FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 april 2021

Random Pics van de Dag #286

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

PSV kan kapitaalinjectie van 50 miljoen euro tegemoet zien

PSV rekent komend seizoen op een gigantische financiële injectie. Het zou volgens AD en VI gaan om een totaalbedrag van vijftig miljoen euro. De club heeft na een grondige herbezinning op de toekomst besloten dat PSV niet naar de beurs gaat of een eigenaar zoekt. Investeerders gaan de club helpen om de kans op succes te vergroten.

De vijftig miljoen wordt bijeengebracht via een uitbreiding van een bestaand investeringsfonds en een nieuwe hypotheek op het Philips Stadion. PSV blijft volledig baas in eigen huis en geeft geen aandelen uit. Van het geld kan PSV strategische investeringen in bijvoorbeeld het stadion, de faciliteiten op de PSV Campus en de jeugdopleiding realiseren, maar ook spelers kopen.

Doordat de Champions League-miljoenen in Amsterdam binnen vloeien, vond de leiding van PSV een grondige herbezinning op de eigen toekomst noodzakelijk. Bij nadenken over de toekomst zijn de sportieve ambities gelijkgebleven. PSV wil elk seizoen mee blijven doen om het kampioenschap in de Eredivisie en tot de top-32 van Europa behoren.

Binnen de club heeft een werkgroep onder meer een beursgang en verkoop van (een deel van) de aandelen van PSV onderzocht, maar er is dus gekozen voor een ander pad. "We gaan de komende maanden in ons partnerfonds een extra injectie van zo'n dertig tot veertig miljoen euro realiseren”, zegt Robert van der Wallen, voorzitter van de Raad van Commissarissen en de 53-jarige oud-topman van BrandLoyalty. Hij claimt inmiddels meerdere toezeggingen te hebben, alleen namen kunnen nog niet genoemd worden. 

In het huidige partnerfonds van de club zit 30 miljoen euro en dat moet snel op zo'n 60 tot 70 miljoen euro uitkomen. De deelnemers zijn nu VDL, Philips, ASML, BrandLoyalty en de Mandemakers Groep. Zij ontvangen 1,5 procent rente per jaar op hun investering, die ze voor vele jaren hebben toegezegd. Zaterdag is er een interview van Van der Wallen in het AD en Eindhovens Dagblad. 

Mariniers testen revolutionair vliegpak met straalmotoren

Het Korps Mariniers heeft de afgelopen tijd aan een futuristisch experiment gewerkt. In samenwerking met innovatiecentrum MIND is getest met het Gravity Fly Suit. Hierdoor kunnen de Special Forces verticale obstakels eenvoudiger overwinnen.


Gravity Fly Suit (Bron: YouTube)

In het vliegpak kan iemand zich in een harnas met straalmotoren door de lucht verplaatsen. Het pak is getest in verschillende situaties, bijvoorbeeld bij het aan boord gaan van schepen. Ook is getest in een bebouwde omgeving.

Dankzij het Fly Suit kunnen de militairen op plekken komen, die voorheen vrijwel onbereikbaar waren. Het pak geeft daardoor nieuwe opties voor tactische inzet. Ook kan het civiele hulpdiensten nieuwe mogelijkheden bieden. Het experiment kwam voort uit de wens voor nieuwe manieren van boarding operaties.

Intuïtief
Volgens majoor der mariniers Mark Haasdijk werkt het pak erg intuïtief. “We hebben alleen wat eerste stapjes gezet door een klein stukje op beperkt vermogen te vliegen”, vertelt hij na een korte vlucht.

Op de rug en de armen zitten motoren. De inzittende kan de snelheid en hoogte met een gashendel in de hand regelen. “Door je lichaam en je armen te bewegen, genereer je opwaartse druk. Het is een kwestie van balans vinden in de lucht. Het was makkelijker dan je zou denken.”

Risico’s in kaart
De risico’s van het revolutionaire pak zijn vooraf met veiligheidsfunctionarissen besproken. Tijdens de test is vooral laag gevlogen, zegt Haasdijk. “Het lichaam is natuurlijk breekbaar, al zit er altijd een risico aan militair opereren. De tijd dat je echt hoog vliegt, is heel beperkt.”

De mariniers zijn enthousiast. Er volgt nu een evaluatie, waarna een besluit volgt of en op welke manier de zeesoldaten het pak gebruiken. “We gaan nu vooral kijken naar de militaire toepassing. Het mooie is dat dit soort ontwikkelingen dingen mogelijk maken, die we zelf niet zouden bedenken. Dit opent deuren.”

Arantxa Rus kan winst Bertens in Billie Jean King Cup geen passend vervolg geven

Na de eerste dag van Billie Jean King Cup-confrontatie zijn Nederland en China is evenwicht. Het staat 1-1. Arantxa Rus verloor zaterdag in De Maaspoort in Den Bosch haar partij tegen Wang Xiyu, nadat Kiki Bertens eerder op de middag had gewonnen van Wang Xinyu.

De winnaar van Nederland-China mag zich volgend jaar via de kwalificaties proberen te plaatsen voor de Billie Jean King Cup Finals . Het toernooi ging voorheen door het leven onder de naam Fed Cup. De verliezer daalt af naar de zonegroep I. Zaterdag staan nog twee enkelpartijen en het dubbelspel op het programma.

Wang Xiyu was in drie sets te sterk voor Rus. Het werd 6-1, 3-6 en 6-2. De dertigjarige Monsterse kende een valste start tegen de twintigjarige Chinese die 51 plaatsen lager staat op de wereldranglijst (83 om 134). Ze verloor al snel haar servicegame en zag Wang de eerste set zonder al te veel problemen binnenhalen: 6-1.

