelfde manier is ook de man het hoofd van de vrouw”, zegt hij op persoonlijke titel in een filmpje wat op social media rondgaat. De uitspraken leiden tot grote verontwaardiging. Ook het landelijke bestuur van de SGP-jongeren heeft afstand van deze uitspraken genomen. Meer hierover in het AD.

Vijf jaar cel voor zwakbegaafde drillrapper

Een 20-jarige man is woensdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor het voorbereiden van doodslag, openlijke geweldpleging, vuurwapenbezit, bedreiging en diefstal met geweld.

Op 10 augustus 2020 ging verdachte samen met zijn Rotterdamse drillrapgroep op de drukbezochte Pier van Scheveningen de confrontatie aan met rivaliserende drillrappers uit Amsterdam. Verdachte is met een vuurwapen in zijn tas in de richting van de rivaliserende groep gelopen en heeft als eerste geweld gebruikt.

Lees ook: Fatale steekpartij Scheveningen heeft verband met drillrap

Hij pakte een van de Amsterdamse jongens vast en trok hem met kracht naar zich toe. Toen de jongen viel is hij door meerdere personen geslagen en geschopt. De Amsterdamse groep heeft op dit geweld gereageerd, zij waren ook bewapend met messen en een vuurwapen. Dit geweld heeft uiteindelijk geleid tot een dodelijk slachtoffer aan de kant van de Rotterdamse groep.

De behandeling van de zaak van de verdachten die voor dit dodelijke geweld worden vervolgd, moet nog plaatsvinden.

Ander delict
Op 28 februari 2020 heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan diefstal met geweld. Hij heeft een man overvallen door hem backstage te laten komen en vervolgens met een groep te belagen. Dure merkkleding en een tas zijn toen van het slachtoffer afgepakt.

Straf
Verdachte is eerder veroordeeld voor vermogens- en geweldsdelicten. Volgens de reclassering is sprake van een zorgelijk patroon van geweldsdelicten, psychische problematiek, zwakbegaafdheid en een hoog recidiverisico. De reclassering adviseert het volwassenenstrafrecht toe te passen. De rechtbank neemt dat advies over en veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van vijf jaar.

Gezin met baby overvallen door nep-pakketbezorger: "We waren kansloos"

De politie heeft in het opsporingsprogramma Bureau 020 beelden vrijgegeven van twee mannen die in maart een gezin met een pasgeboren baby hebben overvallen in hun huis in Amsterdam-Zuid. Een van de verdachten doet zich voor als pakketbezorger, op die manier weten de twee de woning binnen te dringen.


Overval op jong gezin (Bron: YouTube)

Het gezin maakt angstige momenten mee tijdens de overval. Zo worden de jonge ouders gescheiden van hun baby en krijgt de vader veel klappen op zijn hoofd te verduren.

Om 07.05 uur op donderdag 18 maart komen twee mannen in beeld op de Veluwelaan in Zuid. Een van de twee haalt een jas tevoorschijn die van PostNL lijkt te zijn en trekt hem al lopend aan. De andere man, die een stuk kleiner lijkt, is zich duidelijk bewust van de camera, want hij duikt helemaal weg in zijn hoodie.

''De twee zijn onderweg naar een appartementencomplex aan de Gaasterlandstraat. Het echtpaar woont daar sinds vorig jaar samen met hun acht maanden oude baby'', zegt Anneke de Vries van de politie Amsterdam.

''Ik was nog met de baby op de bank en m'n man lag nog in onze slaapkamer'', vertelt de moeder van het gezin over die ochtend. ''Toen werd er vrij vaak aangebeld. Even later liep mijn man naar de deur toe en toen deed hij de voordeur open en vervolgens hoorde ik al gelijk klappen en twee mannen die begonnen te schreeuwen.''

De vader van het gezin vertelt hoe de twee direct op hem afspringen op het moment dat hij de deur open doet: ''De een komt naar binnen de de ander komt er meteen achteraan en dan worden ze meteen agressief, dan ben je kansloos.''

Een half uur lang zijn de verdachten al dreigend binnen bij het gezin. Ze zijn op zoek naar horloges, geld en andere spullen. Met veel waardevolle spullen op zak vluchten ze weg via de Veluwelaan met de buit in een grote oranje tas. Vanaf daar zijn ze in een grijze auto weggereden in de richting van de President Kennedylaan.

Aanhouding
''De woningoverval heeft gelijkenissen met de overval die realityster Amanda Balk begin dit jaar meemaakte. Beide overvallen vonden vroeg in de ochtend plaats en werden uitgevoerd door twee mannen met een opvallend lengteverschil'', zegt de Vries. Ook bij die overval was een kind aanwezig, waren de daders uit op luxe merkspullen en waren zeer gewelddadig.

Voor die overval in januari heeft de politie op maandag 19 maart een eerste verdachte aangehouden, dat is een man van 21 jaar oud. Wat zijn rol is, en of hij ook betrokken is geweest bij de overval op het stel met de baby is nog niet duidelijk.

De verdachten hebben naast geld uit de spaarpotten van de kinderen meerdere designertassen, dure armbanden en een Rolex-horloge meegenomen. De politie komt graag in contact met mensen die deze spullen onlangs heeft gezien of aangeboden heeft gekregen.

Signalementen
Op de bewakingsbeelden zijn de gezichten van de twee verdachten helaas niet goed te zien, maar de slachtoffers hebben een vrij gedetailleerde beschrijving kunnen geven. De man met de zogenaamde PostNL-jas is lang, zo'n 1.90. Hij heeft een licht getinte huidskleur, wordt eind twintig geschat en heeft donkere ogen. De tweede verdachte schatten de slachtoffers op 1 meter 70. Hij heeft een donkere huidskleur en volle lippen. Hij was in het zwart gekleed en droeg zwarte sportschoenen.

Deel van de oppositie wil notulen ministerraad over toeslagenaffaire openbaar

Enkele oppositiepartijen willen dat een deel van de notulen van de ministerraad van 15 november 2019 openbaar wordt gemaakt. Aanleiding is berichtgeving van RTL Nieuws woensdag dat het kabinet in die vergadering de afspraak maakte dat er géén volledige tijdlijn openbaar zal worden gemaakt van de toeslagenaffaire.

The Great Ace Attorney Chronicles eindelijk aangekondigd

Na lang wachten heeft Capcom eindelijk The Great Ace Attorney Chronicles aangekondigd. De collectie bevat The Great Ace Attorney: Adventures en The Great Ace Attorney 2: Resolve.

