FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 april 2021

Random Pics van de Dag #283

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Openingsplan kabinet: stap voor stap uit de lockdown

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

Huidige maatregelen blijven gelden tot openingsplan
Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.

Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.

Openingsplan: eerste stap
In de eerste stap in het openingsplan:

  • gaan de terrassen en winkels open onder voorwaarden;
  • vervalt de avondklok; en
  • mag iemand 2 mensen thuis ontvangen in plaats van 1.

Dit kan op z’n vroegst 28 april en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op 20 april wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden.

Openingsplan: vervolgstappen
Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet. Ook dan moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer duidelijk verder zijn afgenomen. Dan kan er bijvoorbeeld weer meer als het gaat om sporten. Daarna volgt de derde stap waarin nog meer binnen mag, zoals het onder voorwaarden openen van restaurants, bioscopen en musea. Hiervoor geldt dan nog wel een maximaal aantal gasten of bezoekers. In de stappen die volgen, wordt dit aantal verhoogd. Welke maatregelen vanaf wanneer worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, zie je ook in dit overzicht van het openingsplan.

Toegangstesten
Met toegangstesten kunnen we hopelijk sneller nog meer mogelijk maken. Met pilots wordt nu onderzocht hoe toegangstesten straks op een veilige en verantwoorde manier grootschalig kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld op meer locaties en bij evenementen. Waar dat precies is, wordt nog verder uitgewerkt.

Vaccinatie
Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. Volgens de planning heeft begin juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.

Wil je weten wanneer jij aan de beurt bent? Bekijk de volgorde van vaccinatie voor mensen die niet in de zorg werken en de volgorde van vaccinatie voor zorgmedewerkers.

Basisregels
De basisregels helpen om besmetting van jezelf en anderen met het coronavirus te voorkomen. Ook als je al gevaccineerd bent.

Om besmetting te voorkomen, blijft het belangrijk om het volgende te doen.

  • Was je handen.
    Goede hygiëne voorkomt de verspreiding van virusdeeltjes. Was vaak je handen goed met water en zeep. Zeker als je thuiskomt of als je ergens op bezoek komt. Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Hoest of nies in je elleboog. Draag binnen in publieke ruimtes een mondkapje. Zo geef je de verspreiding van het coronavirus geen kans.
  • Houd 1,5 meter afstand.
    Ook van familie of vrienden. Als mensen dicht bij elkaar zijn, kan het coronavirus heel snel aan anderen worden gegeven. Beperk daarom ook je contacten en vermijd drukke plekken.
  • Laat je testen.
    Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona. Ook bij milde verkoudheidsklachten zoals een loopneus. Blijf ook thuis totdat je de testuitslag hebt. Zo weet je zeker dat je geen andere mensen besmet met het coronavirus.

Kabinet geeft Fieldlab Evenementen toestemming voor opschalen

Het kabinet heeft toestemming gegeven aan Fieldlab Evenementen om de komende twee maanden praktijktesten (evenementen) met meer bezoekers te organiseren. Daarnaast worden doorstroomlocaties zoals pretparken aan het onderzoeksprogramma toegevoegd. Tijdens de eerste fase werden in februari en maart 8 praktijktesten door Fieldlab Evenementen georganiseerd. In de tweede fase wordt onderzocht of de preventieve maatregelen even effectief zijn bij grotere aantallen deelnemers. Het gaat om 12 praktijkonderzoeken die in april en mei gaan plaatsvinden.

De eerste praktijktest van fase 2 begint op donderdag 15 april met de 3FM Awards. Er worden dan 1200 bezoekers verwacht in TivoliVredenburg in Utrecht. Op zaterdag 24 april vindt de 538 Oranjedag plaats met 10.000 bezoekers op het Chasséveld in Breda. Eveneens op 24 april kunnen 8.000 deelnemers een bezoek brengen aan de Efteling. In mei wordt onder andere een concert van Het Residentie Orkest georganiseerd en zal in Enschede een marathon plaatsvinden. In totaal organiseert het Fieldlab Evenementen tien praktijktesten. Zie rijksoverheid.nl/testenvoortoegang voor een overzicht van alle onderzoeken en bijbehorende informatie.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): “De definitieve resultaten van alle praktijkonderzoeken uit de eerste onderzoeksfase laten nog even op zich wachten, maar de eerste resultaten stemmen hoopvol. Het is cruciaal om te onderzoeken of de preventieve maatregelen net zo effectief zijn bij hogere bezoekersaantallen. Ik blijf het benadrukken, dit lijkt een groot feest maar dit onderzoek is bloedserieus. Zo blijven we binnen het kabinet kijken wat er wel kan.”

