FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 april 2021

Random Pics van de Dag #288

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

'UEFA wil Real Madrid, Chelsea en Man City nu al uit Champions League halen'

Is de Champions League winnaar van dit jaar al bekend. Als het aan de UEFA ligt wel. De Europese voetbalbond overweegt alvast om halvefinalisten Chelsea, Manchester City en Real Madrid nu al uit te sluiten van het kampioenenbal.

Volgens het Deense bestuurslid van de UEFA Jesper Møller verwacht hij dat Chelsea, Manchester City en Real Madrid uit de Champions League worden gezet vanwege hun betrokkenheid bij de Super League. De komende dagen zal daar een beslissing over vallen.

De drie clubs hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Real Madrid speelt op 27 april de eerste wedstrijd thuis tegen Chelsea en Paris Saint-Germain ontvangt een dag later Manchester City. De returns zijn de week daarop.

Eerder op de dag had UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin na een vergadering in Montreux al gezegd dat hij zo snel mogelijk sancties wil opleggen aan de twaalf clubs die zich in de nacht van zondag op maandag als 'founders' van de Super League hebben gepresenteerd.

Tottenham Hotspur grijpt in en stuurt JosÚ Mourinho de laan uit

José Mourinho is ontslagen door Tottenham Hotspur, zo brengt Tottenham Hotspur maandag officieel naar buiten. De Portugese coach was sinds november 2019 verbonden aan de club uit Noord-Londen. Het nieuws over het ontslag van Mourinho kwam maandagochtend op gang door berichtgeving van verschillende Engelse media.

Naast Mourinho verlaten ook de assistenten Joao Sacramento, Nuno Santos, Carlos Lalin and Giovanni Cerra de club per direct. Mourinho werd door het bestuur van Tottenham aangesteld na het ontslag van Pochettino, nu bijna anderhalf jaar geleden.

De start van de manager uit Portugal bij the Spurs was nog behoorlijk voortvarend, al werden de resultaten gaandeweg het seizoen steeds minder. De jaargang 2019/20, die werd onderbroken door het uitbraak van het coronavirus, werd afgesloten met de zesde plaats in de Premier League. Tottenham greep hierdoor voor het eerst in vier jaar naast een ticket voor de Champions League.

Men moest het doen met deelname aan de groepsfase van de Europa League. De start van dit seizoen was behoorlijk indrukwekkend. In de herfst van 2020 ging Tottenham zelfs aan kop in de Premier League.

De laatste maanden echter werden de resultaten steeds minder, wat Mourinho op de nodige kritiek kwam te staan. De leiding van de club acht het nu, met nog slechts enkele competitieduels te gaan, noodzakelijk om om andere koers te gaan varen.

Het is nog niet bekend welke kandidaat het Tottenham-bestuur op het oog heeft om Mourinho op te volgen. De beslissing om Mourinho te ontslaan komt in een voor Tottenham zeer belangrijke week.

De naar de zevende plaats in de Premier League afgezakte ploeg staat woensdag tegenover Southampton, een belangrijk duel in de strijd om Europees voetbal. Zondag staat op Wembley de finale van de EFL Cup op het programma, een confrontatie met Manchester City.

Tottenham kan tegen the Citizens de eerste prijs sinds 2008 veroveren. Dertien jaar geleden was de EFL Cup een prooi voor de Londense club. Daarna werden geen prijzen meer toegevoegd aan de prijzenkast.

COVID-19: 538 Oranjedag Breda en Startschotgala afgelast

De gemeente Breda geeft geen vergunning verleend voor de 538 Oranjedag op 24 april. Bij het testevenement zouden 10.000 bezoekers zijn in het kader van de Fieldlab-testevenementen, maar het evenement is nu afgelast vanwege veiligheidsredenen.

Op dinsdag 27 april viert 538 Koningsdag op een alternatieve manier. Dit komt in de plaats van het eerder geplande Fieldlab evenement in Breda. Nu de gemeente vanwege veiligheidsredenen besloten heeft dat het feest niet door kan gaan, werkt 538 aan een alternatief, in samenwerking met de artiesten en 538-dj’s.

Het testevenement kreeg hevige kritiek te verduren. Afgelopen dagen tekenden 370.000 sympathisanten de petitie die chirurg Rogier Crolla zaterdag startte om ervoor te zorgen dat het feest zaterdag 24 april in Breda niet doorgaat. De organisatie betreurde de ophef, maar heeft wel begrip: 'We snappen uiteraard onder welke hoge druk de zorg op dit moment staat', meldt een woordvoerder van Talpa. 