Het is de eerste keer dat de twee games buiten Japan beschikbaar komen. In de games volg je Ryunosuke Naruhodo, voorvader van Phoenix Wright. De games bevatten in totaal tien cases om in los te gaan.

Ook komt er een collectie, waarin ook Ace Attorney Trilogy is opgenomen. Vanaf 27 juli zijn de games speelbaar op Nintendo Switch, pc en PlayStation 4.

[Update 2] Disco Elysium: The Final Cut is niet af

Disco Elysium: The Final Cut is op 30 maart uitgekomen. Ontwikkelaar ZA/UM hield lang vast aan een releasedatum in maart en het is ze op het laatste moment gelukt om de game toch uit te brengen. Wij hebben onze recensie-exemplaar op de dag van de release ontvangen en al heel snel werd iets duidelijk: deze game is veel te vroeg uit de oven gehaald.

Voetbalvrouwen treffen twee toplanden op de Olympische Spelen

De Oranje Leeuwinnen krijgen in de groepsfase van de Olympische Spelen te maken met China, Brazilië en Zambia. Dat heeft de loting van woensdagochtend in het Zwitserse Zürich uitgewezen. Het is de eerste keer dat het elftal van bondscoach Sarina Wiegman deelneemt aan het Olympische voetbaltoernooi, dat op 21 juli begint in Tokio. De finale zal op 6 augustus worden afgewerkt.

De eerste wedstrijd voor de Oranje Leeuwinnen in groep F is op 21 juli tegen Zambia, terwijl drie dagen later, op 24 juli, de confrontatie met de vrouwenploeg van Brazilië op de agenda staat.

De poulefase wordt afgesloten tegen China op 27 juli. In totaal doen er twaalf landen mee aan de Olympische Spelen, verdeeld over drie poules. De nummers één en twee plaatsen zich voor de kwartfinales, samen met de twee beste nummers drie.

De Oranje Leeuwinnen waren samen met regerend wereldkampioen Verenigde Staten en gastland Japan voorafgaand aan de loting en met de FIFA-ranking als leidraad ingedeeld in Pot 1.

Duitsland, de huidige nummer twee op de wereldranglijst, wist zich verrassend genoeg niet te kwalificieren voor het eindtoernooi. Naast Tokio zijn Sapporo, Miyagi, Kashima, Saitama en Yokohama de andere speelsteden van deze zomer.

Brazilië veroverde bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro de vierde plaats. In de troostfinale was men bijna vijf jaar geleden niet opgewassen tegen Canada. China wist een zilveren medaille te veroveren bij het voetbaltoernooi in 1996.

Zambia, de nummer 104 op de huidige FIFA-ranking, debuteert op de Olympische Spelen van Tokio, net als Nederland. China was overigens de eerste tegenstander van de Oranje Leeuwinnen op het WK van 2015 in Canada.

De ontmoeting leverde destijds een 1-0 nederlaag op. Door de coronacrisis vindt het Olympische voetbaltoernooi een jaar later dan gepland plaats.

Moscon juicht opnieuw in Tour of the Alps

Gianni Moscon heeft na de openingsetappe ook de derde rit in de Tour of the Alps gewonnen. Moscon maakte deel uit van een vroege kopgroep en won het in een millimetersprint voor Felix Grossschartner. Simon Yates blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement.

De derde etappe in Tour of the Alps was een overgangsetappe met vooral in het eerste deel van de etappe beklimmingen op het parcours. Het zorgde ervoor dat we genoeg aanvallen kregen, waaronder die van Chris Froome. De viervoudig Tour de France-winnaar was echter niet mee in de kopgroep van negentien, die zouden gaan strijden voor de ritzege.

Gianni Moscon, Matteo Fabbro, Felix Grossschartner en Michael Storer waren wel mee in de kopgroep en uiteindelijk zou dit viertal voor de ritzege gaan strijden. Moscon zette zijn sprint al vroeg en de Italiaan hield stand en bleef in een millimetersprint nipt voor de Oostenrijker Grossschartner.

In het algemeen klassement blijft Simon Yates aan de leiding. Hij heeft nog een ruime voorsprong op Pavel Sivakov. Pello Bilbao is de nieuwe nummer drie in het klassement.

Alaphlippe klopt Roglic en wint voor de derde keer in vier jaar Waalse Pijl

Julian Alaphilippe heeft voor de derde keer in vier jaar de Waalse Pijl gewonnen. De Fransman van Deceuninck-Quick Step was op de Mur de Huy te sterk voor Primoz Roglic, die zijn versnelling vroeg plaatste. Vijfvoudig winnaar Alejandro Valverde kwam als derde over de streep.

We kregen in de Waalse Pijl een traditioneel verloop. Alle toppers wachten op 800 meter van de streep, waarna het los ging op de lastige beklimming van Mur de Huy. Voordat de renners daaraan begonnen reed er lange tijd een kopgroep vooruit, met daarin de Nederlander Maurits Lammertink. De renner van Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux was de sterkste van de kopgroep en zou pas bij het ingaan van de slotkilometer gegrepen worden.

In de voorbereiding naar de lastige beklimming Huy leek het een massasprint, waarna de explosiefe klimmers los konden op de beklimming. Primoz Roglic begon er al op 300 meter van de streep eraan. De Sloveen van Jumbo-Visma sloeg direct een gat, alleen Julian Alaphilippe had zijn versnelling beter getimed dan Roglic. De wereldkampioen reed meter voor meter naar Roglic toe en in de laatste vijftig passeerde hij en won voor de derde keer in vier jaar de Waalse Pijl. Op gepaste afstand van Alaphilippe en Roglic kwam vijfvoudig winnaar Alejandro Valverde als derde over de finish, voor een andere veteraan Michael Woods.

COVID-19: 8530 nieuwe besmettingen en 27 doden, totaal 1.426.243 en 16.983

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8530 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.426.243 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 296 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1792 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 47 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 822 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 18 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.983 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Amsterdamse gemeenteraad wil zo snel mogelijk lachgasverbod

Verschillende Amsterdamse partijen zullen vanmiddag in de raadsvergadering burgemeester Halsema erop aandringen alvast een lokaal lachgasverbod in te stellen. De partijen willen niet wachten op een landelijke ban. Zo meldt AT5.

Eerder liet Halsema in een brief al weten met een verordening te komen om alcohol en lachgas te kunnen verbieden in bepaalde gebieden en op bepaalde tijden, wanneer de coronamaatregelen niet worden nageleefd. Voor een verbod op lachgas moest het college wel eerst landelijke wetgeving afwachten, maar verschillende partijen uit de raad vinden dat te lang duren.