Minister van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap): “Met deze nieuwe reeks experimenten willen we stap voor stap meer perspectief bieden. Er wordt verder onderzocht hoe veilig en verantwoord nog meer publiek bij evenementen te kunnen ontvangen.”

Maximaal 24 uur vooraf testen
Alle bezoekers, medewerkers en andere betrokkenen doen maximaal 24 uur voorafgaand aan het proefevenement een sneltest. De sneltest wordt zo dicht mogelijk bij de woonplaats van de bezoeker afgenomen. Vijf dagen na het proefevenement nemen de bezoekers deel aan een tweede sneltest. Deze testen worden eveneens decentraal georganiseerd in samenwerking met de Stichting Open NL. Voor de controle van het testresultaat wordt gebruik gemaakt van de CoronaCheck-app.

Het doel van Fieldlab Evenementen is om te onderzoeken op welke manier sportieve, culturele of zakelijke evenementen weer veilig georganiseerd kunnen worden. Het kabinet heeft eerder een garantieregeling in het leven geroepen die het mogelijk maakt om per 1 juli 2021 evenementen te organiseren. Nader onderzoek met hogere bezoekersaantallen is noodzakelijk om te kunnen bepalen of de preventieve maatregelen uit de vorige fase net zo effectief zijn als bij evenementen met een groter aantal bezoekers.

Resultaten Fieldlabs Evenementen Fase 1
De onderzoeksresultaten van Type 1 (zakelijk congres en theatervoorstelling) zijn inmiddels aan het kabinet aangeboden. Het OMT is om advies gevraagd en geeft aan dat wanneer het risiconiveau het toelaat, overwogen kan worden om bij dit type evenementen bepaalde maatregelen te vervangen door een test en aanvullende maatregelen. Dit nemen we mee in de gesprekken die we voeren binnen het kabinet over toegangstesten, het openingsplan en de routekaart. De overige resultaten van Type 2 t/m 4 zullen zodra ze beschikbaar zijn worden aangeleverd en zullen ook aan het OMT ter advies worden voorgelegd.

Trimbos waarschuwt: gevaarlijke nep 2C-B pillen met Tesla-logo in omloop

Het Trimbos-instituut waarschuwt voor roze pillen met een Tesla-logo die verhoogde hartslag, agressie, epileptische aanvallen en koorts kunnen veroorzaken. Eerder moesten zeven Nijmeegse studenten naar het ziekenhuis nadat ze de pilletjes, die verkocht worden als 2C-B, genomen hadden. Zo meldt Skipr.

De pillen zijn op meerdere plekken in het land opgedoken en bevatten DOC (2,5-dimethoxy-4-chlooramfetamine), een tripmiddel dat wel 24 uur kan werken. De trip van de harddrug 2C-B duurt meestal zes uur. Normale 2C-B lijkt bij een kleine dosis een beetje op de partydrug XTC of MDMA. Een grote dosis veroorzaakt psychedelische effecten.

Terugkijken: Persconferentie Rutte en De Jonge over coronamaatregelen

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge gaven vanavond  om 19.00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen.

Vanmiddag werd bekend dat de buitenschoolse opvang vanaf aanstaande maandag opengaat. Zeer waarschijnlijk zullen er hiernaast geen nieuwe versoepelingen worden aangekondigd en zal het geduld van Nederlanders opnieuw op de proef worden gesteld

De persconferentie is hier terug te kijken:

Voor het eerst sinds 14 jaar staat Ajax weer in top-20 meest waardevolle club

Ajax staat voor het eerst sinds 14 (!) jaar weer in de lijst van Forbes top 20 meest waardevolle voetbalclubs ter wereld, zo is het te lezen op AT5. Mocht je de club willen kopen dat moet je volgens het Amerikaanse zakentijdschrift 413 miljoen dollar, omgerekend zo'n 346 miljoen euro, op tafel leggen. Ajax staat twintigste.

Ondanks de verliezen die clubs wereldwijd hebben gemaakt door het gebrek aan publiek bij wedstrijden, heeft de top 20 samen toch 30 procent meer waarde dan twee jaar geleden.