Burgemeester Depla en de districtchef van politie Baronie geven maandag om 18.00 uur een toelichting over dit besluit.

Ook streep door Startschotgala
Op vrijwel hetzelfde moment als dat de 538 Oranjedag werd afgelast is er ook een streep gegaan door het Startschotgala. Het evenement zou op 1 mei plaatsvinden op het terrein waar normaal gesproken de Zwarte Cross plaatsvindt. Voor dit evenement waren er ook 10.000 kaarten beschikbaar maar die mogen dus weer de papierbak in. Al is de organisatie nog wel aan het kijken of er een andere datum voor het festival gevonden kan worden.

Organisator De Feestfabriek meldt in een statement: 'We hebben goed contact met Fieldlab Evenementen en gemeente Oost Gelre en volgen alle ontwikkelingen rondom de andere Fieldlabs op de voet. Vanwege de maatschappelijke discussie en druk op de zorg hebben we besloten om het Startschotgala niet te laten plaatsvinden op 1 mei'.


Moscon verrast sprintende peloton met late uitval in Tour of the Alps

Gianni Moscon heeft de openingsetappe in de Tour of the Alps gewonnen. De Italiaan van Ineos Grenadiers was in Innsbruck het peloton te slim af dankzij een late uitval. Hij is ook de eerste leider in de Tour of the Alps.

De Tour of the Alps is een goede voorbereidingskoers op de Ronde van Italië en kan altijd over een sterk deelnemersveld beschikken. Ook dit jaar staan er een aantal lastige ritten op het programma, maar de eerste rit met aankomst in Innsbruck was nog te doen voor de meeste renners in het peloton.

In de korte rit van 140 kilometer kregen we drie vroege aanvallers. Alessandro De Marchi was in de kopgroep de bekendste naam. De Italiaan had het gezelschap van Máron Dina en Felix Engelhardt. Het drietal kreeg vijf minuten van het peloton, waar Astana het peloton leidde.

Een beetje naar verwachting was De Marchi de sterkste van de kopgroep, maar de Italiaan zou niet uit handen blijven van het peloton. Nadat de renner van Israel Start-Up Nation werd ingerekend kregen we verschillende aanvallen en uiteindelijk zou een kopgroep van vier wegrijden, met als bekendste naam Pello Bilbao. De nieuwe kopgroep nam twintig seconden op het peloton, maar op drie kilometer werden ze ingelopen, waarna Gianni Moscon ervandoor.

De Italiaan had zijn aanval goed getimed en in de technische finale had hij een klein voorsprong, maar bij het ingaan van de slotkilometer kreeg hij het gezelschap van de Noor Idar Andersen. In de sprint-à-deux was het vervolgens Moscon die de snelste was, voor Andersen. Het sprintende peloton volgde op een seconde, die werd gewonnen door Alexandr Riabushenko.

Dinsdag staat de eerste bergetappe in de Tour of the Alps op het programma met aankomst boven.

Publieksparticipatie over de toekomst van de EU sinds vandaag online mogelijk

De Europese Unie roept haar burgers op om van gedachte te wisselen over de toekomst van het bondgenootschap van staten middels een "Conferentie over de toekomst van Europa"

Het plan is om voor het voorjaar van 2022 voorstellen te verzamelen om de EU te hervormen. Deelname is in eerste instantie mogelijk op een online platform dat sinds vandaag is geopend. Evenementen hieromtrent in de bij de EU aangesloten landen zijn ook op de website te vinden, dit zal verder uitgebreid gaan worden.volgen later.

Er worden voorstellen verwacht voor onderwerpen zo als klimaatbescherming, gezondheid, economie, rechtsstaat, gezondheid, onderwijs, migratie en democratie. Maar het is ook mogelijk om eigen onderwerpen in te brengen.

Op de website futureu.europa.eu staat de voldende toelichting over deze conferentie:

Wat is de "Conferentie over de toekomst van Europa"?
Het is een unieke kans voor de Europese burger om van gedachten te wisselen over de uitdagingen en prioriteiten van Europa. Waar u ook vandaan komt of wat u ook doet, dit is de plek om na te denken over de toekomst van de Europese Unie.

Het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie hebben toegezegd naar de burgers te luisteren en aan de slag te gaan met hun aanbevelingen.

De conferentie zal uiterlijk in het voorjaar van 2022 conclusies voor de toekomst van Europa aannemen.

Wie kan deelnemen?
Burgers uit alle lagen van de bevolking en uit alle hoeken van de Unie, met een centrale rol voor jongeren.