Rondslingerende ampullen en ballonnen
De PvdA en ChristenUnie, die het lokale verbod initieerden, krijgen steun van de VVD, Denk, CDA, PvdD, PvdO, JA21 en FvD, een nipte meerderheid. Niet alleen de overlast van lachgasgebruikers, zoals rondslingerende ampullen en ballonnen, zouden ook de gezondheidsrisico's van het gebruiken van lachgas reden zijn om tot het verbod te komen.

Bovendien is het ook een gevaar voor anderen, zegt Sofyan Mbarki, fractievoorzitter van de PvdA. "Zo neemt het aantal verkeersongelukken door het gebruik van lachgas de laatste jaren enorm hard toe: van 130 incidenten in 2017, naar 1390 in 2019."

'Handvatten om drukte tegen te gaan'
Halsema zelf wilde aanvankelijk wachten op een landelijk verbod, wat duidelijker zou zijn en beter te handhaven. Sofyan Mbarki: "Afspraak was ook dat we dat zouden afwachten. Maar het kabinet stelt nu uit. Amsterdam kan hier echt niet meer op wachten." Vanmiddag in de raadsvergadering zal blijken of ze van mening is veranderd.

Ze stelde in haar brief een paar weken terug dat lachgas volgens haar ook bijdraagt aan het niet naleven van de coronaregels. Het zou haar daarbij niet gaan om een verbod op lachgas an sich, "maar om handvatten om drukte tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de coronomaatregelen worden nageleefd."

Bokser Andrade verdedigt wereldtitel, Prograis verslaat laffe aansteller

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, om te beginnen naar Hollywood in Florida. Daar stonden twee wereldtitelgevechten op het programma, die beiden een overtuigende winnaar kenden.

Demetrius Andrade (29-0) - Liam Williams (23-2)
Andrade verdedigde zijn WBO-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg) voor de vierde keer, zijn eerste gevecht sinds januari vorig jaar. Hij kreeg Brits kampioen Williams tegenover zich, voor het eerst vechtend in de VS. Andrade bleek een fors maatje te groot en was eigenlijk van start tot finish de betere, inclusief een knockdown in de tweede ronde. Williams wist het twaalf ronden vol te houden, waarna alle drie juryleden het vrij ruim aan Andrade gaven.

Carlos Gongora (19-0) - Christopher Pearson (17-2)
De ongeslagen Ecuadoriaan Gongora verdedigde zijn IBO-wereldtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg) voor de eerste keer, waarbij Pearson het hem hooguit één ronde echt moeilijk kon maken. In de achtste ronde werkte Gongora zijn opponent naar de grond, waarna Pearson bleef zitten en er genoeg van had.

Regis Prograis (25-1) - Ivan Redkach (23-5)
In Atlanta nam oud-werldkampioen Prograis het op tegen Redkach, die Danny Garcia in zijn vorige gevecht in de schouder beet. Prograis verloor zijn wereldtitel in 2019 tegen Josh Taylor, won vorig jaar van Juan Heraldez en hoopt de weg terug in te slaan. Tegen Redkach was hij duidelijk de betere en de laffe Oekraïner ging in ronde zes hevig kermend naar de grond: Prograis schampte zijn lichaam, Redkach lag te kermen alsof hij vol op z'n piemeltje geraakt was. Na minutenlang janken kreeg Prograis de winst vanwege de vermeende 'low blow' op basis van een technische beslissing, die Rougarou met succes aanvocht: zijn zege werd omgezet in een zege op technische knockout.

Het nutteloze feitje van de dag: middagpech

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen van ons hebben weleens te maken gehad met de wegenwacht die ons helpt als we met pech langs de weg komen te staan, maar wist je dat de meeste pechgevallen in de middag plaatsvinden? Om precies te zijn moet de ANWB het vaakst uitrukken tussen 14.00 uur en 15.00 uur.

Het nutteloze feitje van de dag: middagpech (WikiCommons/Alf van Beem)
Het nutteloze feitje van de dag: middagpech (WikiCommons/Alf van Beem)

Waarom je nu nieuwe autobanden moet kopen

Autobanden zijn het wc-papier van de toekomst. Hamsteren dus, want een dodelijke ziekte onder rubberbomen en een langzaam aantrekkende markt door de coronacrisis zorgen voor snel oplopende prijzen en wachttijden voor uitlevering. China en de VS slaan al massaal banden in om te anticiperen op het dreigende tekort en dat maakt het probleem nog groter. Meer hierover in het AD.

Nachtelijk akkoord: Europa gaat CO2-uitstoot met minstens 55 procent verminderen

Europa heeft afgelopen nacht een nieuwe stap voorwaarts gezet naar klimaatneutraliteit in 2050. Onderhandelaars van de drie instellingen – Commissie, Raad en Parlement – kwamen overeen de klimaatneutraliteit, en een tussentijdse vermindering van de CO2-uitstoot met minstens 55 procent in 2030, vast te leggen in een Klimaatwet. Meer hierover in het AD.

Frans Timmermans, de auteur van de klimaatwet, noemt het een 'historisch' akkoord. De onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten over het klimaat verliepen al maandenlang stroef. Het Europese halfrond wilde de ambities voor 2050 optrekken tot minstens 60 procent CO2-reductie. Terwijl de Oost-Europese lidstaten waaronder Polen, 55 procent uitstootvermindering in 2030 al veel te hoog.

"De klimaatwet zal Europa's groene herstel vorm geven en een sociaal rechtvaardige groene transitie verzekeren", benadrukt Timmermans. "De klimaatwet zet de EU voor een generatie op het groene spoor. Dit is onze bindende belofte voor onze kinderen en kleinkinderen," juicht ook EU-Commissievoorzitster Ursula von der Leyen.

Het akkoord over de nieuwe klimaatwet is wel een opsteker voor Europa, nu de Verenigde Staten zich lijken op te werpen als voortrekker voor aanpak van de klimaatverandering. Morgen organiseert de Amerikaanse president Joe Biden een virtuele klimaattop met 40 wereldleiders, hierbij zijn ook de Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin aanwezig.

Angst om fortuin te verliezen: vrouw (90) maakt 27 miljoen euro over aan oplichters

In Hongkong is een steenrijke 90-jarige vrouw voor een gigantisch bedrag van bijna 27 miljoen euro opgelicht door criminelen. Dat gebeurde via de telefoon waar de oplichters zich voordeden als veiligheidsfunctionarissen. Een 19-jarige student is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de zwendel. Zo meldt het AD.