De clubs hebben de stijging in hun waarde vooral te danken aan riante sponsordeals. Social media is hierin een belangrijke pijler volgens het zakentijdschrift. Veel volgers op social media maakt dat een club een aantrekkelijke investering is voor beleggers. Bovendien zien clubs met de meeste volgers dat ook terug in hun sponsorinkomsten, stelt Forbes.

Extern geld
De ranglijst wordt sinds kort elke twee jaar samengesteld, daarvoor elk jaar. Dit jaar voert FC Barcelona ondanks de enorme schuld die ze daar hebben (1,2 miljard euro) de lijst voor de eerste keer aan met een geschatte waarde van 4,76 miljard dollar. De eerste plek werd de voorgaande jaren continue afgewisseld tussen Real Madrid en Manchester United.

De club die zijn waarde de laatste twee jaar het meest zag stijgen, is het Franse Paris Saint Germain met 129 procent. De club met relatief de meeste schulden is het Engelse Tottenham Hotspur, die 39 procent van zijn waarde te danken heeft aan 'extern' geld. Ajax is voor 11 procent afhankelijk van extern geld.

Cavendish opnieuw de snelste in Turkije

Mark Cavendish heeft na de tweede ook de derde etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De Brit van Deceuninck-Quick-Step was na ruim 200 kilometer opnieuw de snelste. Hij won voor Jasper Philipsen, die in de tweede etappe ook genoegen moest nemen met een tweede plaats.

Lange tijd reed er een kopgroep vooruit in de derde rit van de Ronde van Turkije, maar met de Belgische ploegen Deceuninck-Quick-Step en Alpecin-Fenix in de achtervolging waren de vluchters kansloos. Met nog vijftien kilometer te gaan werden ze ingelopen door het peloton.

De sprinters konden zich gaan opmaken voor alweer de derde massasprint van deze week en, net zoals als in de tweede rit, was opnieuw Mark Cavendish de eerste. De 35-jarige Brit was duidelijk de snelste en won met een fietslengte verschil voor Jasper Philipsen. In het algemeen klassement verstevigde hij de leiding in het algemeen klassement. Woensdag krijgt Cavendish de kans in een vlakke rit om een hattrick te scoren.

Hercules transportvliegtuigen vanwege technische problemen aan de grond

Beide C-130 Hercules transportvliegtuigen die sinds maandag parachutisten en ladingen zouden droppen, staan aan de grond. De bedoeling was dat de luchtmacht zou oefenen ter voorbereiding op een inzet in Mali later dit jaar. De toestellen hebben te kampen met technische mankementen.

1 van de defecte toestellen is naar verwachting morgenavond weer inzetbaar. De reparaties aan de andere Hercules vergen meer tijd.

De luchtmacht beschikt over nog 2 C-130’s, maar die zijn momenteel in onderhoud.

De ramadan is begonnen, voor de tweede keer onder COVID-19 maatregelen

De islamitische vastenmaand ramadan is begonnen - voor de tweede keer onder pandemische omstandigheden. De meeste Arabische staten en ook veel islamitische verenigingen in andere landen hebben vandaag uitgeroepen uit tot de eerste vastendag. Vanwege de coronabeschermende maatregelen gelden in de meeste landen beperkingen.

Mensen moeten bijvoorbeeld altijd thuis bidden en niet in de moskee. Grote groepsbijeenkomsten, zoals die normaal gesproken tijdens de ramadan worden gehouden, zijn verboden. Daarnaast zijn er soms nachtelijke uitgaansverboden, onder meer in Iran, Tunesië en Marokko. In Turkije mogen cafés en restaurants alleen een bezorgservice aanbieden omdat het aantal COVID-19 besmettingen daar op recordhoogte ligt.

Saudi-Arabië, de thuisbasis van de twee heiligste plaatsen van de islam, Mekka en Medina, verbiedt om samen het suikerfeest te vieren en het voor zonsopgang ontbijten in moskeeën. Alleen bidden is toegestaan, maximaal 30 minuten. Dit geldt ook in de Verenigde Arabische Emiraten.

In Egypte zijn gebeden in moskeeën toegestaan, maar de gelovigen moeten hun eigen gebedskleed meenemen.

In Bangladesh is het moskeeën verboden om voedsel aan te bieden tijdens het Suikerfeest. In Indonesië, waar de meeste moslims in de wereld wonen, mogen mensen niet terugkeren naar hun geboorteplaats om deel te nemen aan festiviteiten.