Europese, nationale, regionale en lokale autoriteiten, evenals het maatschappelijk middenveld en andere organisaties die evenementen willen organiseren en ideeën willen aandragen.

Alle deelnemers leven strikt de waarden na die zijn vastgelegd in ons Participatiehandvest.

Wat zijn de onderdelen van de conferentie?

  • Het meertalig digitaal platform - hierop zullen burgers hun ideeën en bijdragen kunnen delen. Deze ideeën en bijdragen zullen de hele conferentie lang worden verzameld, geanalyseerd, gemonitord en gepubliceerd
  • Gedecentraliseerde evenementen - online, fysieke* en hybride evenementen die worden georganiseerd door burgers en organisaties, evenals door nationale, regionale en lokale overheden in heel Europa
  • Europese burgerpanels - zullen verschillende onderwerpen bespreken en voorstellen doen. Bij de samenstelling van de panels zal worden gezorgd voor een evenwicht in geografische herkomst, gender, leeftijd, sociaal-economische achtergrond en/of opleidingsniveau
  • Plenaire vergaderingen - hierin zullen de aanbevelingen van de nationale en Europese burgerpanels per thema worden besproken. Alles is bespreekbaar en de uitkomst ligt niet bij voorbaat vast. De plenaire vergadering zal ten minste om de zes maanden bijeenkomen en bestaan uit vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie, evenals vertegenwoordigers van alle nationale parlementen en burgers. Ook het Comité van de Regio's en het Economisch en Sociaal Comité, de sociale partners en het maatschappelijk middenveld zullen deelnemen. De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid zal aanwezig zijn wanneer de internationale rol van de EU wordt besproken. Ook andere belangrijke actoren kunnen worden uitgenodigd. De raad van bestuur zal daarna de conclusies van de plenaire vergadering opstellen en publiceren.

Wat is de rol van dit digitale platform?
Het digitale platform is de spil van de conferentie: dit is de manier om uw stem te laten horen. U kunt hier van gedachten wisselen over Europa en de voor u noodzakelijke veranderingen, evenementen vinden in uw buurt of er zelf een organiseren, en de conferentie volgen.

Hoe neemt u het woord om deel te nemen?
Kies gewoon uit de brede waaier aan onderwerpen en vertel de conferentie hoe u erover denkt. Uw ideeën worden op het platform verzameld, geanalyseerd, gemonitord en gepubliceerd, de hele conferentie door. Vervolgens worden ze meegenomen in de discussies in de Europese burgerpanels en in de plenaire vergaderingen. Een feedbackmechanisme zorgt ervoor dat ideeën die tijdens de conferentie worden geuit, uitmonden in concrete aanbevelingen voor EU-optreden. Het eindresultaat van de conferentie zal in een verslag aan het gezamenlijke voorzitterschap worden gepresenteerd. De drie instellingen bespreken daarna hoe aan dit verslag gevolg kan worden gegeven, elk binnen hun eigen bevoegdheden en in overeenstemming met de Verdragen.

Wie leidt de conferentie?
De conferentie staat onder het gezag van de drie instellingen, die vertegenwoordigd worden door de voorzitter van het Europees Parlement, de voorzitter van de Raad en de voorzitter van de Europese Commissie. Zij treden op als het gezamenlijk voorzitterschap van de conferentie.

Het gezamenlijk voorzitterschap wordt ondersteund door een raad van bestuur, die gezamenlijk wordt voorgezeten door de drie instellingen (Guy Verhofstadt, lid van het Europees Parlement, Ana Paula Zacarias, staatssecretaris voor EU-aangelegenheden voor het Portugese voorzitterschap van de Raad**, en Dubravka Šuica, vicevoorzitter van de Europese Commissie belast met Democratie en Demografie). De raad van bestuur brengt geregeld verslag uit aan het gezamenlijk voorzitterschap. De raad van bestuur neemt bij consensus beslissingen over de werkzaamheden, de procedures en de evenementen van de conferentie. Hij ziet toe op het verloop van de conferentie en bereidt de plenaire vergaderingen voor, met aandacht voor de inbreng van de burgers.

Een klein gemeenschappelijk secretariaat waarin de drie instellingen gelijk vertegenwoordigd zijn, zal het werk van de raad van bestuur ondersteunen.

De conferentie over de toekomst van Europa kan niet zonder u en uw deelname aan dit platform. De toekomst ligt in uw handen.

Laat uw stem horen.

* Afhankelijk van de ontwikkeling van de coronapandemie en van de daarmee verband houdende beperkingen.

** Wanneer het Portugese Raadsvoorzitterschap is afgelopen, zullen eerst Slovenië en vervolgens Frankrijk fungeren als medevoorzitter van de raad van bestuur.