Vorig jaar namen de criminelen via de telefoon contact op met de vrouw. Ze beweerden van de veiligheidsdienst te zijn en waarschuwden haar dat haar identiteitsgegevens gestolen zouden zijn door onbekenden waardoor ze bij haar bankrekening konden komen. De hoogbejaarde vrouw kreeg van de oplichters de instructie om geld van haar bankrekening over te maken naar het onderzoeksteam ter bewaring en controle. "Er was haar beloofd dat al het geld na het onderzoek aan haar zou worden teruggegeven”, meldt een politieman aan de South China Morning Post.

De vrouw maakte tussen augustus en januari in totaal 250 miljoen Hongkongse dollar (omgerekend 26,6 miljoen euro) over, verspreid over elf verschillende overboekingen. Haar bank vroeg waarom ze deze ongebruikelijke transacties deed, maar de vrouw antwoordde hen dat ze onroerend goed aan het kopen was.

De oplichting kwam pas aan het licht toen een van haar schoonmaaksters de zaak niet vertrouwde en de dochter van de vrouw waarschuwde. De dochter deed niet gelijk een melding, maar liet een familielid om haar moeder volgen, zodat duidelijk werd waarom die opeens zo vaak naar de bank ging. Vorige maand kon de dochter haar moeder overtuigen over om onder begeleiding van een advocaat aangifte te doen.

De politie heeft hierna een 19-jarige student gearresteerd die afgelopen juli bij de vrouw thuis was geweest om een 'beveiligde' telefoon en simkaart aan haar te overhandigen. De student is inmiddels op borgtocht vrijgelaten, de politie sluit het niet uit dat meer arrestaties zullen volgen.

Van der Breggen wint wederom Waalse Pijl

Voor de zevende maal op rij heeft Anna van de Breggen de Waalse Pijl op haar naam geschreven. De Nederlandse wielrenster was in de eindsprint Katarzyna Niewiadoma de baas.

Het was Ruth Winder die de koers opengooide op 25 kilometer van de streep door te demarreren. In de achterliggende groep was het Annemiek van Vleuten die op de een na laatste klim,de Côte du Chemin des Gueuses, flinke vaart maakte waardoor veel rensters moesten lossen waaronder Marianne Vos.

Op vier kilometer van de streep had de Amerikaanse Winder nog 26 seconden voorsprong. Op de slotklim (1,3 km á 9,6%) was het echter voorbij. Van der Breggen nam de regie over, Longo Borghini en Niewiadoma konden volgen en Van Vleuten zat daar enkele meters achter.

Net voor de finish moest ook Longo Borghini passen en het was Niewiadoma die de sprint aanging. Van der Breggen ging de Poolse echter vrij snel voorbij en pakte haar tweede overwinning van dit jaar. 

32 Aanhoudingen in strijd tegen mobiel banditisme

Tijdens een internationale actieweek tegen rondtrekkende bendes die vermogensdelicten als diefstal en inbraak plegen (mobiel banditisme), heeft de politie in Nederland 32 verdachten aangehouden en 27 auto’s in beslag genomen.

Deze actie, TRIVIUM genaamd, is vorige week door de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid internationaal georganiseerd en naast Europol namen er verder 17 Europese landen aan deel. De meeste landen hebben naast de real-time informatie uitwisseling zelf ook acties uitgevoerd in de strijdt tegen mobiel banditisme.

TRIVIUM XIV
Afgelopen week hebben meerdere handhavingsorganisaties over heel Europa samengewerkt om een vuist te maken tegen mobiel banditisme. In totaal hebben honderden personen zich bezig gehouden met allerlei verschillende interventies, die onder andere gericht waren op, of hebben geleid tot, observaties, inbeslagnemingen, informatie-uitwisselingen, achtervolgingen en aanhoudingen. Op internationaal gebied waren er 17 verschillende landen betrokken bij Trivium, in samenwerking met en gefaciliteerd door Europol, en zijn er in totaal meer dan 430 verschillende informatieverzoeken uitgewisseld.

Tijdens deze veertiende editie van Trivium werd door OSINT (Open Source Intelligence) actief gezocht in de open bronnen naar veroordeelde mobiele bandieten die hun straf nog moeten uitzitten, maar mogelijk in het buitenland verblijven. De vermoedelijke verblijfadressen van meerdere subjecten zijn door hen achterhaald, onder andere in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De desbetreffende landen zijn gevraagd om te bevestigen of deze veroordeelden daadwerkelijk op die adressen verblijven, in de hoop dat zij uiteindelijk uitgeleverd kunnen gaan worden aan Nederland of hun straf daar kunnen gaan uitzetten.

Aanhoudingen en inbeslagnames
Tijdens Trivium XIV zijn in Nederland tenminste 32 personen aangehouden en 27 voertuigen in beslag genomen, in relatie tot verschillende zaken, waaronder feiten gerelateerd aan mobiel banditisme. In totaal zijn er in heel Europa 228 verdachten aangehouden en zijn er 88 voertuigen in beslag genomen.

Korridorfahndung
Zoals gebruikelijk tijdens Trivium wordt de tweede actiedag ingericht voor de Korridorfahndung. Doelen van deze internationale controleactie zijn de bestrijding van de grensoverschrijdende criminaliteit en het vergroten van de verkeersveiligheid langs de Nederland/Duitse grens. Samen met de regionale grenseenheden Limburg, Oost-Nederland en Noord-Nederland, maar ook met de Koninklijke Marechaussee en Douane, wordt al het inkomende en uitgaande wegverkeer gecontroleerd. Aan Duitse kant werkten de Bundespolizei, de Zoll (Douane) en de politiekorpsen van de bondslanden Nordrhein-Westfalen, Sachen, Sachsen-Anhalt en Niedersachsen, alsmede het kenniscentrum voor vaartuigcriminaliteit in Konstanz mee aan deze actie. De opbrengsten van deze gezamenlijke actiedag zijn elf aanhoudingen voor onder andere vervoer van verdovende middelen, tonen van valse identiteitsdocumenten, diefstal van een auto en illegaal verblijf. Daarnaast zijn er diverse zaken in beslag genomen, waaronder auto’s, wapens, verdovende middelen en valse identiteitsdocumenten.

Mobiel banditisme
De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor (inter)nationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming, zakkenrollerij, brandstofdiefstal en autodiefstal en -inbraak. De politie probeert onder andere deze mobiele bendes in kaart te brengen en aan te pakken.

