FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 april 2021

Gruwelijke blessure, MMA-vechter verliest halve vinger in wedstrijd

Philadelphia is donderdag opgeschrikt door een horrorblessure in het Cage Fury Fighting Championship 94-evenement. De 37-jarige Canadees Khetag Pliev verloor tijdens een heftig gevecht de ringvinger van zijn linkerhand.

In de eerste ronde vloog de vinger van Pliev eerst uit de kom bij het blokken van een trap van zijn tegenstander. Later, toen beide mannen in de tweede ronde op de grond belandden en daar verder vochten, werd het kootje losgetrokken. 

Bizar genoeg was de blessure voor Pliev niet gelijk een reden om te stoppen met vechten. Pas in de pauze na de tweede ronde werd het gevecht op advies van de dokter gestaakt. In en buiten de ring heeft men met behulp van het publiek tevergeefs gezocht naar de verloren vinger. Het kootje werd uiteindelijk teruggevonden in de handschoen van Pliev. Chirurgen konden de hand daardoor op dezelfde avond nog reconstrueren in het ziekenhuis.

Von der Leyen vernederd door Erdogan: geen stoel voor haar bij topontmoeting

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen lijkt zich vernederd te voelen door de Turkse president Erdogan, die bij een topontmoeting dinsdag in Ankara voor haar geen stoel klaarzette. Brussel haalt momenteel alles uit de kast om te voorkomen dat zo’n pijnlijke situatie zich waar ook ter wereld ooit opnieuw voordoet. Zo meldt Tubantia.

Op sociale media krijgt behalve de Turkse president ook Europees president Charles Michel ervan langs, die volgens de veelbekeken videobeelden van de bijeenkomst vliegensvlug de ‘Europese’ stoel inpikte en Von der Leyen het nakijken liet. 

Zie ook: EU in gesprek met Erdogan om onderlinge relatie te verbeteren

Random Pics van de Dag #278

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Badr T. weet niets van WhatsApp-fraude

De 21-jarige aanwinst voor de Nederlandse maatschappij, Badr T., heeft in zijn korte tijd op deze aardkloot al een strafblad van zeventien kantjes bij elkaar gespaard. In december 2020 werd hij in Utrecht opgepakt en geldt hij als hoofdverdachte in een WhatsApp-fraudezaak waar ruim 25.000 euro is buitgemaakt.

Verdacht gedrag met twee vriendjes bij een pinautomaat werd Badr fataal. Toen de politie de auto doorzocht waar de jonge verdachte mee aan was komen rijden, bleek daar de telefoon te liggen waar meerdere fraudeberichtjes mee waren verstuurd. "Vreemd", vond Badr, die woensdag voor de rechter stond.

Conversaties met acht slachtoffers stonden in de telefoon. Acht van de in totaal 24 die aangifte hadden gedaan. "Ik heb die telefoon niet gebruikt voor oplichting", aldus Badr. Hij gebruikte die telefoon wel voor communicatie met zijn vriendin. In totaal 1100 berichtjes werden in 2,5 maand naar haar verstuurd.

"Ik was rond die periode zelf slachtoffer van identiteitsfraude. Ik heb alle schijn tegen maar het is gewoon niet zo", zo blijft hij volhouden dat hij niet gefraudeerd heeft.

Alle fraudegevallen verliepen volgens eenzelfde patroon. Slachtoffers werden via WhatsApp benaderd door zogenaamd een familielid of vriend met een nieuw telefoonnummer. Na het bespreken van alledaagse zaken, kwam uiteindelijk de vraag om een bedrag over te maken vanwege 'een storing bij de bank'. En veel slachtoffers trapten daar in.

De verdachte verweert zichzelf door te stellen dat hij dat geld helemaal niet nodig heeft, de aandelenhandel brengt genoeg geld in het laatje. Officier van justitie Teis Tanghe gelooft er geen donder van. "Als je alle bewijsmiddelen samen ziet dan komt daaruit dat u schuldig bent aan die acht zaken en de ‘grote baas’ was achter alle 24 zaken. Hier zijn veel mensen de dupe van geraakt. Zij zijn hun vertrouwen kwijtgeraakt. Dit willen we niet als samenleving, er moet een duidelijk signaal komen."

De advocaat eist vrijspraak, want zijn client heeft niet eens een vaste telefoon. De officier eiste twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Dat leverde een frons van Badr en een schamper lachje van zijn vriendin op.

Minister De Jonge: Goed kijken hoe we verder gaan met AstraZeneca

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weet nog niet wat de bevindingen van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA over het AstraZeneca-vaccin voor invloed zullen hebben voor de Nederlandse vaccinatiecampagne. "Het EMA geeft aan dat de voordelen opwegen tegen de risico's. Maar er is ook sprake van een zeldzame aandoening bij vrouwen. Daar moeten we goed naar kijken", zei de Jonge. Morgen neemt het kabinet een besluit. Meer hierover in het AD.

Waarschijnlijk verband tussen stollingsproblemen en AstraZeneca-vaccin

Waarschijnlijk is er een verband tussen het vaccin Vaxzevria (voorheen: AstraZeneca COVID-19 Vaccin) en de zeer zeldzame combinatie van stolstelvorming en een laag aantal bloedplaatjes. Dit concludeert het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het Europees medicijnagentschap EMA vandaag. Het CBG neemt namens Nederland deel aan dit comité. Het risico op deze bijwerking na vaccinatie blijft zeer zeldzaam. Ondanks dit verband blijft het standpunt van het EMA dat de voordelen van het coronavaccin nog steeds opwegen tegen de bijwerkingen, waaronder deze zeldzame bijwerking. Eventuele risicofactoren worden nog verder onderzocht.

EMA heeft alle meldingen van dit specifieke ziektebeeld tot 22 maart zorgvuldig beoordeeld. Het gaat om 86 meldingen van de combinatie van stollingsproblemen en een laag aantal bloedplaatjes: 62 gevallen van hersentrombose en 24 meldingen van trombose in een van de buikaders. Op 4 april waren er 169 meldingen van hersentrombose en 53 meldingen van buikadertrombose wereldwijd. In totaal zijn er 34 miljoen vaccinaties in Europa en het Verenigd Koninkrijk gezet.

De bijwerking is vooral gezien bij vrouwen onder de 60 jaar en trad binnen 2 weken na de vaccinatie op. Ook is er input gevraagd en meegenomen van een onafhankelijke groep klinische experts uit verschillende EU-lidstaten, waaronder Nederland.

Specifieke risicofactoren worden nog onderzocht
Het EMA heeft nog niet genoeg informatie over specifieke risicofactoren, zoals een voorgeschiedenis van stoornissen aan de bloedstolling, om uitspraken te doen over de voor- en nadelen van het vaccin voor bepaalde doelgroepen. Het onderzoek loopt daarom verder, waarbij gegevens uit de verschillende landen doorlopend gemonitord en beoordeeld worden.

Een mogelijke verklaring voor dit specifieke ziektebeeld van stollingsproblemen en een laag aantal bloedplaatjes is mogelijk een reactie van het afweersysteem, wat ook wel gezien wordt bij patiënten die behandeld worden met heparine. Het geneesmiddelenbewakingscomité heeft de firma opgedragen om meer informatie te verzamelen.