UEFA: spelers van clubs in Super League niet meer welkom op EK en WK

Als het aan de UEFA ligt, zullen spelers die met hun clubs actief zijn in de aangekondigde Super League niet meer welkom zijn op een Europese titelstrijd en het wereldkampioenschap. Dat maakte een boze UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin bekend tijdens een persconferentie.

Zondagavond kondigde twaalf clubs aan dat ze een Super League willen starten. AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur willen niet meer deelnemen en een eigen Europees toernooi starten. De betrokken clubs denken op die manier veel meer geld (10 miljard in totaal) te genereren.

"Het nieuws van de nieuwe Super League is nog vers, maar wij zullen er alles aan doen om dit te stoppen", zei Ceferin. "Voetballers van clubs die deelnemen aan de Super League zullen niet meer op een WK of EK mogen uitkomen. Dat gaan we regelen."

Ceferin haalde ook hard uit naar de initiatiefnemers van het voorstel. Vooral Juventus-voorzitter Andrea Agnelli en Manchester United-voorzitter Ed Woodward moesten het ontgelden.

"Ik heb nog nooit iemand zo volhardend zien liegen als Agnelli", aldus Ceferin. "Ik sprak hem zaterdag nog en hij deed toen alle geruchten af als leugens. Door hebzucht verdwijnen blijkbaar alle menselijke waarden."

"We wisten niet dat er slangen zo dicht bij ons werkten, maar nu zijn onze ogen opengegaan. Ik ben in mijn jaren als strafrechtadvocaat nooit zulke personen tegengekomen. Woodward belde me zaterdag nog om te zeggen dat hij heel tevreden is."

'Seinen op groen' voor versoepelingen: terrassen open, avondklok weg

Op 28 april worden de strengste coronamaatregelen versoepeld, melden Haagse bronnen. De seinen staan ‘op groen’ voor de eerste openingsfase, al zullen terrassen maar beperkt open kunnen. Morgen is er weer een persconferentie. Meer hierover in het AD.

De versoepelingen mogen plaatsvinden onder bepaalde voorwaarden. Een van de voorstellen voor voorwaarden is dat de terrassen om zes uur ‘s avonds dicht moeten, bevestigt een ingewijde. "Maar het besluit daarover moet nog genomen worden.” Dat tijdstip kan dus nog wijzigen.

Betrokkenen zijn van mening dat een eventuele terugslag minder heftig zal worden als de aantallen infecties en ziekenhuisopnames toch weer oplopen na de voorgenomen versoepelingen. Met honderdduizenden vaccinaties per week, steeds meer mensen die al een besmetting met COVID-19 hebben doorgemaakt en het aankomende 'mooiere' weer zal een eventuele ‘vierde golf’ lager gaan uitvallen dan de eerdere drie COVID-19 golven.

Doodzieke Navalny van gevangenis naar ziekenhuis verplaatst

De doodzieke Russische oppositieleider Aleksej Navalny is verplaatst naar een ziekenhuis voor veroordeelden. Dat maakten de Russische gevangenisautoriteiten vandaag bekend. De 44-jarige Navalny is al bijna drie weken in hongerstaking, en staat volgens zijn artsen op de rand van de dood. Zo meldt het AD.

Zie ook: Alexej Navalny is stervende: artsen worden weggestuurd, VS waarschuwt Rusland

Onbemande Mars-helikopter maakt historische eerste vlucht

Een onbemande Amerikaanse helikopter is opgestegen op Mars. De Ingenuity (Vindingrijkheid) maakt daarmee geschiedenis door als eerste helikopter een vlucht op een andere planeet te maken. De historische gebeurtenis was te volgen via een livestream van NASA. Zo meldt het AD.

Eerste blik op Marvels Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Later dit jaar, wanneer de lockdown een vage herinnering is en het leven weer zijn oude gangetje gaat (toch? ja toch? please!) verschijnen films gewoon weer in de bioscoop zonder eerst vijf keer verzet te zijn. En dan kunnen we Marvels nieuwste superheld Shang-Chi aanschouwen. Voor zijn eerste film is vandaag een teaser vrijgegeven

De film vervolgt de verhaallijn van de Ten Rings-organisatie en hun aanvoerder, de Mandarin, na in de Iron Man-films genoemd te zijn. Marvel beloofde in de One-Shot All Hail the King dat er naast decoy-Mandarin Trevor Slattery (Ben Kingsley) ook een echte Mandarin aanwezig is in het Marvel Cinematic Universe. Hij zal hier worden gespeeld door Tony Leung. Maar Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings is natuurlijk vooral de introductie van Shang-Chi, Marvels eerste Aziatische solo-superheld. Hij zal worden gespeeld door Simu Liu.