EMPACT
Onder de vlag van EMPACT-OPC (Organized Property Crime) wordt op internationaal niveau mobiel banditisme aangepakt en informatie uitgewisseld en worden internationale opsporingsonderzoeken uitgevoerd. EMPACT zijn samenwerkingsverbanden binnen de EU waarbij de EU Lidstaten structureel samenwerken bij de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. EMPACT is een afkorting voor: European Multidisciplinary Platform Against Crime Threats. De EMPACT projecten worden ondersteund door Europol en Eurojust.

Yassine werd doodgestoken om niks: celstraf en tbs geŰist

De 28-jarige Yassine Amiz uit Turnhout wil in augustus vorig jaar een biertje drinken bij een café aan de Woenselse Markt. Die avond wordt hij doodgestoken door een 31-jarige Eindhovenaar. Waarom? Die vraag blijft ook na de zitting van vandaag grotendeels onbeantwoord: “Het is een volstrekt onbegrijpelijke gang van zaken die de familie van Yassine verbijsterd en in diepe rouw heeft achtergelaten”, vertelt de officier van justitie. Ze eiste vanmiddag een lange celstraf en tbs tegen de verdachte.

Die avond op het terras. Een groepje mannen zit er wat te drinken, onder wie de verdachte. Yassine loopt op dat moment aan de overkant van de straat te bellen. Hij is boos, zwaait met zijn armen en gooit zijn telefoon op de grond. Het is voor de mannen aanleiding om commentaar te leveren op Yassine. Als Yassine even later vraagt aan de mannen of zij het over hem hebben, ontkennen de mannen dat. Het levert een gespannen situatie op die totaal uit de hand loopt. Er ontstaat een vechtpartij tussen verdachte en Yassine. Een bewakingscamera heeft vastgelegd hoe Yassine wordt belaagd met een mes door de verdachte. Ook de weduwe van Yassine is later met de heftige beelden geconfronteerd. De officier van justitie: ”Ze ziet dat wanneer haar man al gestrekt op de grond ligt, de verdachte als een soort toegift triomfantelijk naar zijn slachtoffer toe loopt, zich voorover buigt en met een wijde boog, bovenhands, zijn mes nogmaals diens bovenlichaam steekt en ervandoor gaat. De mannen op het terras nemen nog een slokje bier.”

Moord of doodslag?
De verdachte ontkent Yassine opzettelijk te hebben gedood en zegt zichzelf te hebben moeten verdedigen. Die verklaring van verdachte vindt volgens de officier van justitie geen enkele steun in de bewijsmiddelen: “Hij is opgestaan toen Yassine op hem af kwam lopen, overduidelijk ongewapend. Nog voor Yassine hem goed en wel heeft kunnen raken, heeft hij Yassine al meerdere keren gestoken, waaronder een dodelijke steekverwonding door het oog.” Het OM is van mening dat er sprake is van doodslag en niet van moord: “Echte tijd om zich te beraden is er niet geweest.”

Stoornissen
Na zijn aanhouding is de verdachte psychologisch onderzocht: “Er zijn meerdere stoornissen vastgesteld en opvallend is de beperkte gewetensfunctie. De deskundigen schatten de kans op herhaling van agressief gedrag als hoog in. Om die kans te verlagen is behandeling noodzakelijk. Naar de mening van de rapporteurs is tbs met dwangverpleging de enige mogelijkheid om de kans op recidive te verminderen."

De officier van justitie neemt het tbs-advies over, maar vindt dat er ook een straf moet komen voor de verdachte: “Het is een zeer ernstige zaak. Een dochtertje mist haar vader nog iedere dag en het verdriet van de familie is immens. Daarbij vond deze explosie van geweld uit het niets plaats op de openbare weg in de horeca, een plek waar mensen zich veilig horen te voelen.”

Het OM eist een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs. Uitspraak in de zaak is over twee weken.

Apple heeft de AirTags gevonden

Apple heeft de AirTag geïntroduceerd, een klein ontworpen accessoire dat helpt bij het bijhouden en vinden van de items door middel van de 'Zoek mijn'-app van Apple.

Of het nu aan een handtas, sleutels, rugzak of andere items is bevestigd, AirTag maakt gebruik van het wereldwijde Find My-netwerk en kan helpen bij het lokaliseren van een verloren item, terwijl de locatiegegevens privé en anoniem blijven met end-to-end-codering.

Elke AirTag is klein en lichtgewicht, is gemaakt van gepolijst roestvrij staal en is IP67 water- en stofbestendig. Een ingebouwde luidspreker speelt geluiden af om AirTag te lokaliseren. Via een afneembare hoes kun je de batterij vervangen. De setup is makkelijk:  breng AirTag gewoon dicht bij de iPhone en hij zal verbinding maken. Gebruikers kunnen AirTag aan een item toewijzen en het een standaardnaam geven, zoals 'Sleutels' of een eigen verzonnen naam geven.

AirTag kan in één en vier pakketten worden gekocht voor respectievelijk slechts € 35 en € 119 en is vanaf vrijdag 30 april verkrijgbaar.

Apple kondigt kleurige iMacs aan

Apple heeft gisteravond een compleet vernieuwde iMac onthuld. Deze is dunner dan ooit en gebruikt nu de M1-chip, die we eerder al in de laatste versie van de Macbooks zagen. De iMac wordt in verschillende kleuren uitgebracht: groen, geel, oranje, roze, paars, blauw en zilver.

De nieuwe iMac heeft een 24-inch 4,5K Retina-display met smallere randen en 11,3 miljoen pixels. Daarin zitten een 1080p FaceTime HD camera, studio-kwaliteit microfoons en zes speakers om het geluid te verzorgen. Op het toestenbord vinden we voor het eerst Touch ID om in te loggen of te betalen met Apple Pay.

De nieuwe iMac met 7-core GPU is verkrijgbaar vanaf € 1.449 en is verkrijgbaar in groen, roze, blauw en zilver. De basisversie beschikt over een 8-core CPU, 8 GB geheugen, 256 GB SSD, twee Thunderbolt-poorten, Magic Keyboard en Magic Mouse.
De versie met 8-core GPU is verkrijgbaar vanaf € 1.669 en is verkrijgbaar in groen, geel, oranje, roze, paars, blauw en zilver. De basisversie beschikt over een 8-core CPU, 8 GB verenigd geheugen, 256 GB SSD, twee Thunderbolt-poorten, twee extra USB 3-poorten, Magic Keyboard with Touch ID, Magic Mouse, en Ethernet.