Situatie in Nederland
Op 2 april meldde Bijwerkingencentrum Lareb dat in totaal vijf personen in Nederland na een prik met Vaxzevria een uitgebreide trombose hebben ontwikkeld én een verlaagd aantal bloedplaatjes. Eén persoon is overleden. Naar aanleiding van dit bericht en eerdere vergelijkbare meldingen uit andere landen besloot minister Hugo de Jonge de vaccinaties bij mensen tot 60 jaar uit voorzorg tijdelijk te pauzeren. In totaal zijn er in Nederland tot nu toe ongeveer 400.000 mensen met Vaxzevria gevaccineerd.

CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer: “Het is goed dat er nu meer duidelijkheid is over dit specifieke ziektebeeld na vaccinatie met Vaxzevria. De informatie komt als bijwerking in de bijsluiter en productinformatie. Er wordt ook hard gewerkt aan beter inzicht in dit beeld en of bepaalde mensen hier vatbaarder voor zijn. Het is nu aan minister De Jonge om te besluiten in hoeverre dit gevolgen heeft voor de vaccinatiecampagne.”

Waarschuwing in de productinformatie
Het CBG heeft eerder een brief met risico-informatie uitgestuurd naar zorgprofessionals, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) over een aanvullende waarschuwing in de productinformatie van het vaccin. Zorgverleners en gevaccineerde mensen moeten alert zijn op bepaalde symptomen van stollingsproblemen na vaccinatie, zoals in de bijsluiter en productinformatie staat. Zij moeten dan direct opnemen met de arts bij:

  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Zwelling in de benen
  • Aanhoudende buikpijn
  • Zware, voortdurende hoofdpijn of wazig zien
  • Kleine onderhuidse bloedingen rond de injectieplaats

De informatie komt nu ook als bijwerking in de bijsluiter en productinformatie van Vaxzevria.

Vaccinatiecampagnes
De aanbevelingen van het EMA vormen de basis waarop individuele EU-lidstaten hun eigen nationale vaccinatiecampagnes zullen baseren en uitvoeren. Deze kunnen van land tot land verschillen, afhankelijk van hun nationale behoeften en omstandigheden, zoals infectiepercentages, ziekenhuisopnames, prioritaire populaties en beschikbaarheid van vaccins.

Avondklok weg en terrassen open per 21 april, versoepelingen op komst door 'lagere' derde golf

Het kabinet werkt aan een gefaseerd versoepelingsplan richting de zomer. Bovenaan de lijst staan het heropenen van het hoger onderwijs en de terrassen, ook het schrappen van de avondklok en heropening van de winkels hebben topprioriteit. Deze verruimingen kunnen 21 april ingaan, vrijdag buigt het OMT zich over de wensen. Meer hierover in het AD.

Om tot een definitief besluit te komen, wacht het kabinet eerst het advies af van het OMT. Doordat er steeds meer mensen al een COVID-19-besmetting hebben doorgemaakt en/of gevaccineerd zijn (in totaal circa 6 miljoen mensen), wordt verwacht dat de druk op de ziekenhuizen vanaf mei echt gaan afnemen. "We kijken altijd naar wat er wel kan”, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vanmiddag. "We werken aan een heropeningsplan om mensen perspectief te geven richting de zomer, omdat we meer beschermd worden. Die derde golf lijkt wat mee te vallen ten opzichte van de prognoses, maar laten we niet denken dat de zomer er al bijna is.” Dinsdag volgt het besluit, aldus De Jonge. Het kabinet wil de komende maanden stapje voor stapje de lockdown opheffen, zodat we in de zomer slechts basisregels als ‘handen wassen’ op hoeven te volgen.


Eerste staat VS weigert hormoontherapie kinderen

Arkansas is de eerste staat in de Verenigde Staten die zich verzet tegen het geven van hormoontherapie en geslachtsoperaties bij kinderen die denken dat ze transmensen zijn. Alhoewel de gouverneur Asa Hutchinson zijn veto uitsprak, ging een meerderheid van het conservatieve parlement in de Zuidelijke staat toch akkoord met een verbod.


Transgender-atlete Cece Telfer wint nipt het 400m hordenlopen (Foto: Rudy Gonzalez/NCAA Photos via Getty Images)

Alhoewel Hutchinson zich kan vinden in de inhoud van het verbod, vindt hij als Republikein niet dat de overheid daarover zou moeten beslissen. Het kabinet van president Joe Biden heeft een wet aangenomen, Equality Act, die de rechten van onder andere transmensen moet beschermen. Echt succesvol is die wet niet, want inmiddels zijn al zestien staten bezig om de rechten van transgenders in te perken.

Daarbij moet je denken aan momenten dat een man die zich identificeert als vrouw, niet zomaar van de vrouwentoilet of meisjeskleedkamer gebruik kan maken. Ook worden transvrouwen verbannen van vrouwensporten.

Burgerrechtenbeweging ACLU vindt het allemaal maar verschrikkelijk en spreekt van discriminatie van minderjarige transgenders.

WWF doet voorstellen om de vleesconsumptie te verminderen, om de CO2 uitstoot te verminderen

De milieubeschermingsorganisatie WWF (World Wide Fund for Nature- Wereld Natuur Fonds) heeft een studie naar de ecologische gevolgen van onze voeding gepresenteerd en pleit voor een halvering van de consumptie van dierlijke producten.

“De toekomst ligt op ons bord”, luidt de titel van een WWF-studie die woensdag in Berlijn is gepubliceerd en die gaat over de gevolgen van ons huidige voedingspatroon voor de ecologische voetafdruk de mens. Op meer dan een derde van de bewoonbare oppervlakte van de wereld wordt landbouw bedreven. Volgens het WWF is het verantwoordelijk voor 70 procent van het verlies aan biodiversiteit en 80 procent van de ontbossing wereldwijd. Tussen 21 en 37 procent van de totale wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is te wijten aan voedsel.

Volgens de studie heeft elke inwoner van de wereld gemiddeld ongeveer 2.000 vierkante meter bouwland. 75 procent hiervan komt voor rekening van de productie van dierlijk voedsel zoals vlees, worst, melk of eieren. Slechts 25 procent wordt gebruikt voor het verbouwen van plantaardig voedsel, zei WWF-adviseur Tanja Dräger de Teran. Een vermindering van de vleesconsumptie is niet alleen om ecologische redenen aan te raden, zegt Dräger de Teran. Om gezondheidsredenen raden diverse voedingvoorlichtingsorganisaties ook aan om de vleesconsumptie te halveren.

De besparing voor het klimaat
Minder vleesconsumptie zou ook de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderen, de WWF heeft dat als volgt voor Duitsland berekent: de gemiddelde consumptie van dierlijk voedsel zoals vlees en worst bedraagt 817 gram per persoon per week. Samen met melk en zuivelproducten eroorzaakt dit momenteel ongeveer 70 procent van de voedingsgerelateerde uitstoot van broeikasgassen.