Naast Leung en Liu zijn er in Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings ook rollen voor Awkwafina en Michelle Yeoh. Geschreven door David Callaham en geregisseerd door Destin Daniel Cretton, komt de film uit in september.

COVID-19: 7187 nieuwe besmettingen en 22 doden, totaal 1.410.950 en 16.938

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7187 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.410.950 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 188 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1731 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 44 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 813 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 22 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.938 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Zaakwaarnemer Onana: "Andre staat wel open voor contractverlenging"

De zaakwaarnemer van Andre Onana heeft laten weten dat de keeper wel openstaat voor een contractverlenging bij Ajax. Dat schrijft de Telegraaf. Dit in tegenstelling wat Ajax-directeur voetbalzaken Marc Overmars gisteren zei. Volgens hem zijn de onderhandelingen over contractverlenging stopgezet.

"Dat had ik inmiddels via de media ook vernomen", zegt zaakwaarnemer Albert Botines tegen de krant. Hij denkt te weten waar dat standpunt vandaan komt. "Marc begrijpt de situatie, maar de rvc pusht om snel een deal te sluiten, wil dat binnen één dag."

De onderhandelingen zouden zijn stopgezet omdat beide partijen het oneens waren over de contractduur. De keeper heeft sinds januari niet voor Ajax kunnen spelen omdat hij doping zou hebben gebruikt. Afgelopen februari werd hij daarom voor twaalf maanden geschorst. Onana zegt zelf dat hij per ongeluk een tablet van zijn vrouw heeft geslikt.

Onana bereid te praten
Omdat Ajax ondertussen wel betaalt voor de keeper, wil zij Onana langer houden. Ze hebben hem een aanbod tot 2024 gegeven, maar Onana zelf wil maar tot maximaal 2023 blijven.

Ajax wil echter geen compromis sluiten en geeft de keeper één dag om het voorstel ofwel te accepteren ofwel te weigeren. Aan de Telegraaf vertelt de zaakwaarnemer Albert Botines: "Wij zijn bereid verder te praten. En als dat niet gebeurt, zien we wel waar de toekomst van André ligt en wanneer."

Het nutteloze feitje van de dag: vergeten Deltawerk

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De bekende Deltawerken in en rond Zeeland zijn algemeen bekend, maar wist je dat er zich in het hoge noorden ook een Deltawerk bevindt? De afsluiting van de Lauwerszee door middel van een dertien kilometer lange afsluitdijk met spuisluizen en een schutsluis is uitgevoerd in het kader van de Deltawet uit 1958 en mag daarom tot de beroemde Deltawerken gerekend worden.

R.J. Cleveringsluizen in de afsluitdijk van de Lauwerszee (WikiCommons/Gouwenaar)
R.J. Cleveringsluizen in de afsluitdijk van de Lauwerszee (WikiCommons/Gouwenaar)

Volkskrant biedt excuses aan voor cartoon Maurice de Hond

De Volkskrant heeft excuses aangeboden voor het plaatsen van een illustratie van Maurice de Hond. Die is paginagroot afgebeeld als poppenspeler die de touwtjes in handen heeft in de Deventer moordzaak.

'Deze roept te veel herinneringen op aan de antisemitische karikaturen uit de nazi-tijd en had dus nooit gepubliceerd mogen worden. We bieden daarvoor onze excuses aan', schrijft hoofdredacteur Pieter Klok in een verklaring op de site van de krant.

De afbeelding heeft geleid tot ophef op sociale media. Oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het op Twitter "een hufterige karikatuur".

De Volkskrant publiceerde een verhaal over de podcast over de moordzaak van Argos, Human en de VPRO. Daarin wordt ingegaan op de rol van Maurice de Hond en hoe hij de media jarenlang aanjoeg.

Update 13.45 uur:
De tekening is natuurlijk niet helemaal uit de lucht komen vallen, de illustrator Joost Halbertsma heeft goed naar tweets van Maurice zelf gekeken. Die heeft er namelijk zelf ook een handje van vol om met soortgelijke afbeeldingen zijn punt kracht te willen bijzetten. Vooral het RIVM en haar directeur Jaap van Dissel hebben het al meermaals mogen ontgelden. Onderstaande twitteraar heeft er een aantal van verzameld:

De Volkskrant heeft inmiddels de afbeelding ook uit de digitale krant gehaald en een excuusbericht op de site geplaatst: Vanmorgen publiceerde de Volkskrant een karikaturale illustratie van Maurice de Hond. Deze roept te veel herinneringen op aan de antisemitische karikaturen uit de Nazi-tijd en had dus nooit gepubliceerd mogen worden. We bieden daarvoor onze excuses aan.