Rus herpakte zich, brak Wang al in de tweede game en gaf die voorsprong niet meer weg: 6-3. In de derde set verloren beide speelsters meteen hun service, maar daarna was het Wang die de partij met 6-2 naar zich toe trok. 

Wetenschappers laten aapmens-embryo bijna drie weken leven

Een groep internationale wetenschappers uit China en de Verenigde Staten is het gelukt om een embryo te laten groeien die gedeeltelijk aap en gedeeltelijk mens is. Stamcellen van een menselijk embryo werden in een embryo van een makaak geïmplanteerd.

Alhoewel dit experiment voer is voor ethici over de gehele wereld, geeft dit resultaat mogelijk een eerste zetje naar een beter begrip van de menselijke ontwikkelingsbiologie en evolutie.

Juan Carlos Izpisua Belmonte, hoofdonderzoeker aan het Salk Institute in Californië: "Omdat we bepaalde soorten experimenten niet bij mensen kunnen uitvoeren, is het essentieel dat we betere modellen hebben om de menselijke biologie en ziekten nauwkeuriger te kunnen bestuderen en te begrijpen."

"Een belangrijk doel van experimentele biologie is de ontwikkeling van modelsystemen die het mogelijk maken om ziekten bij de mens onder 'in vivo omstandigheden' te bestuderen", gaat hij verder.

Een dag na implantatie leefden 132 chimeer-embryo's nog, een aantal dat na negen dagen gezakt was tot 103. Na 19 dagen leefden nog drie embroy's en allemaal toonden zij een verwacht aantal menselijke cellen aan, zo rond de vier procent. Een dag later waren alle embryo's gestorven.

Menselijke organenkweek
Chimeren worden sinds de jaren zeventig met wisselend succes vervaardigd. Het onderzoek wordt meestal gedaan bij knaagdieren, maar meer recentelijk is er gebruik gemaakt van DNA van varkens en schapen.

De noodzakelijke technologie waardoor de apenembryo's zo lang buiten het lichaam konden overleven, werd ontwikkeld door Weizhi Ji en zijn team aan de Kunming University of Science and Technology in Yunnan, China.

Door de monsters te analyseren, konden de onderzoekers bepalen welke communicatiepaden tussen de aap- en menselijke cellen levensvatbaar waren bij het genereren van toekomstige chimeren en welke niet.

Dit zal de mogelijkheid vergroten om toekomstige chimeren te produceren met soorten die genetisch verder van de mens verwijderd zijn dan apen, waardoor de deuren worden geopend naar unieke onderzoekspaden, waaronder het kweken van transplanteerbare organen voor gebruik bij mensen maar gekweekt in dieren.

Het onderzoek is donderdag in het toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift Cell gepubliceerd.

Grastoernooi Rosmalen afgelast vanwege nieuwe datum Roland Garros

Het grastoernooi in Rosmalen is voor het tweede jaar op rij afgelast. Door de nieuwe datum van Roland Garros en het gebrek aan publiek is het volgens de organisatie geen optie om het ATP- en WTA-toernooi door te laten gaan.

De Franse tennisbond maakte vorige week bekend dat Roland Garros vanwege de coronamaatregelen in Frankrijk een week later begint dan gepland. De Grand Slam in Parijs valt daardoor deels in de week dat er in Rosmalen getennist zou worden (6-13 juni). Toernooidirecteur Marcel Hunze liet direct na dat nieuws uit Parijs al weten dat de kans klein was dat het Libéma Open door zou gaan. Na overleg met de WTA en de ATP is inderdaad besloten om het toernooi te schrappen.

"Met de huidige maatregelen in Nederland is het onmogelijk om toeschouwers te verwelkomen, een essentieel onderdeel voor het succes van het toernooi. De beslissing van Roland Garros om een week op te schuiven, heeft daarnaast een grote impact op het evenement", zegt Hunze. Vorig jaar kon het grastoernooi al niet doorgaan vanwege de coronapandemie. 

Het is de bedoeling dat er in 2022 wel weer in Rosmalen gespeeld kan gaan worden. Het Libéma Open staat volgend jaar van 6 tot en met 12 juni gepland.

COVID-19: 8966 nieuwe besmettingen en 12 doden, totaal 1.387.043 en 16.873

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8966 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.387.043 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 242 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1698 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 51 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 792 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 12 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.873 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Sylvana zet Mark en Hugo te kijk

Sja, Sylvana Simons in de Tweede Kamer voor partij BIJ1 zou gedoemd zijn om te mislukken. Haar identiteitspolitiek die almaar blijft voortborduren op de verderfelijke blanke man en zijn koloniaal verleden. Donderdag had tante Syl tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer twee blanke mannen van middelbare leeftijd op de korrel: Mark Rutte en Hugo de Jonge. Simons gaf hen flink op de falie over het almaar falende coronabeleid van beide kopstukken.

Met een aantal leuke tegeltjeswijsheden wist Simons de voorzitter van de Tweede Kamer te bekoren om daarna het RIVM nog even de mond te snoeren over het faalbeleid omtrent het herpakken van vaccins.

Een mooie reportage van het tv-programma Nieuwsuur had eerder al een onthutsend beeld laten zien over de bureaucratische bagger die ervoor zorgde dat het Pfizer-vaccin niet op tijd de verzorgingstehuizen wist te bereiken.

Anyway, eindelijk een filmpje met Sylvana die goed te pruimen is en een weblog waard. Chapeau wijffie.