Als de vleesconsumptie van Duitsers gehalveerd zou worden tot 470 gram per week, zou de ecologische balans er veel beter uitzien: dit zou leiden tot een besparing op de uitstoot van broeikasgassen van ongeveer 56 miljoen ton CO2. Deze rekensom is door te rekenen voor alle landen.

Tips voor de overgang
Het WWF beschouwt consumenten niet als de enige verantwoordelijke om vleesconsumptie te verminderen, maar zou ook graag zien dat de regelgeving via de politiek wordt versterkt, bijvoorbeeld via een belasting op dierlijke producten. Maar daarnaast kan de samenleving ook andere keuzes maken. Tanja Dräger de Teran noemt als voorbeeld  de presentatie van vegetarische en veganistische gerechten in bedrijfskantines. Uit onderzoek is gebleken dat de keuze voor veganistische producten wordt beinvloed of deze gerechten vooraan staan of ergens achteraan. Bovendien riep Dräger de Teran op tot een wijziging van de opleidingseisen voor koks. Die dateren uit de vorige eeuw en bevatten geen veganistisch of vegetarisch dieet: "Als het niet goed smaakt, zullen we mensen niet overhalen om opnieuw na te denken."

Schaatsster Anema naar Jumbo-Visma

Reina Anema schaatst volgend seizoen voor Jumbo-Visma. De 27-jarige Anema tekent voor twee seizoenen voor de schaatsploeg waar ze zich nu volledig kan richten op de sport.

"Ik vind het heel bijzonder dat ik de komende twee seizoenen voor het beste schaatsteam ter wereld uit mag komen", aldus Anema. "We staan aan de vooravond van het belangrijke olympische seizoen, dus toen Jac mij belde en vertelde dat ze een extra dame voor de allroundtrein zochten, was ik eerlijk gezegd een beetje verrast. Ik had niet verwacht dat er nog veranderingen in de ploeg zouden plaatsvinden."

"Ik kijk ernaar uit om in zo'n professionele omgeving aan de slag te gaan. De hele ploeg ademt topsport en alles is tot in de puntjes geregeld. Team FrySk voelde voor mij als een familie, mede dankzij mijn speciale band met coach Siep (Hoekstra, red.), met wie ik altijd fijn heb samengewerkt. Ik zat daar goed op mijn plek, maar deze kans kon ik niet laten lopen. Ik kijk met een goed gevoel terug op afgelopen seizoen. Tegelijkertijd weet ik dat het nog beter kan. Ik ga er alles aan doen om dat te bewerkstelligen."

Met het aantrekken van Anema zegt de schaatsploeg voor volgend seizoen compleet te zijn. Eerder werden Beau Snellink (afkomstig van TalentNED) en Tijmen Snel (doorgestroomd vanuit de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma) al toegevoegd. Hein Otterspeer vertrok na zeven seizoenen bij de schaatsploeg.

Vera Bergkamp (D66) gekozen tot nieuwe Kamervoorzitter

D66-Kamerlid Vera Bergkamp (49) is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Ze won in één stemronde van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) en PVV’er Martin Bosma. Volgens Bergkamp is het Kamervoorzitterschap de ‘Champions League’.

Pogacar klopt Roglic in het Baskenland

Tadej Pogačar heeft de derde etappe van de Ronde van het Baskenland op zijn naam gezet. Op de steile slotklim naar Ermualde bleef de Sloveen zijn landgenoot Primo Roglič voor. In het algemeen klassement staat Roglič dan weer voor Pogačar.

Vandaag stond in de Ronde van het Baskenland de derde etappe op het programma, met op het einde een steil klimmetje met stijgingspercentages tot 20%. Maar voordat de renners aan het steile muurtje konden beginnen moesten eerst nog ruim 160 kilometer worden afgelegd.

Er zou lange tijd een kopgroep van zeven vooruit rijden. De kopgroep nam een ruime voorsprong, maar in aanloop naar de steile slotklim werden ze ingerekend en konden we ons gaan opmaken voor de strijd op het steile muurtje.

Vlak voor het opdraaien van de slotklim naar Ermualde konden we een streep zetten door twee favorieten voor de dagzege: Wilco Kelderman en Michael Woods. Het tweetal raakte betrokken bij een valpartij. Door de valpartij begonnen de Zuid-Amerikanen Sergio Higuita en Richard Carapaz met een kleine voorsprong aan de beklimming. Het tweetal werd snel teruggegrepen door Tadej Pogačar. De Sloveen probeerde het meermaals, maar zijn landgenoot Primo Roglič ging vlot mee in het wiel van de Tourwinnaar.

In de slotkilometer probeerde Roglič, maar ditmaal zat Pogačar op het wiel, waarna hij er met nog 200 meter te gaan uitkwam. Pogačar pakte zo de ritzege en door winst pakte hij ook vier extra bonificatieseconden op Roglič en volgt in het klassement nu op twintig seconden van zijn landgenoot.

Philipsen zegeviert in Scheldeprijs

Jasper Philipsen heeft de Scheldeprijs op zijn naam geschreven. De Belg van Alpecin-Fenix was de rapste in de sprint van een uitgedund peloton.

De wind speelde vandaag een rol. Vooral in de ochtend was het slecht weer. Hierdoor moest de ploegenpresentatie worden geannuleerd. Ook in de koers was de wind een spelbreker. Er waren verschillende valpartijen waardoor het peloton meerdere malen in stukken brak.

Zeventig kilometer voor de finish was er een groep van 29 man met daarin onder meer Sam Bennett, drievoudig winnaar Mark Cavendish (Deceuninck) en sprinters Philipsen, Pascal Ackermann (Bora), Giacomo Nizzolo (Qhubeka). Bennett leek in een zetel naar de overwinning te gaan met vier ploeggenoten in de kopgroep. Het waren echter de twee ploeggenoten van Philipsen die de beste lijn kozen in de eindsprint. Beste Nederlander was Danny van Poppel die vierde werd.

 #SPmen After a hard day of wind and echelons 💨, a fast @jasperphilipsen wins the sprint! Congrats 🙌 #SP21 pic.twitter.com/xHnk2fygfM

Cornald Maas en Sander Lantinga doen commentaar Songfestival

Cornald Maas en Sander Lantinga gaan in mei het Eurovisie Songfestival voorzien van commentaar voor de Nederlandse kijker. Lantinga neemt het stokje eenmalig over van Jan Smit, die dit jaar één van de presentatoren van het songfestival is. Cornald Maas en Sander Lantinga geven commentaar tijdens de halve finales op 18 en 20 mei en de finale op 22 mei in Rotterdam Ahoy. 

Cornald Maas is al sinds 1993 professioneel betrokken bij het Eurovisie Songfestival. Vanaf 2004 verzorgt hij het commentaar. Cornald: “Ik kijk er naar uit om het commentaar in de uitzendingen met Sander te verzorgen, temeer door zijn muzikale know how en humor. Sander heeft nooit zijn liefde voor het Eurovisie Songfestival onder stoelen of banken gestoken, wat ik uiteraard erg waardeer.” 

