FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 april 2021

Random Pics van de Dag #282

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Republiek der Zuid-Molukken vraagt hun vlag gebruikt bij gijzeling De Punt terug

De regering van de niet-officieel erkende Republiek der Zuid-Molukken (RMS) wil de Zuid-Molukse vlag terug die in 1977 op de gekaapte trein bij De Punt hing. De vlag zou bij de beëindiging van de kaping zijn 'buitgemaakt' door Nederlandse mariniers.

De RMS doet het teruggaveverzoek maandag in een brief aan het Nederlandse kabinet, die NU.nl in handen heeft. Meer hierover in DvhN.

De treinkaping bij De Punt was een kaping van 23 mei tot 11 juni 1977 van de intercity Assen-Groningen door negen gewapende Zuid-Molukkers ter hoogte van het dorp De Punt in de provincie Drenthe. De kaping werd beëindigd met een beschieting door de Bijzondere Bijstandseenheid (BBE) Krijgsmacht, gevolgd door een bestorming door de BBE Mariniers, gesteund door de Koninklijke Luchtmacht. Deze actie kostte twee gegijzelden en zes kapers het leven.

Vandaag, 60 jaar geleden ging kosmonaut Joeri Gagarin als eerste mens de ruimte in

12 april is de internationale dag van de bemande ruimtevaart. Vandaag precies 60 jaar geleden maakte Yuri Gagarin zijn eerste historische vlucht naar de kosmos. Velen staan vandaag stil bij zijn enorme prestatie.

In 1960, na een lange zoektocht en selectieprocedure werd Joeri Gagarin naast 19 andere piloten gekozen voor het ruimtevaartprogramma van de Sovjet-Unie. Gagarin maakte vervolgens deel uit van een elitegroep bestaande uit zes piloten, waaruit de eerste kosmonauten van het Vostokprogramma zouden worden gekozen. Gagarin en de andere kandidaten werden onderworpen aan experimenten om hun fysieke en psychologische gesteldheid te testen. Van de twintig oorspronkelijke kandidaten werden Gagarin en German Titov gekozen vanwege hun goede testresultaten en geringere lichaamslengte, dit in verband met de beperkte ruimte in de capsule. Gagarin was 1,57 meter.

Op 12 april 1961 werd Gagarin, aan boord van de Vostok 3KA-3 capsule van Vostok 1, de eerste mens in de ruimte en de eerste die een ronde om de aarde maakte.

De vlucht bestond uit een enkele baan om de aarde en duurde 108 minuten van lancering tot landing. Zoals gepland landde Gagarin apart van zijn capsule aan een parachute, na op 7 km hoogte zijn capsule verlaten te hebben.

Na de vlucht werd Gagarin een wereldwijde beroemdheid. Hij bezocht Italië, Duitsland, Canada, Brazilië, Japan, Egypte, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Cuba om de prestaties van de Sovjet-Unie te promoten.

Gagarin werd ook geëerd door het Amerikaanse ruimteprogramma. Tijdens Apollo 11 lieten Neil Armstrong en Buzz Aldrin een tas achter op het maanoppervlak met daarin herdenkingsmedailles voor Gagarin en collega-kosmonaut Vladimir Komarov. Op 1 augustus 1971 plaatsten David Scott en James Irwin van Apollo 15 de Fallen Astronaut (Gevallen ruimtevaarder) op het maanoppervlak, ter nagedachtenis aan alle Amerikaanse en Russische ruimtevaarders die tijdens de ruimtewedloop omkwamen, naast Joeri Gagarin  waren dit nog 14 anderen.


Wit-Rusland verbiedt de tv-zender Euronews, zendt nu Russische propaganda uit

In Wit-Rusland is de televisiezender Euronews verboden. Volgens het ministerie van Informatie zal in plaats daarvan een programma over de Tweede Wereldoorlog, dat werd geproduceerd in Rusland, worden uitgezonden. De reden voor het verbod van de nieuwszender was dat Euronews advertenties in het Engels uitzond die in het Russisch of Wit-Russisch hadden moeten worden vertaald.

De niet-gouvernementele organisatie Wiasna bekritiseerde het verbod. Het verergert de uitzichtloze situatie waarin onafhankelijke media zich in Wit-Rusland bevinden, aldus een woordvoerder. Euronews had het voor televisiekijkers in Wit-Rusland mogelijk gemaakt om een idee te krijgen van wat er in Europa gebeurde. Het Europese informatiekanaal wordt nu vervangen door een puur propagandastation.

In Wit-Rusland zijn er sinds de frauduleuze presidentsverkiezingen in augustus vorig jaar protesten door de bevolking tegen de autoritair regerende president Loekasjenko.

Amerikaanse marine filmde UFO's, beelden gelekt, Pentagon bevestigt beelden

Volgens UFO-jager Jeremy Corbell heeft de Amerikaanse marine toegegeven dat zij de beelden van een ongeïdentificeerd vliegend object hebben gefilmd. Corbell kreeg de video van een nog onbekende bron.

Personeel aan boord van de USS Russell filmden een piramide-vormig object dat gevolgd werd door drie bollen. Volgens Corbell doken de bolvormige objecten ook het water in, waarna een onderzeeboot werd ingezet voor verder onderzoek.

Het incident werd besproken tijdens een besloten bijeenkomst van de marine. Woordvoerder Susan Gouch van het Pentagon bevestigt nu inderdaad dat de beelden zijn gemaakt door personeel op het schip. Ook foto's, waarop te zien was dat de bolvormige objecten in het water doken, zaten bij de opnames die Corbell kreeg toegespeeld.