Bertens werkt aan vertrouwen en zet Nederland op 1-0 tegen China in Billie Jean King Cup

Kiki Bertens heeft Nederland een goede start van de Billie Jean King Cup bezorgd. Bertens was in de eerste partij in Den Bosch te sterk voor de Chinese Xinyu Wang: 6-2 en 6-0. De Billie Jean King Cup ging tot vorig jaar door het leven als de Fed Cup.

Later op de vrijdag speelt Arantxa Rus het tweede duel namens Nederland. Rus komt in actie tegen Xiyu Wang. Zaterdag treft Bertens Xiyu Wang en gaat Rus de strijd aan met Xinyu Wang. Ook Lesley Pattinama-Kerkhove en Demi Schuurs komen dan in het dubbelspel in actie.

Bertens had nog nooit eerder tegen haar Chinese tegenstander gespeeld, maar de kopvrouw van Oranje won zonder al te veel moeite het openingsduel. Een lekkere opsteker voor de Wateringse, die haar eerste zege boekte na haar operatie van vorig jaar. Tijdens haar eerdere toernooien in Dubai, Doha en Miami verloor Bertens direct de eerste wedstrijd en won ze in drie wedstrijden slechts tien games.

Tegen Wang verzilverde Bertens in de eerste set direct haar eerste setpunt, en in de tweede set verzilverde ze ook direct haar eerste matchpoint. "Ik ben superblij dat ik dit eerste punt meteen binnen heb kunnen halen na een paar lastige maanden. Dit doet veel met me. De eerste paar games bewoog ik goed en zat ik er lekker in, daarna werd het wel iets minder, maar ik kwam er vervolgens wel weer goed in. Ik ben het meest tevreden over het bewegen, het was nog niet optimaal en nog niet waar het was, maar ik ben er blij mee”, zei Bertens tegenover Ziggo Sport.

Nederland zit in de play-offs van de Billie Jean King Cup. Als Nederland van China wint, dan wacht in december een kwalificatieronde voor de Wereldgroep in 2022.  

Drommels, Drommels; Joel Drommel voor vijf jaar naar PSV

Joel Drommel speelt vanaf het volgende seizoen voor PSV. De club heeft de transfer van FC Twente-doelman naar Eindhoven eindelijk bevestigd. Vanochtendmeldde de club in een persverklaring dat de goalie na dit seizoen naar het Philips Stadion komt. Drommel tekent voor vijf jaar en kost PSV precies 3,5 miljoen euro. 

De afgelopen weken was een strijd tussen FC Twente en PSV over de transfersom. FC Twente wilde meer dan zes miljoen euro hebben en dat wilde PSV niet betalen. Nooit eerder legde een Nederlandse club zo veel geld neer voor een doelman. Joël Drommel lost daarmee Jasper Cillessen af aan kop van de ranglijst met duurste doelmannen in de Eredivisie.

Deze week zijn de laatste plooien voor een transfer gladgestreken en onderging Drommel al op maandag het eerste deel van zijn keuring. Clubs, keeper en zaakwaarnemer rondden daarmee een intensief traject af dat tot een moeizaam spel uitgroeide. De deal is 3,5 miljoen euro zonder allerlei clausules. 

"Met Joël beschikken we komend seizoen over een talentvolle doelman die er direct staat en potentie heeft nog beter te worden", zegt John de Jong, technisch manager van PSV. Drommel debuteerde zes seizoenen geleden in de Eredivisie voor FC Twente en speelde sindsdien meer dan honderd wedstrijden in het eerste van de club uit Enschede. In het seizoen 2018-2019 was hij basisspeler van de ploeg die kampioen werd in de Eerste Divisie en daarna groeide hij uit tot onbetwiste nummer één en (reserve)aanvoerder van FC Twente in de Eredivisie. “Joël heeft ondanks zijn nog jonge leeftijd al ontzettend veel ervaring op het hoogste niveau”, aldus De Jong. "Hij is één van de meest beloftevolle keepers van Nederland en de Eredivisie. We zijn overtuigd van zijn kwaliteiten en potentie."

"Vanaf het eerste gesprek, heb ik mijn zinnen op een overstap naar PSV gezet", zegt Drommel. “De club en Roger Schmidt hebben veel vertrouwen in mijn kwaliteiten. PSV is een Nederlandse topclub, die jaarlijks strijdt om de prijzen en Europees voetbal speelt. Naar die uitdaging was ik op zoek. Ik wil het seizoen goed afsluiten en kijk enorm uit om daarna aan te sluiten bij PSV en kennis te maken met de spelersgroep en overige stafleden."

Nederlands elftal evenaart derde plek op FIFA-ranking en is groepshoofd op Olympische Spelen

Een mooie opsteker voor het Nederlands elftal. De Nederlandse vrouwenploeg is namelijk naar de derde plaats gestegen op de FIFA-wereldranglijst. Het heeft de derde plaats overgenomen van Frankrijk. De ploeg is hierdoor groepshoofd bij de loting voor de groepsfase op de Olympische Spelen. 

De FIFA heeft vrijdag de nieuwe ranglijst bekendgemaakt en op die lijst is te zien dat Oranje nu derde staat. De vorige keer bezette Nederland nog de vierde plaats. Door de stijging van de Leeuwinnen is Frankrijk een positie gezakt, naar plek vier. In de afgelopen interlandperiode verloor Oranje met 1-0 van Spanje, maar werd Australië met 5-0 verslagen. Dat land is mede door die zeperd van plaats zeven naar plaats negen gezakt.