Sander Lantinga maakt sinds 2019 deel uit van de selectiecommissie van AVROTROS, waar ook Cornald al jaren lid van is. Dit jaar verzorgt de Radio 538-DJ voor het eerst het commentaar bij het Eurovisie Songfestival. Lantinga: “Mensen in mijn omgeving hebben mij wel eens gevraagd of ik ooit het festival zou willen presenteren. Ik ben tenslotte groot fan! Mijn antwoord was dan altijd dat ik liever het commentaar zou willen doen. Ik voel me dus enorm vereerd. Zeker omdat dit jaar het festival in Nederland wordt georganiseerd en het eenmalig is, vind ik dit het leukste vakantiebaantje ooit. Voor Cornald ook fijn dat ik hem onder mijn hoede kan nemen om hem alle ins en outs van het songfestival mee te geven, haha.” 

Inzending
Jeangu Macrooy (27) vertegenwoordigt met het nummer Birth of a New Age Nederland op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Birth of a New Age gaat over veerkracht en viering van een nieuw tijdperk en is een ode aan iedereen die voor zichzelf opkomt en de kracht van zijn authenticiteit durft te vieren.

Kritische JŁrgen Klopp haalt uit naar arbiter ťn stadion van Real Madrid

Jürgen Klopp was dinsdag na de 3-1 nederlaag tegen Real Madrid in de eerste kwartfinale van de Champions League erg kritisch op zijn ploeg Liverpool. Volgens de manager verdient Liverpool het op deze manier niet om door te gaan naar de halve finale van het Europese toernooi. Klopp begreep daarnaast weinig van enkele beslissingen van zijn landgenoot Felix Brych én vond ook het stadion van Real Madrid maar niets.

Vanwege de renovatie van het Santiago Bernabéu speelt de club al maanden in het Estadio Alfredo Di Stéfano, een klein stadion op het trainingscomplex van Real.

"Je moet het verdienen om door te mogen gaan naar de halve finales en dat recht hebben we vanavond absoluut niet afgedwongen", stelde Klopp. "We hebben niet goed gevoetbald en verzuimden om onze tegenstander pijn te doen."

"We hebben het Real Madrid erg gemakkelijk gemaakt om te winnen. Het was simpelweg niet goed genoeg en daar maak ik me nog het meeste zorgen om."

Trent Alexander-Arnold kopte de bal bij de 2-0 zomaar in de voeten van Asensio en bij de 3-1 van Vinícius Junior zag doelman Alisson er niet goed uit.

"In de voetballerij maakt iedereen fouten, maar bij ons gebeurde het telkens op cruciale plekken. We speelden met risico in ons spel, dus we konden ons die fouten niet veroorloven."

Klopp was echter boos over een eerder moment voorafgaand aan de tweede goal van Real Madrid. Sadio Mané werd volgens de Duitser onreglementair naar de grond gehaald door Lucas Vázquez. Brych liet echter doorspelen.

"Ik begrijp niet wat de scheidsrechter daar deed. Ik zou bijna denken dat het iets persoonlijks was. De scheidsrechter deed net alsof Sadio een schwalbe maakte, terwijl het een duidelijke overtreding was. Na dat moment kreeg Sadio overigens helemaal niks meer mee van de scheidsrechter."

"Dat is onterecht. Dat heb ik hem ook verteld na afloop. Het was oneerlijk. We verliezen niet door de scheidsrechter, we waren niet goed genoeg. Maar op momenten als deze heb je een redelijke scheidsrechter nodig. Dat was genoeg geweest."

Klopp voelt zich nog allerminst uitgeschakeld. "We kunnen volgende week alles nog omdraaien", benadrukte de Duitser. "Real Madrid zal het komende week zwaar krijgen op Anfield, of er nu wel of geen supporters zijn. Wij hebben tenminste een 'echt' stadion."

Klopp doelde met zijn opmerking op het kleine en lege Estadio Alfredo Di Stéfano. "Het was best wel vreemd om hier te voetballen en ook echt moeilijk om in deze omstandigheden een wedstrijd te spelen. Volgende week op Anfield zal het er anders aan toe gaan en dat zal in ons voordeel zijn."

Giorno Giovanna wordt toegevoegd aan Jump Force

Giorno Giovanna wordt op 13 april toegevoegd aan Jump Force, het vechtspel waarin je met allerlei bekende anime-helden kunt knokken. Giorno is bekend van Jojo's Bizarre Adventure Part 5: Golden Wind. Hij gaat vier euro kosten, maar je kunt hem ook krijgen als onderdeel van de 'Character Pass 2'-pakket dat achttien euro kost en vijf personages bevat.

Zie Giorno in actie in de trailer hieronder. Jump Force is beschikbaar voor PS4, Xbox One, Switch en pc.

Invictus Games volgend jaar in april in Den Haag

De Invictus Games 2020 worden volgend jaar van 16 tot en met 22 april in het Zuiderpark in Den Haag gehouden. Het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen was vanwege de COVID-19-crisis al 2 keer uitgesteld.

Het zag er lang naar uit dat de Games niet fysiek door zouden kunnen gaan in Den Haag. Er werd zelfs gedacht aan een digitale editie. Zo ver kwam het niet, merkt teamcaptain Wouter Bakker van het Nederlandse team op. “Wij kijken er naar uit om in 2022 de spelen te mogen beleven zoals ze bedoeld zijn: met vrienden & familie en met de steun van het publiek vanaf de tribunes.”

Ook de organisatie is opgelucht dat er toch een nieuw moment is vastgelegd. “Nu we een datum hebben waarop we ons kunnen concentreren, kunnen wij en de deelnemers nieuwe doelen stellen. De Invictus familie zal in Den Haag zijn kracht aan de wereld tonen in 2022”, aldus Mart de Kruif, voorzitter van de Invictus Games 2020.

5e editie
De verwachting is dat er volgend jaar meer dan 500 deelnemers uit 20 landen naar Den Haag komen. Zij strijden tegen elkaar in 10 adaptieve sporten.

Het is de 5e keer dat de Games worden gehouden. In 2014 vond in Londen de 1e editie plaats, gevolgd door Orlando in 2016. Toronto (2017) en Sydney (2018) waren ook gastheer van de Games.

Bij de Invictus Games staat de kracht van sport centraal om herstel te stimuleren en revalidatie te ondersteunen. Ook dragen de spelen bij aan het creëren van een breder begrip en respect voor de militairen die hun land dienen of gediend hebben.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Oddworld: Soulstorm launchtrailer

Oddworld: Soulstorm is op 6 april uitgekomen voor PS4, PS5 en pc (Epic Games Store). De game is tevens gratis voor PS5-eigenaren met een PlayStation Plus abonnement. Soulstorm is een 2.9D puzzel-platformer. Bekijk de launchtrailer hieronder.

Abe heeft een transformatie ondergaan: van een Mudokon-pion die op het punt stond opgeslokt te worden door de machines van Glukkons megabedrijf naar een held die het symbool van hoop wordt. Abe neemt het op tegen de heersende macht van de planeet. Ze zijn gewapend met alle middelen van onderdrukking, van propaganda tot biologische wapens tot dodelijk geweld. Ga op zoek naar voorraden, maak wapens, bewapen je volgers, los puzzels op en zorg ervoor dat alle volgers van Abe hun vrijheid weer terug krijgen.