Microplastics in zeewater leveren geen gevaar op voor mosselen

Afschuwelijk zijn de beelden van zeevogels die overlijden door plastic in hun maag. In welke mate bedreigt plastic afval het leven in de oceaan? Een antwoord hierop geven is nog moeilijk, aangezien er nauwelijks realistische studies zijn naar de effecten van microplastics op kleinere zee organismen. Een team van GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research Kiel heeft de effecten van microplastics op mosselen onderzocht in het langstdurende laboratoriumexperiment over dit onderwerp tot nu toe. De resultaten zijn nu gepubliceerd in het internationale tijdschrift Science of the Total Environment.

Gedurende 42 weken lang hebben ze onderzocht wat de invloed van  microplastics in het zeewater voor mosselen zijn. Hierbij zijn de mosselen bloot gesteld aan verschillende concentraties microplastics in het water.

Hierbij  is gekeken naar onder andere de groeisnelheid van  jonge mosselen, de aanmaak van hechtdraden en de opname van de voedselalgen door mosselen. Het hoofd van de studie, Thea Hamm, legde uit dat de studie, in tegenstelling tot wat vaak wordt gevreesd, laat zien dat de mosselen nauwelijks worden aangetast door microplastics in het water, zelfs niet als de blootstelling een langere periode duurt.

Nieuw aan dit experiment was niet alleen de lange duur van het onderzoek, maar ook het realistisch nabootsen van de vervuiling in de testtanks, zoals die in het echt in zee voorkomt.

Plunderingen en rellen na dood zwarte man door politie Minneapolis

De zwarte Daunte White werd zondagmiddag in zijn auto door de politie in Minneapolis staande gehouden vanwege een kleinigheid. Bij navraag bleek hij gezocht te worden voor wapenbezit en zodra White dat doorkreeg, dook hij snel in zijn auto en reed snel weg. De politie schoot daarna op de auto en begon de achtervolging. Enkele straten verder botste White op een andere auto. White bleek overleden.

Zijn dood was direct aanleiding voor vijfhonderd demonstranten om een stille tocht te organiseren te gaan rellen en plunderen. Want, wat werkt beter in de strijd tegen racisme dan massaal willekeurig winkels te gaan plunderen!

De bekende beelden zijn weer te vinden op het internet van dolblije mensen die met hun handen vol spullen van hardwerkende ondernemers winkels uitrennen. Er werd zelfs geprobeerd om een pinautomaat mee te slepen.

Tijdens het zwaaien met de Black Lives Matters-vlag werd er over auto's gelopen en werden stenen naar politie-agenten gegooid. Als dieptepunt werd zelfs een politiebureau beschoten. De politie liet niet over zich heenlopen overigens en sloeg terug met traangas, waterkanonnen en rubber kogels.

Nadat om 23.00 uur de rust nog niet was wedergekeerd werd de Nationale Garde opgeroepen om orde te scheppen. Maandag zouden meer troepen arriveren om onder andere de avondklok te handhaven.

De sfeer in de stad Minneapolis staat de laatste weken extra onder druk, nu het proces tegen Derek Chauvin begonnen is. Chauvin is de agent die verdacht wordt verantwoordelijk te zijn geweest voor de dood van de zwarte George Floyd.

Update 21.45:
Inmiddels zijn de beelden van de bodycam van de schietende agente vrijgegeven. Blijkbaar ging het om een enorme fout van de agente. Zie de video hieronder.

White werd aangehouden en zou geboeid worden toen hij als een gekke zich losmaakte en weer terug in zijn auto sprong. Agenten wilden hem tegenhouden en de taser gebruiken, riepen ook hard 'taser taser', maar de agente had de taser aan de verkeerde kant van haar heup vastgemaakt, op de plek hing nu een pistool met fatale gevolgen.

"Oh shit, ik heb geschoten", klonk het nog terwijl White snel wegreed.

 
Bodycambeelden aanhouding (Bron: YouTube) 

48 maanden celstraf voor deelname aan IS

Rechtbank Rotterdam heeft vandaag een verdachte veroordeeld voor deelname aan de terroristische organisatie IS. De rechtbank acht bewezen dat de vrouw op zeventienjarige leeftijd is uitgereisd naar Syrië waar ze zich een lange tijd heeft schuldig gemaakt aan deelname aan de terroristische organisatie. De rechtbank legt 48 maanden gevangenisstraf op - waarvan 16 maanden voorwaardelijk - en een proeftijd van 3 jaar. 

In juli 2013 is de verdachte uitgereisd naar Syrië en bleef tot de val van het kalifaat in door IS gecontroleerde gebieden. Vast staat dat IS het omverwerpen van het regime van Assad en het vestigen van een islamitische staat tot doel heeft. Het geweld dat deze terroristische organisatie gebruikt om zijn doel te bereiken is buitengewoon wreed. IS pleegt jegens andersdenkenden ernstige mensenrechtenschendingen zoals standrechtelijke executies, moord, martelingen en verminking van krijgsgevangenen en van burgers. Veel van die misdrijven worden gepleegd met het uitdrukkelijke doel de bevolking in deze gebieden vrees aan te jagen en zijn daarmee ontegenzeggelijk terroristische misdrijven. Terrorisme wordt internationaal gezien als een van de ernstigste misdrijven.

Daarnaast heeft de verdachte zich het IS-gedachtengoed eigen gemaakt en sloot ze zich aan bij IS en haar echtgenoot, die lid was van IS. Ze faciliteerde haar man en gaf hem de gelegenheid om als jihadstrijder deel te nemen aan de gewapende strijd. Ook plaatste de verdachte vanuit het kalifaat berichten op Facebook over de gewapende strijd, maakte ze propaganda en had ze vuurwapens voorhanden. Ze probeerde anderen te bewegen af te reizen naar Syrië.