Vanaf half mei zijn de iMacs beschikbaar in de Apple Store.


FOK! Wat een weer: wolkenvelden, later meer zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het aanvankelijk op veel plaatsen nevelig en komt lokaal een mistbank voor. Verder zijn er naast opklaringen ook wolkenvelden, waaruit in het noorden mogelijk wat lichte (mot)regen valt. Vanmiddag en vanavond klaart het van het noorden uit op en blijft het vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10°C op de Wadden tot 16°C in het zuidoosten, bij een matige, aan de kust vrij krachtige noordenwind. Mogelijk wordt de wind langs de westkust in de loop van de dag krachtig.

In de nacht naar donderdag zijn er brede opklaringen, het noorden blijft gevoelig voor wolkenvelden vanaf zee. Het blijft droog. De minimumtemperatuur varieert van rond het vriespunt landinwaarts tot 5°C in het noordelijk kustgebied. De wind is zwak tot matig, op de Wadden mogelijk vrij krachtig, en komt uit noordwestelijke richting. In het zuiden is de windrichting noord tot noordoost.

Donderdag overdag zijn er flinke zonnige perioden en blijft het droog. Met een middagtemperatuur van circa 11°C is het vrij koud voor de tijd van het jaar. De wind is zwak tot matig en komt uit noordelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Pukeko9 (Foto: Pukeko)
Pukeko maakte onlangs deze fraaie foto op het platteland. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Filipijnse kustwacht stuit op reuzenschelpen ter waarde van 25 miljoen dollar

De Filipijnse autoriteiten hebben een megapartij reuzenschelpen ter waarde van 25 miljoen dollar (bijna 21 miljoen euro) in beslag genomen. Volgens de kustwacht is het de grootste illegale vangst ooit in de regio. Zo meldt het AD.

De kustwacht vond 200 ton aan reuzenmosselen, plaatselijk bekend als ‘taklobo', aan de oevers van Sitio Green Island. Er zijn vier mensen aangehouden. Eén van hen beweerde toestemming te hebben van het kantoor van de Filippijnse president en het Bureau of Fisheries and Aquatic Resources (BFAR), maar ze kon dat niet bewijzen.

De politie vermoedt dat er mogelijk een grote groep achter de illegale verkoop van de reuzenschelpen zit. Volgens de Marine Environmental Protection Group spelen gigantische schelpen (kokkels) een grote rol bij het in stand houden van het ecologische en zeeleven in de zeeën.

Gerrit Zalm, verdachte in witwaszaak ABN AMRO, stapt op bij Danske Bank

ABN AMRO heeft voor 480 miljoen euro een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie omdat de bank te weinig ondernam bij het tegengaan van witwassen. "Hiermee sluiten we een pijnlijk en teleurstellend hoofdstuk af in de geschiedenis van ABN AMRO”, laat topman Robert Swaak van de ABN AMRO weten. Vanwege het strafrechtelijk onderzoek naar de voormalige bestuurders van de ABN AMRO stappen topman Chris Vogelzang en commissaris Gerrit Zalm op bij Dankse Bank. Meer hierover bij het AD.

Inmiddels zijn er door het OM drie verdachten aangemerkt. Dit betreft waarschijnlijk oud-topmannen Chris Vogelzang, Gerrit Zalm en Kees van Dijkhuizen, maar dit is niet bevestigd. ABN AMRO wordt ook schuldwitwassen verweten. Dit houdt in dat de bank redelijkerwijs echt een vermoeden moet hebben gehad dat bepaalde geldstromen niet 'zuiver' waren, maar hier vervolgens geen of te weinig actie op heeft ondernomen om dit te bestrijden. Dit is een ernstiger verwijt dan witwassen. Het strafrechterlijk onderzoek is nog in volle gang.

Kerken besteden veel zorg en tijd aan het dopen van niet westerse asielzoekers

Een niet westerse asielzoeker bezoekt sinds enkele maanden een kerk. Op een zekere zondag zegt hij na afloop van de dienst tegen de predikant: "Ik wil graag gedoopt worden.” Hoe gaan kerken daarmee om? Het Reformatorisch Dagblad heeft dat onderzocht.

Tientallen kerken, meestal in de nabijheid  van een asielzoekerscentrum (azc), kregen de afgelopen jaren de vraag om gedoopt te willen worden van ex-moslims. In de ene kerk werd in de periode 2016 tot en met 2020 de doop bediend aan een kleine groep Iraniërs of Afghanen. Maar het dopen van tientallen dopelingen tegelijk in één kerk komt ook voor.

"Het zijn meestal gewone mensen die soms wel ongewone dingen hebben meegemaakt', zegt een predikant. "Houd rekening met die bijzondere omstandigheden, maar behandel hen verder als gewone mensen. Toen een predikant mij belde met de vraag: 'Er wil bij ons een asielzoeker zijn geloof belijden en gedoopt worden. Hoe pak ik dat aan?' stelde ik de vraag terug: „Wat vraag je aan een Nederlander die zijn geloof wil belijden? En waarom zou je dat nu niet vragen?” Boven alles: wees blij met hen die door de Heere worden gegrepen om Hem te volgen en Hem te leren kennen.”

De kerken die ex-moslims dopen besteden veel tijd en zorg hieraan, wijst  RD-onderzoek uit. De kerken houden er rekening mee dat asielzoekers christen willen worden omdat dit gunstig zou zijn voor hun asielaanvraag. Van de 49 respondenten die deze open vraag beantwoordden, gaven 33 aan hier (nadrukkelijk) rekening mee te houden. "Dat is het eerste waarop wij ze bevragen”, zegt een predikant. Drie personen geven aan er geen rekening mee te houden dat asielzoekers kunnen denken dat er voordeel is te halen bij een overgang tot het christendom bij het aanvragen van een verblijfsvergunning. 

Meer dan 25 kerken geven aan weleens twijfels te hebben gehad bij (de diepgang van) de bekering van een asielzoeker. "Dan stellen we de doop uit totdat wij echt de overtuiging hebben dat deze persoon oprecht tot geloof in Jezus is gekomen”, zegt een voorganger. Een andere predikant geeft aan: "Er wordt weleens een dopeling afgewezen of de catecheseperiode wordt met een jaar verlengd."