Ten Hag heeft naast Stekelenburg nog twee twijfelgevallen voor Roma-thuis

Het is nog onzeker of Maarten Stekelenburg donderdag inzetbaar is bij Ajax in de thuiswedstrijd tegen AS Roma in de kwartfinale van de Europa League. Over de doelman, die zondag tegen sc Heerenveen (1-2 winst) in de warming-up geblesseerd uitviel, wordt in een later stadium een definitief oordeel geveld, zo meldt Erik ten Hag woensdagmiddag op de persconferentie.

De kans is derhalve aanwezig dat Kjell Scherpen donderdag in de Johan Cruijff ArenA zijn Europese debuut maakt voor Ajax. "Stekelenburg, dat gaan we afwachten", verklaart Ten Hag op de persbijeenkomst in aanloop naar de eerste ontmoeting met AS Roma in Europees verband.

"Het is geen langetermijnprobleem, maar of het snel genoeg gaat voor morgenavond zullen we zien", aldus de coach van de koploper in de Eredivisie, die tevens aangeeft dat Stekelenburg woensdag meetraint met de A-selectie van Ajax.

"Dat is wel de bedoeling. Maar we zijn nu ook met hem bezig en we kijken eigenlijk van uur tot uur hoe dat gaat en of hij de volgende stap kan zetten" Ten Hag krijgt vervolgens de vraag of hij van plan is om Stekelenburg op de wedstrijddag zelf nog uitgebreid te willen testen, om zo te kijken of de knieblessure helemaal is verdwenen. "Dat beslissen we aan het einde van de dag (woensdag, red.)", zo luidt het antwoord van de Ajax-trainer.

Ten Hag kan donderdagavond sowieso niet beschikken over de niet ingeschreven Sébastien Haller en de bij Oranje geblesseerd geraakte Daley Blind.

Tevens zijn André Onana en Noussair Mazraoui al langere tijd niet inzetbaar. Daarnaast staan er vraagtekens achter de namen van Perr Schuurs (knieblessure) en Sean Klaiber (vader geworden) wat betreft het bezoek van AS Roma aan Amsterdam.

"De hoop is er dat ze er alledrie bij zijn morgen", blijft Ten Hag optimistisch naar de toekomst kijken. "Blind, Haller, Mazraoui en Onana ontbreken. Mazraoui heeft de eerste stap richting de groep gezet. Mazraoui is een hele goede speler die we zeer missen."

"Maar we kunnen ze alle vier opvangen. Devyne Rensch en Jurriën Timber hebben het goed gedaan", zo besluit de oefenmeester van Ajax zijn vooruitblik. Het eerste fluitsignaal van het thuisduel van Ajax met AS Roma klinkt donderdagavond om 21.00 uur.

Wiebes wint eerste Scheldeprijs voor vrouwen

De eerste editie van de Scheldeprijs voor vrouwen is gewonnen door Lorena Wiebes. Na 136 kilometer koersen was de Nederlandse renster de snelste in de massasprint.

Daniek Hengeveld zorgde voor de vlucht van de dag. De Nederlandse werd op acht kilometer van de streep echter ingerekend. Vervolgens probeerde Letizia Borghesi het maar ook haar vluchtpoging was tevergeefs. In de eindsprint kwam Wiebes pas laat op kop en hield de Deense Emma Norsgaard maar nipt achter zich. 

COVID-19: 6409 nieuwe besmettingen en 23 doden, totaal 1.319.353 en 16.672

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6409 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.319.353 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 285 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1782 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 57 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 776 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 23 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.672 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: kleine vuurtorentjes

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd terug ging het hier over de grootste vuurtoren van ons land en waar er één de grootste is heb je natuurlijk ook een kleinste! Wist je dat het lage licht van de Vuurtorens van Nieuwendijk de kleinste werkende vuurtoren van Nederland is. De toren is 7,5 meter hoog en samen met het hoge licht (9 meter hoog en de op één na kleinste) vormen ze een lichtenlijn voor het invaren van het Hitsertsche of Vuile Gat.

Het nutteloze feitje van de dag: kleine vuurtorentjes (WikiCommons/John Scholte)
Het nutteloze feitje van de dag: kleine vuurtorentjes (WikiCommons/John Scholte)

Rechter beslist: Zonnestudio's blijven voorlopig nog gesloten

De rechtbank Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de Staat niet verplicht is de sluiting van zonnestudio’s per direct ongedaan te maken. De SVZ, de branchevereniging die de zonnestudio’s vertegenwoordigt, had daar bij de voorzieningenrechter om gevraagd.

De Staat heeft een grote mate van (beleids)vrijheid bij het nemen van maatregelen ter bestrijding van de pandemie. De keuze van de Staat om bij de versoepeling van de coronamaatregelen van eind februari 2021 wél de contactberoepen (zoals kappers) weer open te laten gaan, maar niet de zonnestudio’s, is volgens de rechter niet onrechtmatig.

Keuzes
De Staat moet bij de huidige stand van de pandemie de risico’s nog steeds beperken en kan niet te veel tegelijk versoepelen. Daarom moeten er keuzes worden gemaakt. De keus is daarbij (naast opening van scholen, toestaan van buitensporten en winkelen op afspraak) gevallen op heropening van contactberoepen. Zonnestudio’s horen niet in die categorie en vallen om die reden buiten de laatste versoepeling.

Verspreiding
Dat in zonnestudio’s (relatief) veilig kan worden gewerkt betekent niet dat daarom tot openstelling moet worden overgegaan. Een openstelling van de zonnebranche leidt hoe dan ook tot meer contactmomenten en meer reisbewegingen en daarmee tot het risico op meer besmettingen en een verdere verspreiding van het virus.

Advies RIVM: alcohol alleen bij slijterij (en extra belasting op suikerhoudende dranken)

Om problematisch alcoholgebruik en overgewicht verder te verminderen in Nederland zijn extra maatregelen nodig, concludeert gezondheidsinstituut RIVM na onderzoek. Het instituut raadpleegde gezondheidsexperts van universiteiten en kennisorganisaties om in kaart te brengen wat hiervoor nodig is. Meer hierover in DvhN.

Experts op het gebied van preventie en leefstijl hebben maatregelen voorgesteld die volgens hen kunnen helpen om problematisch alcoholgebruik en overgewicht verder te verminderen. Het invoeren van belasting op suikerhoudende dranken, het afschaffen van btw op producten uit de Schijf van Vijf en alleen alcoholverkoop bij slijters zijn enkele van die extra maatregelen. De experts deden mee aan een onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ). Uit eerder RIVM onderzoek bleek dat de huidige afspraken in het Nationaal Preventieakkoord niet genoeg zijn om de ambities voor problematisch alcoholgebruik en overgewicht te halen.

Experts van diverse universiteiten en kennisorganisaties zijn geraadpleegd. Hun kennis is door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gebundeld in een top 10 van maatregelen voor problematisch alcoholgebruik en voor overgewicht. Ook zijn de maatregelen vergeleken met wat er in de wetenschappelijke literatuur te vinden is rondom deze thema’s. Deze resultaten worden aangeboden aan het ministerie.