Over het algemeen zijn de corona-eisen echter minder streng dan vorig jaar, toen moskeeën zelfs tijdens de ramadan meestal helemaal gesloten bleven. Er zijn ook landen die ondanks hun hoge coronacijfers geen speciale coronamaatregelen als voorwaarden aan de ramadan stellen, zoals Pakistan en Afghanistan.

Tijdens de vastenmaand mogen gelovigen overdag niet eten, drinken, roken of seks hebben. Ramadan begint traditioneel in de negende maand van de maankalender, wanneer de smalle maansikkel na de nieuwe maan weer aan de hemel te zien is. De tijd kan daarom van land tot land verschillen, in sommige landen begint de vastenmaand pas morgen, woensdag.

Wereldwijd leven in totaal ongeveer 1,9 miljard moslims.

Studies: 'Britse variant' niet dodelijker dan het oorspronkelijke COVID-19-virus

Volgens recente studies is de zogenaamde "Britse variant" van het coronavirus B.1.1.7 besmettelijker dan de oorspronkelijke vorm, maar niet dodelijker.

De resultaten uit twee afzonderlijke onderzoeken komen tot deze conclusie. Ze zijn te vinden in de vakbladen "The Lancet Infectious Diseases" en "The Lancet Public Health". In een van de twee onderzoeken gebruikten onderzoekers van University College London PCR-tests om de hoeveelheid virus (viral load) bij geïnfecteerde mensen te onderzoeken en deze te vergelijken met de 'viral load' van ernstig zieke COVID-19 patiënten en met aan COVID-19 overleden personen. Bij de personen die positief waren getest op de zogenaamde Britse variant, vonden ze een hogere viral load. Verhoudingsgewijs stierven er echter niet meer COVID-19-patiënten die met de Britse variant waren geïnfecteerd.

De andere studie evalueerde de symptomen van COVID-19-patiënten die zich meldden via een gezondheidssysteem-app. Door genen te sequencen bepaalden de onderzoekers met welke coronavariant de positief geteste personen besmet zijn. Deze studie liet ook geen significante verschillen zien in de ernst van de ziekteverloop, maar het was niet mogelijk om de langetermijneffecten van de infectie (Long Covid) vast te stellen. De onderzoekers vonden echter een significant hogere R-waarde voor de Britse variant, die aangeeft hoeveel andere mensen een besmette persoon zal gaan besmetten.

Beide onderzoeken zijn afgelopen winter uitgevoerd in Londen en Zuid-Engeland, waar variant B.1.1.7 zich toendertijd snel verspreidde. Dienovereenkomstig konden de onderzoeksgroepen hun onderzoek baseren op een goede vergelijkbaarheid van de twee varianten. De wetenschappers geven echter toe dat aanvullende studies nodig zijn om de bevindingen verder te bevestigen.

Verenigde Staten stationeren 500 extra soldaten in Duitsland

De Verenigde Staten hebben hun plannen gewijzigd om soldaten uit Duitsland terug te trekken. Minister van Defensie Lloyd Austin zei in Berlijn dat er zelfs 500 extra soldaten in de Bondsrepubliek zouden moeten worden gestationeerd. De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer sprak over een bemoedigend signaal.

Austin legde een verklaring af in Berlijn tijdens een gezamenlijke persconferentie met Kramp-Karrenbauer (CDU). Hij is de eerste minister van de nieuwe Amerikaanse regering die een bezoek brengt aan Duitsland.

Austin zei dat de plannen om Amerikaanse troepen uit West-Duitsland terug te trekken niet langer zouden worden nagestreefd, het was een plan van de voormalige president Trump. Austin heeft nu gezegd dat vanaf dit najaar 500 soldaten extra in de Bondsrepubliek Duitsland zullen worden gestationeerd. Hij prees de inspanningen van NAVO-partner Duitsland om de defensie-uitgaven te verhogen, Trump vond de Duitse uitgaven voor defensie veel te laag en had hier eerder kritiek op geuit. Kramp-Karrenbauer noemde de uitzending van nog meer Amerikaanse soldaten een bemoedigend signaal.

De voormalige Amerikaanse president Trump wilde oorspronkelijk 12.000 soldaten terugtrekken uit Duitsland. Zijn opvolger Biden had deze plannen al aan het begin van zijn ambtsperiode tijdelijk stopgezet. 