Vrijwel alle kerken hebben ervaring met betrokken gemeenteleden uit Iran of Afghanistan die in hun asielprocedure een afwijzing krijgen van de IND.  Bij de afwijzing door de IND kunnen verschillende factoren een rol spelen. "Soms is iemand analfabeet of slecht in taal/woorden, en kan hij/zij moeilijk over de geloofsverandering vertellen. Het kan ook aan de IND-medewerker liggen en aan bepaalde ‘verwachtingen’ waar men in de antwoorden aan moet voldoen”, zegt een respondent.

De helft van de respondenten heeft ervaring met Iraniërs en/of Afghanen die na hun doop weinig tot niet meer in de kerk kwamen en/of wegbleven na het verkrijgen van een verblijfsvergunning kregen. Bij het uit beeld raken van mensen is verhuizing vaak de reden, men moet dan verhuizen naar een woning elders in het land, het is niet altijd onwil als mensen wegblijven. Gedoopte asielzoekers niet verschillen op dat punt niet van van Nederlandse jongeren die geloofsbelijdenis hebben gedaan en daarna soms eveneens uit beeld raken.

Voor dr. Pooyan Tamimi Arab zijn de uitkomsten van de RD-enquête over gedoopte ex-moslims uit Iran en Afghanistan 'herkenbaar.' Als gedoopte Iraniërs weinig of niet meer in de kerk komen, betekent dat volgens Tamimi Arab "niet per se dat ze niet echt christen geworden zijn. Het kan ook te maken hebben met een aversie tegen een geïnstitutionaliseerde vorm van religie. Een belangrijke motivatie om christen te worden is voor veel Iraniërs de nadruk op de liefde en geloof als zaak van het hart. Dat vormt een contrast met hun ervaring in Iran waar hen een religieus systeem werd opgelegd.” 

Farmers Defence Force wint rechtszaak tegen Nederlandse staat en AVRO/TROS

Op 2 april diende bij de Rechtbank in Den Haag de zaak van Farmers Defence Force (FDF) tegen de Nederlandse Staat en omroep AVRO/TROS, na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht waarin FDF, geheel ten onrechte, in verband werd gebracht met brandstichting, onder meer vlakbij het RIVM in Bilthoven.

Vandaag ontving FDF de uitspraak van de Rechtbank: FDF is door de Rechtbank in het gelijk gesteld. In de beslissing stelt de kantonrechter o.a. het volgende: “De kantonrechter: – verklaart voor recht dat de Staat c.s. jegens Farmers Defence Force onrechtmatig heeft gehandeld, namelijk in strijd met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, door met de gewraakte uitlatingen de eer en goede naam van Farmers Defence Force aan te tasten, terwijl een (deugdelijke) feitelijke onderbouwing ontbreekt”

De volledige uitspraak kun je hier lezen.

Voor FDF is dit vonnis erg belangrijk. Een groeiende groep politici en journalisten/columnisten vindt het klaarblijkelijk geen enkel probleem om de eer en goede naam van FDF te beschadigen, door onjuiste en onware berichten naar buiten te brengen. FDF heeft verschillende malen aangegeven aan deze partijen, dat daar een einde aan moet komen.

FDF is van mening dat dit nepnieuws een eigen leven gaat leiden bij het Nederlandse volk. De Staat en AVRO/TROS zijn door de rechtbank veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding. Sigrid Kaag mag vandaag haar conclusie van antwoord indienen in de zaak die FDF tegen haar heeft aangespannen naar aanleiding van onterechte beschuldigingen jegens FDF in het programma Nieuwsuur. Binnenkort dient ook de zaak tegen NRC.

FDF overweegt, gesterkt door dit vonnis, om andere aanklachten in te dienen in kwesties die zij minstens even ernstig beschouwt. FDF zegt "Iedereen mag over FDF schrijven, ook kritisch, maar dan wel in lijn met de waarheid. Dit vonnis is een bekrachtiging van hetgeen wij steeds hebben gesteld: onze goede naam en eer worden ten onrechte aangetast. Waarmee ook de beeldvorming bij het Nederlandse volk over onze achterban, de leden en de sector op verwerpelijke wijze wordt beïnvloed. Dit vonnis moet voor vertegenwoordigers van de politiek, maar vooral voor vertegenwoordigers uit de media, stof tot nadenken geven: jullie functie én taak is het om zaken te onderzoeken op de waarheid. Jullie dienen polarisering te voorkomen (in plaats van op te roepen) door op de juiste wijze verslag te doen van wat er in de wereld gebeurt. Wees geen producent van nepnieuws. Beperk jullie tot de waarheid! Door leugens te verkondigen beschadigden jullie het vertrouwen in de politiek en de media. En daar zijn jullie helemaal zelf verantwoordelijk voor. 'Slecht nieuws' ten aanzien van FDF vindt altijd razendsnel zijn weg naar de voorpagina’s. FDF rekent er op dat dit goede nieuws voor FDF even snel verspreid zal worden." 

Ruim 70 personen veroordeeld voor rellen Museumplein

De afgelopen maanden zijn meer dan zeventig personen door de rechter veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de rellen tijdens de verboden demonstraties op het Museumplein. Het merendeel is veroordeeld tot onvoorwaardelijke straffen voor openlijke geweldpleging en het negeren van een bevel van de politie. Vier personen zijn vrijgesproken. Het OM heeft in totaal al meer dan tachtig personen voor de rechter gebracht.

Twee mannen kregen de hoogste straf opgelegd van zes maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk. Een man uit Purmerend (36) omdat hij op 17 januari onder meer een politiepaard met een ploertendoder sloeg en een 26-jarige Amsterdammer voor verschillende feiten, waaronder het aanvallen van een lid van een aanhoudingseenheid van de politie op 24 januari.

Gebiedsverboden en schadefonds
De politierechter legde 18 personen een gebiedsverbod op variërend van zes maanden tot twee jaar. Negen personen mogen zich niet rondom het Museumplein begeven en de andere negen personen niet in de gemeente Amsterdam, tenzij zij toestemming hebben van de reclassering. Ruim 30 personen zijn veroordeeld tot het storten van een bedrag in een nog op te richten schadefonds. Het gaat om bedragen tussen de 200 en 500 euro per persoon. In totaal gaat het om een bedrag van rond de 13,5 duizend euro.

Van de groep van meer dan tachtig personen zijn er vijf minderjarig, op één na komen ze allen uit Amsterdam. Het gros van de groep meerderjarigen komt van buiten Amsterdam. De politierechter heeft een aantal zittingen aangehouden omdat nog aanvullend onderzoek moet worden verricht of getuigen gehoord. Voor de komende maand heeft het OM nog een aantal personen gedagvaard voor een zitting.