Vrees voor nieuwe uitbraak vogelgriep, opnieuw tientallen dode brandganzen

De vogelgriep lijkt opnieuw huis te houden onder brandganzen in het Waddengebied. Boswachter Jaap Kloosterhuis trof tientallen kadavers aan.

"Het begon vorige week in Noord-Duitsland’’, vertelt de boswachter van het Lauwersmeer. "En nu is het ook hier. Ik kreeg bericht dat er bij Esumakeech honderden dode dieren zouden liggen. Zoveel heb ik er niet gezien, maar ik vond wel enkele tientallen kadavers.’’ Meer hierover in DvhN.

14 miljoen zelftesten onderweg naar scholen

Vanaf vandaag komen er miljoenen zelftesten beschikbaar voor basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs. Hiermee kunnen besmettingen sneller worden opgespoord en uitbraken zoveel mogelijk worden voorkomen. Binnen twee weken zijn alle scholen voorzien van zelftesten voor ongeveer twee weken. Daarna worden er elke week nieuwe sets testen geleverd. In totaal gaat het om 14 miljoen zelftesten tot aan de zomervakantie.

De zelftesten zijn een aanvulling op de al bestaande maatregelen op scholen, zoals afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Het afnemen van zelftesten is altijd vrijwillig.

Beschikbaar
Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) gaat vanochtend op bezoek bij een basisschool in Zwolle, waar de zelftesten voor het eerst werden uitgedeeld aan het onderwijspersoneel. "Ik ben blij dat deze testen nu beschikbaar zijn. Hierdoor kunnen leerlingen zoveel mogelijk fysiek les krijgen en leraren met een geruster hart voor de klas staan."

Testen voor onderwijspersoneel
De zelftesten worden preventief ingezet voor onderwijspersoneel. De testen worden ook beschikbaar gesteld voor het personeel van de kinderopvang als de opvang in hetzelfde gebouw zit als de school. Personeelsleden kunnen de test twee keer per week thuis uitvoeren wanneer ze geen klachten hebben. De testen zijn eenvoudig af te nemen, doordat ze minder diep de neus in gaan dan de reguliere coronatesten in de GGD-teststraat.

Duidelijkheid
Zo hebben de docenten snel duidelijkheid en kunnen ze met een gerust hart voor de klas staan. Wie positief test, gaat in quarantaine en maakt een afspraak bij de GGD voor een reguliere test. Deze test bij de GGD is nodig ter verificatie en voor de start van het bron- en contactonderzoek. In de GGD-teststraat heeft onderwijspersoneel prioriteit, zodat de uitslag snel bekend is.

Testen van leerlingen
Middelbare scholen krijgen vanaf vandaag ook testen geleverd voor het risicogericht testen van leerlingen en onderwijspersoneel. Dat betekent dat daar wordt getest op het moment dat er een besmetting op school bekend is. De zelftesten zijn voor leerlingen en leraren die wel afstand hebben gehouden tot de besmette persoon, maar bijvoorbeeld in dezelfde ruimte hebben gezeten.

Begeleider
Als er een besmetting is neemt de school contact op met de GGD om samen te bepalen wie de nauwe contacten van de besmette persoon zijn en meteen naar huis gestuurd worden, om conform de regels in quarantaine te gaan en een test bij de GGD-teststraat te laten doen. Vervolgens stelt de school samen met de GGD vast welke leerlingen een zelftest kunnen afnemen. Ze worden daarbij ondersteund door een begeleider op school. Ouders moeten vooraf toestemming geven voor het zelftesten.

Klaassen over de bekerfinale: "We zeiden op de bank al: David gaat scoren"

Ajax won gisteravond in extremis van Vitesse in de bekerfinale in de Kuip. In blessuretijd maakte invaller Neres de beslissende: 2-1. Het is de twintigste nationale cup die de club wint, en daar is trainer Erik ten Hag natuurlijk trots op.

"Het is uiterst knap van mijn ploeg dat ze dit hebben kunnen brengen na donderdag." In de Europa League tegen AS Roma speelde Ajax gelijk. "Het heeft veel met mentale veerkracht te maken", stelt Ten Hag tegenover AT5.

Niet vieren en niet rouwen
"Na de vorige wedstrijd had ik er al op gehamerd, of we nou winnen of verliezen, we kunnen het niet vieren en we gaan ook niet rouwen. De blik moet gelijk op de volgende wedstrijd, en dat hebben ze goed opgepakt."