COVID-19: 6797 nieuwe besmettingen en 31 doden, totaal 1.364.025 en 16.822

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6797 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.364.025 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 261 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1760 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 45 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 794 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 31 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.822 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

Verstappen: "Ik ben klaar voor de strijd"

Het is weer raceweek! Komend weekend staat de Grand Prix Emilia-Romagna op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari op het programma en Max Verstappen kijkt er naar uit om terug te keren op de baan in Imola.

De Red Bull-coureur kan terugkijken op een goede start van het seizoen. "Natuurlijk was de race in Bahrein een geweldige start van het seizoen. Het was een positief weekend qua prestaties, maar dat zijn geen garanties voor Imola. We hadden een positieve start van het seizoen, dus hopelijk kunnen we dat vasthouden, maar het zal niet gemakkelijk zijn en alles zal perfect moeten gaan om onze voornaamste concurrent te verslaan", zo lezen we op Verstappen.nl.

Ondanks die goede start ziet de Nederlander nog ruimte voor verbetering. "Er zijn natuurlijk altijd dingen die we beter kunnen doen, maar dat is altijd makkelijk roepen na een raceweekend. Als team zijn we altijd op zoek naar verbetering, maar dat is iets waar we constant aan werken, we willen altijd vooruit denken. Zelfs als we de race in Bahrein hadden gewonnen, dan zijn er altijd dingen om te verbeteren, vooral als je strijdt tegen een team dat zeven keer wereldkampioen is geworden, dus dat is wat we zullen blijven doen in Imola. Ik ben klaar voor de strijd en er is nog een lang seizoen te gaan."

Verstappen wil de Red Bull van vorig seizoen niet vergelijken met die van dit jaar. "Ik denk niet dat je beide auto's kunt vergelijken, omdat er veel verschillende factoren zijn, zoals de banden en de aerodynamische veranderingen, maar de RB16B doet het tot nu toe zeker goed. We hebben nog maar op één circuit gereden, dus elk weekend moet je proberen om weer een goede balans in de auto te vinden. Maar iedereen geniet van die uitdaging van de Formule 1."

Met de race in Italië voor de deur blikt de Red Bull-coureur vast vooruit. "Ik ben relaxt in aanloop naar het raceweekend in Imola, ik kijk er naar uit om er terug te keren. Vorig jaar hadden we een behoorlijk goede race tot aan het probleem met de band. Nogmaals, het is nog te vroeg in seizoen om te weten hoe we zullen presteren, we zullen moeten afwachten wat er op de baan gebeurt. De wil komt van binnenuit en het liefst wil ik proberen om elke afzonderlijke race te winnen. Laten we dus eens zien of we nog een stap kunnen zetten", aldus Verstappen.

Het nutteloze feitje van de dag: heel lang in de hitlijst

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Sommige liedjes staan maar even in de Top 40 en sommigen zijn niet weg te slaan uit de hitlijst, maar wist je dat Happy bijna een jaar in de lijst stond? De monsterhit van Pharrel Williams is recordhouder met maar liefst 49 weken. Geen ander liedje stond langer in de Top 40.

Om 19 uur persconferentie Rutte en De Jonge: geen nieuwe versoepelingen verwacht

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge geven vanavond een persconferentie over de coronamaatregelen. Zeer waarschijnlijk zullen er opnieuw geen nieuwe versoepelingen worden aangekondigd en zal het geduld van Nederlanders opnieuw op de proef worden gesteld. Zo meldt AT5.

De livestream zal op FOK! FP gedeeld worden.

Het kabinet besloot na het overleg in het Catshuis van afgelopen zondag al dat de versoepelingen in ieder geval een week worden uitgesteld. Eerder werd 21 april genoemd, maar vanwege het nog hoge aantal besmettingscijfers zullen deze versoepelingen niet voor 28 april worden doorgevoerd.

Gewaarschuwd
Demissionair minister Grapperhaus zei maandag na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, dat het OMT heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van de nieuwe versoepelingen.

"Het probleem met het openstellen van de terrassen is, en dat laten alle statistieken en onderzoeken zien, dat niet alleen de horecamobiliteit gaat toenemen, maar ook maar ook de algehele recreatiemobiliteit", zei Grapperhaus. De demissionair minister wil nu per week bekijken of er versoepelingen kunnen worden doorgevoerd. "Die teleurstelling begrijpen we, maar de druk op de ziekenhuizen is enorm."