Beelden relschoppers
De afgelopen maanden hield de politie meer dan 900 personen aan. 550 voor het niet voldoen aan een ambtelijk bevel en ruim 260 voor het overtreden van de algemeen plaatselijke verordening (APV). In de meeste gevallen heeft het OM een strafbeschikking opgelegd van tussen de 250 en 500 euro. De politie toonde foto’s van relschoppers in Opsporing Verzocht en het misdaadprogramma Crime Desk. Ook werden foto’s gepubliceerd op politie.nl. Meerdere personen hebben zich na publicatie van deze beelden bij de politie gemeld.

Derek Chauvin schuldig aan aanklachten moord en doodslag George Floyd

Voormalig politieagent in Minneapolis, Derek Chauvin, is veroordeeld voor moord en doodslag op George Floyd, de explosieve zaak die leidde tot wereldwijde protesten en geweld.

De jury kwam dinsdag tot een vonnis tijdens de moordzaak tegen voormalig officier Derek Chauvin in de dood van George Floyd. Het vonnis, dat na ongeveer 10 uur beraadslaging verdeeld over twee dagen werd gevormd, is in een zwaar beveiligd Minneapolis uitgesproken. Het gerechtsgebouw is omringd door betonnen barrières en prikkeldraad, en de Nationale garde en agenten zijn in ruime mate aanwezig. Sommige bedrijven in de stad hebben de ramen dichtgetimmerd met multiplex.

Floyd stierf afgelopen mei nadat Chauvin, een 45-jarige nu ontslagen blanke officier, zijn knie ongeveer 9 1/2 minuut op of dicht bij de nek van de 46-jarige zwarte man drukte terwijl Floyd aangaf dat hij niet meer kon ademhalen.

De jury, bestaande uit zes blanken en zes zwarte/multiraciale mensen, moesten beschuldigingen beoordelen van tweedegraads onbedoelde moord, moord in de derde graad en doodslag in de tweede graad. 

De spanning was de laatste dagen te snijden in de stad - niet alleen vanwege de Chauvin-zaak, maar ook vanwege de dodelijke schietpartij door de politie van een 20-jarige zwarte man, Daunte Wright, in de nabijgelegen buitenwijk Brooklyn Center in Minneapolis op 11 april.

Chauvin schuldig op alle punten, borgtocht ingetrokken
De jury heeft de voormalige Minnesota-politieagent Derek Chauvin schuldig bevonden aan tweedegraads moord bij de dood van George Floyd. 
Chauvin werd ook schuldig bevonden aan moord in de derde graad en doodslag in de tweede graad.

Nadat hij schuldig is bevonden aan alle beschuldigingen, vroegen officieren van justitie om de borgtocht van Chauvin in te trekken, dit werd toegekend door de rechter.

De voormalige officier werd na afloop van de procedure uit de rechtszaal begeleid.

Chauvin krijgt binnen 8 weken de hoorzitting, waar zijn strafmaat wordt beslist, deze kan oplopen tot 40 jaar
De hoorzitting over de veroordeling van Chauvin zal over acht weken plaatsvinden. De maximale straf voor tweedegraads moord is 40 jaar gevangenisstraf, maar de richtlijnen voor veroordeling van Minnesota suggereren dat hij meer kans heeft om maximaal 15 jaar te krijgen. De staat is echter vrij om de volledige 40 jaar vragen.

"Ik verwacht dat de aanklager om meer tijd vraagt dan de 15 jaar", zei juridisch analist Dan Abrams van ABC News.

Update 21 april 0.25 uur: En zoals verwacht worden er veel meningen gedeeld op Twitter

Ouders krijgen vanaf volgend jaar recht op negen weken deels betaald verlof

Bij de geboorte van een kind komt er veel op ouders af. Het kabinet wil dat mensen meer de ruimte krijgen om te kiezen hoe ze zorg en werk kunnen combineren. Daarom krijgen ouders per 2 augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof doorbetaald. Het kabinet stimuleert ouders daarmee om het ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen. De Tweede Kamer heeft vandaag met het wetsvoorstel ingestemd.

Minister Wouter Koolmees legt de maatregel uit:"Een kind krijgen is een mooie en bijzondere gebeurtenis, maar er verandert ook veel. Samen met je partner moet je op zoek naar een nieuwe balans tussen werk en gezin. Door het ouderschapsverlof deels te betalen wordt het makkelijker om zowel een baan te hebben als meer tijd thuis te besteden. En dat is belangrijk, want in het eerste jaar maken stellen afspraken over de werk- en zorgverdeling. Door het ouderschapsverlof in het eerste jaar te betalen verkleinen we voor veel gezinnen de belemmering om ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen".

Nu al kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat verlof is in principe onbetaald, tenzij werkgever en werknemers daar binnen hun bedrijf of cao andere afspraken over maken. Daardoor kan niet iedereen het zich veroorloven gebruik te maken van het verlof: slechts een derde van de ouders neemt ouderschapsverlof op. Daarom heeft het kabinet besloten om de eerste negen van de 26 weken ouderschapsverlof te gaan betalen. Ouders krijgen straks van UWV een uitkering ter hoogte van vijftig procent van hun dagloon, tot vijftig procent van het maximum dagloon. De regeling gaat op 2 augustus 2022 in. UWV en bedrijven hebben daardoor tijd om zich voor te bereiden.

Een belangrijk element is dat de eerste negen weken alleen worden betaald als deze in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Daarmee krijgen gezinnen meer tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en om samen bewust keuzes te maken over de verdeling van werken en zorgen. Verlof dat niet in het eerste jaar is opgenomen kan worden toegevoegd aan de 17 weken onbetaald verlof. Deze kunnen nog steeds tot de 8e verjaardag van het kind worden opgenomen, maar dus zonder betaling. Het blijft mogelijk voor werkgevers en werknemers om daar aanvullende afspraken over te maken.

De invoering van betaald ouderschapsverlof volgt op de invoering van extra geboorteverlof voor partners. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners geen twee, maar vijf werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij nog eens vijf weken betaald verlof in de eerste zes maanden van een baby. Daarmee krijgen partners van moeders in het eerste levensjaar van het kind in totaal vijftien weken betaald verlof. Moeders hebben ook recht op deze negen weken betaald ouderschapsverlof, naast het bestaande zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het kabinet geeft met deze besluiten ook invulling aan de Europese richtlijn over de werk-privébalans.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.