Vitesse begon iets beter aan de wedstrijd dan Ajax. Ajax was nog erg zoekende, maar kreeg na een kwartier de controle en in de 22e minuut kwam de club op 1-0 voorsprong. Gravenberch poeierde de kiezelhard achter doelman Pasveer. Even later counterde Vitesse naar de gelijkmaker en pas in de 91e minuut werd de wedstrijd beslist in het voordeel van Ajax, door een goal van Neres dus.

Davy Klaassen zegt al het voorgevoel te hebben gehad dat Neres de goal zou maken. "Ik moet zeggen, we zeiden op de bank tegen elkaar van: David gaat scoren. Nu heel makkelijk te zeggen natuurlijk, maar we zeiden het echt."

'Hartstikke mooi'
Voor Klaassen was het een extra mooi moment. "Ik had nog nooit die cup gewonnen, dus ik ben heel blij."

De Kuip werd eerder deze week al omgetoverd tot Ajax-stadion met rode en witte zakken op de tribune. "Dat mensen de moeite doen om zoiets voor te bereiden, wij vinden het hartstikke mooi."

PC-trailer Days Gone toont grafische opties

Zoals eerder gemeld komt open world zombie-shooter Days Gone op 18 mei naar PC. Sony heeft nu vast een trailer online gezet die enkele features toont waar pc-gamers over beschikken zodra zij met de voormalige PlayStation-exclusive aan de slag kunnen.

PC features zijn onder andere out-of-the-box ultra-wide support, unlocked framerates en verbeterde graphics. Met verbeterde graphics worden zaken bedoeld zoals draw distances, field of view en een hogere mate van details.

In Days Gone speel je als Deacon St. John, een premiejager die moet overleven in een extreen vijandige wereld, al zoekende naar de zingeving des levens. Bekijk de trailer hieronder voor vast een voorproefje van de pc-versie van Days Gone. 


PSV-icoon Van der Kuijlen overleden

Op 74-jarige leeftijd is PSV-icoon Willy van der Kuijlen vanochtend overleden. De aanvaller van PSV is één van de grootste voetballers ooit van de Eindhovense club en topscorer aller tijden van de Eredivisie. Met 311 doelpunten in 544 wedstrijden bij PSV en MVV zette hij een record neer dat naar alle waarschijnlijkheid nooit meer verbeterd zal worden.

Skiete Willy, zoals de bijnaam van de in Helmond geboren goalgetter luidde, debuteerde in 1964 bij PSV en scoorde in zijn eerste seizoen meteen twintig maal. Hij speelde vrijwel zijn gehele leven voor PSV en won met die club driemaal de landstitel, tweemaal de KNVB Beker en éénmaal de UEFA Cup. Daarnaast kwam de aanvaller tot 22 interlands waarin hij zeven doelpunten maakte. Door een ruzie tussen het 'kamp PSV' met Van der Kuijlen en keeper Jan van Beveren en het 'Ajax kamp' met  Johan Cruijff en Johan Neeskens aan de andere kant kwam Van der Kuijlen niet verder dan die 22 interlands. Ook speelde hij nooit een eindtoernooi met Oranje.

In 1983 sloot de record aanvaller zijn loopbaan af in de Belgische Tweede klasse bij KVV Overpelt Fabriek. Na zijn actieve loopbaan keerde Van der Kuijlen terug bij PSV als jeugd-, assistent- en spitsentrainer. Later kreeg hij een belangrijke positie in het scoutingsapparaat van PSV. In 2004 werd er voor het Phillips Stadion een standbeeld onthuld van Mister PSV.

"Skiete Willy!" Een portret van Willy van der Kuijlen (uit 2008) (Bron: YouTube/PSV)

Willy van der Kuijlen na het winnen van de UEFA Cup in 1978 (WikiCommons/Koen Suyk/Anefo)
Willy van der Kuijlen na het winnen van de UEFA Cup in 1978 (WikiCommons/Koen Suyk/Anefo)

Grootschalige woningbouw door investeren in spoorverbindingen

Noordelijk Nederland wil een kwart van de nationale woningbouwopgave voor zijn rekening nemen. De provincies Drenthe, Flevoland, Fryslân en Groningen kunnen ca. 220.000 woningen extra bouwen bovenop de reeds bestaande plannen en afspraken. Een snelle spoorverbinding met de Randstad - de Lelylijn - is daarvoor vereist naast verbetering van bestaand spoor, de Nedersaksenlijn en de IJmeerlijn.