Terrassen en avondklok
De versoepelingen waar het eerst naar zal worden gekeken is het openen van terrassen en de opheffing van de avondklok. Daarnaast is er een kans dat de bezoekersregeling verruimd wordt. Als alles mee zit wordt dat eind april, maar dat is nog onzeker.

Wel mogen de hogescholen en universiteiten volgens verschillende media vanaf 26 april weer deels fysiek onderwijs geven. De studenten moeten zich van tevoren laten testen op het coronavirus. Dat het hoger onderwijs weer deels haar deuren open kan doen is omdat het losstaat van het versoepelingsplan.

Grootste konijn ter wereld gestolen, Britse eigenaar looft ruim 1000 euro uit

Het grootste konijn ter wereld is het afgelopen weekeinde gestolen uit zijn huis in Worcestershire, in het Verenigd Koninkrijk. Zijn baasje Annette Edwards is ontroostbaar en heeft een beloning van 1000 pond (1150 euro) uitgeloofd voor zijn terugkeer. Zo meldt het AD.

Het voormalig Playboy-model biedt £ 1.000 beloning aan nadat haar wereldrecord met konijn uit haar huis werd gestolen.

'De politie doet er alles aan om erachter te komen wie hem heeft meegenomen. Er is een beloning van £ 1.000. Darius is nu te oud om te fokken. Dus breng hem alsjeblieft terug.'

Model Annette, 69, houdt van konijnen en heeft in haar tijd als fokker meer dan 100 konijnen gehad. Sinds 2008 is ze recordhouder van 's werelds grootste konijn. De fascinatie van mevrouw Edwards voor konijnen houdt daar niet op, want ze haalde ooit de krantenkoppen omdat ze duizenden ponden had uitgegeven om eruit te zien als stripfiguur Jessica Rabbit. Het voormalige Playboy-model gaf ongeveer £10.000 uit aan wangimplantaten, kinimplantaten en een borstlift om de kenmerkende ronde look te krijgen en ging ook op een streng dieet.

Het konijnenras Continental Giant dateert uit het midden van de 16e eeuw, en werd toen voornamelijk gefokt voor zijn vlees en pels. Het is bekend dat ze zich meer als honden gedragen dan andere konijnen en kunnen worden getraind om spelletjes te spelen en trucs uit te voeren. De gemiddelde levensduur is vier of vijf jaar, maar ook een hogere leeftijd komt voor.

Aantal 80-plussers in 2050 2,5 keer zo groot: 'Vrouwen en migranten moeten meer werken'

Het aantal Nederlanders van 80 jaar of ouder zal in 2050 meer dan verdubbeld zijn. Om die vergrijzing op te vangen, moeten meer mensen werken. Om het aantal arbeidskrachten omhoog te krijgen, moeten ouderen langer doorwerken en vrouwen meer werk uren maken; ook kan een hogere arbeidsmigratie helpen. Of de overheid daarbij vooral inzet op (bijvoorbeeld) het stimuleren van werk bij vrouwen of migratie is ‘een politieke keuze’. Dat zeggen het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) in een vandaag uitgebracht rapport. Meer hierover in het AD.

Nederlandse meelwormenkweker overgenomen: kans mensen insecten te laten eten

De Nederlandse meelwormenkweker Protifarm wordt overgenomen door zijn Franse branchegenoot Ynsect. Het Franse bedrijf ziet grote kansen om mensen de insecten te laten eten, nu dat sinds 1 januari veilig wordt geacht in de Europese Unie.

Van de meelwormen kunnen bijvoorbeeld voedingssupplementen voor sporters en mensen met spijsverteringsziekten worden gemaakt, maar ook zijn gewoon vleesvervangers mogelijk. Meer hierover in het AD.

Politie geeft jaarcijfers coronaboetes

De politie heeft in een jaar tijd in totaal 112.975 coronabekeuringen uitgeschreven en 40.555 waarschuwingen uitgedeeld. Het grootste deel van de bekeuringen is uitgeschreven vanwege overtreding van de avondklok, 64 procent van het totaal.

Dit blijkt uit cijfers tussen begin maart vorig jaar en 1 april dit jaar die de politie op verzoek van de media heeft verzameld. De cijfers zijn nu eenmalig ook op gemeenteniveau te zien. De politie blijft elke week de landelijke cijfers geven.