De lijst wordt nog altijd aangevoerd door wereldkampioen Verenigde Staten, terwijl Duitsland de tweede plek in handen heeft. Nederland is samen met Brazilië het enige land in de toptien die een stijging heeft meegemaakt. Brazilië steeg naar plek zeven. 

Nederland is samen met gastland Japan en de VS groepshoofd bij de loting. Pot 2 bestaat uit Zweden, Groot-Brittannië en Brazilië, in pot 3 zitten Canada, Australië en China. Nieuw-Zeeland, Chili en Zambia vormen pot 4. Bij de loting worden de twaalf landen verdeeld over drie groepen van vier. De nummers één en twee van iedere groep gaan naar de kwartfinales, samen met de twee beste nummers drie.

Het nutteloze feitje van de dag: heel even Tweede Kamerlid

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Gisteren stapte Sidney Smeets op als Tweede Kamerlid, hij was pas een paar weken parlementariër maar wist je dat hij niet het kortst zittende Tweede Kamerlid uit de geschiedenis is? Willem van Manen, kleermaker te Ede, zat in 1909 slechts vijf dagen in het Parlement. Van Manen, die zelf geen kiesrecht had, kon aan één vergadering deelnemen waar hij ook nog eens anders stemde dan zijn partijgenoten van de ARP. Zijn periode als volksvertegenwoordiger eindigde omdat vijf dagen na zijn aanstelling de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd werd waarin hij niet verkozen was.

Het nutteloze feitje van de dag: heel even Tweede Kamerlid (WikiCommons/Rob Croes/Anefo)
Het nutteloze feitje van de dag: heel even Tweede Kamerlid (WikiCommons/Rob Croes/Anefo)

Remkes waarnemend commissaris van de Koning in Limburg

De heer J.W. (Johan) Remkes wordt waarnemend commissaris van de Koning (CdK) in de provincie Limburg. De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten hem voor te dragen voor benoeming. De waarneming gaat in op 19 april 2021. Op die datum zal aan de huidige CdK, de heer Drs. Th.J.F.M. (Theo) Bovens, eervol ontslag worden verleend.

De heer Remkes (69 jaar) was eerder onder andere commissaris van de Koning(in) in de provincie Noord-Holland en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Onlangs was hij waarnemend burgemeester van Den Haag.

De heer Remkes heeft van minister Ollongren de opdracht meegekregen te werken aan herstel van de bestuurlijke verhoudingen in de provincie Limburg. Hij wordt benoemd voor de periode totdat er een nieuwe commissaris van de Koning is benoemd.

Vanmiddag heeft de minister op het Gouvernement te Maastricht overlegd met een delegatie uit Provinciale Staten van Limburg over de ontstane bestuurlijke situatie. Tijdens dit overleg heeft de minister mededeling gedaan van de benoeming van de heer Remkes en een toelichting gegeven op zijn bestuurlijke opdracht.

Wilders smult van Winehouse, Baudet van The Beatles. Dit zijn de favoriete liedjes van de Kamerleden

Altijd al nieuwsgierig geweest naar de muzieksmaak van onze volksvertegenwoordigers? Zojuist publiceerde de Tweede Kamer een lijst van de favoriete liedjes van de Kamerleden met een aantal opvallende keuzes.

De muzieksmaak in de Tweede Kamer loopt flink uiteen, van VVD'er Thierry Aartsen met John de Bever - Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht tot de K-pop waar Nikki Pouw-Verweij dol op is met BTS - Dynamite en de metal van Lisa Westerveld met Arch Enemy - We Will Rise tot Chris Stoffe van de SGP met Het Urker Mannenkoor 'Hallelujah' - Lichtstad met uw Paarlen Poorten.

De politiek leiders van Nederland kiezen veelal voor klassiekers. Zo is Geert Wilders dol op Amy Winehouse - Back To Black en Wopke Hoekstra kan ultiem genieten van Coldplay - Viva La Vida. Thierry Baudet die bekend staat om zijn liefde voor klassieke muziek blijkt een bredere smaak te smaak te hebben. Jammer genoeg voor Lange Frans heeft Baudet voor The Beatles - Free As A Bird gekozen. We snappen nu wel dat dat botste met de muzieksmaak van Joost Eerdmans, de JA21 voorman koos voor Het Goede Doel - Ik Dans, Dus Ik Besta.

De complete lijst kun je hier terugvinden en is te beluisteren via Spotify.

Judoka's Verhagen en Van Krevel vroegtijdig uitgeschakeld op EK

Op de eerste dag van de Europese kampioenschappen judo zijn de Nederlandse judoka’s er niet in geslaagd door te dringen tot het finaleblok. Sanne Verhagen en Naomi van Krevel strandden beiden in de eerste ronde.

Verhagen uitkomend in de -57 kg categorie kreeg in haar eerste partij tegen de als achtste geplaatste Daria Mezhetskaia al snel een waza-ari score tegen. In de resterende wedstrijdtijd kwam de Nederlandse nog een wel een paar keer dichtbij een score maar het was niet genoeg om de Russin echt in verlegenheid te brengen. Met de verliespartij kwam er zo een vroegtijdig einde aan haar toernooi.

Verhagen is nog niet zeker van de Olympische Spelen. Op basis van de continentale quota is ze gekwalificeerd, maar de komende weken zijn er nog veel punten te verdienen en dus kan ze nog bijgehaald worden door concurrenten. Olympische kwalificatie is niet alleen voor Verhagen, maar ook voor de Nederlandse ploeg in het algemeen van belang. Een judoka uit de gewichtsklassen -48 kilogram, -52 kilogram of -57 kilogram moet zich nog voor Tokio zien te plaatsen, anders mag Nederland niet meedoen aan de mixteamcompetitie, een nieuw onderdeel.