Straf
Gelet op de ernst van de feiten en de lengte van het verblijf in Syrië oordeelt de rechtbank dat een gevangenisstraf van 48 maanden gevangenisstraf - waarvan 16 maanden voorwaardelijk - en een proeftijd van 3 jaar passend en geboden zijn. Daarnaast legt de rechtbank algemene en bijzondere voorwaarden op.
In het voordeel van de verdachte houdt de rechtbank rekening met de jeugdige leeftijd van de verdachte toen zij zich aansloot bij IS. In het nadeel weegt de lengte van haar verblijf in Syrië mee. Ze deed geen serieuze pogingen om te vertrekken.
De rechtbank houdt ook rekening met het feit dat de verdachte is geboren en opgegroeid in Nederland en, mede onder invloed van anderen, zeer tegen de wens van haar familie, is uitgereisd. Hoewel zij zich heeft aangesloten bij IS, is er ook sprake van een onvolwassen, impulsieve daad en heeft zij de gevolgen van haar daad niet overzien. En bij dit alles weegt de rechtbank bovendien de belangen van de kinderen van verdachte mee, mede gelet op de omstandigheid dat de verdachte de Nederlandse nationaliteit is ontnomen.

Eigenaren Chickfriend en Chickclean 1 jaar de cel in voor gebruik Fipronil

De eigenaren van Chickfriend en Chickclean zijn door de rechtbank veroordeeld tot 12 maanden celstraf. De twee Barnevelders hebben willens en wetens honderden pluimveestallen ontsmet met een bestrijdingsmiddel waar het verboden en schadelijke fipronil in zat. Zij verwaarloosden het belang van voedselveiligheid, zorgden voor gezondheidsrisico’s, milieuschade en een enorme economische schade.

De 28-jarige en 35-jarige mannen presenteerden zich als specialisten in de bestrijding van bloedluis en boden met hun ‘wondermiddel’ een oplossing voor de pluimveesector. Zij wisten dat het verboden middel fipronil in hun bestrijdingsmiddelen zat. Tussen 2015 en 2017 reinigden zij de stallen van ongeveer 20% van alle pluimveehouders in Nederland. Toen dit in 2017 uitkwam werden honderden pluimveebedrijven stilgelegd, miljoenen kippen gedood en tientallen miljoenen eieren vernietigd.

Snel geld
De rechtbank rekent het hen aan dat zij te gemakkelijk voorbij gingen aan de gevaren en risico’s voor mens, dier en milieu. Zij hadden vooral oog voor hun oplossing van het bloedluisprobleem in de pluimveesector en het snel verdienen van geld. Het is bijzonder verwijtbaar dat de mannen wisten dat fipronil een verboden middel was en het toch gebruikten bij voedselproducerende bedrijven met alle risico’s en gevolgen van dien.

Gezondheidsrisico’s zeer klein
De gezondheidsrisico’s voor mensen door het eten van fipronileieren is zeer klein. Dat rapporteerde het NFI. Maar het NFI sluit niet uit dat het kan voorkomen. Het is mogelijk dat er gezondheidsschade bij mensen zou kunnen optreden, met name bij jonge kinderen. Verder verwacht het NFI dat er door besmet kippenmest schadelijke effecten zijn voor bijvoorbeeld het bodemleven en bijen. Daarnaast is het mogelijk dat er risico’s zijn voor pluimveehouders die onbeschermd door de bestrijdingsnevel in hun stal liepen.

Verantwoordelijkheid
Als professionele bloedluisbestrijders hadden de twee mannen moeten weten van de risico’s voor de volksgezondheid en het milieu. Wat er ook te zeggen valt over de rol van NVWA en de eigen verantwoordelijkheid van de pluimveehouders, dit doet niets af aan de verantwoordelijkheid van de mannen zelf. Zij hadden de pluimveehouders moeten waarschuwen voor de schadelijke gevolgen. Zeker gezien meerdere pluimveehouders hen hier destijds naar vroegen.

Straffen
Omdat het gaat om ernstige strafbare feiten met grote gevolgen veroordeelt de rechtbank beide mannen tot een onvoorwaardelijke celstraf van 1 jaar. De rechtbank houdt hierbij ook rekening met de negatieve gevolgen van de strafzaak en de media-aandacht voor de mannen en hun gezin. Er is geen aanleiding om een voorwaardelijke gevangenisstraf of een beroepsverbod op te leggen.

De twee bedrijven krijgen een voorwaardelijke boete van 25.000 euro opgelegd, met een proeftijd van 3 jaar. Hoewel de zaak ernstig genoeg is voor een onvoorwaardelijke straf, oordeelt de rechtbank dat het belangrijker is dat het beschikbare geld naar de benadeelden gaat, zoals de getroffen pluimveehouders. Het is niet nodig om de ondernemingen strafrechtelijk stil te leggen omdat dit praktisch gezien al is gebeurd.

De rechtbank velt geen inhoudelijk oordeel in de zaak tegen de 30-jarige vrouw omdat zij voor het verkeerde forum is gedagvaard. De rechtbank acht zich onbevoegd en geeft geen inhoudelijk oordeel. In haar zaak had de officier van justitie overigens vrijspraak gevorderd.