In de top 10 van overgewicht staan maatregelen als extra belasting op suikerhoudende dranken en het afschaffen van BTW Belasting Toegevoegde Waarde op producten uit de Schijf van Vijf. Ook adviseren experts om met werkgevers strengere afspraken te maken over gezond eten op de werkvloer en om op minder plaatsen fastfood te verkopen.

Ook in de top 10 voor het verminderen van problematisch alcoholgebruik staan prijsmaatregelen. Zo raden de experts aan om de accijns te verhogen en een minimum eenheidsprijs voor alcohol in te voeren. Daarnaast adviseren ze strengere afspraken rondom marketing op plaatsen waar veel jongeren komen, zoals bij sportverenigingen en op scholen. En stellen ze voor om alcohol alleen nog bij slijters te verkopen.

Elk jaar sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ze vormen samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. Met de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord willen alle deelnemende partijen de leefstijl van Nederlanders verbeteren.

De Bruyne verbindt toekomst aan Man City met duurste deal ooit

Kevin De Bruyne lijkt zijn loopbaan af te sluiten bij Manchester City. De Engelse koploper en kwartfinalist in de Champions League meldt woensdagochtend namelijk dat de Belgische spelmaker zijn contract in het Etihad Stadium heeft verlengd tot de zomer van 2025.

De oude verbintenis van De Bruyne bij de grootmacht uit Manchester liep door tot na afloop van de jaargang 2022/23. Volgens onder meer Het Laatste Nieuws heeft de middenvelder met een jaarsalaris van ruim twintig miljoen euro de duurste deal ooit in de clubgeschiedenis in de wacht gesleept.

"Ik ben echt dolgelukkig", jubelt De Bruyne op de clubwebsite na het ondertekenen van de contracten. "Ik voel me hier echt thuis sinds mijn komst naar de club in 2015. Ik houd van de supporters, mijn gezin is gelukkig hier en ik heb als speler een enorme ontwikkeling doorgemaakt."

"Bij deze club draait echt alles om succes en alle voorwaarden zijn aanwezig om op topniveau te presteren. Ik hoefde er dus niet lang over na te denken om mijn contract te verlengen. Ik speel het beste voetbal uit mijn loopbaan en ik heb het gevoel dat er nog veel meer in het vat zit", aldus de ambitieuze De Bruyne.

"Pep Guardiola en ik kijken op dezelfde manier tegen voetbal aan", vervolgt de 29-jarige middenvelder, die dinsdagavond eenmaal scoorde in het Champions League-duel met Borussia Dortmund (2-1 winst). "Een dergelijke band met de manager is ongelooflijk belangrijk, want we hebben namelijk dezelfde doelstellingen."

"We willen allebei precies hetzelfde. Mijn focus ligt nu volledig op het succesvol afsluiten van dit seizoen. Onze resultaten en prestaties tot dusver zijn geweldig geweest en in dat kader moeten we ervoor zorgen dat we onszelf belonen met prijzen", zo besluit de Belgisch international zijn relaas.

Volgens Het Laatste Nieuws duurden de onderhandelingen tussen Manchester City en De Bruyne ongeveer een halfjaar. De gesprekken over een nieuwe deal werden in het Paasweekeinde dan eindelijk afgerond.

Inclusief bonussen strijkt de spelmaker vanaf nu jaarlijks ruim twintig miljoen euro op, zo klinkt het. Daarmee behoort De Bruyne tot de absolute grootverdieners in de Premier League. In de oude situatie ontving hij op jaarbasis al een bedrag van achttien miljoen euro.

De Bruyne kwam tot dusver tot 255 wedstrijden (65 doelpunten en 105 assists) in het shirt van Manchester City. Bij the Citizens werd zijn prijzenkast aangevuld met twee landstitels, eeb FA Cup, viermaal de EFL Cup en de Community Shield.

De middenvelder is met Manchester City heel dicht bij zijn derde kampioenschap, terwijl het elftal van Guardiola ook nog kans maakt op de EFL Cup (finale tegen Tottenham Hotspur), FA Cup (halve finalist) en Champions League (kwartfinalist).

Verouderd lesmateriaal op basischool: 'Groepje negers dat blanke jongen uitscheldt'

"Een groepje negers heeft de blanke jongen uitgescholden." Dat moest groep 8 van de Groningse Schoolvereniging invullen in een taalopdracht, tot woede van ouders en tot schrik van Directeur Ton Wiegman. De school gebruikt vanaf nu geen oud lesmateriaal meer. 

"Een heel domme fout", noemt de schooldirecteur het incident. "Dit kan en mag nooit weer gebeuren."  Meer hierover bij DvhN (abonnees)

Pac-Man 99 aangekondigd voor Nintendo Switch

Vorig jaar kwam Nintendo met een Tetris Battle Royale, genaamd Tetris 99. De game bleek erg populair, dus nu krijgt een nieuwe serie de behandeling in de vorm van Pac-Man 99.

In de game speel je Pac-Man met 98 andere spelers. Door de spookjes op te eten, verplaats je deze naar de speelvelden van andere spelers. Je kunt power-ups gebruiken om tactisch te spelen, zoals jezelf meer snelheid geven.

De game is vanaf morgen zonder extra kosten te downloaden voor abonnees van Nintendo Switch Online. De game bevat extra betaalde modi en andere stijlen voor de game.

CL: City en Real starten kwartfinales met winst

In de Champions League zijn dinsdagavond de eerste wedstrijden gespeeld in de kwartfinales. Manchester City kreeg bezoek van Borussia Dortmund, Real Madrid ontving Liverpool.

Pas na een kleine twintig minuten werd de eerste echte aanval op touw gezet, maar dat leverde wel gelijk een goal op: Riyad Mahrez kreeg plotseling de bal in de voeten, waarna hij Kevin De Bruyne in staat stelde de score te openen.

Tien minuten voor rust kwam Dortmund op gelijke hoogte, maar toch niet: Jude Bellingham had de keeper geraakt, zo oordeelde de scheidsrechter - onterecht, zo bleek. Na rust kregen beide teams forse kansen, maar een tweede goal wilde maar niet vallen.

In de slotfase viel er eindelijk weer wat te noteren: Marco Reus bracht de Duitsers dan toch op gelijke hoogte met nog een minuut of tien te spelen, maar in blessuretijd werkte Phil Foden de winnende 2-1 binnen.

Real Madrid kreeg Liverpool op bezoek en na een half uur werd er gescoord: de jonge Vinícius Júnior knalde de 1-0 binnen na een prachtige pass van Toni Kroos. Een paar minuten later was Kroos weer behulpzaam: dit keer kwam de bal via Trent Alexander-Arnold voor de voeten van Marco Asensio terecht, die de 2-0 erin wipte.

Kort na rust sloeg Liverpool terug: Diogo Jota's schot leverde niks op, maar Mo Salah stond perfect en tekende voor de 2-1. Halverwege de tweede helft ging het toch weer fout: Luka Modric stelde Vinícius in staat de bal door de benen van Nathaniel Phillips in het doel te krijgen. Het bleef bij 3-1, op 14 april is de return.