De eerste ronde betekende ook voor Naomi van Krevel (-52 kg) het eindstation. De judoka uit Spijkenisse verloor op waza-ari van de Spaanse Estrella Lopez Sheriff. Voor de twintigjarige Van Krevel was het haar tweede optreden op een EK judo. Verhagen en Van Krevel waren de enige Nederlanders die op de openingsdag van de EK in actie zouden komen. Het Europese titeltoernooi geldt na een cyclus van drie jaar als laatste olympische meetmoment. Nederland mag per gewichtsklasse slechts één judoka naar Tokio sturen.

Volgende week zal de selectiecommissie een knoop doorhakken in de categorieën waarin nog sprake is van een concurrentiestrijd. Het gaat om de gewichtsklassen tot 70 kilogram (Kim Polling/Sanne van Dijke), tot 78 kilogram (Guusje Steenhuis/Marhinde Verkerk) en vanaf 100 kilogram (Henk Grol/Roy Meyer).

China: economische groei van 18,3 procent in het eerste kwartaal van 2021

China rapporteert een economische groei van 18,3 procent voor het eerste kwartaal van dit jaar.

De laatste keer dat er zo'n grote stijging was ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor is bijna 30 jaar geleden. Gezien de gevolgen van de coronacrisis hadden analisten al een groei van deze omvang verwacht. China profiteert onder meer van de toegenomen wereldwijde vraag naar in het land vervaardigde producten, waaronder medische persoonlijke beschermingsmiddelen, computers en accessoires. De economische stimuleringsprogramma's van de overheid hebben ook de binnenlandse vraag naar Chinese producten doen toenemen.


Hoger beroep Viruswaarheid PCR test en inreisverbod tegen de Staat der Nederlanden

Vandaag vindt het hoger beroep plaats van Viruswaarheid tegen de Staat der Nederlanden inzake de PCR test en het inreisverbod.

 

Op 8 januari 2021 oordeelde de rechtbak Den Haag dat de regeling verplichte PCR-test voor reizigers uit buitenland in stand blijft. Viruswaarheid is hiertegen in hoger beroep gegaan.

Van Rechtspraak.nl:
De rechtbank Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de verplichte PCR-test voor reizigers uit het buitenland in stand blijft. Stichting Viruswaarheid en 29 andere eisers hebben in een kort geding tegen de Staat geprobeerd te bereiken dat die regeling, die reizigers die naar Nederland willen reizen verplicht om een recente negatieve PCR-testuitslag te hebben, buiten werking zou worden gesteld. Eisers hebben om verschillende redenen bezwaar tegen die regeling, maar de rechter gaat niet mee in die bezwaren.

Kortgedingvonnis 31 december 2020
In een onlangs gevoerd kort geding was dat nog anders. De rechter heeft de Staat toen bevolen om het mogelijk te maken dat de eisers in dat kort geding zonder negatieve PCR-test naar Nederland konden terugkeren. Er ontbrak toen een deugdelijke wettelijke grondslag voor de gestelde verplichting.

Wettelijke basis
Inmiddels is de verplichting ook opgenomen in de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19. Daarmee is er naar het oordeel van de voorzieningenrechter nu wel een voldoende wettelijke basis voor de getroffen maatregelen.

Andere bezwaren
De rechter gaat ook voorbij aan de andere bezwaren van eisers, waaronder van de schending van hun grondrechten. De opgelegde beperking kan worden gerechtvaardigd vanuit het belang van de volksgezondheid dat de Staat, op grond van andere grondrechtelijke bepalingen, moet dienen. De rechter gaat ook niet mee in het betoog van eisers dat de PCR-test niet beschikt over de eigenschappen voor het ingezette doel en dat er is sprake van een gebrekkige en willekeurige besluitvorming. De regeling wordt dus in stand gelaten.

Op 9 december 2020 oordeelde de voorzieningenrechter dat de overheid het gebruik van de PCR test niet hoefde te staken. 

Van Rechtspraak.nl:
De voorzieningenrechter in Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de Staat het gebruik van de PCR-test in het kader van het testbeleid ter bestrijding van het coronavirus niet hoeft te staken. Ook de overheidscommunicatie over het coronavirus hoeft niet te worden aangepast. De vorderingen van Stichting Viruswaarheid om de Staat daartoe te veroordelen zijn afgewezen.

PCR-test wordt niet gebruikt in strijd met de gebruiksvoorschriften fabrikanten
Het gebruik van de PCR-test is volgens de voorzieningenrechter niet in strijd met de voorschriften van de fabrikanten of de CE-certificering. Volgens Viruswaarheid wordt de PCR-test door de Staat gebruikt om de diagnose te stellen dat iemand aan Covid-19 lijdt, terwijl die test volgens de gebruiksvoorschriften alleen gebruikt mag worden voor onderzoeksdoeleinden en hooguit als onderdeel voor een diagnosestelling. De voorzieningenrechter oordeelt dat de Staat de PCR-test alleen gebruikt om aanwezigheid van het coronavirus op te sporen en dat de Staat er net als Viruswaarheid van uit gaat dat voor het stellen van een diagnose een arts vereist is. Uit de gebruiksaanwijzingen van de fabrikanten blijkt niet dat de test niet ingezet kan worden op de manier waarop de Staat dat doet, waarbij van diagnosestelling en een behandeling nog geen sprake is.