ILT waarschuwt consumenten voor gasmaskers met asbesthoudende filterbussen

Vorige maand stuitte de ILT op een internetadvertentie waarin 3 kisten met Sovjet-gasmaskers en bijbehorende GP-5 filterbussen werden aangeboden. Uit eerdere analyses van vergelijkbare filterbussen blijkt dat deze vaak asbest bevatten en zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van de gebruikers van de maskers met filterbus. Asbest kan met name long- en buikvlieskanker veroorzaken. De ILT raadt particulieren die dergelijke maskers met filterbussen bezitten aan om deze direct naar de milieustraat te brengen: luchtdicht verpakt in een dubbele laag plastic.

Op last van de ILT is de advertentie van internet verwijderd, omdat het verhandelen, voorhanden hebben en ter beschikking stellen van asbesthoudende producten verboden is. Aangezien het om een flinke hoeveelheid ging, is de ILT bij de handelaar langs gegaan en trof in totaal 112 filterbussen aan die voor de losse verkoop bestemd waren. De handelaar wist niet dat de filterbussen asbest bevatten en werkte volledig mee. Hij heeft de filterbussen volgens wet- en regelgeving (laten) afvoeren naar een erkende stortplaats en het bewijs hiervan overhandigd aan de ILT.

Gasmaskers via internet bij consument
Via (internationale) webshops en internetadvertenties kan iedereen onbedoeld asbesthoudende producten bestellen. (Leger)kisten die soms gasmaskers en filterbussen bevatten, zijn bij particulieren gewild en worden bijvoorbeeld gebruikt als meubilair. De inhoud van de kisten wordt doorgaans voor een paar euro per stuk verkocht. Zodoende komen de gasmaskers met filterbussen terecht bij onwetende consumenten, die de maskers onder meer gebruiken bij (kinder)feestjes en voor filmpjes op sociale media.

In juni 2020 werden via een internetadvertentie kindergasmaskers met asbesthoudende filters te koop aangeboden. Voor kinderen zijn de maskers nog schadelijker omdat ze extra gevoelig zijn voor asbestblootstelling. Na de toelichting van de ILT-inspecteur heeft de eigenaar de filterbussen conform wet- en regelgeving ingeleverd bij de gemeente.

De komende tijd intensiveert de ILT haar toezicht op de (internet)handel in asbesthoudende producten en treedt de inspectie waar nodig bestuursrechtelijk en/of strafrechtelijk op. Om het bewustzijn bij particulieren te vergroten, deelt de ILT haar expertise met Milieu Centraal.

Rol ILT
Sinds 1 juli 1993 geldt een asbestverbod en mogen bedrijven geen asbest meer gebruiken, vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. Zij mogen ook geen asbest of asbesthoudende producten meer verkopen, importeren, weggeven, opnieuw toepassen of bewerken. In de Europese Unie (EU) geldt een asbestverbod sinds 2005.

Het toezicht van de ILT is erop gericht dat partijen het asbest - dat in het verleden is gebruikt in de industrie, schepen, treinen, wegen et cetera - op een veilige manier verwijderen en afvoeren en niet opnieuw gebruiken of doorgeven aan anderen. Om te voorkomen dat er nieuwe asbesthoudende producten op de markt komen, houdt de ILT ook toezicht op het importverbod.

BoekenVoordeel (86 winkels) vraagt faillissement aan vanwege coronacrisis

Boekwinkelketen BoekenVoordeel, goed voor 86 winkels in Nederland, heeft faillissement aangevraagd. Door de gedwongen coronasluiting kwam het bedrijf flink in de problemen. Zo meldt het DvhN.

Ondanks de steun van de overheid, een flexibele opstelling van leveranciers en extra investeringen van de eigenaar is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om verder te gaan met het bedrijf.

Het bedrijf heeft de laatste weken alle scenario's bekeken om voor de Nederlandse huurders tot een oplossing te komen laat Boekenvoordeel weten. "Helaas is recent duidelijk geworden dat ondanks dat een deel van de verhuurders bereid was tot een overeenkomst, er niet voldoende draagvlak was voor de geboden oplossing."

De Belgische winkels van BoekenVoordeel vallen buiten de faillissementsaanvraag en blijven gewoon open.

Cavendish wint voor het eerst sinds drie jaar weer eens

Mark Cavendish heeft nog eens gewonnen. In de Ronde van Turkije was de 35-jarige Brit de snelste in een massasprint voor Jasper Philipsen. Voor Cavendish was het zijn eerste zege in drie jaar.

Op het einde van het vorig seizoen leek Cavendish te stoppen met wielrennen, doordat zijn contract afliep en er geen ploeg hem een contract aanbood, maar uiteindelijk bood Deceuninck-QuickStep hem alsnog een contract aan.

In de tweede rit maakte Cavendish dat vertrouwen waar, al leek Philipsen in eerste instantie op weg naar de zege. De ploeg van de jonge Belg trok de sprint fantastisch aan voor hem, alleen kon Philipsen het niet afmaken voor Alepecin-Fenix. Cavendish, die de sprint begon in het wiel van zijn oude rivaal André Greipel, leek te ver weg om aanspraak te maken op de zege, maar de 35-jarige reed veruit de snelste sprint en vlak voor de finish passeerde hij Philipsen en boekte zijn eerste ritzege in drie jaar.

Miljoenenmeevaller voor Feyenoord: 'We zijn enorm dankbaar'

Feyenoord is tevreden over het verloop van de tegemoetkomingscampagne voor seizoenkaarthouders, zo schrijft de club maandagmiddag in een update. Vorige maand riep Feyenoord de seizoenkaarthouders op om zoveel mogelijk af te zien van de mogelijkheid om geld terug te vragen voor hun huidige seizoenkaart, nu toeschouwers niet naar wedstrijden kunnen gaan.

