'Nauwelijks coronabesmettingen in buitenlucht'

Goed nieuws voor iedereen die binnenkort met het goede weer een terrasje wil pakken: in de buitenlucht is de kans om besmet te geraken met het coronavirus enorm klein: 0,1 procent, volgens een Iers onderzoek. En dat is koren op de molen voor de burgemeesters die de laatste dagen een lans aan het breken waren voor heropening van buitenlocaties, zoals terrassen.

De Ierse onderzoekers hebben ruim 230.000 besmettingen onderzocht en slechts 262 konden worden aangewezen als opgedaan in de buitenlucht. Uiteraard is het lastig om de precieze locatie van besmetting te vinden, maar deze uitslag bevestigt wat onderzoekers al veel eerder dachten.

Ook Maurice de Hond zal tandenknarsend het resultaat van dit onderzoek ontvangen. De Hond zegt al ruim een jaar dat goede ventilatie besmettingen kan voorkomen en dat de buitenlucht veilig is, omdat aerosolen de grote boosdoener bij de virusoverdracht zijn. Buiten hebben aerosolen volgens De Hond geen kans. 

Het openen van terrassen zou dus prima passen in deze theorie. En laat dat nou ook de wens zijn van vele burgemeesters in den lande. Burgemeesters van onder andere Alkmaar, Amsterdam, Utrecht, Hilversum en Den Haag dringen aan op een voorzichtige opening van terrassen.

De Haagse burgemeester Jan van Zanen is er klaar voor: "Volgende week is een persconferentie en dan kan het aangekondigd worden. Dan zou het 21 april al wel kunnen. Ik heb het eerder bepleit achter gesloten deuren, maar nu voor het eerst in het openbaar. Ik hoop dat het lukt en kan."

Burgemeester Broertjes van Hilversum zou 'begin mei' redelijk vinden. "Ik durf niets te beloven, maar het komt er echt aan. We zeggen dit al weken, misschien wel maanden."