Dat kleine aantallen van de uitslag van de PCR-test ten onrechte positief en ten onrechte negatief zijn, betekent ook niet dat de test volgens de voorschriften van de fabrikanten niet gebruikt kan worden om aanwezigheid van het coronavirus op te sporen.

De PCR-test is ook voldoende betrouwbaar om op deze grootschalige wijze ingezet te worden. Internationaal gezien (onder andere door de Europese Commissie, de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding) wordt de PCR-test als de 'gouden standaard' aangemerkt. Daarnaast heeft de Staat toegelicht dat de PCR-test een hoge sensitiviteit en specificiteit heeft, dat de initieel gebruikte PCR-test en opvolgende PCR-testen zijn gevalideerd en dat laboratoria die de tests uitvoeren aan kwaliteitscriteria moeten voldoen.

Overheidscommunicatie niet onrechtmatig
De Staat verstrekt zeer uitvoerige informatie over het coronavirus. Die informatie is voor het publiek online terug te vinden. De communicatie wordt aangepast als nieuwe inzichten daar aanleiding voor geven of als correcties nodig zijn. Dat getuigt van zorgvuldigheid en maakt niet dat eerdere overheidscommunicatie – die achteraf gezien mogelijk gecorrigeerd moest worden – onrechtmatig is.

De verstrekte informatie is ook controleerbaar, zowel door de Tweede Kamer als voor het publiek. Het is niet gebleken dat de overheidscommunicatie tot nu toe feitelijk onjuist, misleidend of bovenmatig angstaanjagend is geweest. Viruswaarheid wil de overheidscommunicatie graag anders ingericht hebben en wil daar (ook nog) andere informatie in zien terugkomen. Dit betekent – mede gezien de vrijheid die de Staat heeft bij het inrichten van de overheidscommunicatie – niet dat de overheidscommunicatie tot nu toe onrechtmatig is geweest. De voorzieningenrechter is het wel met Viruswaarheid eens dat op de website van het RIVM ten onrechte wordt gesproken over COVID-19 patiënten, terwijl klaarblijkelijk positieve testuitslagen worden bedoeld. Deze ongelukkige aanduiding is een uitzondering in de overheidscommunicatie, in het algemeen wordt gesproken over positieve testuitslagen, en maakt de overheidscommunicatie als zodanig niet onrechtmatig. Er is geen reden voor rechterlijk ingrijpen.

Coronatestbedrijven krijgen nul op rekest in kort geding tegen Staat

De aanbesteding voor sneltesten voor testevenementen kan gewoon doorgaan. Het verzet van een tiental coronatestbedrijven die een kort geding hadden aangespannen tegen de Stichting Open Nederland en de Nederlandse staat, is door de rechter afgewezen. De bedrijven wilden de huidige aanbesteding weg hebben omdat één partij al zonder aanbesteding een opdracht voor de opstartfase met toegangstesten had gekregen.

Dat testbedrijf, Lead Healthcare, kreeg de opdracht van de Stichting Open Nederland en zou daardoor al veel ervaring hebben opgedaan en testcapaciteit hebben opgebouwd, waardoor het een voorsprong op de andere bedrijven zou hebben gekregen. De deadline voor aanmeldingen verloopt vrijdagmiddag om 12.00 uur en gaat om contracten voor het afnemen van toegangstests vanaf 1 mei. Meer hierover op Skipr.

GGD Utrecht gaat 's avonds laat vaccineren

De GGD Regio Utrecht (GGDrU) begint volgende week met vaccineren in de late avonduurtjes. In de Jaarbeurs zal vanaf 21 april als pilot tot 23.45 uur gevaccineerd worden.

Met de resultaten van de pilot wil de lokale Utrechtse GGD kijken of deze ruime openstelling tijdens de massavaccinatie ook ingezet gaan worden. "Wij willen als GGDrU zo laagdrempelig mogelijk zijn ten aanzien van openingstijden en locaties. Deze pilot en mogelijke avondopenstelling dragen hieraan bij", aldus Jaap Donker, directeur Publieke Gezondheid GGdrU.

"De verruimde openingstijden gelden ook tijdens de avondklok. Aangezien het om een medische ingreep gaat, zijn mensen met een afspraak vrijgesteld van de avondklok. Zij moeten nog wel een ingevulde Eigen verklaring avondklok formulier meenemen en krijgen na het vaccineren een vaccinatiebevestiging mee", zo licht de GGD toe.

CBS: Sterfte in week 14 hoger dan verwacht

In week 14 (5 tot en met 11 april 2021) overleden naar schatting 3 150 mensen. Dat zijn ongeveer 100 sterfgevallen meer dan verwacht voor deze periode en ongeveer evenveel sterfgevallen als in de week ervoor (3 144). De sterfte bij Wlz-zorggebruikers lag onder het voor deze week verwachte niveau, in de overige bevolking overleden meer mensen dan verwacht. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Van week 39 van 2020 tot en met week 6 van 2021 was de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. In week 7 was de sterfte ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte voor deze periode en in de weken erna lag de sterfte eronder. In week 13 was de sterfte weer ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte, de schatting in week 14 ligt er net boven. Het RIVM registreerde 112 overleden COVID-19-patiënten in week 14 (stand 13 april).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers onder verwacht niveau
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz) is iets afgenomen in week 14, en ligt sinds week 8 steeds onder de verwachte sterfte voor deze periode. Er overleden ruim 100 Wlz-zorggebruikers minder dan verwacht. De sterfte onder de overige bevolking nam toe in de laatste twee weken en ligt inmiddels boven het verwachte niveau. In de schatting van week 14 is er zelfs sprake van oversterfte, het geschatte aantal overledenen is hoger dan het verwachtingsinterval (het lichtgroene vlak in de figuur).
Er overleden ongeveer 1 000 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden ongeveer 2 150 mensen.