Feyenoord hoopte de financiële schade van de coronacrisis daarmee te beperken. Het grootste deel van de seizoenkaarthouders kan 85 procent van zijn geld terugkrijgen, omdat er dit seizoen nauwelijks wedstrijden zijn afgewerkt met publiek.

Mark Koevermans, algemeen directeur van Feyenoord, liet vorige week in een video weten dat de club er slecht voor staat en riep de supporters op om indien mogelijk af te zien van een tegemoetkoming. Inmiddels verwacht Feyenoord minimaal de helft van het totaalbedrag van vijftien miljoen euro niet te hoeven terugbetalen aan de supporters.

Die inschatting is gebaseerd op de keuzes die supporters tot dusver hebben gemaakt om wel of niet (volledig) af te zien van tegemoetkoming voor hun seizoenkaart.

Reguliere seizoenkaarthouders kunnen sinds drie weken hun keuze doorgeven aan de club en aangeven of ze compensatie willen voor het bedrag dat ze hebben betaald. Meer dan de helft van hen heeft dit inmiddels gedaan, wat in dit stadium al heeft geleid tot een groot bedrag dat Feyenoord niet hoeft uit te keren.

Feyenoord benadrukt in het statement 'enorm dankbaar' te zijn voor de steun van supporters die volledig of deels afzien van de tegemoetkoming. Seizoenkaarthouders hebben in ieder geval tot en met donderdag 20 mei om hun keuze door te geven.

Supporters die volledig afzien van tegemoetkoming, ontvangen als dank hiervoor het 'Full Support Uitshirt 2021/22', een uniek Feyenoord-shirt dat zondag tegen FC Utrecht (1-2 zege) voor het eerst werd gedragen door de spelers.

Het shirt wordt ook sowieso cadeau gedaan aan supporters die voorafgaand aan het seizoen, bij het aanschaffen van hun seizoenkaart, al aangaven af te zullen zien van een compensatie.

Commando-overdracht Krijgsmacht live te volgen

De krijgsmacht heeft vanaf donderdag een nieuwe Commandant der Strijdkrachten. Generaal Onno Eichelsheim neemt het commando over van luitenant-admiraal Rob Bauer. De vanwege het coronavirus aangepaste ceremonie vindt plaats in de Ridderzaal in Den Haag en is live te volgen op internet en NPO1.

Generaal Onno Eichelsheim was de afgelopen jaren Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. Daarvoor was hij onder meer directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) en apachevlieger. Luitenant-admiraal Rob Bauer zwaait weliswaar af als Commandant der Strijdkrachten, maar zijn loopbaan is nog niet ten einde. Bauer wordt in Brussel de voorzitter van het Militair Comité van de NAVO.

In plaats van een grootschalige ceremonie met honderden aangetreden militairen en gasten op het Binnenhof, is gekozen voor een kleinere ceremonie in de Ridderzaal. Op die manier kan er een waardige ceremonie in het hart van de parlementaire democratie plaatsvinden, terwijl de coronamaatregelen gerespecteerd worden. Door middel van de live-uitzending krijgt de besloten ceremonie alsnog een publiek karakter. Een delegatie van de Marinierskapel der Koninklijke Marine verzorgt de muzikale omlijsting van de ceremonie.

Defensie zendt de overdracht donderdag 15 april a.s. vanaf 14.00 uur live uit op YouTube Defensie en facebook.com/commandantderstrijdkrachten. Omroep MAX zendt de ceremonie live uit op NPO1.

Nomadland wint flink bij de Bafta's

Hoewel we voor de 'echte' filmprijzen nog allemaal graag naar een ander continent kijken hebben we in Europa ook gewoon een breed gedragen Engelstalige filmprijzenshow: de BAFTA's. Bij deze awards haalde Chloé Zhao's Nomadland vier prijzen op, waaronder die voor beste film.

Zhao kreeg tijdens de Film Awards van de British Academy for Film and Television Arts ook de prijs voor beste regisseur, terwijl de cinematograaf waarmee ze samenwerkte, Joshua James Richards, de prijs in die categorie kreeg. De hoofdrol in de film werd vertolkt door Frances McDormand, die bekroond werd tot beste actrice.

De awardshow vond, dankzij jeweetwel, deels virtueel plaats en deels op locatie in de Royal Albert Hall in Londen. Edith Bowman en Dermot O'Leary waren op het podium aanwezig terwijl de genomineerden thuis of in hotels voor de laptop zaten.

Andere grote prijzen waren er voor Promising Young Woman (uitstekende Britse film en beste scenario), His House (uitstekend debuut door een Britse schrijver, regisseur of producer voor Remi Weekes), Another Round (Druk) (film niet in de Engelse taal), My Octopus Teacher (documentaire), The Father (beste bewerkte scenario voor Christopher Hampton en Florian Zeller, beste acteur voor Anthony Hopkins), Minari (beste vrouwelijke bijrol voor Yuh-Jung Youn) en Judas and the Black Messiah (beste mannelijke bijrol voor Daniel Kaluuyah).

Het complete overzicht van genomineerden en de winnaars is de vinden op de site van BAFTA.

Nomadland is vanaf 30 april te zien op Disney+. Die andere grote awardshow, de Oscars, is op 25 april.

