Rita Verdonk kreeg burgemeesterschap Rotterdam aangeboden als ‘functie elders’

Net als Pieter Omtzigt kreeg ook voormalig VVD-politica Rita Verdonk in 2007 een ‘functie elders’ aangeboden: in ruil voor haar zetel kon ze aan de slag als burgemeester van Rotterdam. Ze blikt terug op dat moment. ‘Ik heb gezegd dat ik niet van dat soort spelletjes hou.’

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 haalde VVD-kamerlid Rita Verdonk meer voorkeursstemmen dan lijsttrekker Mark Rutte. Ondanks haar populariteit onder de Nederlandse kiezers, ook als minister van Vreemdelingenzaken, was de VVD-top niet gecharmeerd van haar. Ze kreeg een opmerkelijk verzoek wat ze zelf vergelijkbaar ziet als iets dat Pieter Omzigt is voorgesteld: of ze burgemeester van Rotterdam wilde worden. "Eigenlijk was dat een ‘functie elders’, hè? Daar kwam het op neer”, vertelt Verdonk. 

Het aanbod werd gedaan door Gerrit Zalm, vicepremier in die tijd, vertelt Verdonk. Hij belde haar op. "Ik was toen erg verrast. Ik moest mijn zetel afstaan en de functie van burgemeester aannemen in Rotterdam." Ze weigerde. "Ik hou helemaal niet van achterkamertjespolitiek.”
Het gesprek met Zalm heeft ook maar kort geduurd. Meer hierover in het AD.