Sterfte onder 80-minners hoger dan verwacht
In de afgelopen twee weken was de sterfte onder mensen jonger dan 80 jaar hoger dan verwacht. Op basis van de schatting in week 14 is er zelfs sprake van oversterfte. De sterfte onder mensen van 80 jaar en ouder is opnieuw lager dan verwacht. Er overleden in week 14 naar schatting 450 mensen jonger dan 65 jaar, 1 050 mensen van 65 tot 80 jaar en iets minder dan 1 700 mensen van 80 jaar of ouder.

Meer mannen dan vrouwen overleden
In de afgelopen vier weken overleden er meer mannen dan vrouwen. In de eerste weken van de eerste golf van de corona-epidemie en in meerdere weken van de tweede golf stierven ook meer mannen dan vrouwen, hoewel er meer oudere vrouwen dan oudere mannen zijn. In week 14 overleden naar schatting 1 650 mannen en 1 550 vrouwen.

Sterfte aan COVID-19 tot en met december bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Deze informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met december 2020 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden iets meer dan 20 duizend mensen aan COVID-19 van maart tot en met december 2020, zoals het CBS op 7 april publiceerde. De oversterfte in de eerste coronagolf en de eerste vijftien weken van de tweede golf wordt volledig veroorzaakt door sterfte aan het nieuwe coronavirus.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM heeft tot nu toe 16 821 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd, waarvan 11 929 tot en met december 2020 (stand 13 april 2021). Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Schatting week 14
De cijfers over week 14 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 23 april publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 14. De cijfers zijn dan completer.

Opgestapt Kamerlid Smeets keert niet terug bij advocatenkantoor Spong

Het donderdag afgetreden D66-Kamerlid Sidney Smeets keert niet terug als advocaat bij advocatenkantoor Spong, zo meldt AT5. Hij heeft twee weken geleden zijn dienstverband opgezegd en maakt vanaf 1 mei geen deel uit van het advocatenkantoor.

Dat meldt advocaat Gerard Spong in een persbericht. Smeets werd twee weken geleden beëdigd als lid van de Tweede Kamer, maar raakte deze week in opspraak nadat jongens zeiden dat zij de laatste jaren ongepaste berichten hadden ontvangen van de advocaat.

D66 startte daarop een intern onderzoek. De 45-jarige Amsterdammer meldde gisteravond dat hij als Kamerlid terugtreedt, omdat hij wil voorkomen dat het aanzien van de Kamer en het belang van D66 beschadigd wordt.

Het advocatenkantoor licht het besluit verder niet toe.

Nieuwe VVD-leider zoekt volgers

Sophie Hermans is sinds kort waarnemend fractievoorzitter van de VVD, dat is ze omdat Mark Rutte na de verkiezingen officieel fractievoorzitter is maar die heeft wat anders te doen. Maar Hermans heeft één probleem, ze is nog niet zo bekend. Ze heeft slechts 1.958 volgers op Twitter en zou er graag meer hebben. Daarom vroeg ze vanochtend aan voorganger Klaas Dijkhoff (goed voor ruim 91.000 volgers) of ze naast de voorzittershamer ook zijn volgers over mocht nemen:

Gelukkig voor haar, Klaas wilde wel even helpen: 

Verstappen: "Foutje Hamilton gaf vertekend beeld"

De eerste race van het jaar in Bahrein heeft laten zien dat het een ander jaar voor Max Verstappen en Red Bull Racing zal worden dan de laatste seizoenen. Voor het eerst sinds tijden was Mercedes niet langer onaantastbaar en er lijkt een heuse strijd om de wereldtitel te komen dit seizoen.

De Nederlandse Red Bull-coureur liet weten blij te zijn met de start. "Het is fijn om een competitieve auto te hebben. Dat is wat er veranderd is. We weten dat we er nu goed bij zitten en het is top om zo het seizoen te beginnen", zo lezen we op Verstappen.nl.

De nummer twee van Bahrein tempert wel de verwachtingen dat Red Bull nu ineens de snelste wagen zou hebben. "Dat verschilt per circuit. Soms hebben we een voordeel in snelle en dan weer in langzame bochten, dat is ook afhankelijk van met hoeveel downforce je rijdt. In de kwalificatie in Bahrein maakte Lewis een foutje, dat hem drie tienden kostte. Dus eigenlijk stond hij binnen één tiende van ons in de kwalificatie. Dat gaf een vertekend beeld, al zal Mercedes dat liever niet toegeven."

Uiteraard werd Verstappen gevraagd naar de track limits-discussie van de Grand Prix van Bahrein. Daarbij gaf de Nederlander aan vooral duidelijkheid te willen voor de toekomst. "Wat er gebeurd is, is gebeurd. Maar ik denk wel dat het duidelijker moet zijn wat er wel en niet mag als je tijdens een race alleen rijdt. Dat inhalen buiten de track limits niet mag, snap ik en dat is prima. Maar dan zou je in je eentje ook niet wijd moeten mogen gaan. We gaan het daar wel over hebben en dan zien we wel wat daaruit voortkomt."

Dit weekend staat de wedstrijd op het circuit van Imola op het programma, een race die vorig jaar niet helemaal zo liep als Verstappen zou wensen, zo bleef de Red Bull achter wat betreft topsnelheid. "Ja, dus ik verwacht dat dat aspect dit jaar beter is. Het is nu wel koud op Imola, dus we moeten qua balans bekijken hoe het eruit gaat zien. In Bahrein was dat positief, maar dat geeft natuurlijk geen garanties voor hier. We moeten gewoon weer aan de slag."