Frances McDormand in Nomadland
Frances McDormand in Nomadland

COVID-19: 6757 nieuwe besmettingen en 20 doden, totaal 1.357.340 en 16.791

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 6757 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.357.340 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 226 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1788 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 45 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 794 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 20 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 16.791 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: SpongeBob SquarePants-paddenstoel

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er zijn een hoop bijzondere paddenstoelen in de wereld en wist je dat er zelfs een 'SpongeBob SquarePants-paddenstoel' is? In 2011 werd op Borneo een paddenstoelensoort ontdekt die voorzichtige gelijkenis vertoonde met het beroemde tekenfilmfiguurtje SpongeBob SquarePants, daarom werd de nieuwe soort Spongiforma squarepantsii genoemd.

Het nutteloze feitje van de dag: SpongeBob SquarePants-paddenstoel (WikiCommons/Mushroom Observer)
Het nutteloze feitje van de dag: SpongeBob SquarePants-paddenstoel (WikiCommons/Mushroom Observer)

Golfer Matsuyama schrijft historie met Masters-winst na blunder Schauffele

Golfer Hideki Matsuyama heeft op de baan van Augusta geschiedenis geschreven. De 29-jarige Japanner, nota bene geboren in Matsuyama, schreef zondag de Masters op zijn naam en werd de eerste Japanse majorwinnaar bij de mannen ooit.

Matsuyama begon de vierde en laatste dag met vier slagen voorsprong, maar opende bijzonder matig: een bogey op de eerste hole voor Matsuyama en birdies op holes één en twee voor Will Zalatoris brachten het verschil terug naar één slag.

De Japanner sloeg terug met drie birdies in de eerste negen holes, maar Xander Schauffele opende met een indrukwekkende reeks birdies de aanval. Voor hem ging het echter helemaal fout: op de par-3 zestiende hole mepte hij zijn tee shot het water in, uiteindelijk resulterend in een triple bogey.

Matsuyama eindigde met tien slagen onder par, Zalatoris werd op één slag tweede en Schauffele deelde plek drie met Jordan Spieth. Ze eindigden drie slagen achter Matsuyama, met een normale zestiende hole had Schauffele het toernooi zelfs nog kunnen winnen.

Luchtmacht ontvangt eerste nieuwe Chinook transporthelikopter

Het eerste toestel van de nieuwe Chinook transporthelikoptervloot wordt op woensdag 14 april overgedragen aan het Defensie Helikopter Commando op vliegbasis Gilze-Rijen voor ingebruikname. Bij het ontvangst is demissionair Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser aanwezig en de Directeur Defensie Materieel Organisatie, vice-admiraal Arie Jan de Waard. In 2015 besloot het kabinet de verouderde transporthelikoptervloot te vervangen en moderniseren.

Met het overdragen van de eerste Chinook dit jaar krijgt de Koninklijke Luchtmacht stapsgewijs de beschikking over een moderne, toekomstbestendige transporthelikoptercapaciteit die voor (inter)nationale partners en samenwerkingsverbanden waar ook ter wereld kan worden ingezet. Vijftien helikopters worden gestationeerd bij het 298 squadron op vliegbasis Gilze-Rijen. De andere vijf zijn permanent ingedeeld bij 302 squadron in Fort Hood, Texas, waar Nederlandse helikopterbemanningen trainen.

Met de start van het project Vervanging en Modernisering Chinook is in 2015 besloten om de huidige elf CH-47-D Chinook helikopters te vervangen door nieuwe helikopters en de zes CH-47F toestellen te moderniseren tot de zelfde standaard. Daarbij is de Chinook vloot met drie nieuwe toestellen uitgebreid tot in totaal twintig.

Schaarse helikoptercapaciteit
Bij militaire operaties zijn transporthelikopters van grote waarde. Zij zijn flexibel, doeltreffend en snel inzetbaar en leveren daarmee en belangrijke bijdrage aan de Nederlandse missies. Deze helikoptercapaciteit is schaars, zowel in Nederland als daarbuiten. Met de vervanging en uitbreiding van de Nederlandse Chinook-capaciteit nemen de oefenmogelijkheden, de inzetbaarheid en het voortzettingsvermogen van de krijgsmacht toe.

CH-47F MYII CAAS
De CH-47F MYII CAAS is een up-to-date wapensysteem dat beschikt over nieuwe technologieën die aansluiten op het informatie gestuurd en genetwerkt optreden. Het past bovendien bij de Defensievisie 2035 en de weg naar een toekomstbestendige luchtmacht. Ook zorgt de invoering van dit type Chinook voor een betere beschikbaarheid van transporthelikopters door een nieuw onderhoudssysteem en meer synergie met andere gebruikers.

De ceremonie heeft, gezien de huidige COVID-19-maatregelen, een kleinschalig karakter waarbij maatregelen strikt in acht worden genomen. Daarom zal de ceremonie live te volgen zijn op het Youtube-kanaal van de Koninklijke Luchtmacht

Overval op tankstation in Bellingwolde opnieuw in 'Opsporing Verzocht'

Op maandagochtend 6 mei 2019 vindt bij een tankstation aan de Rhederweg in Bellingwolde een gewapende overval plaats. Twee mannen arriveren rond kwart voor acht in een kleine lichtgrijze auto bij het tankstation. De eigenaar van het tankstation ziet ze aan komen lopen, maar het lukt hem niet de overvallers buiten de deur te houden.

De langste overvaller dreigt met een vuurwapen en loopt langs de eigenaar de shop in. De eigenaar raakt in gevecht met de tweede overvaller. Hij slaagt er niet in de man buiten te houden. Ondertussen neemt de lange overvaller de kassalade met daarin een klein bedrag aan contant geld mee. Terwijl de eigenaar nog op de grond ligt, rennen de twee weg. Volgens getuigen rijden de overvallers vervolgens weg in een kleine lichtkleurige auto, waarschijnlijk een Opel Corsa. De twee vluchten richting Oude Pekela en Bourtange en vanaf daar mogelijk richting Groningen.