Politie krijgt twee tips binnen over liquidatie Ajax-hooligan 'Polletje'

De politie heeft twee tips ontvangen over de schutter die Martin van de Pol (Polletje) doodschoot op donderdag 4 maart. De tips zijn binnengekomen naar aanleiding van de uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht van dinsdagavond, waarin aandacht werd besteed aan de zaak.


Beelden Opsporing Verzocht (Bron: YouTube)

Op de beelden die tijdens de uitzending werden getoond, was te zien dat de man vlak achter Van de Pol loopt en hem van dichtbij doodschiet. Volgens de politie handelde hij "ongelooflijk koelbloedig en berekenend".

Lees ook: Ajax-hooligan 'Polletje' doodgeschoten

De 56-jarige Martin van de Pol werd op donderdag 4 maart doodgeschoten in het bijzijn van zijn 7-jarige dochter, die hij net van school had gehaald. Volgens de politie had de dader Van de Pol de dag ervoor al opgewacht.

De dader heeft een getinte huidskleur en wordt 20 tot 25 jaar oud geschat. Hij is zo'n 1.85 meter lang en droeg een lichtkleurig mondkapje, donkere kleding en een broek met smalle pijpen. Hij had een dondere parkajas aan. mogelijk van het merk Krakatau.

'Blijf tippen'
De twee tips kreeg de politie tijdens de uitzending binnen, maar de politie denkt niet dat het bij de twee tips blijft: "Na een uitzending komen de tips vaak pas de volgende dagen binnen", laat een woordvoerder van de politie weten.

"Eén tip kan al de doorslaggevende tip zijn in zo'n zaak", vertelt de woordvoerder. "Wij roepen mensen op om te blijven tippen. Ook als je het idee hebt dat de info er niet toe doet kan het belangrijk zijn. Voor hetzelfde geld is dat het puzzelstukje dat de puzzel afmaakt."

Zwakbegaafde Bulgaarse jarenlang geprostitueerd door twee landgenoten

Ze moest dag en nacht beschikbaar zijn voor klanten en ook onveilige seks met hen hebben. De zwakbegaafde Bulgaarse werd door twee landgenoten – een 31-jarige man en een 35-jarige vrouw – uitgebuit en in de prostitutie gedwongen. Daarvan is het OM overtuigd. De officier van justitie eiste dinsdag vijf jaar cel tegen beide verdachten.

Sinds 2016 werkte het slachtoffer op diverse plaatsen in de Randstad. De man en de vrouw waren altijd in de buurt. Zo plaatste de man advertenties op websites om zo klanten te werven. Ook beheerde hij het geld. De vrouw nam de telefoontjes aan in het Engels en het Nederlands en deed de deur open voor klanten. Het slachtoffer zelf spreekt alleen Bulgaars en kan niet lezen of schrijven.

Bij diverse controles kreeg de politie te horen dat het slachtoffer – net als de vrouw – vrijwillig in de prostitutie zat. Vreemd was wel dat ze niet wist in welke stad ze was en of er klanten verwacht werden of niet. Ze zou het geld dat ze verdiende, naar haar moeder in Bulgarije sturen.

142 euro voor moeder
Omdat de politiemensen het niet vertrouwden, startten zij een onderzoek. Daaruit bleek dat de man en de vrouw tienduizenden euro’s overmaakten naar Bulgarije. Het slachtoffer daarentegen had in al die jaren 142 euro overgemaakt naar haar moeder.

Na hun aanhouding verklaarde de man dat hij beide vrouwen in de prostitutie had gedwongen. Waarschijnlijk deed hij dat om de vrouw met wie hij een relatie had, vrij te pleiten. Want over de tap zegt de zus van de vrouw: “Jullie wisten heel goed wat jullie hebben gedaan en jullie wisten ook dat jullie gepakt zouden worden”.

Isolement
Het OM is er dan ook van overtuigd dat de man en de vrouw beiden in het complot zaten om het slachtoffer ruim viereneenhalf jaar uit te buiten. Door haar achterstand verkeerde zij in isolement en was totaal afhankelijk van de twee. De vrouw inde ook vaak het geld van de afspraken van het slachtoffer.

De rol van de vrouw lijkt iets groter dan die van de man. Zij stond de klanten aan de telefoon te woord en sprak af welke handelingen zouden plaatsvinden. Maar omdat zij in nauwe en bewuste samenwerking het slachtoffer hebben geprostitueerd, maakte de officie van justitie geen onderscheid in haar strafeis. Zij eisten tegen beide Bulgaren vijf jaar cel.

De uitspraak is over twee weken.

Marengo-proces gaat vandaag verder in 'De Bunker'

De zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam-Osdorp wordt vandaag weer gebruikt voor het proces tegen de groep van topcrimineel Ridouan Taghi. De dag staat in het teken van het verhoor van kroongetuige Nabil B. Vermoedelijk is Taghi opnieuw aanwezig. Zo meldt AT5 op haar website

Twee weken geleden vond de eerste inhoudelijke zitting van het zogenoemde Marengo-proces plaats. Er was een groot aantal beveiligingsmaatregelen getroffen, mede omdat de in Dubai opgepakte Ridouan Taghi voor het eerst buiten de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught was.

Gepantserde wagens
De meeste verdachten werden in gepantserde wagens vervoerd door het Bijzonder Ondersteuningsteam (BOT) van justitie, soms onder begeleiding van eveneens gepantserde auto's met zwaar bewapende leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie erin. In de straten rondom de rechtbank stonden agenten met machinepistolen. Ook hing er een helikopter met een scherpschutter van de DSI boven de wijk en werden er drones ingezet.

Of deze beveiligingsmaatregelen opnieuw genomen zijn moet vanochtend blijken. "Als deze maatregelen nodig zijn, dan worden ze genomen", zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie de vorige keer tegen AT5.

Zeventien verdachten
Het proces draait om vier moordzaken, waaronder de moord op Martin Kok in Laren en de liquidatie van een man in de flat Kikkenstein in Zuidoost, allebei in 2016 gepleegd. Volgens justitie hadden de zeventien verdachten allerlei verschillende rollen, zoals de voorbereiding van moorden en het observeren van de doelwitten. Tijdens de vorige zitting noemde hoofdverdachte Taghi de kroongetuige een leugenaar en een fantast.

Het proces begint om 10.00 uur. Aanstaande vrijdag vindt er opnieuw een zittingsdag plaats, net als op 12 en 16 april.

3.900 mensen overleden aan COVID-19 in december 2020

In december 2020 stierven 3.904 mensen aan COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Het totaal aantal coronadoden in 2020 komt daarmee volgens de voorlopige cijfers op 20.030. Van hen overleden 17.357 mensen aan vastgestelde COVID-19 en 2.673 aan vermoedelijke COVID-19. Bijna 6 op de 10 van de in 2020 aan COVID-19 overledenen waren mensen die Wlz-zorg kregen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers over doodsoorzaken die het CBS vandaag publiceert.