Dit staat in Bouwstenen voor het Deltaplan, een gezamenlijk plan van de provincies Drenthe, Flevoland, Fryslân en Groningen en de gemeenten Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden. Het plan is gericht aan de Tweede Kamer en het nieuw te vormen kabinet. De Tweede Kamer vroeg in december 2020 unaniem om een “Deltaplan voor en van het Noorden”, een Deltaplan dat bijdraagt aan het toekomstig groeivermogen van Nederland.

De vier provincies zien mogelijkheden voor de bouw van 220.000 extra woningen, bovenop de bestaande 100.000 woningen die zij al willen realiseren. Het gaat om 45.000 voor Drenthe, 80.000 voor Flevoland, 45.000 voor Fryslân en 50.000 voor Groningen.

De gezamenlijke visie voor wonen, economische ontwikkeling en bijbehorende bereikbaarheid kan niet zonder een samenhangend pakket van drie investeringen in het spoornetwerk: de Lelylijn als snelle verbinding Randstad-Noorden (met 40 minuten reistijdwinst), verbetering van bestaand spoor (Amsterdam-Almere-Zwolle-Groningen/Leeuwarden en Emmen-Zwolle), alsmede de Nedersaksenlijn. Ook benadrukt het plan het belang van ruimte op het spoor tussen Lelystad en Amsterdam om de bereikbaarheid van Almere en Lelystad en daarmee van heel Noord-Nederland te garanderen, onder andere door de aanleg van de IJmeerlijn.

Investeren in infrastructuur verbetert het vestigingsklimaat en daarmee de economische positie. De investeringen in infrastructuur zijn geraamd op eenmalig 9,5 miljard euro. De baten wegen daar royaal tegen op. Als de economische potentie van Noordelijk Nederland ten volle kan worden benut, dan groeit de waarde van de regionale productie van goederen en diensten met zo’n €24 miljard per jaar. Niet alleen Noordelijk Nederland profiteert van deze economische groei, maar ook Nederland als geheel.

Beschonken automobilist in Breda direct weer de fout in

Een 19-jarige man uit Breda reed zondagavond 18 april in de Prins Hendrikstraat met flinke snelheid tegen een verkeersbord. Hij reed vervolgens weg. De man was onder invloed van alcohol. Nadat het rijbewijs van deze beginnend bestuurder was ingenomen, zagen agenten de man rijden op een zogenaamde deelscooter. Hij werd direct aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

De man reed rond 22.30 uur in de Prins Hendrikstraat een verkeersbord uit de grond. Ondanks er meerdere brokstukken van de auto achterbleven, zagen getuigen dat de bestuurder wegreed. Hierop werd de politie gebeld. Met behulp van de medewerkers van Handhaving, werd de bestuurder opgespoord in de Cypresstraat.

De 19-jarige man bleek teveel te hebben gedronken. Uit onderzoek bleek de man 775 Ugl aan alcoholgehalte in zijn adem te hebben, waar 88 Ugl voor deze beginnend bestuurder is toegestaan. Een ruime overschrijding dus. Het rijbewijs werd op het politiebureau ingenomen, de man kreeg een rijverbod en er werd een proces-verbaal opgemaakt. Rond 01.00 uur zagen de agenten de man op een zogenaamde deelscooter door de stad rijden. Hierop werd hij aangehouden.

FOK! Wat een weer: bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend zijn er wolkenvelden aanwezig waaruit vooral in het zuiden en oosten wat regen valt. In het midden en oosten komt lokaal mist voor, in het midden is lokaal sprake van dichte mist. In de middag breekt de bewolking op steeds meer plaatsen, maar in het zuiden komen dan wel enkele buien tot ontwikkeling, lokaal is daarbij onweer mogelijk. De maximumtemperatuur ligt tussen 14°C in het zuidwesten en 17°C in het noordoosten. De zwakke, aan zee matige wind komt uit richtingen tussen noord en oost en kan in de middag tijdelijk van zee waaien.

Komende nacht zijn er flinke opklaringen, vooral in het zuiden ontstaan enkele mistbanken. De minima liggen rond 4°C. De wind is zwak en komt uit een overwegend noordoostelijke richting.

Dinsdag overdag zijn er zonnige perioden. In het noorden ontstaat een enkele bui. De maxima liggen tussen 14°C aan de westkust en 18°C plaatselijk in het oosten. De wind is overwegend zwak en komt uit een noordelijke richting. (bron: KNMI)

Het was goed vertoeven in de natuur (Foto: _UserName_)
Het was goed vertoeven in de natuur (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.