Dinsdagavond worden beelden van de twee overvallers getoond in Opsporing Verzocht. Op deze beelden zijn de verdachten goed te zien. Ook is te zien hoe een van hen met een vuurwapen dreigt en de kassalade meeneemt. Bij het tankstation is vorige week een reconstructie van de overval opgenomen. Hierin wordt ook duidelijk wat de vluchtroute van de verdachten is geweest.

Opsporing Verzocht geeft aandacht aan deze overval, omdat er een melding is binnengekomen bij Meld Misdaad Anoniem. Ook zijn er andere nieuwe ontwikkelingen in deze zaak.

Signalementen
De verdachte die als eerste het tankstation binnen gaat is waarschijnlijk 1 meter 86 lang. Hij is ook de overvaller die het vuurwapen in zijn hand heeft en de eigenaar van het tankstation bedreigt. Hij draagt een jas van het merk Parajumper, type 'Puffer', met capuchon. Hij heeft een rode hoodie aan en zwarte Adidas gympen met witte strepen. De tweede overvaller is waarschijnlijk 1 meter 73 lang, draagt opvallende gele Nike schoenen en heeft een Action boodschappentas bij zich.

Autovernieler knijpt keel agent dicht

Een 28-jarige man uit Raamsdonksveer wordt ervan verdacht op zondag 11 april meerdere auto's te hebben vernield aan de Haven. Toen een agent de agressieve man wilde aanhouden, viel de man hem aan. Hierbij werd de keel van de agent dichtgeknepen. Met behulp van omstanders werd de man alsnog aangehouden.

De 28-jarige man zou die ochtend rond 11.00 uur tegen twee willekeurige auto’s hebben getrapt. Hierbij ontstonden er deuken. De politie werd gebeld, maar bij komst van de agent wilde de verdachte de instructies van de agent niet opvolgen. Ondanks er pepperspray in zijn gezicht werd gespoten, wist de man weg te lopen. Toen de agent hem vervolgens vastpakte, greep de verdachte de agent bij zijn keel en kneep hem dicht. Met behulp van een aantal omstanders werd de man alsnog in de handboeien gezet. De agent moest voor controle naar een arts. Hier bleek dat hij oppervlakkige verwondingen had opgelopen. Tegen de verdachte zijn meerdere aangiftes gedaan, waaronder voor het vernielen van de auto’s en voor poging tot zware mishandeling tegen de agent. Hij zit nog vast voor verder onderzoek.

Gewichtheffer Talakhadze pakt nieuw wereldrecord, Kuworge 11e

In Moskou is zondag het Europees kampioenschap gewichtheffen beëindigd. Het niveau was er niet altijd fantastisch, maar op de slotdag werd toch nog even flink geknald en wel bij de mannen boven de 109 kilogram.

Lasha Talakhadze was er uiteraard de topfavoriet: de Georgiër is olympisch kampioen, viervoudig wereldkampioen en houder van alle wereldrecords in de klasse. Bij het trekken begon hij succesvol met 211 kilo, gevolgd door 217 kilo en vervolgens een nieuw wereldrecord: 222 kilo, twee meer dan zijn oude record.

Het stoten werd geopend met 245kg, gevolgd door 253kg om zich definitief van het goud op dat onderdeel te verzekeren - het totaalgoud was al binnen. Hij sloot af met een indrukwkkende beurt op 263kg, één kilo onder het wereldrecord, maar zijn totaalgewicht van 485 kilogram was wél een kilo hoger dan het record waarmee hij in 2019 de wereldtitel pakte.

Talakhadze werd nog aardig uitgedaagd door de enige man die hem een beetje bij kan benen: Gor Minasyan uit Armenië trok 216 kilo omhoog en stootte 248kg, goed voor 464kg als totaal. Zijn jonge landgenoot Varazdat Lalayan kwam tot 205 en 240 kilo, goed voor 445 totaal en een knappe en ruime derde plek.

De Nederlander Enzo Kuworge, negentien jaren jong, stond voor het eerst in de A-groep op een groot seniorentoernooi. Hij begon met een Nederlands record bij het trekken van 172kg, gevolgd door 176kg. De 180kg lukte niet, waarna hij het stoten opende met 222kg.

Die slaagde in eerste instantie, maar werd daarna toch afgekeurd, waarna poging twee ook mislukte. De derde en laatste kans ging wél goed en dus was ook het Nederlands stootrecord én het totaalrecord (398kg) voor Kuworge, die dat al in handen had.

2K Games kondigt WWE 2K22 aan

Uitgever 2K Games en ontwikkelaar Visual Concepts hebben WWE 2K22 officieel aangekondigd op WrestleMania 37.

De teaser-trailer bevat zowel live-action als in-game beelden van WWE Superstar Rey Mysterio, die de ring betreedt en zijn tegenstander Cesaro kennis laat maken met zijn move '619'. Na WWE 2K19 werd de game niet meer gemaakt doorontwikkelaar Yuke's. Visual Concepts, de makers van NBA 2K die eerder wel wat mee hadden geholpen aan de WWE-franchise, kregen de gamecode over de schutting gegooid maar gooide een nogal matig en bugrijk WWE 2K20 terug. Dat was dan ook de reden dat er vorig jaar geen WWE 2K21 werd aangekondigd: de makers hadden meer tijd nodig om de game-engine uit te vogelen en te verbeteren.

Platforms en een releasedatum voor WWE 2K22 zijn niet aangekondigd.