"Hopelijk is de volgorde ten opzichte van Bahrein dit weekend omgedraaid. Vorig jaar waren we hier competitief, dus ik heb veel zin in dit weekend. Ik zie geen reden waarom de auto hier niet weer goed zou zijn", zo vult Verstappen aan.

Mysterieus dier in boom blijkt een croissant

In de Poolse stad Krakau was een vrouw erg bezorgd toen ze een vreemd beest in een boom zag zitten. Ze besloot daarop de politie te bellen omdat mensen de ramen niet meer durfden te openen. Toen de lokale Dierenbescherming een kijkje kwam nemen bleek het toch te gaan om een ander soort 'wezen'.

Het was namelijk geen vogel of een exotische leguaan zoals de vrouw vreesde, het was maar gewoon een ontsnapte croissant. Waarschijnlijk in de boom gegooid door iemand die de vogeltjes van een lekkere snack wilden voorzien.

Hoewel er wel eens een exotisch dier kan ontsnappen is de kans daarop volgens de inspecteurs vrij klein. Maar ondanks de mogelijk wat overtrokken reactie van de vrouw in kwestie roept men toch op om meldingen van mogelijk ontsnapte dieren te blijven melden.

Z cyklu "Z pamiętnika inspektora" - relacjonuje inspektor Adam. - Przyjedźcie i go zabierzcie! – w głosie dzwoniącej...

Geplaatst door KTOZ Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami op Dinsdag 13 april 2021

Resident Evil 4 VR exclusief naar Oculus Quest 2

Tijdens de Resident Evil-showcase afgelopen nacht is Resident Evil 4 VR aangekondigd. Capcom, Oculus Studios en Armature Studio hebben de handen ineengeslagen om een port van de klassieke horror-shooter naar virtual reality te brengen.

Helaas voor een heleboel (non-Oculus) VR-bezitters die snakken naar een toffe nieuwe titel komt Resident Evil 4 VR vooralsnog exclusief uit op de Oculus Quest 2. Over andere platforms is nog niets geroepen. Op 21 april is er via Facebook en Twitch een nieuwe en uitgebreidere showcase over RE4VR. Een releasedatum is nog niet bekend.

EL: United en Arsenal simpel door, Villarreal ook in halve finales

Naast AS Roma, dat Ajax uitschakelde, zijn ook de andere drie clubs in de halve finales van de Europa League bekend. Engeland is prima vertegenwoordigd en heeft twee clubs in de strijd om de titel.

Manchester United won in Spanje met 0-2 van Granada en in eigen huis opende Edinson Cavani na zes minuten de score al. Vervolgens leverde bijna anderhalf uur voetbal helemaal niks op, tot Jesus Vallejo de boel in de slotminuten met een eigen goal definitief op slot gooide: 2-0.

Arsenal had het thuis uiterst moeilijk met Slavia Praag, dat het knap op 1-1 wist te houden. In eigen huis ging het voor de Tsjechen een stuk minder soepel: na achttien minuten opende Pépé de score, Alexandre Lacazette was drie minuten later vanaf elf meter trefzeker en nog eens drie minuten verder tekende Bukayo Saka voor de 0-3. Lacazette strooide een dik kwartier voor het eind nog wat zout in de wond: Arsenal won met 0-4 en is door.

In Kroatië had Villarreal met 0-1 gewonnen van Dinamo Zagreb, in eigen huis had men dankzij de laatste tien minuten van de eerste helft een twee keer zo grote voorsprong: Paco Alcácer en Gerard waren trefzeker, een eretreffer van Mislav Orsis met twintig minuten te gaan kon de Spanjaarden niet meer uit de halve finales houden.

'Square Enix doelwit van mogelijke overname'

Bloomberg Japan komt met het verhaal dat Square Enix mogelijk het doelwit is van een overname. Het is nog niet duidelijk of dit zou gaan voor het gehele bedrijf of enkel de gamebrache.

Het afgelopen fiscale jaar was digitaal entertainment goed voor 72 procent van de totale omzet. Het is nog niet duidelijk in hoeverre er al over een deal wordt gesproken, maar wel zou Sony één van de geïnteresseerde partijen zijn.

Dit wordt dus een kwestie van afwachten, als er überhaupt ooit een deal komt.

square enix logo

FOK! Wat een weer: helder, later bewolking dat weer gaat

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is vrijwel onbewolkt, maar in het oosten en zuidoosten drijven enkele wolkenvelden vanuit Duitsland binnen. Later vanochtend ontstaan er stapelwolken die in de avond weer oplossen. Het blijft droog. De maximumtemperatuur komt uit rond 12°C bij een zwakke tot matige noordoostenwind.

In de nacht naar zaterdag is het opnieuw vrij helder. De noordelijke wind is matig, vlak aan zee vrij krachtig en de minimumtemperatuur varieert van 3°C in het westen tot rond het vriespunt in het oosten van het land.

Zaterdag begint zonnig maar al gauw ontstaan er weer stapelwolken. Het blijft droog en de temperatuur loopt op naar 12-13°C, vlak aan zee blijft het enkele graden koeler. De noordelijke wind is matig, vlak aan zee vrij krachtig en in de middag draait de wind aan de westkust naar noordwest. (Bron: KNMI)

Mooi zicht vanuit Pukeko nabij Zwiggelte (Foto: Pukeko)
Mooi zicht vanuit Pukeko nabij Zwiggelte (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.