Uit de gegevens blijkt onder meer dat in de grote steden relatief meer is bekeurd en gewaarschuwd dan in landelijke gebieden. Dit ligt voor de hand: in grote steden wonen meer mensen dicht bij elkaar dan op het platteland. Ook is er daarom in steden meer politie op straat.

Meer weten
Bent u benieuwd naar de gegevens over uw gemeente? Dan kunt u klikken op de interactieve kaart. Voor meer informatie over het werk van de politie tijdens de corona-uitbraak kunt u kijken op politie.nl.

Zomaar wat gemeentes (met muis op de interactieve kaart)

Amsterdam 10.461 boetes

Rotterdam   9.180 boetes

Utrecht        4.596 boetes

Den Haag    6.458 boetes

Assen            319 boetes

Ede               425 boetes

Urk               484 boetes

Texel               21 boetes

Nieuwe gameplaybeelden Age of Empires IV

Er is een nieuwe trailer uitgebracht voor Age of Empires IV waar we voor het eerst wat langere gameplay kunnen aanschouwen. Ook is bekendgemaakt dat de game in het laatste kwartaal van dit jaar moet verschijnen.

Age of Empires IV bevat vier historische campagnes die beschikbaar zijn op launch, waaronder de Normandische campaign waarin je het verhaal van Willem I van Normandië volgt. De game zet zwaar in op geschiedenisles tijdens de presentatie van de campaigns, volgens Microsoft een beetje in de stijl van BBC documentaires.

Er zijn vier ages die spelers doorlopen, Medieval, Feudal, Castle en Imperial. Op launch zijn er acht beschavingen beschikbaar waaronder de Engelsen, de Chinezen, de Mongolen en het Sultanaat van Delhi. Verder zitten er allerlei nieuwigheidjes in de game zoals een nieuw stealth-mechanisme die spelers kunnen toepassen in bebosde gebieden, om spelers in hinderlagen te lokken. Dit wordt ook even tentoongesteld in de trailer.

ANWB: Autostoeltje Chicco Kiros i-Size faalt in botsproeven

De ANWB is tijdens de autostoeltjestest van 2021 op een ernstig defect van het Chicco Kiros i-Size autostoeltje en het bijbehorende Isofix onderstel gestuit. Dit is zo gevaarlijk dat de ANWB nu al waarschuwt, nog voor publicatie van de complete test op 25 mei. De ANWB adviseert eigenaren dit Chicco Kiros autostoeltje NIET te gebruiken op het Isofix onderstel, maar het zitje direct met de autogordel op de achterbank te monteren.

Het is daarbij belangrijk dat de autogordel correct door de bevestigingspunten wordt geleid en voldoende aangespannen. Hoewel minder makkelijk biedt deze wijze van monteren wel een goede bescherming bij een ongeval.

In zowel de frontale als de zijdelingse botsing laat de verbinding tussen het Isofix onderstel en het kinderstoeltje het afweten. Hierdoor komt het kinderstoeltje met kinderdummy erin los van het onderstel en vliegt naar voren. Bij een botsing in de praktijk kan een kind hierdoor zeer ernstig gewond raken.

Fabrikant Chicco is geïnformeerd over de uitkomsten van de test. De fabrikant heeft inmiddels een terugroepactie aangekondigd.

De Chicco Kiros is een nieuw product en is pas sinds kort verkrijgbaar. Het is aannemelijk dat er nog niet heel veel van verkocht zijn. In Nederland heeft de ANWB het zitje niet bij Nederlandse (web) winkels aangetroffen. De geteste producten zijn in Italië aangeschaft.

Een op zes mannen vindt dat partner te veel verdient

 Maar liefst vijftien procent van de thuiswerkende Nederlandse mannen vindt dat zijn partner een te hoog salaris krijgt, nu zij door de coronacrisis meer zicht hebben op wat hij of zij tijdens een gemiddelde werkdag allemaal uitspookt. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.006 Nederlanders die samen met hun partner vanuit huis werken. Een belangrijke verklaring hiervoor lijkt te zijn dat een vijfde van alle ondervraagde mannen aangeeft dat hun wederhelft minder hard werkt dan zij voorafgaand aan de coronacrisis dachten.