Italiaanse politici vrezen dat de maffia de vaccinatiecampagne zal beïnvloeden

In Italië bestaat de vrees dat de maffia de vaccinatiesequentie ondermijnt. De antimaffia-commissie van het Italiaanse parlement onderzoekt of criminele bendes COVID-19-vaccins doorgeven aan vrienden en bondgenoten - ten nadele van ouderen en zwakkeren. Bijzondere aandacht wordt besteed aan Zuid-Italië, waar maffiaorganisaties ook regelmatig zorginstellingen 'beheren'. Dit meldt het portaal "Politico".

In Italië sterven, in vergelijking met omringende landen, nog steeds veel mensen aan COVID-19. Onder andere premier Draghi heeft jongere mensen ervan beschuldigd voor te dringen bij vaccinatie. Op een persconferentie bekritiseerde hij het feit dat individuen voordringen en daardoor mensen met een hoog risico op overlijden bij COVID-19 besmetting in gevaar brachten. Het Institute for International Political Studies ISPI schat dat 8.000 levens waren gered als de vaccinatiecampagne meer op ouderen was gericht.

Er wordt onderzoek gedaan naar 1.000 gevallen van vaccinatievoordringers in Italië, waaronder 150 in Palermo. De burgemeester van Corleone, Sicilië, nam ontslag nadat hij zijn positie had misbruikt om vaccinaties voor zichzelf en anderen te verkrijgen.

Mario Giarrusso, een lid van de antimaffia-commissie in het parlement, vertelde "Politico" dat vooral in regio's waar de maffia sterk vertegenwoordigd is men zich niet aan de afgesproken vaccinatiestrategie houdt. De commissie vreest dat de maffia de vaccinaties organiseert. Deskundigen bekritiseren ook de algemene vaccinatiestrategie in Italië. Volgens de ISPI ontbreken duidelijke richtlijnen. Zorgmedewerkers werden veel sneller ingeënt dan de risicogroep van 80-plussers.

Premier Draghi heeft nu een algemeen en logistiek expert ingehuurd om de vaccinatiestrategie weer op de rails te krijgen.

Turkije wil naar de maan, raketmotor getest

Turkije mikt op een maanmissie en heeft hiervoor een raketmotor getest.

Minister van Technologie Mustafa Varank zei dat de proef succesvol was. Het is een hybride motor die in de toekomst op een maanmissie zal worden gebruikt. Volgens de minister is ook de ontsteking van een andere raket met succes getest.

Volgens het staatspersbureau Anadolu vond de test plaats in Sile in het westen van Turkije. Een andere is gepland voor mei in de stad Sinop aan de Zwarte Zee.

Turkije is van plan om in 2023 zijn eigen ruimtevaartuig naar de maan te sturen. In februari presenteerde president Erdogan hierover een ruimteprogramma. Maar er was ook kritiek vanwege de moeilijke economische situatie in het land.

Burgemeesters vier grote steden tegen langere lockdown: 'Open in ieder geval de terrassen'

De vier grote steden  Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam doen een klemmend beroep op het demissionaire kabinet om toch tot versoepelen over te gaan. Ze roepen het kabinet op om de buitenruimten, inclusief de terrassen, toegankelijk te maken. Zo meldt het DvhN.

"In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt”, meldt de voorzitter van de G4, de Haagse burgemeester Jan van Zanen. "Daarmee wordt handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan”.

Kidnappers eisen één miljoen dollar voor ontvoerde priesters en nonnen op Haïti

Zeven katholieke geestelijken, van wie er twee personen  de Franse nationaliteit hebben, zijn zondag ontvoerd op Haïti. Dat heeft een woordvoerder van de lokale Bisschoppenconferentie gezegd. De kidnappers zouden volgens een ouderling van de katholieke kerk één miljoen dollar (ongeveer 840 duizend euro) losgeld eisen in ruil voor hun vrijlating. Zo meldt de Stentor.

Vijf priesters en twee nonnen (waaronder een Franse priester en een Franse non) werden 's ochtends ontvoerd in Croix-des-Bouquets, een gemeente ten noordoosten van de hoofdstad Port-au-Prince, terwijl ze “op weg waren naar de inhuldiging van een nieuwe pastoor”, vertelde pater Loudger Mazile.

De Haïtiaanse autoriteiten vermoeden dat een criminele organisatie genaamd "400 Mawozo" achter de ontvoering zit, aldus een politiebron. Deze organisatie heeft al meerdere ontvoeringen op hun naam.

De Franse ambassade in Haïti reageerde niet op het verzoek van AFP om commentaar.

Ontvoeringen voor losgeld zijn de afgelopen maanden op Haiti enorm toegenomen, wat de impact van de gewapende bendes in het Caribische land weerspiegelt.

"Dit is te veel. De tijd is gekomen dat deze onmenselijke daden moeten stoppen", vertelde bisschop Pierre-André Dumas van de Haïtiaanse gemeente Miragoane aan AFP. "De Kerk bidt en is solidair met alle slachtoffers van deze gruwelijke daad."

In maart riep de Haïtiaanse regering de noodtoestand gedurende een maand uit om het staatsgezag te herstellen in door bendes 'overgenomen' gebieden, waaronder de hoofdstad Port au Prince. Deze maatregel werd genomen vanwege het toenemend aantal ontvoeringen door gewapende bendes die "mensen ontvoeren voor losgeld, er openlijk voor uit komen, openbare en particuliere eigendommen stelen en plunderen, en de openbare veiligheidstroepen provoceren", aldus het presidentieel decreet.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.