Het CBS publiceert wekelijks over het aantal overledenen, gebaseerd op sterfteberichten die het CBS dagelijks binnenkrijgt van gemeenten. Die sterfteberichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaken. De cijfers over doodsoorzaken zijn gebaseerd op de doodsoorzaakverklaringen van een arts. Het CBS ontvangt deze verklaringen via de gemeente waar iemand is overleden. De cijfers die vandaag worden gepresenteerd zijn gebaseerd op 97,8 procent van alle doodsoorzakenverklaringen in 2020. Voor meer informatie: Hoe het CBS de doodsoorzakenstatistiek samenstelt in coronatijd. Deze cijfers zijn voorlopig. Medio juni publiceert het CBS een breder overzicht van de doodsoorzaken in 2020.

Bijna 2.300 Wlz-gebruikers in december overleden aan corona
In december 2020 overleden 2.297 gebruikers van zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) aan COVID-19, 538 meer dan in november. Met 33 procent was COVID-19 ook in december een van de belangrijkste doodsoorzaken van overledenen met Wlz-zorg. In de overige bevolking was dit 16 procent. Van alle in 2020 aan vermoedelijke of vastgestelde COVID-19 overledenen ontving 58 procent zorg vanuit de Wlz, zoals zorg in een verpleeghuis.

Oversterfte volledig door het nieuwe coronavirus
In de tweede COVID-19 golf in 2020, in de weken 39 tot en met 53 (21 september 2020 tot en met 3 januari 2021) overleden 7.600 meer mensen dan verwacht. In dezelfde periode stierven 9.924 mensen aan het nieuwe coronavirus. Ook in de tweede golf werd de oversterfte volledig verklaard door de sterfte aan COVID-19, net als in de eerste golf van de pandemie.

Informatiebronnen CBS en RIVM
Op basis van GGD-meldingen rapporteerde het RIVM in de tweede golf in 2020 (week 39 tot en met week 53, 21 september 2020 tot en met 3 januari 2021) 5 814 mensen die overleden aan COVID-19. Het CBS registreerde in dezelfde periode op basis van doodsoorzaakverklaringen 9.593 mensen die overleden aan vastgestelde COVID-19. Tevens zijn er 331 overledenen met vermoedelijke COVID-19 als de onderliggende doodsoorzaak. Bij elkaar zijn dat 9.924 COVID-overlijdens.

Dat de cijfers van het CBS en het RIVM verschillen heeft meerdere mogelijke oorzaken. Ten eerste, er kunnen overledenen zijn bij wie de arts op basis van het klinisch beeld COVID-19 aangaf als doodsoorzaak, zonder dat dit door een laboratoriumtest is bevestigd. Die overledenen ontbreken dan in de RIVM-cijfers. Ten tweede, overledenen bij wie COVID-19 was vastgesteld (ook met een positieve laboratoriumtest) zijn mogelijk niet (direct) gemeld bij de GGD (ook omdat er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19), daardoor ontbreken deze in de cijfers van het RIVM. De gemelde COVID-19-sterfte in RIVM-rapportages over eerdere periodes kan nog regelmatig veranderen door nagekomen meldingen. Het CBS actualiseert de cijfers over doodsoorzaken als de nog ontbrekende verklaringen ook verwerkt zijn.

Rode Kruis voorziet in behoefte aan begeleid vervoer naar vaccinatielocatie

Sinds het begin van dit jaar heeft het Rode Kruis ruim 2000 aanvragen gekregen voor het vervoeren van ouderen die niet zelfstandig naar de vaccinatielocatie kunnen komen. De hulporganisatie vindt het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus. Als blijkt dat iemand geen enkele andere mogelijkheid heeft om zelfstandig naar de vaccinatielocatie te reizen, kan het Rode Kruis ondersteunen.

“We rijden ouderen die dat nodig hebben niet alleen naar de locatie, maar zorgen er ook voor dat diegene begeleid wordt naar de plek waar de vaccinatie gezet wordt. Dit is specifiek voor mensen die net deze extra ondersteuning nodig hebben”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. De 99-jarige meneer Zuydendorp, die met vervoer én in de vaccinatielocatie door het Rode Kruis geholpen is, vertelt: “Ik vind het fijn dat ik dit hele traject begeleiding heb gekregen. Ik ben het Rode Kruis heel dankbaar.”

Uitnodiging
Ouderen die uitgenodigd worden voor een coronavaccinatie ontvangen hierover een brief van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op dat moment kunnen zij een afspraak maken voor een vaccinatie via het telefoonnummer genoemd in deze brief. Vervolgens wordt gekeken of ouderen die niet over eigen vervoer beschikken en ook geen beroep kunnen doen op hun netwerk of alternatieve vervoersmogelijkheid, zoals vervoer via gemeenten, in aanmerking komen voor hulp. Via de website van het Rode Kruis is in een stappenplan na te lezen hoe begeleid vervoer naar een vaccinatielocatie geregeld kan worden.

Ondersteuning vaccinaties
Het Rode Kruis ondersteunt in verschillende regio’s in Nederland de GGD’en bij het vaccineren. Zo zijn er hulpverleners van het Rode Kruis die in de regio’s Hollands Midden, Haaglanden en Kennemerland vaccinaties toedienen. Dit zijn mensen met een medische achtergrond of mensen die een medische opleiding volgen. Het Rode Kruis zet ook EHBO-hulpverleners in op verschillende vaccinatielocaties. Zij observeren mensen in het kwartier na de vaccinatie en verlenen zo nodig eerste hulp. Daarnaast biedt de hulporganisatie in een aantal regio’s ondersteuning bij de ontvangst, de administratie en het logistieke proces op de locaties.

FOK! Wat een weer: sneeuw, later regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Een gebied met regen en sneeuw trekt zuidoostwaarts. In de kustgebieden valt regen, verder landinwaarts (natte) sneeuw. In Gelderland, Brabant en Limburg valt ongeveer 3 cm sneeuw, plaatselijk nog wat meer. De sneeuw gaat van het noordwesten uit over in regen, al duurt dat in het zuidoosten tot in de ochtend. De temperatuur ligt in het zuidoosten rond het vriespunt, aan de kust is het een graad of 4. De west- tot noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden krachtig, aan de kust hard tot stormachtig 7-8 Bft, met aan de west- en noordwestkust eerst nog zware windstoten van 80-100 km/uur.

Overdag is het wisselend bewolkt met enkele buien, soms nog met hagel. In de avond nemen de buien in aantal en activiteit af. Tussen de buien door wordt het maximaal een graad of 7. De wind is noordwestelijk, matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig, eerst nog hard, 7 Bft. In de avond neemt de wind langzaam af.

In de nacht naar donderdag kan er nog een enkele bui voorkomen maar zijn er ook brede opklaringen. Langs de kust koelt het af naar circa 2°C, verder landinwaarts gaat het licht vriezen. De westenwind neemt af naar zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied eerst nog vrij krachtig.

Donderdag overdag schijnt de zon af en toe maar komen er ook wolkenvelden en stapelwolken voor. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maxima liggen rond 8°C. De wind draait naar zuidwest en neemt toe naar matig, aan de kust vrij krachtig en op de Wadden mogelijk krachtig. (Bron: KNMI)

 

De ochtend begon overwegend wit bij het ontwaken (Foto: _UserName_)
De ochtend begon overwegend wit bij het ontwaken (Foto: _UserName_) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.