Opvallend genoeg liggen deze percentages onder vrouwelijke respondenten fors lager. Zo stelt slechts een tiende van hen dat hun partner minder hard werkt dan ze pre-coronacrisis hadden gedacht en vindt maar zes procent dat hij of zij te veel verdient. “Mijn vriendin en ik werken nu bijna een jaar samen vanuit huis,” zegt Vince Franke van Acties.nl. “Waar ik eerst een klein beetje sceptisch was ten aanzien van haar werkhouding, moet ik nu eerlijk toegeven dat ze me het afgelopen jaar enorm heeft verrast. Iedere dag begint ze standaard een half uur eerder en ’s avonds zit ze nog regelmatig te mailen vanaf de bank. Wanneer ik er allang genoeg van heb, gaat zij vaak nog even door.”

Minder uitdagend
Niet alleen de uitvoering, maar ook de inhoud van de dagelijkse werkzaamheden ligt door het verplichte thuiswerken onder een vergrootglas. Zo vindt maar liefst zeventien procent van de ondervraagden het werk van hun partner tegenwoordig minder leuk dan voorafgaand aan de coronacrisis. 13 procent vindt het daarnaast minder uitdagend dan verwacht. Opvallend genoeg zijn vooral thuiswerkende mannen kritisch (21 procent en 17 procent). Vrouwen scoren met slechts 12 procent (minder leuk) en 8 procent (minder uitdagend) fors lager. Franke: “Tijdens het avondeten praten mijn vriendin en ik vaak uitgebreid na over onze werkdag. Zo weet ik precies wie van haar collega’s stiekem een relatie hebben met elkaar en wie er met zijn- of haar partner in een scheiding ligt. Daardoor is het voor mij geen verrassing wat haar baan uiteindelijk allemaal behelst. Ik hoop dat dit andersom ook voor haar geldt.”

Spijbelen
Uit het onderzoek blijkt verder dat niet alle thuiswerkers er een even strakke arbeidsethos op nahouden. Zo heeft maar liefst achttien procent van de ondervraagden hun partner weleens betrapt op spijbelen onder werktijd. Opvallend genoeg hebben mannen (21 procent) hun partner het afgelopen jaar vaker zien lanterflanteren onder werktijd dan vrouwen (slechts 14 procent). Franke: “Ik moet eerlijk toegeven dat mijn vriendin tijdens een gemiddelde thuiswerkdag vaker een wasje draait of een boodschap doet dan ik. Maar persoonlijk ben ik niet van mening dat dit onder de noemer spijbelen valt. Als je hard werkt, mag je tussendoor best wel eens iets anders doen. Zie het zo: wanneer je op kantoor bent, maak je ook weleens een praatje bij de koffieautomaat of ga je ergens een broodje halen. Als je daardoor uiteindelijk productiever bent, moet dat wat mij betreft kunnen.”

FOK! Wat een weer: brede opklaringen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

De dag begint koud met landinwaarts op veel plaatsen lichte vorst. Verder zijn er brede opklaringen, maar in het noordoosten komt een enkele (winterse) bui voor. Overdag zijn er perioden met zon en is er vooral landinwaarts nog een bui mogelijk met kans op hagel. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. De wind draait naar noordwest en wordt overal matig, in het noordelijk kustgebied is de wind in de ochtend nog vrij krachtig. In de avond wordt de wind overwegend zwak en in het zuiden veranderlijk.

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn er brede opklaringen. Van het noorden uit komt er in de loop van de nacht echter meer bewolking en in het noorden is dan een enkele (winterse) bui mogelijk. De minimumtemperatuur loopt uiteen van enkele graden boven nul aan zee tot plaatselijk -3°C in het binnenland. De wind wordt landinwaarts zwak en veranderlijk en is er kans op een mistbank. Aan de kust en boven het IJsselmeer staat een matige noordwestelijke wind.

Woensdag overdag is het wisselend bewolkt en komt er ook dieper landinwaarts een enkele bui tot ontwikkeling. In de avond wordt het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. De noordelijke wind wordt matig, aan de kust in de middag en avond mogelijk vrij krachtig.

Pukeko was in Elp (Drenthe)  (Foto: Pukeko )
Pukeko was in Elp (Drenthe) (Foto: Pukeko )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1436
special
Random Pics van de Dag #1435
special
VrijMiBabes #234 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1434
preview
Apex Legends: From the Rift
special
Random Pics van de Dag #1433
©FOK.nl e.a.